Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бацање светла на Христову присутност

Бацање светла на Христову присутност

Бацање светла на Христову присутност

„Кад дође Син човечји у слави својој... он ће разлучити [људе] једне од других“ (МАТЕЈ 25:31, 32).

1. Како свештеници хришћанства тумаче речи из Матеја 24:3?

 ТРИ дана пре Исусове смрти, четворица његових ученика су му приступила и горљиво запитала: „Кажи нам кад ће то бити, и какав ће бити знак твога доласка [грчки парусије] и свршетка света?“ Свештеници и писци хришћанства вековима тумаче да ове речи упућене Исусу у Матеју 24:3 значе да ће он поново бити видљив у телу како би га видело цело човечанство. Дакле, они научавају да ће Христов повратак бити са великим разметањем и видљивом помпом. Називају то Христовим другим доласком. Али, јесу ли њихове претпоставке тачне?

2, 3. (а) Какву је разлику други том Студија̂ Библије направио између речи „долазак“ и „присутност“? (б) Шта је Јеховин народ разумео у вези са значењем Христове парусије?

2 До 1889. Јеховини помазаници су, као носиоци светла 19. века, већ били примили исправку у вези с Христовим повратком. У другом тому Studies in the Scriptures (Студија̂ Писама), на странама 158 до 161, Чарлс Т. Расел, први председник Библијског и трактатног Друштва Кула стражара писао је: „Парусија... означава присутност, и никада не би требало да се преведе са долазак, као што је то случај у уобичајеној Енглеској Библији... ’Emphatic Diaglott‘, веома вредан превод Новог завета, преводи парусију исправно, присутност... не у смислу долажења, као да путује, већ присутности, као након приспећа [Исус] каже: ’Попут Нојевих дана, таква ће исто и парусија [присутност] Сина човечјег бити.‘ Запазимо да се поређење не прави између доласка Ноја и доласка нашег Господа... Према томе, упоређење је између времена присутности Ноја међу људима ’пре потопа‘ и времена присутности Христа на свету, приликом његовог другог адвента, ’пре ватре‘ — највеће невоље Господовог [Јеховиног] Дана којом завршава ово раздобље“ (Матеј 24:37).

3 Тако је Јеховин народ 19. века исправно разумео да ће Христова парусија бити невидљива. Такође су разумели да ће крај времена̂ незнабожаца доћи у јесен 1914. Како је духовно просветљење напредовало, касније су разумели да је Исус Христ те исте године, 1914, био устоличен на небу као Краљ Краљевства (Пословице 4:18; Данијел 7:13, 14; Лука 21:24; Откривење 11:15).

„Присутност нашег Господа“

4. На шта се односи ’присутност нашег Господа Исуса Христа‘?

4 Шта се, дакле, у нашем времену подразумева под библијским изразом ’присутност нашег Господа Исуса Христа‘? (1. Солуњанима 5:23NW). Један ауторитет коментарише да је реч „присутност“, парусија, „постала службена реч за посету неке особе високог ранга, нарочито краљева или царева који посећују неку провинцију“. Тако се, овај израз односи на краљевску присутност Господа Исуса Христа као Краља, од 1914. и након тога, након његовог устоличења на небу. Он је невидљиво присутан да „влада усред непријатеља својих“, активно владајући као Краљ да би испунио ту пророчанску заповест (Псалам 110:2). Људи на Земљи већ око 79 година доживљавају последице Христове невидљиве краљевске присутности.

5. Који ће се развоји догађаја током парусије осматрати у три студијска чланка овог часописа?

5 У овој серији од три чланка, размотрићемо поново изразите доказе Христових достигнућа у вези с Краљевством током овог раздобља. Као прво приказаћемо неколико библијских пророчанстава која предсказују догађаје што су се већ одиграли или се баш сада дешавају. Као друго, описаћемо велико дело које извршава класа верног и разборитог роба, којег Исус користи током целог овог периода своје краљевске присутности (Матеј 24:45-47). Трећи чланак ће за нас описати величанствени закључак, раздобље ’велике невоље‘. То је време кад Исус долази као Јеховин Извршилац да уништи неправедне људе и избави праведне (Матеј 24:21, 29-31). То време уништења описао је апостол Павле као да доноси „вама, које муче... покој [„олакшање“, NW] с нама, кад се покаже Господ Исус [„приликом откривења Господа Исуса“, NW] с неба с анђелима силе своје, у огњу пламеноме, да казни оне који не познају Бога и не покоравају се еванђељу Господа нашега Исуса Христа“ (2. Солуњанима 1:7, 8).

