Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувај се нездраве музике!

Чувај се нездраве музике!

Чувај се нездраве музике!

„Гледајте, дакле, да уредно живите, не као немудри, него као мудри. Пазите на време, јер су дани зли“ (ЕФЕСЦИМА 5:15, 16).

1. Зашто музика може да се назове ’божанским даром‘?

 „МУЗИКА... је божански дар.“ Тако је писала Лулу Рамзи Вили (Lulu Rumsey Wiley) у својој књизи Bible Music (Библијска музика). Богобојазни људи и жене од најранијих времена били су истог мишљења. Путем музике човек изражава своје најдубље емоције — радост, тугу, бес и љубав. Музика је тако играла важну улогу у библијским временима, и спомиње се кроз ту целу свету књигу (Постање 4:21; Откривење 18:22).

2. Како је музика коришћена за хваљење Јехове у библијским временима?

2 У обожавању Јехове музика је дошла до свог најплеменитијег изражаја. За неке од најузвишенијих израза хвале који су икада састављени Јехови Богу била је изворно написана музика. „Песмом ћу ја име Божје славити“, писао је псалмиста Давид (Псалам 69:31 [69:30, ДК]). Музика је била коришћена у самоћи као пратња за размишљање уз молитву. „Песме своје ја ноћу спомињем, са срцем својим разговарам и дух мој премишља“, писао је Асаф (Псалам 77:7 [77:6, ДК]). У Јеховином храму музика је била приређивана на великој скали (1. Летописа 23:1-5; 2. Летописа 29:25, 26). Понекад су организоване масовне музичке снаге, као приликом посвећења храма, када је било коришћено 120 трубача (2. Летописа 5:12, 13). Ми немамо извештај о томе како је та величанствена музика звучала, међутим, књига The Music of the Bible (Музика Библије) примећује: „Није тешко формирати мишљење о општем ефекту храмске музике на свечане прилике... Ако би неко од нас сада могао да буде пребачен у средину такве сцене, неодољиво осећање страхопоштовања и узвишености било би неизбежно.“ a

Злоупотреба музике

3, 4. На који начин је дар музике био злоупотребљен од стране Божјег народа и њихових паганских суседа?

3 Међутим, музика није увек имала такву узвишену употребу. Код горе Синај, музика је била коришћена као подстицај на идолопоклоничко обожавање златног телета (Излазак 32:18). Музика је такође понекад била повезана с пијанчењем и чак с проституцијом (Псалам 69:13 [69:12, ДК]; Исаија 23:15). Израелски пагански суседи нису били ништа мање криви за злоупотребу тог божанског дара. „У Феникији и Сирији“, каже The Interpreter’s Dictionary of the Bible (Тумачев речник Библије), „скоро сва популарна музика одражавала је обожавање богиње плодности, Иштар. Тако је популарна песма обично била прелудијум за сексуалне оргије.“ Стари Грци су на сличан начин користили музику као пратњу за популарне „еротске игре“.

4 Да, музика има снагу да покреће, да очара и да врши утицај. Деценијама раније, књига Џона Стејнера (John Stainer) Музика Библије ишла је чак тако далеко да је тврдила: „Ниједна уметност тренутно не врши тако снажан утицај на људску расу као музичка уметност.“ Музика и данас наставља да врши моћан утицај. Дакле, неисправна врста музике може да представља праву опасност за богобојазне младе.

Потреба за опрезом

5. (а) Колико велику улогу игра музика у животу многих тинејџера? (б) Како Бог гледа на младе људе који се радују?

5 Ако си млада особа, онда сигурно добро знаш колико је многима твог узраста важна музика — посебно различити облици поп и рок музике. Музика је чак названа „делом тинејџерског метаболизма“. Процењује се да ће током својих последњих шест година школе просечна млада особа у Сједињеним Америчким Државама слушати рок музику преко четири сата дневно! То сигурно показује недостатак равнотеже. Није ствар у томе да је лоше ако уживаш у нечему што ти помаже да се осећаш добро или да будеш срећан. Јехова, Створитељ дивне музике, свакако не очекује од младих да буду мрзовољни или несрећни. У ствари, он заповеда свом народу: „Радујте се о Господу, и певајте праведници! Веселите се сви који сте права срц[а]!“ (Псалам 32:11). Младима његова Реч каже: „Уживај младићу за младости своје, и нек се весели срце твоје док си млад“ (Проповедник 12:1 [11:9, ДК]).

