Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како своју веру можемо допунити крепошћу?

Како своју веру можемо допунити крепошћу?

Како своју веру можемо допунити крепошћу?

„Допуните своју веру крепошћу“ (2. ПЕТРОВА 1:5NW).

1, 2. Зашто треба да очекујемо да Јеховин народ чини оно што је крепосно?

 ЈЕХОВА увек поступа на крепостан начин. Он чини оно што је праведно и добро. Зато је апостол Петар могао говорити о Богу као о ономе који је помазане хришћане позвао ’славом својом и крепошћу‘. Тачно спознање о њиховом крепосном небеском Оцу показало им је шта је потребно да би тежили за животом истинске оданости Богу (2. Петрова 1:2, 3).

2 Апостол Павле подстиче хришћане да ’постану опонашаоци Бога, као вољена деца‘ (Ефешанима 5:1NW). Попут свог небеског Оца, Јеховини обожаваоци треба у свакој ситуацији да чине оно што је крепосно. Али, шта је крепост?

Шта је крепост

3. Како се дефинише „крепост“?

3 Данашњи речници дефинишу „крепост“ као „моралну одлику; доброту“. То је „исправно поступање и размишљање; доброта карактера“. Крепосна особа је праведна. Крепост се често дефинише и као „придржавање мерила о исправном“. Наравно, за хришћане ’мерило о исправном‘ одређује Бог и оно је разјашњено у његовој Светој Речи, Библији.

4. На развијању којих особина споменутих у 2. Петровој 1:5-7 хришћани морају напорно радити?

4 Прави хришћани се придржавају праведних мерила Јехове Бога, и одазивају се на његова драгоцена обећања исказујући веру. Они такође следе Петров савет: „Одговарајући својим доприношењем свег искреног напрезања, допуните своју веру крепошћу, своју крепост спознањем, своје спознање самосавладавањем, своје самосавладавање устрајношћу, своју устрајност оданошћу Богу, своју оданост Богу братском наклоношћу, своју братску наклоност љубављу“ (2. Петрова 1:5-7, NW). Хришћанин мора напорно радити да развије те особине. То се не ради за неколико дана или година већ захтева један животни век непрестаног напрезања. Па, допуњавање наше вере крепошћу само по себи је изазов!

5. Шта је крепост с библијског гледишта?

5 Лексикограф М. Р. Винсент (M. R. Vincent) каже да је оригинални класични смисао грчке речи преведене „крепост“ означавао „одлику било које врсте“. Петар је употребио њен облик у множини кад је рекао да је требало да хришћани посвуда објављују Божје „одлике“, или крепости (1. Петрова 2:9NW). С библијског гледишта, крепост је описана не као пасивна већ као „морална снага, морална енергија, бодрост душе“. Спомињући крепост, Петар је имао на уму ту храбру моралну одлику за коју се од Божјих слугу очекује да је показују и одржавају. Међутим, пошто смо несавршени, да ли заиста можемо чинити оно што је крепосно у Божјим очима?

Несавршени али крепосни

6. Иако смо несавршени, зашто се може рећи да можемо чинити оно што је крепосно у Божјим очима?

6 Ми смо наследили несавршеност и грех, и можда се питамо како заиста можемо чинити оно што је крепосно у Божјим очима (Римљанима 5:12). Сигурно нам је потребна Јеховина помоћ ако желимо да имамо чисто срце, из кога могу да излазе крепосне мисли, речи и поступци. (Упореди Лука 6:45.) Након што је сагрешио у повезаности с Бат-Шебом, покајнички псламиста Давид је усрдно молио: „Дај ми, Боже, чисто срце и дух прав понови у мени!“ (Псалам 51:12 [51:10, ДК]). Давид је примио Божје опроштење и помоћ која му је била потребна да тежи за крепосним начином поступања. Дакле, ако смо озбиљно погрешили али покајнички прихватамо помоћ од Бога и скупштинских старешина, можемо се вратити на крепосни пут и остати на њему (Псалам 103:1-3, 10-14; Јаков 5:13-15).

7, 8. (а) Ако желимо да останемо крепосни, шта је неопходно? (б) Коју помоћ хришћани имају у томе да буду крепосни?

