Пређи на садржај

Пређи на садржај

Избављење приликом откривења Исуса Христа

Избављење приликом откривења Исуса Христа

Избављење приликом откривења Исуса Христа

„Него се радујте... да бисте, и кад се јави слава његова, имали радост и весеље“ (1. ПЕТРОВА 4:13).

1. Како је Јехова обогатио своје слуге?

 ЈЕХОВА је своје Сведоке обогатио многим даровима. Као наш Величанствени Инструктор, он нас је просветлио пунином сазнања с обзиром на своју вољу и намеру. Кроз свој свети дух, он је у нама развио способност да смело расипамо светло. Надахнути апостол Павле нам у 1. Коринћанима 1:6, 7 каже: „Пошто се Христово сведочанство темељито утврди међу вама, тако да вам не фали ни један дар милости у очекивању вашему откривења Господа нашега Исуса Христа.“

2. Какве радосне изгледе пружа „откривење нашег Господа Исуса Христа“?

2 ’Откривење нашег Господа Исуса Христа‘ — шта то значи? То се односи на време кад се Исус открива као славни Краљ који предузима акцију да награди своје верне следбенике и изврши освету на безбожнима. Као што 1. Петрова 4:13 показује, биће то време да се духом помазани хришћански чувари беспрекорности и њихови лојални другови из великог мноштва ’радују и веселе‘, јер оно означава крај Сатаниног система ствари.

3. Како се морамо држати непоколебљиво, по узору на нашу браћу из Солуна?

3 Како се то време приближава, Сатана у свом гневу повећава притисак на нас. Попут ричућег лава, он покушава да нас прождере. Морамо се држати непоколебљиво! (1. Петрова 5:8-10) Наша браћа у древном Солуну, кад су били нови у истини, претрпели су невоље сличне онима које данас доживљавају многи Јеховини сведоци. Због тога су речи које им је упутио апостол Павле веома значајне за нас. Он је писао: „Јер је праведно у Бога да врати муке онима који вас муче, а вама, које муче, да да покој с нама, кад се покаже Господ Исус [„приликом откривења Господа Исуса“, NW] с неба с анђелима силе своје, у огњу пламеноме, да казни оне који не познају Бога и не покоравају се еванђељу Господа нашега Исуса Христа“ (2. Солуњанима 1:6-8). Да, олакшање ће доћи!

4. Зашто свештенство заслужује осуду која ће се извршити приликом Исусовог откривења?

4 У Павлово време велики део тих мука проузроковале су јеврејске религиозне вође. Данас, слично томе, они који тврде да представљају Бога, нарочито свештенство хришћанства, често подстичу на противљење мирољубивим Сведоцима Јехове. Они се праве да познају Бога, али одбацују ’једног Јехову‘ Библије, замењујући га мистичним Тројством (Марко 12:29NW). Они нису послушни доброј вести о нашем Господу Исусу, тражећи од човечје владавине олакшање и одбацујући добру вест о Христовом долазећем Краљевству праведности. Сви ови религиозни противници морају пропасти у време „откривења Господа Исуса с неба“!

„Долазак“ Исуса Христа

5. Како се Исусово откривење живо описује у Матеју 24:29, 30?

5 Исус је живо описао то откривење у Матеју 24:29, 30. У опису различитих карактеристика знака своје присутности и свршетка система ствари, он каже: „Одмах ће сунце помрчати, и месец светлост изгубити, и звезде с неба падати и силе небеске уздрмати се.“ У то време ће се „показати знак Сина човечјега на небу“. Нације Земље ће „проплакати... и видеће Сина човечјега [Божјег Месијанског Краља] долазити на облацима небеским са силом и славом великом“. Овај ’долазак‘, erkhomenon на грчком, односи се на Исусово појављивање као Јеховиног Оправдатеља.

6, 7. Како ће га ’видети свако око‘, и ко је ту укључен?

6 Овај ’долазак‘ описао је и апостол Јован у Откривењу 1:7, где каже: ’Ево Га, долази с облацима.‘ Али, ти непријатељи у ствари неће видети Исуса дословним очима, јер ’облаци‘ означавају да он долази као невидљив да изврши пресуду. Кад би пуки људи видели његову небеску славу голим оком, ослепели би, баш као што је Савле, на путу за Дамаск, био ударен слепилом кад му се у великом бљештавом светлу појавио прослављени Исус (Дела апостола 9:3-8; 22:6-11).

7 Извештај из Откривења наводи да ће га ’видети свако око, и они који га прободоше; и зајаукаће због њега сва племена на земљи‘. То значи да ће противници на Земљи разабрати у уништењу које Исус обрушава на њих да он долази са моћи и великом славом као Јеховин Извршилац пресуде. Зашто су ти непријатељи описани као они „који га прободоше“? Зато што је њихов став горчине према Јеховиним слугама данас попут става Исусових прогонилаца. Они ће заиста ’зајаукати због њега‘.

8. Које упозорење и Исус и Павле дају у вези с изненадним уништењем?

