Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како ојачати брачне везе

Како ојачати брачне везе

Како ојачати брачне везе

„МОЖЕ ли човек за који му драго разлог отпустити жену своју?“ питали су фарисеји који су покушавали да ухвате у замку Великог Учитеља, Исуса Христа. Он им је одговорио указујући на први људски брак и поставио је мерило у вези с тим: „Што је Бог саставио, човек да не раставља!“

Фарисеји су приговарали да је Мојсије учинио припреме за развод тако што је прописао издавање ’распусне књиге‘. Исус им је одговорио: „Мојсије је вама због вашег тврдог срца допустио отпуштати ваше жене, али у почетку није било тако. Али вам ја кажем да онај који отпусти жену своју, осим за браколомство [„блуд“, New World Translation], и ожени се другом, он прељубу чини“ (Матеј 19:3-9).

Брак је првобитно требало да буде трајна веза. Чак ни смрт не би раздвојила први брачни пар, јер су они били створени као савршени људи с изгледом на вечни живот. Међутим, они су сагрешили. Њихов грех нарушио је људски брак. Непријатељ смрт почео је да раздваја брачне парове. Бог на смрт гледа као на крај брака, као што читамо у Библији: „Жена је привезана законом док јој живи муж, а ако јој умре муж, слободна је за кога хоће да се уда, само у Господу“ (1. Коринћанима 7:39). То се веома разликује од религиозних идеја као што је сати, где жена бива наговорена или присиљена да се у време смрти свог мужа спали у веровању да се брачна веза наставља у неком загробном животу.

Припрема Мојсијевог Закона

До времена кад је био дат Мојсијев Закон, брачни односи су се погоршали до те мере да је Јехова, из обзира према тврдокорности Израелаца, учинио припрему за развод (Деутероном 24:1). Божја намера за Израелце није била да они злоупотребе тај закон да би се разводили од својих жена због безначајних грешака, што је очигледно из његове заповести да је свог ближњег требало да воле као самог себе (Левитик 19:18). Чак је издавање потврде о разводу служило као средство за одвраћање зато што је, као део процеса писања те потврде, муж који је желео развод морао да консултује исправно овлашћене мушкарце, који би настојали да остваре помирење. Не, Бог није дао тај закон да пружи било које право да се неко разведе од своје жене из ’ког му драго разлога‘ (Матеј 19:3).

Међутим, Израелци су коначно занемарили дух тог закона и искористили су ту клаузулу да се разводе на темељу било чега што је одговарало њиховим хировима. До петог века пре н. е., они су поступали неверно са женама своје младости, разводећи се од њих из свих разлога. Јехова им је одлучно рекао да он мрзи раздвајање (Малахија 2:14-16). С таквом позадином Исус је осудио развод какав су Израелци практиковали у његово време.

Једини оправдани темељ за развод

Ипак, Исус је споменуо један оправдани разлог за развод: блуд (Матеј 5:31, 32; 19:8, 9). Реч која је овде преведана „блуд“ укључује све облике недопуштеног сексуалног односа изван библијског брака, било с неким истог пола или супротног пола или с неком животињом.

Па ипак, Исус није препоручивао развод од неверних партнера. Недужни брачни друг треба да одмери последице које су укључене у то и да одреди да ли он или она жели развод. Жене које размишљају о разводу на том библијском темељу такође могу узети у обзир Божју изјаву кад је он изрицао пресуду над првом женом за њен грех. Поред смртне казне, Бог је посебно рекао Еви: „Жеље [„жудња“, Стварност] ће те твоје вући к мужу своме, али ће он над тобом власт имати“ (Постање 3:16). Commentary on the Old Testament, од К. Ф. Кајла (C. F. Keil) и Ф. Делича (F. Delitzsch), описује ту ’жудњу‘ као „жељу која се граничи с болешћу“. Мора се признати да та жудња није тако јака код сваке жене, али кад недужна жена размишља о разводу, била би мудра ако би узела у обзир емоционалне потребе које су жене наследиле од Еве. Међутим, пошто ванбрачни секс од стране кривог брачног друга може довести до тога да недужни брачни партнер буде заражен сексуално преносивим болестима, укључујући сиду, неки су одлучили да прибегну разводу како га је објаснио Исус.

Порекло породичних невоља

Тврдокорност људи налази своје порекло у греху који је први људски пар починио против Бога (Римљанима 5:12). Семе породичне свађе било је посејано кад је први људски пар сагрешио против свог небеског Оца. Како то? Кад је прва жена, Ева, била искушана од змије да једе са забрањеног дрвета, она је урадила управо то и појела је плод. Тек након што је донела ту значајну одлуку она је разговарала са својим мужем о томе шта јој је змија рекла (Постање 3:6). Да, она је поступала а да није консултовала свог мужа. Ту је прототип проблема с којима се данас суочавају многе породице — недостатак отворене комуникације.

Касније, кад су били суочени с последицама свог греха, и Адам и Ева прибегли су истој тактици коју данас користе многи парови кад су у невољи, наиме, окривљавању других. Први човек, Адам, окривио је за оно што је учинио и своју жену и Јехову, говорећи: „Жена коју си поред мене поставио даде ми с дрвета, те једох.“ Жена је опет рекла: „Змија ме заведе, те поједох“ (Постање 3:12, 13).