7 Због урођене грешности, ми морамо водити сталну унутрашњу борбу да чинимо оно што би од нас захтевао крепостан начин поступања. Ако желимо да останемо крепосни, никада не можемо себи дозволити да постанемо робови греха. Уместо тога, морамо бити „робови праведности“, увек размишљајући, говорећи и поступајући на крепостан начин (Римљанима 6:16-23NW). Наравно, наше телесне жеље и грешна нагињања су снажна, и суочени смо с конфликтом између њих и крепосних ствари које Бог захтева од нас. Дакле, шта треба урадити?

8 У првом реду, треба да следимо вођство Јеховиног светог духа, или активне силе. Зато треба да пазимо на Павлов савет: „По духу да ходите и жудњи пу̏тених да не испуните; јер су пу̏тене жудње против духа, а духовне против пу̏ти; — оне се противе једне другима, да не чините све оно што хоћете“ (Галатима 5:16, 17). Да, као силу за праведност, ми имамо Божји дух, а као водич за исправно понашање, имамо његову Реч. Такође имамо љубазну помоћ Јеховине организације и савет ’верног и разборитог роба‘ (Матеј 24:45-47NW). Тако можемо водити успешну борбу против грешних нагињања (Римљанима 7:15-25). Наравно, ако нека нечиста мисао дође у наш ум, морамо је одмах одбацити и молити за Божју помоћ да се одупремо сваком искушењу да поступамо на било који начин коме недостаје крепост (Матеј 6:13).

Крепост и наше мисли

9. Какву врсту размишљања захтева крепосно понашање?

9 Крепост почиње начином на који особа размишља. Да бисмо се радовали божанској наклоности, ми морамо размишљати о праведним, добрим, крепосним стварима. Павле је рекао: „Браћо моја, што је год истинито, што је год часно, што је год праведно, што је год чисто, што је год љубазно, што год заслужује признање и што је крепосно и вредно хвале, то мислите“ (Филипљанима 4:8). Своје мисли треба да усмеримо на праведне, честите ствари, и не сме нам се свиђати било шта чему недостаје крепости. Павле је могао да каже: „Што научисте и примисте и чусте од мене, и видесте у мени оно чините.“ Ако смо попут Павла — крепосни у мислима, говору и поступању — бићемо добро друштво и дивни примери у хришћанском живљењу и ’Бог мира биће с нама‘ (Филипљанима 4:9).

10. Како ће нам лична примена 1. Коринћанима 14:20 помоћи да останемо крепосни?

10 Ако је наша жеља да останемо крепосни у мислима и да тиме угодимо нашем небеском Оцу, неопходно је да примењујемо Павлов савет: „Не будите деца у просуђивању него у лукавству будите деца, а у просуђивању будите зрели људи“ (1. Коринћанима 14:20). То значи да као хришћани не тражимо спознање о злу или искуство у злу. Уместо да дозволимо да наше мисли буду искварене на тај начин, ми мудро изабиремо да у том погледу останемо неискусни и невини као мала деца. У исто време, ми у потпуности разумемо да су неморал и злодело грешни у Јеховиним очима. Снажна срдачна жеља да му угодимо тиме да будемо крепосни донеће нам корист, јер ће нас навести да избегавамо нечисте облике забаве и друге ментално искварујуће утицаје овог света који лежи у власти Сатане (1. Јованова 5:19).

Крепост и наш говор

11. Какву врсту говора захтева бити крепостан, и које примере у том погледу имамо у Јехови Богу и Исусу Христу?

11 Ако су наше мисли крепосне, то треба дубоко да утиче на оно што кажемо. Бити крепостан захтева чист, здрав, истинит, изграђујући говор (2. Коринћанима 6:3, 4, 7). Јехова је ’Бог истине‘ (Псалам 31:6 [31:5, ДК]). Он је веран у свим својим поступцима, а његова обећања су сигурна јер он не може лагати (Бројеви 23:19; 1. Самуелова 15:29; Титу 1:2). Божји Син, Исус Христ, ’пун је милости и истине‘. Док је био на Земљи, он је увек говорио истину како ју је примио од свог Оца (Јован 1:14; 8:40). Осим тога, Исус „греха не учини, и у [његовим] устима не нађе се превара“ (1. Петрова 2:22). Ако смо заиста слуге Бога и Христа, бићемо истинити у говору и честити у понашању, као да смо ’опасани истином‘ (Ефесцима 5:9; 6:14).