Знак

6. Који сложени знак је описан у Матеју, поглавља 24 и 25?

6 Пре хиљаду деветсто година, Исусови ученици, светлоноше, питали су га за знак, или доказ, његове будуће присутности у моћи Краљевства. Његов одговор, записан у 24. и 25. поглављу Матеја, пружио је сложени знак чији се сви елементи сада испуњавају на међународном нивоу. Испуњење тог знака обележава време тескобе и великог испитивања. Исус је упозорио: „Чувајте се да вас ко не заведе. Јер ће многи доћи у име моје говорећи: ’Ја сам Христос‘, и многе ће завести. Чућете гласове о ратовима и буку ратова. Гледајте да се не уплашите, јер треба то све да буде. Али то неће још бити крај“ (Матеј 24:4-6).

7. Које карактеристике знака видимо да се испуњавају од 1914.?

7 Исус је, надаље, прорекао да ће бити ратова нечувених размера. У испуњењу, два су класификована као светски ратови, један од 1914. до 1918. и други од 1939. до 1945. Затим, рекао је да ће бити несташица хране и земљотреса у једном месту за другим. Прави хришћани биће жестоко прогањани. У складу с тим пророчанством, Јеховини сведоци, данашњи носиоци светла, доживљавали су прогонство прошлих осам деценија, док су проповедали добру вест о Божјем Краљевству „по свему свету за сведочанство свима народима“ (Матеј 24:7-14). Сваки Yearbook of Jehovah’s Witnesses (Годишњак Јеховиних сведока) пружа даљње доказе да се ова обележја знака испуњавају.

8, 9. (а) Шта укључује Исусова краљевска присутност? (б) Шта Исусово пророчанство у вези с лажним Христима показује у вези с местом и начином његове присутности?

8 Будући да Исусово краљевање обухвата целу Земљу, право обожавање се шири на свим континентима. Његова краљевска присутност (парусија) је време глобалног испитивања (1. Петрова 2:12). Али, постоји ли неки главни град, или центар где би се могли обратити Исусу? Одговор на то дао је Исус предсказујући да ће се у очекивању његове присутности појавити лажни Христи. Упозорио је: „Ако вам дакле реку: ’Ево га [Христа] у пустињи‘, не излазите —, ’Ево га у собама‘ не верујте. Јер као што муња излази од истока и показује се до запада, тако ће бити и долазак [„присутност (парусија)“, NW] Сина човечјега“ (Матеј 24:24, 26, 27).

9 Боље од било ког другог на земљи, Исус, ’Син човечји‘, знао је где ће се налазити када његова присутност стварно отпочне. Он се неће сместити овде или онде, или на било ком одређеном месту на Земљи. Он се неће појавити на неком изолованом месту, „у пустињи“, како би се они који траже Месију тамо могли посаветовати с њим, далеко од очију управних органа земље, на неком месту где би се под његовим вођством следбеници могли обучавати, спремајући се да изврше политички преврат и поставе га за месијанског Владара света. Нити ће се сакрити у неким ’собама‘, како би његово пребивалиште било познато само неколицини изабраних, да би ту, непримећен и неоткривен, могао са саучесницима ковати заверу и правити тајне планове за свргавање светских владавина, помазујући се за обећаног Месију. Не!

10. Како светла библијске истине севају на глобалан начин?

10 Баш насупрот, неће постојати ништа што треба крити о Исусовом доласку као Краља на почетку његове краљевске присутности. Као што је Исус прорекао, на глобалан начин муње библијске истине настављају севати преко пространих области од источних делова према западним. Заиста, као данашњи носиоци светла, Јеховини сведоци се показују као ’светлост народима, да спасење [Јеховино] до крајева земље носе‘ (Исаија 49:6).

