Пређи на садржај

Пређи на садржај

Слабљење брачне везе

Слабљење брачне везе

Слабљење брачне везе

МЛАДА мајка је миловала своју двомесечну бебу. Тада ју је, у изненадном бесу, бацила на под. Дечак је умро неколико сати касније. „Намерно сам га бацила“, рекла је мајка, „зато што мој муж не брине за своју породицу.“ Уместо да то расправи са својим мужем, она је искалила свој гнев на недужној беби.

Мало мајки прибегава тако екстремној мери, али многе деле њена осећања. Венчаним паровима постаје све теже и теже да њихов брак буде успешан. „Кад је вероватноћа брачног успеха тако мала као што је то случај у Сједињеним Америчким Државама данас“, каже Journal of Marriage and the Family (Часопис о браку и породици), „бити снажно, безусловно одан браку... тако је ризично да то не би учинила ниједна потпуно рационална особа.“

У овим бурним временима, неморал, неслагање, дугови, трвења с рођацима и себичност, све то потпирује свађе у кући, које веома често ескалирају у развод. Ситуација у Јапану је тако озбиљна да је чак и католичка црква, позната по свом снажном ставу против развода, морала да оснује посебан одбор да ублажи дискриминацију међу католицима против оних који су се развели и поново склопили брак. Проблеми који су повезани с разводом погађају све већи број посетилаца цркве.

Међутим, број развода открива само врх ледењака. Истраживање у Сједињеним Америчким Државама показује да је узрок пораста развода све лошији квалитет самог брачног живота, а не само социјални трендови који олакшавају развод. Уз мање напора и мање оданости, брачни живот губи свој сјај. Многи одржавају спољни изглед венчаног пара, али не извршавају брачне обавезе и једва да икада разговарају међу собом. Неки се осећају попут оријенталке која је себи купила одвојени гроб, говорећи: ’Не желим да будем са својим мужем у гробу.‘ Пошто сада није у стању да се разведе од свог мужа, она намерава да се постхумно разведе. Нажалост, иако такви људи нису разведени, за њих брачни живот није извор среће.

То је био случај с Исаом. Он се оженио својом женом из хира, тако да није осећао никакву мотивацију да промени свој егоистичан начин живота. Иако је имао добру плату као возач камиона, сву своју зараду расипао је на јело и пиће, и није се бринуо за своју породицу. Као резултат, свађе с његовом женом никада нису престајале. „Кад год ми је кренуло лоше“, присећа се Исао, „отишао бих кући и свој гнев искалио на својој породици.“ Попут вулкана који се није стишавао, сваког дана избијала је тема о разводу.

Многи мушкарци и жене трпе лош брак. Било да се разводе или не, они не налазе срећу. Да ли постоји неки начин да њихов брак буде успешан? Шта може да се учини да се ојача њихова брачна веза?