8 Како ће доћи тај дан Јеховине освете? У пророчанству из 21. поглавља Луке, Исус описује катастрофалне догађаје који служе као знак његове присутности од 1914. Затим, у стиховима 34 и 35, Исус упозорава: „Чувајте се да вам срце не отежа од прекомерног јела и пића и од брига овога света, и да вам тај дан не дође изненада. Јер ће доћи као замка на све оне који пребивају на лицу целе земље.“ Да, тај дан Јеховине освете долази изненада, у трену! Апостол Павле то потврђује у 1. Солуњанима 5:2, 3: „Јер сами знате да ће дан Господњи доћи као лупеж ноћу. Јер кад реку људи: ’Мир и безбедност!‘, онда ће изненада напасти на њих погибао.“ Већ сада нације говоре о миру и безбедности и праве планове да ојачају Уједињене нације како би одржавали поредак на кризним местима уз помоћ војне силе.

9. За кога се ’светло сеје‘, и зашто?

9 У стиховима 4 и 5, апостол наставља да нам говори: „Али ви, браћо, нисте у тами, да вас дан као лупеж изненади. Сви сте ви синови светлости и синови дана. Не припадамо ми ноћи ни тами.“ Ми се радујемо што смо синови светла — носиоци светла другима који чезну за правим миром и сигурношћу у Божјем новом свету. У Псалму 97:10, 11 читамо: „Ви који Господа љубите, мрзите на зло! Он верника својих душе чува и из руку бездушника избавља. Светлост се за праведника сеје а весеље за оне који су права срца.“

Редослед догађаја

10. На коју унапред дату опомену треба да обратимо пажњу у вези с Божјим даном обрачуна? (Откривење 16:15)

10 Какав ће бити редослед догађаја кад избије велика невоља? Отворимо 16. поглавље Откривења. Запазимо, као што описују стихови 13 до 16, да нечисти, демонски духови сакупљају нације целе Земље за Хар–Магедон, рат великог дана Бога Свемоћног. Поново је наглашен лопову сличан долазак дана обрачуна, те смо упозорени да останемо будни — да задржимо на себи духовну одећу која нас обележава за спасење. Дошло је време за суђење народима Земље, нацијама и — још неком. Коме то?

11. Како се жена из Откривења 17:5 идентификује?

11 То је симболична жена која стварно покушава да постане „неко“. Описана је у Откривењу 17:5 као „тајна: ’Бабилонија велика, мати блудника и мрзости земаљских.‘“ Али за Јеховине сведоке она више није мистерија. Она се јасно идентификовала као светско царство лажне религије, чији главни део сачињавају секте хришћанства. Њено уплитање у политичка збивања, њено ’пијанство од крви светих‘ кроз прогањање правих хришћана и њена одговорност за крв ’свих који су побијени на земљи‘, укључујући више од стотину милиона убијених само у ратовима овог 20. века одвратно је у Јеховиним очима (Откривење 17:2, 6; 18:24).

12. Зашто су секте хришћанства осуђене?

12 И што је најгоре од свега, секте хришћанства наносе срамоту имену Бога кога лицемерно тврде да представљају. Научавају вавилонске и грчке филозофије уместо чисте Божје Речи и доприносе моралној делинквенцији читавих нација одобравајући попустљиви начин живота који исмејава библијска начела. Похлепни махери међу њима осуђени су речима из Јакова 5:1, 5: „Послушајте сада ви богати. Плачите и ридајте за невоље које ће доћи на вас. Ви сте на земљи у насладама и у раскоши живели, ухранисте срца своја у дан заклања.“

Доле с Вавилоном великим!

13. Како долази почетни прасак велике невоље, и каква хитност је наглашена у Откривењу 18:4, 5?

13 Велика невоља ће провалити с извршењем Јеховине пресуде над Вавилоном великим. Откривење у 17:15-18 сликовито описује Божју ’вољу‘ — да управи „десет рогова“, моћне снаге унутар мултинационалне ’дивље звери‘ УН, да га униште. „Десет рогова што си видео и звер омрзнуће на блудницу, опљачкаће је и оголиће, и појешће месо њезино и сажећи ће је огњем. Јер је Бог дао у срца њихова да врше вољу његову.“ Није никакво чудо што небески глас оглашава хитно упозорење у Откривењу 18:4, 5: „Идите из ње, народе мој, да се не помешате у грехе њезине и да вам не науде зла њезина, јер греси њезини допреше до неба, и Бог се опомену безакоња њена.“ Позив се и даље упућује: Прекините све везе с лажном религијом, пре него што буде прекасно!

14. Ко ће туговати над опустошењем Вавилона великог, и зашто?

14 Како ће свет гледати на опустошење Вавилона великог? Из даљине, покварени политичари — „краљеви земље“ — тугују над њом јер су вековима проналазили узајамно задовољство у свом духовном блуду. Над њом такође плачу и тугују похлепни људи трговине, „трговци... који се обогатише од ње“. И они се држе подаље од ње, говорећи: „Јаох! јаох! Вароши велика, обучена у свилу и порфиру и скерлет, и накићена златом и камењен драгим и бисером, за један сами час пропаде толико богатство!“ Сав украс црквених одора и раскошност великих катедрала света заувек ће нестати! (Откривење 18:9-17) Али, хоће ли сви туговати за Вавилоном великим?

