Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хришћани и људско друштво данас

Хришћани и људско друштво данас

Хришћани и људско друштво данас

„Сви ће народи омрзнути на вас због имена мога“ (МАТЕЈ 24:9).

1. Шта је требало да буде карактеристичан знак хришћанства?

 ОДВОЈЕНОСТ од света био је карактеристичан знак раних хришћана. У молитви свом небеском Оцу, Јехови, Христ је о својим ученицима рекао: „Ја им дадох реч твоју, и свет омрзну на њих, јер они нису од света [„део света“, New World Translation], као ни ја што нисам од света [„део света“, NW]“ (Јован 17:14). Кад је био позван пред Понтија Пилата, Исус је изјавио: ’Краљевство моје није од овога света [„део овог света“, NW]‘ (Јован 18:36). Одвојеност раног хришћанства од света потврђују Хришћанска грчка писма и историчари.

2. (а) Да ли је проласком времена требало да дође до било које промене у односу између Исусових следбеника и света? (б) Да ли је Христово Краљевство требало да дође кроз обраћење нација?

2 Да ли је Исус касније открио да ће постојати нека промена у односу између његових следбеника и света и да ће његово Краљевство доћи кроз обраћење света на хришћанство? Не. Ништа што су његови следбеници били надахнути да напишу након Исусове смрти није чак ни наговестило такво нешто (Јаков 4:4 [написано кратко пре 62. н. е.]; 1. Јованова 2:15-17; 5:19 [написано око 98. н. е.]). Супротно томе, Библија повезује Исусову ’присутност‘ и каснији ’долазак‘ у сили Краљевства са ’свршетком система ствари‘, кулминирајући у његовом ’крају‘, или уништењу (Матеј 24:3, 14, 29, 30NW; Данијел 2:44; 7:13, 14). У знаку који је Исус дао о својој парусији, или присутности, он је о својим правим следбеницима рекао: „Тада ће вас предати на муке, и побиће вас, и сви ће народи омрзнути на вас због имена мога“ (Матеј 24:9).

Прави хришћани данас

3, 4. (а) Како Католичка енциклопедија описује ране хришћане? (б) Којим се сличним изразима описују Јеховини сведоци и рани хришћани?

3 Која је религиозна група данас стекла репутацију верности хришћанским начелима и одвојености од овог света, са својим члановима који су омражени и прогоњени? Па, која светом раширена хришћанска организација у сваком погледу одговара историјским описима раних хришћана? С обзиром на њих, размотри шта наводи New Catholic Encyclopedia (Нова католичка енциклопедија) наводи: „Рана хришћанска заједница, иако у почетку сматрана само још једном сектом унутар јеврејског миљеа, показала се јединственом у свом теолошком научавању, а још посебније у ревности својих чланова, који су служили као сведоци за Христа ’у свој Јудеји и Самарији и све до крајева земље‘ (Дела 1:8)“ (том 3, страна 694).

4 Запази изразе „сматрана само још једном сектом“, ’јединствена у свом научавању‘, ’ревни као сведоци‘. А сада запази како та иста енциклопедија описује Јеховине сведоке: „Секта... Сведоци су дубоко уверени да ће крај света наступити за само неколико година. То живо веровање изгледа да је најјача покретачка снага иза њихове неуморне ревности... Темељна обавеза сваког члана секте је да сведочи за Јехову објављујући Његово Краљевство које се приближава... Библију сматрају својим јединим извором веровања и правилом понашања... Да би неко био прави Сведок неко мора ефикасно проповедати на овај или онај начин“ (том 7, стране 864, 865).

5. (а) У којим су погледима науке Јеховиних сведока јединствене? (б) Изнеси примере који показују да су веровања Јеховиних сведока у складу с Писмима?

