Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова — прави и живи Бог

Јехова — прави и живи Бог

Јехова — прави и живи Бог

ЕГИПАТСКИ фараон је говорио с пркосом и презиром када је питао: „Ко је [Јехова]?“ (Излазак 5:2). Као што је показано у претходном чланку, тај став је Египћанима донео невоље и смрт, укључујући водени гроб за фараона и његове војне снаге.

У древном Египту, Јехова Бог је доказао своју надмоћност над лажним боговима. Али, о њему се може научити много више. Које су неке фасете његове личности? И шта он захтева од нас?

Његово име и слава

Кад је постављао захтеве пред египатског фараона, Мојсије није рекао: ’Господ каже тако и тако.‘ Фараон и други Египћани су многе своје лажне богове сматрали господима. Не, Мојсије је употребио божанско име, Јехова. Он са̂м је чуо како је оно изговорено одозго кад је био код горућег грма у Мадјанској земљи. Надахнути извештај каже:

„Још говори Бог Мојсију, и рече му: Ја сам [Јехова]... Ја чух уздисање синова Израелових, које Египћани држе у ропству и опоменух се савеза свога. Зато кажи синовима Израеловима: Ја сам [Јехова] и ја ћу вас ослободити бремена египатских тегоба, опростићу вас ропства њихова и избавићу вас мишицом подигнутом и судовима великим. Узећу вас као свој народ и ја ћу вама бити Бог, и ви ћете познати да сам ја [Јехова], Бог ваш, који вас изводим испод бремена египатских. Увешћу вас у земљу [Канаан] за коју се заклех да ћу је дати [вашим праочевима] Абрахаму, Исаку и Јакову; и даћу вам је да је држите, ја, [Јехова]“ (Излазак 6:1-8).

Јехова је урадио управо то. Он је ослободио Израелце из египатског ропства и омогућио им да запоседну земљу Канаан. Као што је обећао, Бог је проузроковао да се све то догоди. Како одговарајуће! Његово име, Јехова значи: „Он проузрокује да постаје.“ Библија указује на Јехову титулама као што су „Бог“, „Суверени Господ“, „Створитељ“, „Отац“, „Свемоћни“, и „Највиши“. Ипак, његово име Јехова идентификује га као правог Бога који прогресивно извршава своје величанствене намере (Исаија 42:8).

Кад бисмо читали Библију на њеним оригиналним језицима, Божје име бисмо нашли хиљадама пута. Оно је на хебрејском представљено са четири сугласника Јод Хе Вав Хе (יהוה), названих Тетраграматон, који се читају с десна на лево. Они који су говорили хебрејски додавали су звукове за самогласнике, али људи данас не знају са сигурношћу који су то самогласници били. Иако неки подупиру изговор Јахве, облик Јехова је уобичајен и подесно идентификује нашег Створитеља.

Употреба имена Јехова такође разликује Бога од онога ко је у Псалму 110:1 назван ’мој Господ‘, где један превод гласи: „Рече Господ [хебрејски, יהוה] Господу мојему: сједи мени с десне стране, док положим непријатеље твоје за подножје ногама твојима“ (ДК). Признајући појављивање Божјег имена на овом месту у хебрејском тексту, New World Translation гласи: „Изричај Јехове мом Господу је: ’Седи с моје десне стране док твоје непријатеље не ставим као подножје твојим ногама.‘“ Ове речи Јехове Бога пророчански указују на Исуса Христа, кога је писац назвао ’мој Господ‘.

Јехова је себи стекао име у фараоново време. Помоћу Мојсија, Бог је том тврдокорном владару рекао: „Јер ћу овога пута пустити сва зла своја на слуге твоје и на народ твој; да знаш да нико није као ја на целој земљи. Да сам руку своју испружио, и тебе и народ твој моријом ударио, нестало би тебе са земље. Али сам те оставио да живиш, да видиш моћ моју, и да се прогласи име моје по свој земљи“ (Излазак 9:14-16).

С обзиром на излазак Израела из Египта и победу над извесним канаанским краљевима, жена Рахаб из Јерихона рекла је двојици хебрејских ухода: „Господ вам је [Израелцима], знам, дао ову земљу. Страх нас попаде од вас, те су се препали од вас сви становници ове земље, јер чусмо како је Господ осушио пред вама Црвено море кад изиђосте из Египта и што сте учинили од два краља Аморејска преко Јордана, од Сихона и Ога, које побисте. Кад то чусмо изгубисмо храборст и дух је наш клонуо пред вама, јер је Господ, Бог ваш, Бог и горе на небу и доле на земљи“ (Јошуа 2:9-11). Да, Јеховина слава се проширила.