Анђеоска активност

11. (а) На који начин се анђеоске војске користе за просипање светла Краљевства? (б) Када и у коју групу су чланови класе пшенице сакупљени?

11 Други текстови који се односе на Исусову присутност описују га како га прате анђеоске војске или како их он „шаље“ (Матеј 16:27; 24:31). У поређењу о пшеници и кукољу, Исус је рекао да је „њива... свет“ и да је „жетва... свршетак света, а жетеоци су анђели“. Ово, међутим, не значи да он током своје присутности у моћи и слави Краљевства употребљава искључиво анђеоске гласнике за мисије на Земљи. Анђели су под Исусовим вођством, почев од 1919, одвојили класу пшенице, духом рођене помазанике на Земљи, који су били расејани догађајима Првог светског рата, а затим су је припремили за даљњу активност у име Краља (Матеј 13:38-43). У 1920-им, хиљаде других људи заузели су став за Божје успостављено Краљевство и били су помазани Божјим духом. Ти помазаници су успешно додати редовима првобитног остатка. Заједно, они сачињавају класу верног и разборитог роба за наше време.

12. У каквом су чишћењу учествовали анђели, и са каквом последицом с обзиром на Земљу?

12 Још један пример анђеоског учешћа током Исусове присутности након његовог устоличења 1914. записан је у Откривењу 12:7-9: „Михаило [Исус Христ] и анђели ударише на змаја. И борише се змај и анђели његови, али не надвладаше, и више им се не нађе места на небу. И змај велики би збачен, стара змија, која се зове ђаво и сотона, која обмањује целу земљу. И би бачен на земљу, и анђели његови беху бачени с њим.“ Тако су небеса сада очишћена, остављајући само још да земаљско подручје Краљевства буде потпуно прочишћено ради посвећења Јеховиног имена. У овој 1993. години, божанско упозорење се наставља примењивати: „Тешко земљи... Јер ђаво сиђе к вама пун срдње велике, знајући да је кратко време његово“ (Откривење 12:12).

Небеско ускрсење

13, 14. (а) Шта Писма показују да се одвија од 1918. наовамо? (б) Шта Павле и Јован откривају у вези с данашњим помазаним остатком?

13 Још један задивљујући догађај током Христове присутности јесте почетак небеског ускрсења. Апостол Павле је показао да ће помазаници који су дуго спавали у својим гробовима бити први што ће оживети и који ће живети са Христом Исусом у духовном подручју. Годинама се пружају докази који показују да то изгледа да се догађа од 1918. наовамо. Павле пише: „Тако ће по Христу сви оживети, али сваки у своме реду: првенац Христос, а затим они који припадају Христу, о његову доласку [парусија] [„током његове присутности“, NW]“ (1. Коринћанима 15:22, 23). Ускрсење помазаника током Христове присутности потврђено је у 1. Солуњанима 4:15-17: „Јер вам ово казујемо ријечју Господњом да ми који живимо и останемо за долазак Господњи [парусију, „присутност Господа“, NW], нећемо претећи онијех који су помрли... мртви у Христу васкрснуће најприје; а потом ми живи који смо остали, заједно с њима бићемо узети у облаке на сусрет Господу на небо“ (ДК). Постоји 144 000 оних што припадају Христу као помазаници који коначно примају ту величанствену награду (Откривење 14:1).

14 Као што Павле показује, они који су данас живи од помазаног остатка не улазе у Краљевство пре тих ранијих верних помазаних хришћанских мученика и ученика. Апостол Јован даје даљњи опис помазаника који данас умиру, на следећи начин: „Благо мртвима који одсад умиру у Господу! Да, говори Дух, да почину од трудова својих, јер дела њихова иду за њима“, то јест, у њихово ускрснуто постојање (Откривење 14:13). А Павле каже: „Ево вам казујем тајну: јер сви нећемо помријети, а сви ћемо се претворити, у један пут, у тренућу ока у пошљедној труби; јер ће затрубити и мртви ће устати нераспадљиви, и ми ћемо се претворити“ (1. Коринћанима 15:51, 52ДК). Какво задивљујуће чудо!

15, 16. (а) Какво је поређење дао Исус у Луки 19:11-15, и из ког разлога? (б) Како се ово пророчанство испуњава?