Јеховино изрицање пресуде над Адамом и Евом предвидело је још један фактор у невољама које ће се развити. С обзиром на њен однос са својим мужем, Јехова је рекао Еви: „Он [ће] над тобом власт имати.“ Данас многи мужеви, попут Исаоа споменутог у првом чланку, доминирају својим женама на окрутан начин без поштовања према осећањима својих жена. Ипак, многе жене и даље имају жудњу за пажњом својих мужева. Кад се та жудња не задовољи, жене могу захтевати такву пажњу и поступати себично. Пошто многи мужеви доминирају и многе жене жуде, преовладава себичност, а мир нестаје. У једном извештају објављеном под насловом „Како анализирати данашње разводе“, Шунсуке Серизава (Shunsuke Serizawa) је рекао: „Ако занемаримо темељни проблем укључен у то питање, наиме да су људи склони да предност дају властитим интересима, изненада би постало немогуће да се анализирају данашњи разводи.“

Међутим, Јехова је у својој Речи пружио вођство тако да се послушни венчани парови могу радовати извесној мери брачне среће чак и у свом несавршеном стању. Исао је следио Божје вођство и данас се радује срећном породичном животу. Погледајмо како библијска начела помажу људима да ојачају брачну везу.

Расправити ствари

У многим браковима, недостатак комуникације, тенденција окривљавања других и себични ставови отежавају мужу и жени да разумеју емоције један другога. „Пошто за предуслов има измену осећања, блискост захтева потпуно поуздање. А данас је поуздање ретко“, каже истраживачица Карил С. Авери (Caryl S. Avery). Акумулација измењених најдубљих осећања изграђује такво поуздање. То захтева отворену комуникацију између мужа и жене.

Пословице користе једну илустрацију да охрабре на измену поверљивих мисли, говорећи: „Дубоке су воде намере срца човечјег, ал’ разуман човек уме да их црпи“ (Пословице 20:5). Брачни партнери морају да буду разумни и да црпу мисли дубоко из срца свог брачног друга. Замисли да је твој брачни друг узрујан. Уместо да реагујеш: „Имао(ла) сам тежак дан“, зашто љубазно не питаш: „Да ли си имао(ла) тежак дан? Шта се догодило?“ Можда је потребно време и напор да саслушаш свог брачног друга, али обично доноси више радости, задовољства и штеди време ако се тако проведе време него да занемарујеш свог партнера и да се мораш бавити набијеним емоцијама које касније провале.

Да би се задобило поверење, обоје морају бити поштени и покушати да изразе своја осећања на начин који други партнер може разумети. „Говорите истину“, подстиче Божја реч, „јер смо ми уди једни према другима“ (Ефесцима 4:25). Да би се говорила истина потребна је разборитост. Претпоставимо да жена мисли да је муж не слуша. Пре него што проговори, она треба да узме у обзир пословицу: „Мудри мери своје речи, тиха духа је разуман човек“ (Пословице 17:27). Уместо да оптужује свог мужа: „Никад ме не слушаш!“ далеко би боље било да мирно изрази своја осећања пре него што се у њој развије фрустрација и разочарење. Можда би могла да открије како се осећа ако каже нешто као: „Знам да си заузет, али ако бих мало више времена могла да будем с тобом то би ми пуно значило.“

Заиста, „падају намере кад нема збора [„поверљивог разговора“, NW]“ (Пословице 15:22). Твој брачни друг те воли, али то не значи да она може да чита твоје мисли. Ти мораш на тактичан начин свом брачном другу дати на знање како се осећаш. То ће вам, као хришћанском брачном пару, помоћи да чините измене пуне љубави како бисте ’одржали јединство духа свезом мира‘ (Ефесцима 4:2, 3).

На пример, погледајмо Казуа који је био муж папучар са снажном жељом за коцкањем. Заглибио се у дугове који су достизали неколико стотина хиљада долара. Позајмљујући новац да отплати своје дугове, тонуо је све дубље у том блату. Онда је почео да проучава Библију и коначно је скупио храбрости да каже својој жени о својим проблемима. Био је спреман да се суочи с њеним оптужбама. Међутим, био је изненађен кад је његова жена, која је дуже проучавала Библију, мирно одговорила: „Покушајмо да пронађемо начин како можемо отплатити те дугове.“

Почињући следећег дана, посетили су своје повериоце и почели да плаћају своје дугове, продавши чак и своју кућу. Било је потребно скоро годину дана да се реше дугова. Шта је променило Кими, његову жену? Она каже: „Речи које се налазе у 4. поглављу Филипљанима, стиховима 6 и 7, заиста су истините. ’Не узнемирујте се ни за што, него у свим стварима казујте потребе своје Богу с молитвама и молбама, са давањем хвале. И мир Божји, који превазилази сваки разум сачуваће срца ваша и мисли ваше у Исусу Христу.‘“ Она је додала: „Једна моја пријатељица, која је била изненађена кад је видела како сам радосна упркос тешкоћама, почела је да са мном проучава Библију.“ Казуо и његова жена касније су се крстили и данас се радују срећном породичном животу.

Поред тога што верују једно другом тиме што говоре истину, мужеви и жене који су имали горња искуства учинили су нешто што помаже паровима да реше своје брачне проблеме. Они су комуницирали с Оснивачем брачног уређења, Јеховом Богом. Упркос притисака и тешкоћа с којима се парови суочавају, он ће их благословити Божјим миром који превазилази сваку мисао ако учине све што могу да примене његова начела и ако остало препусте у његове руке. Заједничка молитва посебно је корисна. Муж треба да преузима вођство и ’излива своје срце‘ пред Богом, тражећи његово вођство и упутство у било ком проблему с којим се он и његова жена суочавају (Псалам 62:8). Јехова Бог ће засигурно чути такве молитве.

Да, могуће је ојачати брачну везу. Чак и сада, живећи са свим нашим несавршеностима у бурном друштву, брачни парови могу пронаћи знатну радост у свом односу. Додатне практичне предлоге и божанске савете можеш пронаћи у књизи Породични живот учинити срећним, објављеној од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc. Осим тога, парови који марљиво раде на примењивању библијских начела имају наду да ће бити везани у љубави у скоро долазећем новом свету који ствара Бог.