5 У којим су погледима науке Јеховиних сведока јединствене? Нова католичка енциклопедија спомиње неколико: „Они [Јеховини сведоци] осуђују Тројство као паганско идолопоклонство... Они Исуса сматрају највећим Јеховиним сведоком, ’једним богом‘ (како преводе Јована 1:1), подређеним ником другом осим Јехови... Он је умро као човек и био је подигнут као бесмртни духовни Син. Његово страдање и смрт били су цена коју је платио да човечанству врати право да живи вечно на Земљи. Заиста, ’велико мноштво‘ (От 7:9) правих Сведока нада се земаљском Рају; само 144 000 верних (От 7:4; 14:1, 4) може да се радује небеској слави с Христом. Зли ће доживети потпуно уништење... Крштење — које Сведоци практикују урањањем... спољашњи [је] симбол њиховог предања служби Јехови Богу... Јеховини сведоци привлаче пажњу јавности одбијањем трансфузије крви... Њихова брачна и сексуална моралност је врло строга.“ Можда су Јеховини сведоци јединствени у тим погледима, али њихов став у свим тим стварима чврсто се темељи на Библији (Псалам 37:29; Матеј 3:16; 6:10; Дела апостола 15:28, 29; Римљанима 6:23; 1. Коринћанима 6:9, 10; 8:6; Откривење 1:5).

6. Који су став одржали Јеховини сведоци? Зашто?

6 То католичко дело додаје да 1965. (очигледно године кад је написан тај чланак) „Сведоци још нису сматрали да припадају друштву у коме живе“. Аутор је изгледа мислио да ће с проласком времена и кад Јеховини сведоци постану бројнији и поприме „све више карактеристика цркве која се противи секти“, они постати део овог света. Али, то се није обистинило. Данас, са преко четири пута више Сведока него што их је било 1965, Јеховини сведоци доследно одржавају свој став с обзиром на овај свет. „Они нису део света“, као што ни Исус није био „део света“ (Јован 17:16NW).

Одвојени али не непријатељски расположени

7, 8. Као што је био случај с раним хришћанима, шта вреди и за Јеховине сведоке данас?

7 Цитирајући одбрану раних хришћана од стране апологете из другог века Јустина Мученика, Роберт М. Грант (Robert M. Grant) је писао у својој књизи Early Christianity and Society (Рано хришћанство и друштво): „Да су хришћани били револуционари они би остали у скровишту како би постигли свој циљ... Они су цареви најбољи савезници по питању мира и доброг реда.“ Исто тако, Јеховини сведоци су данас познати широм света као мирољубиви и уредни грађани. Владе, без обзира на врсту, знају да немају разлога за страх од Јеховиних сведока.

8 Један писац уводних чланака из Северне Америке писао је: „Потребна је верски нетрпељива и параноидна машта да би се веровало да Јеховини сведоци представљају било какву врсту претње било ком политичком режиму; они су несубверзивни и мирољубиви колико год то може да буде неко религиозно тело.“ У својој књизи L’objection de conscience (Приговор савести), Жан Пјер Катлен (Jean-Pierre Cattelain) пише: „Сведоци су савршено подложни властима и уопште слушају законе; они плаћају своје порезе и не настоје да сумњиче, мењају или уништавају владавине, јер се не баве пословима овог света.“ Катлен надаље додаје да само ако држава полаже право на њихове животе, које у потпуности посвећују Богу, Јеховини сведоци одбијају да послушају. У томе веома сличе раним хришћанима (Марко 12:17; Дела апостола 5:29).

Погрешно схваћени од стране владајућих класа

9. С обзиром на одвојеност од света, која је истакнута разлика између раних хришћана и данашњих католика?

9 Већина римских царева погрешно је схватала ране хришћане и прогонила их је. Показујући зашто, The Epistle to Diognetus (Посланица Диогнету), за коју неки сматрају да датира из другог века н. е., објављује: „Хришћани бораве у свету, али они нису саставни део света.“ С друге стране, Други ватикански сабор, у својој Догматској конституцији Цркве, навео је да католици треба да „траже Божје краљевство ангажујући се на световним питањима“ и да „раде за посвећење света изнутра“.

10. (а) Како су владајуће класе гледале на ране хришћане? (б) Како се често гледа на Јеховине сведоке, и каква је њихова реакција?

10 Историчар Е. Џ. Харди (E. G. Hardy) наводи да су римски цареви ране хришћане сматрали „донекле презира вредним ентузијастима“. Француски историчар Етјен Трокме (Étienne Trocmé) говори о „презиру с којим су културни грчки и римски службеници гледали на оно што су сматрали веома чудном оријенталном сектом [хришћане]“. Кореспонденција између Плинија Млађег, римског управитеља Битиније, и цара Трајана показује да су владајуће класе уопште биле у незнању у вези с правом природом хришћанства. Слично и данас, Јеховини сведоци су често погрешно схваћени и чак презрени од стране владајућих класа света. Међутим, то не изненађује нити обесхрабрује Сведоке (Дела апостола 4:13; 1. Петрова 4:12, 13).