6. (а) Зашто млади треба да буду опрезни у свом избору музике? (б) Зашто се музици данас може више приговорити него музици пређашњих генерација?

6 Међутим, постоји добар разлог да будеш опрезан у свом избору музике. Апостол Павле је у Ефесцима 5:15, 16 рекао: „Гледајте, дакле, да уредно живите, не као немудри, него као мудри. Пазите на време, јер су дани зли.“ Неки млади могу приговарати, као што је то учинила једна девојка: „Наши родитељи су слушали своју музику када су били млади. Зашто ми не можемо да слушамо нашу?“ Нека музика коју су твоји родитељи слушали у твојим годинама можда је такође имала своје стране којима је могло да се приговори. Код подробнијег испитивања показује се да многи од популарних музичких стандарда имају изненађујући број сексуалних инсинуација и прикривених указивања на неморал. Али оно на што се некад само наговештавало сада се описује отворено. Један писац примећује: „Деца су сада бомбардована таквим експлицитним порукама на таквом нивоу какав наша култура никада није видела.“

Реп музика — музика побуне

7, 8. (а) Шта је реп музика, и шта објашњава њену популарност? (б) Шта може идентификовати особу као присталицу реп животног стила?

7 Осмотримо, на пример, тренутну моду реп музике. Према часопису Time (Тајм), реп је постао „проверена, глобална револуција ритма“ и невероватно је популаран у Бразилу, Европи, Јапану, Русији и Сједињеним Америчким Државама. Често потпуно лишени мелодије, његови текстови се говоре, а не певају, уз пратњу снажног ритма. Ипак изгледа да је баш тај погонски ритам тајна комерцијалног успеха репа. „Кад слушам реп музику“, каже једна млада Јапанка, „осећам се узбуђено, а кад играм осећам се слободно.“

8 Реп текстови — често дрска мешавина псовки и уличног говора — изгледа да су још један разлог популарности репа. За разлику од традиционалних рок текстова, од којих се многи баве темама тинејџерских романси, реп текстови често имају озбиљнију поруку. Неки реп говори против неправде, расизма и полицијске бруталности. Међутим, понекад се римовани рефрени износе на најпрљавијем, најшокантнијем језику који се може замислити. Изгледа да реп представља и побуну против мерила у облачењу, дотеривању и сексуалном моралу. Није чудо што је реп постао животни стил сам по себи. Његове присталице се идентификују својим китњастим покретима, уличним говором и одећом — врећастим џинсом, одвезаним дубоким патикама, златним ланцима, безбол-капама и црним наочарима.

9, 10. (а) Које факторе треба млади да осмотре приликом одређивања да ли је реп музика и њен животни стил ’Богу угодан‘? (б) Шта изгледа да млади хришћани схватају олако?

9 У Ефесцима 5:10, хришћанима је речено да ’истражују што је Богу угодно‘. Узимајући у обзир репутацију коју је реп стекао, мислиш ли да би било „Богу угодно“ да се укључиш у то? Да ли би млади хришћанин желео да се идентификује са животним стилом који чак многи светски људи сматрају неприхватљивим? Запази како је један посматрач описао један реп концерт: „Реп певачи су се међусобно такмичили ко ће бити најшокантнији у погледу псовања и експлицитног сексуалног текста... Играчи и играчице симулирали су сексуалне радње на позорници.“ С обзиром на једно истакнуто дело један од организатора концерта је рекао: „Свака друга реч из њихових уста је (непристојна).“

10 И поред свега, музика која се те вечери свирала била је просечан реп. Директор концертне сале је рекао: „Ово што слушате је просечан реп — онакав какав млади купују у продавницама.“ Како је жалосно известити да су међу више од 4 000 младих који су присуствовали том концерту било неких који су тврдили да су Јеховини сведоци! Неки су очигледно олако схватили чињеницу да је Сатана ’владар ваздушних сила‘. Он управља ’духом [или доминантним менталним ставом] који сад ради у синовима непокорности‘ (Ефесцима 2:2, ДС). Чијим интересима би служио ако би постао увучен у реп музику или реп животни стил? Мора се признати, неки реп је можда садржаја коме се може мање приговорити. Али, да ли има смисла гајити љубав према било којој врсти музике која углавном повређује хришћанска начела?

