Пређи на садржај

Пређи на садржај

Синај планина Мојсија и милосрђа

Синај планина Мојсија и милосрђа

Призори из Обећане земље

Синај планина Мојсија и милосрђа

КАД помислиш на Синајску гору, вероватно се сетиш Мојсија. Зашто? Зато што је Мојсије примио Божји Закон на једној планини на Синајском полуострву. Којој планини? Врло вероватно на оној која је приказана изнад. a

У јужном делу тог полуострва, негде на пола пута између рукаваца Црвеног мора, налази се планински венац са два врха. Општа локација одговара библијским извештајима који укључују Мојсија. Један врх зове се Џебел Муса, што значи „Мојсијева планина“.

Различити библијски извештаји чине то име сасвим одговарајућим. Сећаш ли се да је Мојсије чувао Јетрово стадо кад му се у горућем грму појавио један анђео? Где је то било? Библија каже да је то било на ’гори Божјој Хореб‘, која је такође названа Синајска гора (Излазак 3:1-10; 1. Краљевима 19:8). Кад је Мојсије извео Божји народ из Египта, он их је довео овде. Излазак 19:2, 3 каже да „Израел стаде у логор онде под гором. Мојсије изиђе на гору к Богу; и Господ га зовну с горе“.

Мојсије се тада први пут попео на Синајску гору, и није прешао само неки кратак пут уз обронке. Ми читамо: „Тако сиђе Господ на гору Синајску, на врх горе. Господ позва Мојсија на врх горе“ (Излазак 19:20).

Хиљаде данашњих туриста с напором се пењу означеним стазама ноћу како би дошли до врха, задржавају се да посматрају излазак сунца и затим се спуштају кад је време за ручак. С Мојсијем није било тако. Бог му је рекао: „Попни се к мени на гору, и остани ту; даћу ти плоче од камена, закон.“ Том приликом „Мојсије оста на гори чердесет дана и четрдесет ноћи“ (Излазак 24:12-18).

Зато је разумљиво што је Мојсијево име повезано с том планином, али зашто с „милосрђем“? Па, док је Мојсије био горе и примао Закон, народ који је био у равници испод (можда у равници ер-Раха на фотографији) кренуо је неразумним путем. Они су извршили притисак на Мојсијевог брата да начини бога. Арон је рекао: „Поскидајте златне обоце... и донесите ми их.“ Тако су направили златно теле за обожавање. То је разљутило правог Бога и довело је до смрти хиљада (Излазак 32:1-35). Али, према Арону је показано милосрђе и он је поштеђен. Зашто?

Божји коментар из Изласка 32:10 сугерише да он Арона није сматрао главним подстрекачем преступка Израела. А кад је дошао коначни обрачун, „сви синови Левијеви“ изабрали су Божју страну, што је несумњиво укључивало Арона (Излазак 32:26). Дакле, упркос томе што је Арон навукао одређену кривицу, он је примио Божје милосрђе у подножју Синајске горе.

Касније је Мојсије изразио жељу да боље упозна Јехову и да види Његову славу (Излазак 33:13, 18). Иако је било немогуће да Мојсије види Божје лице, Јехова му је показао нешто од своје славе, наглашавајући да он ’чини милосрђе коме чини милосрђе‘ (Излазак 33:17–34:7). Сасвим је подесно што је Бог нагласио своје милосрђе, јер Библија „милосрђе“ најчешће користи у повезаности с Божјим поступцима с Израелом, кога је на Синају увео у савез (Псалам 103:7-13, 18).

Данашњи посетиоци Синајске горе проналазе у њеном подножју манастир, који би тешко могао подсетити на право обожавање које је Мојсије упознавао на планини изнад њега. Уместо тога, религија у манастиру усредсређује се на иконе. Она приказана овде „Лестве у Рај“. Темељи се на књизи византијског монаха Џона Климакуса (John Climacus). Након што је у манастирској ћелији провео око 40 година, постао је опат манастира и писао је о симболичним лествама ка небу. Али, запази да су неки свештеници приказани како их демони вуку доле у вечно мучење у пакленој ватри. Живописан али небиблијски приказ! (Проповедник 9:5, 10; Јеремија 7:31).

Насупрот том лажном учењу, истина је да је Свемоћни ’Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом и верношћу‘ (Излазак 34:6). Мојсије се приближио том милосрдном Богу на Синајској гори.

[Фуснота]

a За већи поглед, види Календар Јеховиних сведока 1993.

[Извор слике на 8. страни]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.

[Извор слике на 9. страни]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.

[Извор слике на 9. страни]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.