12. Ако желимо да будемо крепосни, које врсте говора морамо избегавати?

12 Ако смо крепосни, постоје врсте говора које ћемо избегавати. Водиће нас Павлов савет: „Свака горчина и гнев, љутина, вика и хула, и свака пакост да одлази од вас.“ „Као што се и пристоји светима, да се блуд и свака друга нечистота и лакомство и не спомињу међу вама, а тако исто ни срамотне и луде речи, или непристојне шале, већ нека се спомињу дела милости“ (Ефесцима 4:31; 5:3, 4). Други ће установити да је освежавајуће бити у нашем друштву зато што нас наше праведно срце наводи да избегавамо нехришћански говор.

13. Зашто хришћани морају да контролишу језик?

13 Жеља да угодимо Богу и говоримо крепосне ствари помоћи ће нам да контролишемо језик. Због грешних нагињања, сви ми се понекад спотичемо у речи. Ипак, ученик Јаков каже да „кад коњима мећемо жвале у уста“, они послушно иду тамо где их усмеримо. Дакле, треба да напорно радимо да зауздамо језик и да покушамо да га користимо само на крепосне начине. Неконтролисани језик је „свет неправде“ (Јаков 3:1-7ДС). Свака врста злог обележја овог безбожног света повезана је с неукроћеним језиком. Он је одговоран за такве штетне ствари као што су лажно сведочанство, псовање и клевета (Исаија 5:20; Матеј 15:18-20). А кад необуздан језик износи увредљиве, заједљиве и клеветничке примедбе, он је испуњен смртоносним отровом (Псалам 140:4 [140:3, ДК]; Римљанима 3:13; Јаков 3:8).

14. Какво двоструко мерило у говору хришћани морају избегавати?

14 Као што Јаков указује, било би недоследно ’благосиљати [Јехову]‘ говорећи добро о Богу а затим злоупотребљавати језик да се ’куну људи‘ призивајући зло на њих. Како је само грешно певати Божје хвале на састанцима а затим изаћи и говорити зло о суверницима! И слатка и горка вода не могу избијати из истог извора. Ако служимо Јехови, други имају право да од нас очекују да говоримо крепосне ствари уместо говорења неукусних речи. Зато избегавајмо зли говор и настојмо да говоримо ствари које ће користити онима који се друже с нама и које ће их изграђивати у духовном погледу (Јаков 3:9-12).

Крепост и наши поступци

15. Зашто је тако важно избегавати прибегавање неискреним путевима?

15 Пошто хришћанско размишљање и говор треба да буду крепосни, шта је с нашим поступцима? Бити крепостан у понашању једини је начин да имамо Божје признање. Ниједан Јеховин слуга не може одбацити крепост, прибегавати томе да буде неискрен и преваран и с правом мислити да ће такве ствари наићи на прихватање код Бога. Пословице 3:32 кажу: „Јер зле људе мрзи Господ, а пријатељ је праведника.“ Ако ценимо свој однос с Јеховом Богом, ове речи које подстичу на размишљање треба да нас одврате од планирања пакости или чињења било чега подмуклог. Па, међу седам ствари које су одвратне Јеховиној души налази се „срце што зле мисли кује“! (Пословице 6:16-19). Према томе, избегавајмо такве поступке и чинимо оно што је крепосно, на корист нашим ближњима и на славу нашем небеском Оцу.

16. Зашто хришћани не смеју учествовати у било којим лицемерним поступцима?

16 Испољавање крепости захтева да будемо поштени (Јеврејима 13:18). Лицемерна особа, чији поступци нису у складу с њеним речима, није крепосна. Грчка реч преведена „лицемер“ (hypokritēs) значи „онај који одговара“ и такође означава глумца на позорници. Пошто су грчки и римски глумци носили маске, та реч је почела да се користи метафорички за онога ко се претвара. Лицемери су ’неверни‘. (Упореди Луку 12:46 с Матејем 24:50, 51.) Лицемерје (hypókrisis) такође може означавати зло и лукавост (Матеј 22:18; Марко 12:15; Лука 20:23). Како је тужно кад је особа пуна поверења заведена осмехом, ласкањем и поступцима који су само претварање! С друге стране, радује срце кад знамо да имамо посла с поузданим хришћанима. А Бог нас благосиља за то што смо крепосни и нелицемерни. Његово признање почива на онима који испољавају ’нелицемерну братску наклоност‘ и који поседују ’нелицемерну веру‘ (1. Петрова 1:22NW; 1. Тимотеју 1:5ДС).

