Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бер-Шеба где је бунар значио живот

Бер-Шеба где је бунар значио живот

Призори из Обећане земље

Бер-Шеба где је бунар значио живот

„ОД ДАНА до Бер-Шебе.“ То је читаоцима Библије добро позната фраза. Она описује сав Израел, од Дана, близу северне границе, до Бер-Шебе, на југу. Мир Соломонове владавине био је сликовито описан овако: „Јуда и Израел бејаху без страха, од Дана до Бер-Шебе, свега века Саломонова, сваки под својом лозом и под својом смоквом“ (1. Краљевима 4:25; Судије 20:1).

Међутим, разлике између Дана и Бер-Шебе укључивале су више од њихове међусобне удаљености. На пример, Дан је уживао у обиљу кише; вода је текла из земље и формирала један од горњих токова реке Јордан, као што се види на фотографији десно. Како је само различита била Бер-Шеба, јер је била смештена у сувом подручју, између морске обале и јужног краја Мртвог мора.

У области Бер-Шебе годишње падавине износиле су само од 15 до 20 центиметара. Знајући то, запази горњу фотографију тела, или насипа, Бер-Шебе. a Зеленило које видиш указује на то да је фотографија направљена након ограничених зимских киша, када су за кратко време поља око Бер-Шебе зелена. Оближње равнице биле су — и још увек јесу — добре за усеве житарица.

Пошто је та област била сува, библијски извештаји о Бер-Шеби истичу бунаре и права на воду. Град лежи близу друмова и караванских путева који су пролазили кроз пустињску дивљину даље према југу. Као што можеш замислити, путницима који би овде пролазили или се заустављали требала би вода за њих саме и за њихове животиње. Таква вода није навирала из земље, као у Дану, већ се могла добити из бунара̂. У ствари, хебрејска реч beer односила се на јаму или рупу ископану да би се користиле подземне залихе воде. Бер-Шеба значи „Бунар заклетве“ или, „Бунар седмерих“.

Аврахам и његова породица дуго су живели у Бер-Шеби и око ње, и знали су важност бунара̂. Када је Сарина слушкиња Агар побегла у пустош, она је можда планирала да добије воду из бунара̂ или од бедуина који га је користио — као што је бедуинка на следећој страни, горе, која захвата воду из бунара на Синајском полуострву. Када је Аврахам касније морао да отера Агару с њеним наопаким сином, он је љубазно обезбедио залиху воде. Шта се десило када се она истрошила? „Бог јој отвори очи, и она угледа студенац, те пође да напуни мех воде и напоји дете“ (Постање 21:19).

Откуд је Аврахам узео воду да би напунио Агарин мех? Можда из бунара који је ископао, близу кога је засадио дрво тамариска (Постање 21:25-33). Могло би се рећи да научници сада увиђају подесност Аврахамовог избора тамариска, јер то дрво има ситне листове који губе мало течности, тако да може цветати упркос суши у тој области. (Види слику испод.)

Аврахамово копање бунара било је споменуто у вези са спором између њега и филистејског краља. Бунар је био вредан посед због опште оскудице воде и труда који је захтевало копање дубоког бунара. У ствари, онда је коришћење бунара без дозволе било повреда права власништва. (Упореди Бројеви 20:17, 19.)

Ако посетиш тел Бер-Шебу, можеш завирити у дубок бунар на југоисточној падини. Нико не зна када је први пут издубљен кроз чврсту стену и када су његови горњи делови (који се виде испод) затим појачани камењем. Савремени археолози су га очистили до 30 метара дубине а да нису допрли до дна. Један од њих је приметио: „Искушавајуће је закључити да је тај бунар био... ’Бунар заклетве‘ где су Аврахам и Абимелек склопили свој савез“ (Biblical Archaeology Review).

Очигледно је Бер-Шеба касније у библијском периоду расла у величини, постајући утврђен град са великим вратима. Али кључ њеног постојања и успешности била је животворна вода из њеног дубоког бунара.

[Фуснота]

a За шири поглед на тел Бер-Шебе, види Календар Јеховиних сведока 1993.

[Извор слике на 24. страни]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.

[Извор слике на 25. страни]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.