Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико су поуздана библијска пророчанства?

Колико су поуздана библијска пророчанства?

Колико су поуздана библијска пророчанства?

ДАНАС постоји обиље историјских књига. Ти извештаји о ономе што се догодило у прошлости често су заиста фасцинирајући. Док их читамо, можемо замислити себе у древним амбијентима. Наша машта се може размахати док људи, места и догађаји изгледа као да извиру са немих страна.

Библија је таква књига — пуна узбудљивих историјских извештаја. Кроз њене стране, можемо се упознати с људима и женама као што су Аврахам, његова жена Сара, краљ Давид, краљица Естер и Велики Учитељ, Исус Христ. У ствари, можемо ходати с њима, чути оно што су рекли и видети оно што су они видели. Али, многи сматрају да је Библија много више од историјске књиге. Они верују да она садржи оно што се назива унапред написаном историјом. Зашто је тако? Зато што је Библија пуна пророчанстава или предсказања.

Ипак, колико су поуздана библијска предсказања? Ако су се библијска пророчанства испунила на догађајима из прошлости, зар не треба да очекујемо да се остваре таква пророчанства о будућим догађајима? Размотримо сада неке примере да видимо да ли су библијска пророчанства поуздана.

Израел и Асирија на светској сцени

Божји пророк Исаија, који је почео да прориче око 778. пре н. е., предсказао је: „Ногама ће се поносити венац пијаница Ефрајинских [Израел] згазити, и увели цвет краснога накита њиховог на врху родног дола биће као смоква пре лета узрела, коју чим ко види руком граби и једе“ (Исаија 28:3, 4). Тако као што је проречено, до средине осмог века пре н. е. израелски главни град, Самарија, постао је попут зреле смокве коју војна сила Асирије може одмах убрати и појести. Управо се то догодило кад су Асирци 740. пре н. е. освојили Самарију (2. Краљевима 17:6, 13, 18).

С временом је на Асирију дошао ред да уђе у историју. Њен главни град био је Нинива, тако злогласан по окрутном мучењу заробљеника да је назван ’град крвнички‘ (Наум 3:1). Сам Јехова Бог је одлучио да се Нинива разори. На пример, Бог је преко пророка Наума рекао: „Гле, ево ме на тебе... наружићу те, и даћу те да те се начуде. Ко те види бежаће од тебе, и казаће се: Поруши се Нинива!“ (Наум 3:5-7). И Софонија је прорекао уништење Асирије и опустошење Ниниве (Софонија 2:13-15). Ова пророчанства испунила су се 632. пре н. е., кад су, неочекивано, уједињене снаге вавилонског краља Набополасара и медског краља Кијаксара опљачкале и разрушиле Ниниву — тако темељно да је и сама локација тог града била непозната више од 2 000 година. Вавилонско царство било је следеће на светској сцени.

Разорење Вавилона проречено

Библија је прорекла да ће Вавилонско царство бити срушено и предсказала је како ће његов главни град, Вавилон, пасти. Скоро два века унапред, пророк Исаија је упозорио да ће река Еуфрат бити исушена. Она је текла кроз Вавилон, а капије дуж реке биле су битан део заштите тог града. Пророчанство је именовало Кира као освајача и забележило да „врата“ Вавилона неће бити затворена за нападаче (Исаија 44:27–45:7). У складу с тим, Бог се побринуо да врата Вавилона дуж Еуфрата остану отворена током једног празника у ноћи када су снаге Кира Великог извршиле свој напад. Тако су без тешкоћа кроз речно корито ушли у град и заузели Вавилон.

Историчар Херодот је написао: „Кир је... део своје војске поставио на месту где Еуфрат улази у [Вавилон] а други контингент на супротној страни где река излази, с наредбом да обе војске нападну улаз дуж речног корита чим виде да је вода довољно опала... Помоћу одводног канала он је скренуо реку у језеро (које је тада било мочвара) и на тај начин је толико смањио дубину воде у стварном речном кориту да је постало прегазиво, а персијска војска, која је у ту сврху остављена код Вавилона, ушла је у реку, која је сада била дубока само до отприлике половине бедара и, идући реком, ушла у град... У граду је у току био празник, а чак и док је град падао они су наставили да играју и да се забављају, док коначно нису схватили шта се заправо догађа“ (Herodotus—The Histories, превео Обре де Селенкур (Aubrey de Selincourt)).

Те исте ноћи, Божји пророк Данијел упозорио је вавилонског владара о предстојећој несрећи (Данијел, 5. поглавље). Мање моћни Вавилон постојао је још неколико векова након тога. На пример, отуда је апостол Петар писао своје прво надахнуто писмо у првом веку н. е. (1. Петрова 5:13). Али, Исаијино пророчанство је навело: „Бабилон... Биће као Содом и Гомор, које Господ затра. Неће више нико живети у њему.“ Бог је такође рекао: „Бабилону затрћу ја име и траг његов, и сав народ и потомке његове“ (Исаија 13:19-22; 14:22). Као што је проречено, Вавилон је коначно постао гомила рушевина. Свако евентуално реновирање тог древног града могло би привући туристе али би он ипак остао без свог ’народа и потомака‘.