Хеви-метал — секс, насиље и сатанизам

11, 12. Шта је хеви-метал музика, и какве је одлике које су за осуду карактеришу?

11 Још једна популарна врста музике је хеви-метал. Хеви-метал је више од високодецибелног хард-рока. Један извештај у Часопису америчког медицинског друштва (The Journal of the American Medical Association) каже: „Хеви-метал музика... одликује се бучним пулсирајућим ритмом и обилује текстовима који величају мржњу, злостављање, сексуалну изопаченост и понекад сатанизам.“ Чак и сама имена неких популарнијих бендова сведоче за изопаченост те врсте рока. Она укључују такве речи као што су „отров“, „пиштољи“ и „смрт“. Ипак, хеви метал изгледа прилично питом у поређењу с thrash-metalom и death-metalom — граничним музичким жанровима који су настали из хеви метала. Имена тих бендова користе термине као што су „канибал„ и „посмртница“. Млади у многим земљама не схватају колико су одурна та имена јер су она на енглеском или неком другом страном језику.

12 Хеви-метал музика се увек изнова повезује са самоубиствима тинејџера, депресијом и коришћењем дроге. Њена повезаност с насилним понашањем навела је једног саветника на радију да је назове „музика за убиство родитеља“. Повезаност са сатанизмом позива на узбуну многе родитеље — и полицијске службенике. Један истраживач је тврдио да су неки млади који се баве сатанским обожавањем били увучени у окултизам кроз ту музику. „Они не знају у шта се упуштају“, закључује он.

13. Која опасност лежи у томе да будемо увучени у хеви-метал музику?

13 Међутим, младим хришћанима не треба да буду ’непознате [Сатанине] намере‘ (2. Коринћанима 2:11). Коначно, ми „се боримо с... духовима пакости испод неба“ (Ефесцима 6:12). Како би само било лудо да својим избором музике призивамо демоне у свој живот! (1. Коринћанима 10:20, 21). Ипак, један број младих хришћана очигледно јако воли ту музику. Неки су чак прибегли скривеним средствима да задовоље свој музички укус. Једна девојка признаје: „Слушала сам хеви-метал, понекад по целу ноћ. Куповала бих хеви-метал [фан] часописе и крила их од својих родитеља у кутију за ципеле. Лагала сам своје родитеље. Знам да Јехова није био задовољан са мном.“ Она је исправила своје размишљање уз помоћ једног чланка у часопису Пробудите се! Колико других младих би још увек могло да буде уловљено у замку такве музике?

Жетва онога што сејеш

14, 15. Зашто можемо бити сигурни да ће слушање нездраве музике имати негативан ефекат? Прикажи.

14 Немој да умањујеш опасност коју таква музика може да представља. Истина, ти можда нећеш бити склон томе да неког убијеш или да извршиш сексуални неморал само зато што си слушао одређену песму. Међутим, Галатима 6:8 каже: „Јер ко сеје у своју пу̏т, од пу̏ти ће трулење пожети.“ Слушање музике која је земаљска, животињска и чак демонска може имати само негативан утицај на тебе. (Упореди Јаков 3:15.) Професор музике Џозеф Стуси (Joseph Stuessy) цитиран је како каже: „Свака врста музике утиче на наше расположење, емоције, став и коначно понашање... Свако ко каже: ’Ја могу да слушам хеви метал, али он не утиче на мене‘, једноставно греши. Он једноставно на различите људе утиче у различитом степену и на различите начине.“

15 Један млади хришћанин признаје: „Био сам толико увучен у thrash-metal да се цела моја личност променила.“ Ускоро је почео да доживљава проблеме с демонима. „Коначно сам се отарасио својих албума и био сам ослобођен демона.“ Један други младић признаје: „Музика коју сам слушао бавила се спиритизмом, дрогом или сексом. Многи млади кажу да она не утиче на њих, али заиста утиче. Био сам практично ван истине.“ Једна пословица пита: „Хоће ли ко ватру у недра метнути, а да му се хаљине не упале?“ (Пословице 6:27).