Јехова и његове особине

Псалмиста је изразио следећу срдачну жељу: „Нек знају да си ти сам, коме је име [Јехова]. Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:19 [83:18, ДК]). Пошто је Јеховина сувереност универзална, Исусови прогоњени следбеници могли су да моле: „Господе [„Суверени Господе“, NW], ти који си створио небо и земљу и море и све што је у њима“ (Дела апостола 4:24). И како је само утешно знати да Јехова ’слуша молитве‘ (Псалам 65:3 [65:2, ДК]).

Јеховино главно својство је љубав. Заиста, „Бог [је] љубав“ — само оличење те особине (1. Јованова 4:8). Осим тога, „код Бога је мудрост и сила“. Јехова је свемудар и свемоћан, али он никада не злоупотребљава своју моћ (Јоб 12:13; 37:23). Такође можемо бити сигурни да ће Јехова с нама увек поступати праведно, јер „праведност и правда темељи су престола његовога“ (Псалам 97:2). Ако погрешимо али се кајемо, можемо се утешити спознањем да је Јехова ’Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом и верношћу‘ (Излазак 34:6). Није чудо што можемо имати радост у служењу Јехови! (Псалам 100:1-5).

Неупоредиви небески Краљ

Јеховин Син, Исус Христ, рекао је: ’Бог је Дух‘ (Јован 4:24). Дакле, Јехова је невидљив за људске очи. У ствари, Јехова је рекао Мојсију: „Лице моје нећеш видети, јер не може човек мене видети и остати жив“ (Излазак 33:20). Тај небески краљ је тако славан да људи не би били у стању да издрже искуство да га виде.

Иако је Јехова невидљив за наше очи, постоји обиље доказа за његово постојање као Свемоћног Бога. Заиста, „после створења света, невидљива савршенства Божја, вечна моћ његова и божанство његово, виде се заиста у делима његовим“ (Римљанима 1:20). Земља — са својом травом, дрвећем, воћем, поврћем и цвећем — сведочи за Јеховино Божанство. За разлику од безвредних идолских богова, Јехова даје кишу и плодна годишња доба (Дела апостола 14:16, 17). Погледај звезде на ноћном небу. Какав величанствен доказ Јеховиног Божанства и организационе способности!

Јехова такође организује своја света, интелигентна духовна створења на небу. Као хармонична организација, они извршавају Божју вољу, као што псалмиста каже: „Благосиљајте Господа, анђели његови, који сте силни и јаки, и извршујте реч његову, слушајући глас речи његове! Благосиљајте Господа, све војске његове! слуге његове, који чините вољу његову!“ (Псалам 103:20, 21). Јехова такође организује свој народ на Земљи. Нација Израел била је добро организована, а исто тако и рани следбеници Божјег Сина. Слично и данас, Јехова има светом раширену организацију ревних Сведока, који објављују добру вест да је његово Краљевство близу (Матеј 24:14).

Јехова је прави и живи Бог

Јеховино Божанство доказано је на тако много начина! Он је понизио египатске лажне богове и сигурно увео Израелце у Обећану земљу. Стварање пружа обилне доказе о Јеховином Божанству. И једноставно је немогуће упоредити њега и безвредне идолске богове лажне религије.

Пророк Јеремија показао је велики контраст између Јехове, живог Бога, и беживотних идола које је начинио човек. Тај контраст је добро изражен у 10. поглављу Јеремије. Између осталога, Јеремија је писао: „Али је [Јехова] прави Бог, живи Бог и вечни краљ“ (Јеремија 10:10). Живи и прави Бог, Јехова, створио је све. Он је избавио Израелце који су чамили у египатском ропству. За њега ништа није немогуће.

Јехова, ’Краљ вечности‘, одговориће на молитву: ’Оче наш, који си на небесима, нек се свети име твоје, нека дође краљевство твоје, нека буде воља твоја и на земљи као на небу‘ (1. Тимотеју 1:17NW; Матеј 6:9, 10). Небеско Месијанско Краљевство, које је већ у рукама Исуса Христа, ускоро ће предузети акцију против злих и уништиће све Јеховине непријатеље (Данијел 7:13, 14). То Краљевство такође ће увести нови свет бескрајних благослова за послушно човечанство (2. Петрова 3:13).

О Јехови и његовим намерама може се научити много више. Зашто не донесеш чврсту одлуку да усвајаш такво спознање и да поступаш у складу с тиме? Ако то учиниш, имаћеш предност да се радујеш вечном животу у земаљском рају под владавином Краљевства. Живећеш када прођу туга, бол, па чак и смрт и када спознање о Јехови буде испуњавало Земљу (Исаија 11:9; Откривење 21:1-4). То може да буде твоја судбина ако потражиш, пронађеш и поступаш у складу с на Библији темељеним одговорима на питање: „Ко је Јехова?“

[Извор слике на 7. страни]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.