„Свуда наилази на противљење“

11. (а) Шта је било речено о раним хришћанима, и шта се говори о Јеховиним сведоцима? (б) Зашто Јеховини сведоци не учествују у политици?

11 О раним хришћанима је речено: „Ми знамо да та секта свуда наилази на противљење“ (Дела апостола 28:22). У другом веку н. е., паганин Целзо тврдио је да се хришћанство свиђало само талогу људског друштва. Слично се о Јеховиним сведоцима говори да су „већином привучени из одбачених у нашем друштву“. Црквени историчар Август Неандер известио је да су „хришћани били представљани као људи мртви за свет, и бескорисни за све животне послове... и постављено је питање, какав би живот био, кад би сви били као они?“ Зато што се Јеховини сведоци уздржавају од учествовања у политици, и они су често оптуживани да су терет у људском друштву. Али, како би они могли да буду политички активисти и у исто време да буду заступници Божјег Краљевства као једине наде човечанства? Јеховини сведоци узимају к срцу речи апостола Павла: „Претрпи са мном као добар војник Исуса Христа. Јер се никакав војник не осврће на послове живота ако хоће да је по вољи ономе који га је у војску узео“ (2. Тимотеју 2:3, 4).

12. У ком су важном аспекту одвојености Јеховини сведоци слични раним хришћанима?

12 У својој књизи A History of Christianity (Историја хришћанства) професор К. С. Латурет (K. S. Latourette) пише: „Једно од питања због којих се рани хришћани нису слагали с грчко-римским светом било је учествовање у рату. У прва три века ниједан хришћански запис који је преживео до нашег времена није оправдавао учествовање хришћанина у рату.“ Дело Едварда Гибона (Edward Gibbon) History of the Decline and Fall of the Roman Empire (Историја пропадања и пада Римског царства) наводи: „Било је немогуће да би хришћани, без одрицања светије дужности, могли да преузму положај војника̂, судија, или кнежева.“ Слично томе, Јеховини сведоци прихватају став стриктне неутралности и следе библијска начела изложена у Исаији 2:2-4 и Матеју 26:52.

13. Која је оптужба подигнута против Јеховиних сведока, али шта показују чињенице?

13 Јеховине сведоке њихови непријатељи оптужују да растављају породице. Истина, постоје неки случајеви породица које су се разделиле кад су један или више чланова постали Јеховини сведоци. Исус је прорекао да ће се то догодити (Лука 12:51-53). Међутим, статистике показују да су бракови који се распадају из тог разлога изузеци. На пример, међу Јеховиним сведоцима у Француској, сваки трећи брачни пар укључује брачног партнера који није Сведок. Ипак, стопа развода међу тим мешаним браковима није већа од националног просека. Зашто? Апостоли Павле и Петар пружили су мудар, надахнут савет хришћанима који су венчани за невернике, а Јеховини сведоци настоје да следе њихове речи (1. Коринћанима 7:12-16; 1. Петрова 3:1-4). Ако се мешани брак распада, иницијатива скоро увек долази од партнера који није Сведок. С друге стране, многе хиљаде бракова се спасавају зато што брачни партнери постају Јеховини сведоци и почињу да примењују библијска начела у свом животу.

Хришћани, а не тринитаријанци

14. Која је оптужба била изнесена против раних хришћана, и зашто је то иронично?

14 Иронично је да је у Римском царству једна од оптужби изнесених против раних хришћана била да су они атеисти. Др Август Неандер пише: „Они који поричу паганске богове, атеисти... било је уобичајено име којим су хришћани били означавани међу људима.“ Како је чудно што су хришћани, који су обожавали живог Створитеља а не вишеструке богове, били проглашени атеистима од стране пагана који су обожавали ’не богове, него дело руку човечјих, дрво и камен‘ (Исаија 37:19).

15, 16. (а) Шта неки религионисти говоре о Јеховиним сведоцима, али које се питање тиме јавља? (б) Шта показује да су Јеховини сведоци заиста хришћани?

