Пређи на садржај

Пређи на садржај

У потрази за поузданим пророчанствима

У потрази за поузданим пророчанствима

У потрази за поузданим пророчанствима

„ОНАЈ ко може предвидети догађаје три дана унапред биће богат хиљадама година.“ Тако каже једна кинеска пословица.

Људи желе знати шта ће донети сутра, а многи би дебело платили за поуздане информације те врсте. Они траже поуздана пророчанства. Као што се може видети из временских прогноза и привредних индикатора, нас занимају догађаји који су пред нама. Осим тога, поуздано сазнање о будућности омогућило би нам да планирамо и уређујемо свој живот.

Жеља да знају шта спрема будућност наводи многе да се консултују са гатарима, гуруима, астролозима и врачевима. Продавнице књига и полице са часописима обилују древним и модерним делима оних који тврде да предсказују будућност. Али, ти облици пророчанстава обавијени су скептицизмом. Римски државник Катон наводно је рекао: ’Чуди ме како се пророк не насмеје кад види другог пророка‘.

Наравно, постоје многе врсте пророчанстава. Године 1972, међународна група академика и бизнисмена позната као Римски клуб објавила је студију која прориче да ће свет ускоро бити лишен необновљивих извора. Он ће бити без злата до 1981, живе до 1985, цинка до 1990, нафте до 1992, и тако даље. Данас видимо да се та пророчанства нису обистинила.

Многа пророчанства темеље се на религиозним гледиштима. Да то прикажемо: Саксонски бискуп Вулфстан (Wulfstan) веровао је да је данска инвазија на Енглеску почетком 11. века била знак да је близу крај света. Године 1525, Томас Минцер предводио је побуну немачких сељака зато што је у визији видео анђеле како оштре своје српове за оно што је мислио да ће бити велика жетва. Очигледно је да су та пророчанства била нетачна.

Као што можда знаш, Библија садржи пророчанства. Осим тога, библијски писци тврдили су да су надахнути од Бога. Хришћански апостол Петар рекао је: „Ни једно пророштво Писма не може сваки по себи казивати, јер није никад пророштво донето вољом неког човека, него су проговорили свети Божји људи покренути Духом Светим“ (2. Петрова 1:20, 21).

Библија је, између осталога, предсказала различите догађаје који идентификују генерацију која ће доживети присутност Исуса Христа у моћи небеског Краљевства. Неупоредиви ратови, глад, земљотреси и слом моралне снаге људи биће печат онога што Библија описује као „последње дане“ (2. Тимотеју 3:1-5; Матеј 24:3-14, 34). Према Библији, уклањање садашњег система прокрчиће пут срећи човечанства у новом свету бескрајних благослова (2. Петрова 3:13; Откривење 21:1-4).

Како гледаш на та библијска пророчанства? Као многа друга предсказања, јесу ли и она само спекулације? Поузданост још неиспуњених библијских пророчанстава можемо испитати ако одредимо да ли су библијска предсказања с обзиром на прошле догађаје била поуздана. У следећем чланку размотрићемо нека од тих пророчанстава.

[Извор слике на 3. страни]

Љубазношћу National Weather Service