Буди опрезан

16. Шта се може рећи о писцима и извођачима многе данашње музике?

16 Павле је хришћанима у древном Ефесу писао: „Ово је дакле оно што говорим и изјављујем у Господу: да више не ходите као паганци, који ходе по таштини мисли својих. Они имају памет тамом покривену, туђи су животу Божјему, с незнања које је у њима, с окамењења срца својих“ (Ефесцима 4:17, 18). Зар ово не може да се каже с обзиром на писце и извођаче многе данашње музике? Више него икада, музика свих жанрова одражава утицај ’бога овога света‘, Сатане Ђавола (2. Коринћанима 4:4).

17. Како млади могу да просуде или тестирају музику?

17 С обзиром на ’последње дане‘, Библија је прорекла: „Људи зли и заводљиви напредоваће увек у злу“ (2. Тимотеју 3:1, 13). Зато је више него икад потребно да строго пазиш на музику коју изабираш. Често ће неукусан наслов дисквалификовати неки албум. Јоб 12:11 пита: „Не распознаје ли ухо речи као што уста јело кушају?“ На сличан начин, ти можеш тестирати музику слушањем неке ствари с критичким ухом. Какву врсту осећања та мелодија изазива у теби? Да ли промовише дивље, декадентно понашање — дух банчења? (Галатима 5:19-21). А како је с текстовима? Да ли они промовишу сексуални неморал, коришћење дроге или друге неисправне ствари које је „срамота и говорити“ (Ефесцима 5:12). Библија каже да такве ствари не треба ни да се „спомињу“ међу Божјим народом, а камоли да буду компоноване и да се стално понављају (Ефесцима 5:3). А како је са дизајном омота албума? Да ли садржи спиритистичке теме или сексуално побуђујуће илустрације?

18. (а) Које промене неки млади можда морају да предузму кад се ради о музици? (б) Како млади могу развијати укус за здравију музику?

18 Можда треба да извршиш неке промене у погледу врсте музике коју изабираш. Ако имаш плоче, касете или дискете које садрже неморалне и демонистичке теме, треба одмах да их се отарасиш. (Упореди Дела апостола 19:19.) То не значи да не можеш да уживаш у музици; није сва популарна музика за осуду. Неки млади су научили да прошире свој музички укус и сада уживају у неким врстама класичне музике, фолк музике, лаког џеза и другим врстама музике. Траке Краљевских мелодија помогле су многим младима да развију укус за изграђујућу оркестарску музику.

19. Зашто је важно држати музику на свом месту?

19 Музика је божански дар. Међутим, за многе она постаје нездрава преокупација. Они су попут Израелаца древног доба који су уживали у свирању ’харфи, гусала и даира и фрула... али нису пазили на дела Господња‘ (Исаија 5:12). Постави себи за циљ да музику задржиш на свом месту и нека Јеховина дела буду твоја главна преокупација. Буди избирљив и пажљив у вези с музиком коју изабираш. Тако ћеш моћи да користиш — а не да злоупотребиш — тај божански дар.

[Фуснота]

a Нација Израел се очигледно истицала музичком уметношћу. Један асирски рељеф открива да је краљ Сенахериб тражио од краља Езехије израелске музичаре као данак. „Тражити музичаре као данак... било је заиста необично“, примећује Grove’s Dictionary of Music and Musicians (Гровов речник музике и музичара).

Да ли се сећаш?

◻ Зашто се музика може назвати божанским даром?

◻ Како је музика била злоупотребљена у древним временима?

◻ Какве опасности представља реп и хеви-метал музика за младе хришћане?

◻ Како хришћански млади могу да пазе на свој избор музике?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

У библијским временима, музика се често користила као средство приношења хвале Јехови