15 Једнако иронична је чињеница да данас неки ауторитети у назовихришћанству поричу да су Јеховини сведоци хришћани. Зашто? Зато што Сведоци одбацују Тројство. Према необјективној дефиницији назовихришћанства, „хришћани су они који прихватају Христа као Бога“. У супротности с тим, један модерни речник дефинише именицу „хришћанин“ као „особа која верује у Исуса Христа и која следи његове науке“ и „хришћанство“ као „религија која се темељи на наукама Исуса Христа и веровању да је он био син Божји“. Која група више одговара тој дефиницији?

16 Јеховини сведоци прихватају Исусово властито сведочанство у вези с тим ко је он. Он је изјавио: „Ја сам Син Божји“, а не: „Ја сам Бог Син“ (Јован 10:36; упореди Јован 20:31). Они прихватају надахнуту изјаву апостола Павла с обзиром на Христа: „Који, ако је и био у обличју Божијему, није се отимао да се испореди с Богом“ a (Филипљанима 2:6, Даничић-Караџић). Књига The Paganism in Our Christianity (Паганизам у нашем хришћанству) наводи: „Исус Христ никада није споменуо такав феномен [равноправно Тројство], и нигде у Новом Завету не појављује се реч ’Тројство‘. Та идеја је прихваћена од Цркве тек три стотине година након смрти нашег Господа; а порекло тог концепта потпуно је паганско.“ Јеховини сведоци прихватају библијску науку о Христу. Они су хришћани, а не тринитаријанци.

Без екуменизма

17. Зашто Јеховини сведоци не сарађују с екуменским, или међуверским, покретима?

17 Два друга приговора упућена против Јеховиних сведока јесу да они одбијају да узму учешћа у екуменском покрету и ангажују се у ономе што је означено као „агресивни прозелитизам“. Оба та прекора била су бачена и на ране хришћане. Хришћанство, са својим католичким православним и протестантским компонентама, неоспорно је део овог света. Попут Исуса, Јеховини сведоци „нису део света“ (Јован 17:14NW). Како би се они кроз међуверске покрете могли повезати с религиозним организацијама које унапређују нехришћанско понашање и веровања?

18. (а) Зашто Јеховини сведоци не могу бити критиковани за тврдњу да само они практикују праву религију? (б) Иако верују да имају праву религију, шта католици не поседују?

18 Ко може оправдано критиковати Јеховине сведоке за веровање да, као што су то чинили рани хришћани, само они практикују праву религију? Чак и католичка црква, док лицемерно тврди да сарађује с екуменским покретом, објављује: „Ми верујемо да ова једина права религија наставља да постоји у католичкој и апостолској цркви, којој је Господ Исус поверио задатак да је шири међу свим људима кад је рекао апостолима: ’Идите зато и начините ученике из свих нација‘“ (II Ватикански сабор, „Декларација о религиозној слободи“). Ипак, очигледно је да такво веровање није довољно да католике испуни неуморном ревношћу да би пошли да чине ученике.

19. (а) Шта су Јеховини сведоци одлучни да раде, и с којим мотивом? (б) Шта ће бити размотрено у следећем чланку?

19 Јеховини сведоци имају такву ревност. Они су одлучни да наставе са сведочењем докле год Бог жели да то чине (Матеј 24:14). Њихово сведочење је ревно али није агресивно. Оно је мотивисано љубављу према ближњем, а не мржњом према човечанству. Они се надају да ће бити спасено што је могуће више људи из човечанства (1. Тимотеју 4:16). Попут раних хришћана, они настоје да ’имају мир са свим људима‘ (Римљанима 12:18). Како им то полази за руком биће размотрено у следећем чланку.

[Фуснота]

a За дискусију о том одломку у повезаности с догмом о Тројству, види Кулу стражару од 15. јуна 1971, стране 355, 356 (енгл.).

У сврху понављања

◻ Шта је карактерисало ране хришћане, и како су Јеховини сведоци слични њима?

◻ У којим погледима Јеховини сведоци показују да су добри грађани?

◻ Како су владајуће класе гледале на ране хришћане, и да ли данас постоји нека разлика?

◻ На шта Сведоке подстиче њихово уверење да поседују истину?

[Питања за разматрање]

[Слика на 12. страни]

Јеховини сведоци су одлучни да наставе са сведочењем докле год Бог жели да то чине

[Слика на 17. страни]

Пилат је рекао: „Ево човека!“ — Онога ко није био део света (Јован 19:5)

[Извор]

„Ecce Homo“ од A. Ciseria: Фиренца, Galleria d’Arte Moderna / Alinari/Art Resource, N.Y.