Крепост је активна доброта

17, 18. Док испољавамо плод духа доброту, како ћемо поступати с другима?

17 Ако своју веру допуњујемо крепошћу, настојаћемо да се уздржавамо од размишљања, говорења, или чињења ствари које нису прихватљиве Богу. Међутим, испољавање хришћанске крепости такође захтева да практикујемо активну доброту. У ствари, крепост се дефинише као доброта. А доброта је плод Јеховиног светог духа, а не производ само људског напора (Галатима 5:22, 23). Док показујемо плод духа доброту, бићемо мотивисани да добро мислимо о другима и да их похвалимо за њихове добре особине упркос њиховим несавршеностима. Да ли годинама верно служе Јехови? Онда треба да покажемо поштовање према њима и да добро говоримо о њима и њиховој служби Богу. Наш небески Отац узима на знање љубав коју показују за његово име и њихова крепосна дела вере, а то треба да радимо и ми (Нехемија 13:31б; Јеврејима 6:10).

18 Крепост нас чини стрпљивим, пуним разумевања, саосећајним. Ако суобожавалац Јехове подноси тескобу или депресију, ми ћемо говорити утешно и настојаћемо да му пружимо неку окрепу, баш као што наш љубазни небески Отац теши нас (2. Коринћанима 1:3, 4; 1. Солуњанима 5:14). Ми саосећамо с онима који тугују, можда због смрти вољене особе. Ако можемо учинити било шта да ублажимо патњу, ми ћемо то учинити, јер крепостан дух подстиче на љубазну, доброхотну акцију.

19. Како ће се други вероватно односити према нама ако смо крепосни у мислима, речи и делу?

19 Баш као што ми благосиљамо Јехову говорећи добро о њему, други ће вероватно благосиљати нас ако смо крепосни у мислима, речи и делу (Псалам 145:10). Једна мудра пословица каже: „Над главом праведника благослов има, а насиље уста бездушника прикривају“ (Пословице 10:6). Злој и насилној особи недостаје крепост која би је омилила другима. Она жање оно што сеје, јер јој људи не могу поштено дати свој благослов говорећи добро о њој (Галатима 6:7). Колико је само боље онима који размишљају, говоре и поступају на крепосне начине као Јеховине слуге! Они задобијају љубав, поверење и поштовање других, који су подстакнути да их благосиљају и да добро говоре о њима. Осим тога, њихова божанска крепост резултира у непроцењивом Јеховином благослову (Пословице 10:22).

20. Како на скупштину Јеховиног народа могу утицати крепосне мисли, говор и поступци?

20 Крепосне мисли, говор и поступци сигурно користе скупштини Јеховиног народа. Кад суверници једни према другима имају срдачне мисли пуне поштовања, братска љубав јача међу њима (Јован 13:34, 35). Крепостан говор, укључујући искрену похвалу и охрабрење, унапређује срдачно осећање сарадње и јединства (Псалам 133:1-3). А крепосни поступци који дирају срце подстичу друге да одговоре на сличан начин. Изнад свега, практиковање хришћанске крепости резултира у признању и благослову нашег крепосног небеског Оца, Јехове. Поставимо зато себи за циљ да одговоримо на Божја драгоцена обећања исказујући веру. На сваки начин улажимо искрене напоре да своју веру допунимо крепошћу.

Какви су твоји одговори?

◻ Како би дефинисао „крепост“, и зашто несавршени људи могу бити крепосни?

◻ Какву врсту мисли захтева крепост?

◻ Како крепост треба да утиче на наш говор?

◻ Какав ефекат крепост треба да има на наше поступке?

◻ Које су неке користи од тога да се буде крепостан?

[Питања за разматрање]

[Слика на 21. страни]

Пошто слатка и горка вода не могу избијати из истог извора, други с правом очекују да Јеховине слуге говоре само крепосне ствари