15 Једном приликом, кад је Исус проповедао о Божјем Краљевству групи својих следбеника, употребио је једну илустрацију како би им помогао да исправе своје погрешне идеје. Извештај каже: „[Они] мишљаху да ће се одмах јавити царство Божије. Рече дакле: Један човјек од добра рода отиде у даљну земљу да прими себи царство, и да се врати. Дозвавши пак десет својијех слуга даде им десет кеса, и рече им: тргујте док се ја вратим... И кад се он врати, пошто прими царство, рече да дозову оне слуге којима даде сребро, да види шта је који добио“ (Лука 19:11-15ДК).

16 Исус је био тај „човјек“ који је отишао на небо, „даљњу земљу“, где је требало да прими Краљевство. То Краљевство добио је 1914. Убрзо после тога, Христ је као Краљ извршио обрачун са онима који су се издавали за његове следбенике да би утврдио шта су учинили бринући се за интересе Краљевства који су им поверени. Верна неколицина је изабрана да прими господареву похвалу: „Добро, добри слуго, кад си ми у маломе био веран, ево ти власт над десет градова“ (Лука 19:17). Ово раздобље Христове присутности укључивало је сталну интензивну активност проповедања Краљевства, укључујући објаву Божјих пресуда против злих, а надгледање тог дела било је укључено у овлашћење поверено ’добром слузи‘.

Проповедање широм света

17. Каква радост обележава парусију?

17 Шта ће се још догодити током те парусије? Биће то време велике радости у делу проповедања и у помагању новима да се припреме за преживљавање кроз долазећу велику невољу. Ови појединци из ’великог мноштва‘, који помажу остатку, постају ’препоручене посланице‘ (Откривење 7:9; 2. Коринћанима 3:1-3). Павле спомиње радост тог дела жетве када каже: „Јер ко је наш над или радост, или вијенац славе? Нијесте ли и ви пред Господом нашијем Исусом Христом о његову доласку [парусији] [„приликом његове присутности“, NW]?“ (1. Солуњанима 2:19ДК).

Остани чист и беспрекоран

18. (а) Која Павлова молитва се односи на парусију? (б) Какав дух треба да показујемо сви ми током овог времена, и на које начине?

18 Павле је такође молио за посвећење оних који буду живи у том времену Христове присутности: „А сам Бог мира да вас посвети сасвим; дух ваш, душа ваша и тело ваше да се сачува без икакве кривице за долазак [’присутност‘, (парусију), NW] Господа нашега Исуса Христа“ (1. Солуњанима 5:23Димитрије Стефановић). Да, припадали ми данас помазаном остатку или великом броју других оваца, дух сарадње нас лојално везује заједно како бисмо и даље могли да будемо чисти и беспрекорни у овом јединственом времену. Исто тако, треба да показујемо стрпљивост. Јаков је писао: „Трпите [„исказујте стрпљивост“, NW] дакле, браћо моја, до доласка Господњега [„присутности“, (парусије) Господа, NW]... утврдите срца своја, јер се долазак Господњи приближи“ (Јаков 5:7, 8).

19. Које је упозорење дао Петар у вези с парусијом, и како би требало да реагујемо?

19 И апостол Петар је имао нешто да каже нама који живимо у овом садашњем раздобљу. Он нас је упозорио на ругаче, којих има много у свим деловима света. Петар каже: „И ово знајте најприје да ће у пошљедње дане доћи ругачи који ће живљети по својијем жељама, и говорити: гдје је обећање доласка његова [„где је та његова обећана присутност (парусија)“, NW]? Јер од како оци помријеше све стоји тако од почетка створења“ (2. Петрова 3:3, 4ДК). Упркос преовладавању ругача током Христове присутности, Јеховин народ наставља да светли као светло света, за спасење многих.

Питања за понављање

◻ Како је Јеховин народ био напредно просветљен у вези с парусијом?

◻ Како се испуњава Матеј 24:4-8?

◻ Како анђели сарађују са устоличеним Христом

◻ Које задивљујуће чудо изгледа прати парусију?

◻ Каква радост се може искусити у овом времену, и ко има удела у њој?

[Питања за разматрање]