Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сећаш ли се?

Сећаш ли се?

Сећаш ли се?

Да ли си посветио помну пажњу недавним бројевима Куле стражаре? Ако јеси, вероватно ће ти бити занимљиво да се присетиш следећег:

Шта је „знак доброте“ који Јехова чини за следбенике Исусових стопа? (Псалам 86:17). ’Радост светог духа‘ било је оно што је ојачало ране хришћане да поднесу различите облике прогонства која су их сналазила (1. Солуњанима 1:6). Исто је и данас, а Јехова, Давалац ’сваког доброг дара и сваког савршеног поклона‘, радостан је да да̂ „Духа Светога онима који ишту у њега“ (Јаков 1:17; Лука 11:13). Тако је радост светог духа оно што за Исусове следбенике чини „знак доброте“ (15. 12, стране 18, 19).

Зашто је за нас важно да прихватимо Божје гледиште о лагању? Псалам 5:7 [5:6, ДК] каже да ће Бог ’потрети лажљивце‘. Откривење 21:8 даље каже да је судбина свих лажова „друга смрт“. Дакле, прихватање Божјег гледишта о лагању даје нам јак разлог да говоримо истину и да тако примимо његов дар живота (15. 12, страна 23).

Шта је сачињавало самарићански облик обожавања? (Јован 4:20). Самарићани су, у свом помешаном обожавању, прихватали као Писмо само првих пет Мојсијевих књига, Пентатеух. Око четвртог века пре н. е., они су изградили храм на планини Гаризим, као конкуренцију Божјем храму у Јерусалиму. Иако је самарићански храм био уништен, они до данашњег дана одржавају годишњу прославу пасхе на Гаризиму (1. 1, страна 25).

Да ли се од хришћана захтева да унапређују мере против загађења или мере за чишћење околине? Кад је био на Земљи, Исус није покушавао да реши све друштвене проблеме свог времена. Када Јехова путем свог Месијанског Краљевства примени своја праведна начела на глобалном нивоу, еколошки проблеми биће трајно решени. Дакле, Јеховини сведоци заузимају уравнотежен став у вези с тим. Љубав према суседима наводи их да покажу поштовање према имовини других, али они с правом на прво место стављају проповедање поруке о Божјем Краљевству (Матеј 6:33; 1. 1, страна 31).

▫ На које начине је Исус служио као носилац светла? (Јован 8:12). Исус се посветио проповедању добре вести о Божјем Краљевству (Лука 4:43; Јован 18:37). Он је такође разоткрио религиозне лажи и тако пружио духовну слободу онима који су били у религиозном ропству (Матеј 15:3-9). На истакнут начин, он се показао као светло света тиме што је положио свој савршен људски живот као откупнину (Матеј 20:28; Јован 3:16; 15. 1, стране 10, 11).

▫ Који су неки разлози због којих Јехови Богу дугујемо подложност? Јехова је Универзални Суверен, и из тог разлога ми му дугујемо нашу подложност. Такође, пошто је Јехова свемоћан, нико не може успешно да му се супротстави, тако да ми не можемо игнорисати нашу подложност њему. Сва интелигентна створења створена су да служе сврси свог Творца, и то их све обавезује да се у свему подложе Богу (1. 2, стране 10, 11).

▫ Шта је помогло Јосифу да се одупре томе да са Потифаровом женом изврши блуд? Јосиф је имао снажну силу која покреће његов ум. Био је свестан свог односа с Јеховом и схватао је да би дело блуда било грех не само против њеног мужа, већ, што је још важније, против Бога (15. 2, страна 21).

▫ Шта је Исус мислио када је рекао: „Ја сам... истина“? (Јован 14:6). Исус није само говорио и поучавао о истини; он је живео по њој и персонификовао је. Тако хришћанство није само нека идеја; оно је начин живота (1. 3, страна 15).

▫ Која утешна поука је садржана у Псалму 51? Овај Псалам нам помаже да схватимо да, ако се спотакнемо у грех али се истински кајемо, наш небески Отац пун љубави чуће наш повик за милосрђе и спасиће нас од очаја. Међутим, треба на првом месту да будемо забринути за било какву срамоту коју смо нанели Јеховином имену (15. 3, страна 18).

▫ Шта симболизује крштење у води? Крштење је спољашњи симбол нечијег предања Јехови Богу. Уроњавање под воду показује да они који се крсте умиру с обзиром на животни пут који се усредсређивао на њих саме. Подизање из воде симболизује да су сада оживели за вршење Божје воље, стављајући је на прво место у свом животу (Матеј 16:24; 1. 4, стране 5, 6).