Данијел — Јеховин пророк који је био у Вавилону кад је он пао — имао је визију која укључује освајачке Међане и Персијанце. Он је видео дворогог овна и јарца који је имао велики рог међу својим очима. Јарац је напао овна и оборио га, сломивши његова два рога. Затим се сломио јарчев велики рог, а на његовом месту израсла су четири рога (Данијел 8:1-8). Као што је Библија прорекла а историја потврдила, двороги ован симболизовао је Медо-Персију. Јарац је представљао Грчку. А шта је с његовим ’великим рогом‘? Показало се да је то Александар Велики. Кад се тај фигуративни велики рог сломио, заменила су га четири симболична рога (или краљевства). Према том пророчанству, кад је Александар умро, четворица од његових генерала учврстили су се на власти — Птоломеј Лага у Египту и Палестини; Селеук Никатор у Месопотамији и Сирији; Касандар у Македонији и Грчкој; и Лисимах у Тракији и Малој Азији (Данијел 8:20-22).

Пророчанства о светлој будућности

Библијска пророчанства с обзиром на догађаје као што су опустошење Вавилона и пад Медо-Персије само су примери многих библијских пророчанстава која су се обистинила у прошлости. Библија такође садржи пророчанства о светлој будућности која ће се остварити због Месије, Божјег Помазаника.

Нека месијанска пророчанства из Хебрејских писама писци Хришћанских грчких писама применили су на Исуса Христа. На пример, писци Еванђеља указали су да се Исус родио у Бетлехему, као што је предсказао пророк Михеј (Михеј 5:1 [5:2, Даничић-Караџић]; Лука 2:4-11; Јован 7:42). У испуњењу Јеремијиног пророчанства, након Исусовог рођења убијена су мала деца (Јеремија 31:15; Матеј 2:16-18). Речи из Захарије (9:9) нашле су испуњење кад је Христ ушао у Јерусалим на младом магарету (Јован 12:12-15). А кад су војници разделили Исусову одећу након његовог прибијања на стуб, тиме су се испуниле речи псалмисте: „Хаљине моје међу собом деле и коцке за моју доламу бацају“ (Псалам 22:18 [22:17, ДК]).

Друга месијанска пророчанства указују на срећно време за људску расу. Данијел је у визији видео ’некога као сина човечјег‘ који прима ’власт, славу и краљевство‘ од Јехове, ’старешине дана̂‘ (Данијел 7:13, 14). С обзиром на Месијанску владавину тог небеског Краља, Исуса Христа, Исаија је објавио: ’Назваће се: Дивни, Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мира. Повећаће краљевство, даће мир бескрајан престолу Давида и краљевству његовом; правом ће га учврстити, правдом ће га подизати од сад и до века! Ето то ће учинити ревност Господа над војскама‘ (Исаија 9:6, 7).

Пре него што Месијина праведна владавина буде имала пуну власт, мора се догодити нешто од животног значаја. И то је проречено у Библији. С обзиром на месијанског Краља, псалмиста је певао: „Припаши, јуначе, мач свој... и у пуном сјају своме ускочи у кола бојна, за истину, за благост и за правду“ (Псалам 45:4, 5, [45:3, 4, ДК]). Указујући на наше време, Писма су такође предсказала: ’У време тих краљева Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа, оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати‘ (Данијел 2:44).

Псалам 72 пружа предсјај животних прилика под месијанском владавином. На пример, „процветао у дане његове праведник, и мир био све док месец тече“ (стих 7). Тамо неће бити тлачења или насиља (стих 14). Нико неће гладовати, јер „биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора“ (стих 16). И замисли само! И ти се можеш радовати тим и другим благословима у земаљском рају кад садашњи систем ствари буде замењен Божјим обећаним новим светом (Лука 23:43; 2. Петрова 3:11-13; Откривење 21:1-5).

Дакле, библијска пророчанства сигурно заслужују да их истражиш. Према томе, зашто не запиташ Јеховине сведоке за више информација? Разматрање библијских пророчанстава може ти помоћи да видиш где се налазимо у струји времена. То у твом срцу такође може развити дубоко цењење према Јехови Богу и његовој дивној припреми за вечни благослов свих оних који га воле и слушају.

[Слика на 5. страни]

Да ли знаш значење Данијелове визије која укључује јарца и овна?

[Слика на 7. страни]

Хоћеш ли бити присутан да се радујеш испуњењу библијских пророчанстава о срећном животу на рајској Земљи?