15, 16. Какав ће разлог за радовање имати Божји народ?

15 Откривење 18:20, 21 одговара: „Весели се над њом небо! И ви свети, апостоли и пророци, веселите се и ви! Јер Бог призна правду вашу осудом њезином.“ Попут великог воденичког камена који је бачен у море, „тако ће са хуком бити бачен Вавилон град велики, и неће се више наћи“.

16 Какав разлог за радовање! Откривење 19:1-8 то потврђује. Четири пута с неба одзвања позив: „Хвалите Јах!“ Прва три од ових Алелуја̂ хвале Јехову зато што је извршио праведну пресуду над злогласном блудницом, Вавилоном великим. Светског царства криве религије више нема! Из Божјег престоља излази глас, говорећи: „Хвалите Бога нашега ви све слуге његове, ви, који га се бојите, мали и велики!“ Какву ћемо само предност имати да учествујемо у тој песми!

Свадба Јагњета

17. Упоређујући Откривење 11:17 и 19:6, у која два контекста Јехова почиње да влада као Краљ?

17 Четврто Алелуја уводи другу тему: „Алелуја! Јер краљује [„јер је... почео да влада као краљ“, NW] Господ, Бог Свемоћни“ Али, није ли у Откривењу 11:17 забележен сличан рефрен? Тамо читамо: „Хвалимо те, Господе, Боже Свемоћни... што си узео моћ своју велику и краљујеш [„јер си... почео да владаш као краљ“, NW].“ Да. Међутим, контекст Откривења 11:17 односи се на Јеховино рођење Месијанског Краљевства 1914. које треба ’да пасе све нације гвозденом палицом‘ (Откривење 12:5NW). Откривење 19:6 је у контексту уништења Вавилона великог. Уклањањем блудници сличне религије, Јеховино Божанство остаје оправдано. Обожавање њега као Врховног Суверена и Краља сада ће преовладавати у сву вечност!

18. За какву радосну објаву уклањање Вавилона великог отвара пут?

18 Зато може бити изнесена радосна објава: „Радујмо се и веселимо се и дајмо славу њему [Јах], јер дође свадба јагњетова и невеста његова спремила се, и б[и]ј јој дано да се обуче у чисти бели лан, јер чист лан, то су праведна дела светих“ (Откривење 19:7, 8). Када ће тачно помазаници који су преостали на Земљи примити своје небеско ускрсење није наведено. Али, из овог контекста ми смо уверени да ће њихово учешће у свадби Јагњета, Христа Исуса, бити радосно време, и тим више што ће они бити непосредни сведоци понижења злогласне блуднице, Вавилона великог.

Сатанин свет уништен

19. Какав је други развој догађаја описан у Откривењу 19:11-21?

19 Бели коњ који је први пут споменут у Откривењу 6:2 поново ступа на сцену. У Откривењу 19:11 читамо: „Онај који је јахао на [белом коњу] зове се Верни и Истинити, и он суди и војује по правди.“ Тако „Краљ над краљевима и Господар над господарима“ јаше напред да удари нације и да „гази кацу вина срдње и гњева Бога сведржитеља“ (ДК). Узалуд се ’краљеви земље и војници њихови‘ сакупљају да се упусте у Хармагедонски рат. Јахач на белом коњу довршава своје освајање. Од Сатанине земаљске организације не остаје ништа (Откривење 19:12-21).

20. Шта се збива са самим Ђаволом?

20 Али, шта је са самим Ђаволом? У Откривењу 20:1-6, Христ Исус је описан као ’анђео који силази с неба с кључем од бездана и великим веригама у руци‘. Он хвата змаја, Празмију, који је Ђаво и Сатана, везује га и баца у бездан који затвара и запечаћује над њим. Кад је Сатана уклоњен с пута и кад више не може заводити нације, започиње славна Миленијумска владавина Јагњета и његове невесте. Нема више суза жалости! Нема више адамске смрти! Нема туге, нема вике, нема боли! „Првих ствари нестаде“ (Откривење 21:4).

21. Док жељно очекујемо откривење Исуса Христа, за шта треба да будемо одлучни?

21 Док жељно очекујемо откривење нашег Господа Исуса Христа, покажимо ревност у говорењу другима о Божјим обећањима Краљевства пуним љубави. Избављење је близу! Идимо напред, увек напред, као просветљена деца Сувереног Господа Јехове!

За понављање

◻ Шта показује да је откривење Исуса Христа веома близу?

◻ Како ће доћи дан Јеховине освете?

◻ Како ’они који воле Јехову‘ треба да гледају на садашњу светску ситуацију?

◻ Који ће бити редослед догађаја кад избије велика невоља?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Исус ’долази с облацима‘, невидљив да изврши пресуду

[Слика на 25. страни]

Ускоро ће лажна религија, Сатанин покварени систем и сам Сатана бити поражени