Пређи на садржај

Пређи на садржај

Успети у борби са алкохолизмом

Успети у борби са алкохолизмом

Успети у борби са алкохолизмом

„Током рада, око десет сати, обично бих почињао да мислим на пиће. До 12 бих изашао да попијем једно или два. До 15 бих се већ физички тресао. Једва сам чекао крај радног времена како бих могао попити још једно пиће. Често бих пар пића попио на путу до куће. Око 19 бих опет осећао притисак. Пио бих, пао на столицу несвестан, помокрио се у панталонама, и лежао у својој мокраћи до јутра. Узмите то и помножите са седам дана недељно; помножите то с 52 недеље годишње; помножите то с 29 година.“

ОВАЈ човек је алкохоличар. Он није сам. Милиони широм света боре се са овим смртоносним стањем које, према речима др Вернона Е. Џонсона (Vernon E. Johnson), „укључује целог човека: физички, ментално, психолошки и духовно“. a

Многи стручњаци кажу да алкохолизам не може да се излечи већ да се може зауставити кроз програм доживотне апстиненције. То није неразуман захтев, јер алкохол није неопходан за живот. У ствари, злоупотреба алкохола доноси Божју ненаклоност (1. Коринћанима 6:9, 10). Боље је ући у Божји нови свет лишен алкохола него се одати тежњи за њим и изгубити вечни живот (Матеј 5:29, 30).

Ослободити се — и остати слободан — од злоупотребе алкохола често је фрустрирајући изазов. (Упореди Римљанима 7:21-24.) Шта може помоћи? Пружимо неке директне савете. Чак и ако уопште не пијеш алкохол, ти савети ће бити информативни и можда ће ти омогућити да помогнеш неком пријатељу или рођаку који се бори са алкохолизмом.

Поштено самоиспитивање

Једна од највећих препрека коју треба савладати јесте порицање чињенице да си алкохоличар. Порицање је облик непоштења. То је оправдавање понашања са одређеном сврхом: да заштитиш своју слободу да пијеш. ’Нисам ја тако лош,‘ можда резонујеш. ’Још увек имам своју породицу. Још увек имам свој посао.‘ Што је најважније, још увек имаш свој алкохол.

Порицање те може спречити да слушаш пријатеље који желе да ти помогну. Роберт је посматрао како се очух његове жене упустио у нездраве навике пијења и неуљудно понашање. „Након неколико дана, суочио сам се с њим“, каже Роберт, „питајући га да ли осећа да његово пијење утиче на његово понашање“. Какав је био резултат? „Наишао сам на потпуно порицање, с коментарима као што су: ’Немаш доказа‘ и ’Ти незнаш како се ја осећам‘.“

Ако ти приђе неки члан породице или неки пријатељ који је забринут због твог пијења, предузми темељно, поштено самоиспитивање (Пословице 8:33). Можеш ли да живиш без алкохола целе недеље, целог месеца, или неколико месеци? Ако не, зашто не? Немој да будеш налик човеку који обмањује себе лажним резоновањем. Јаков каже: „Он је као човек који гледа лице своје телесно у огледалу, и пошто се огледао отиде и одмах заборави какав беше“ (Јаков 1:22-25).

Чак и кад рехабилитација започне, ти још увек мораш да се чуваш порицања. Књига Willpower’s Not Enough (Снага воље није довољна) објашњава: „Особа која је нови апстинент може грешком поверовати зато што је у стању да престане с пијењем за неко кратко време — можда по први пут — да је сада излечена.“ То је мишљење зависника у свом најјачем облику, и оно је први корак ка поновном паду. Ако желиш да се одупреш таквом порицању, не смеш у тој борби остати сам.

Прими помоћ

Схвативши да не може сам да победи алкохолизам, један човек кога можемо звати Лео затражио је професионалну помоћ. Након једног периода интензивног лечења, био је на путу да се излечи. Лео сматра да се не може довољно нагласити вредност стручне помоћи. b Ако је таква помоћ локално на располагању, и ти можеш одлучити да је искористиш.

Међутим, мораш схватити да је рехабилитација нешто више од саме апстиненције. Иза алкохолизма постоје вероватно дубља питања с којима треба да се суочиш. Игнорисање тога може бити опасно. Др Шарлот Дејвис Касл (Charlotte Davis Kasl) пише: „Разговарала сам с људима који су прошли кроз лечење због злоупотребе адиктивних средстава и до четрнаест пута зато што се није бавило суштинским проблемима злоупотребе, зависности и занемаривања“.

Денис је открио да је то истина. „Био сам трезвен алкохоличар који је још увек имао много проблема“, пише он. „Није било довољно престати да пијем. Морао сам да се осврнем на своју прошлост, да испитам лекције из свог детињства, да разумем како су оне утицале на мене, и да направим неке промене у свом понашању.“

Слично томе, и Лео је морао да погледа дубоко унутар себе да би напредовао у рехабилитацији. „Био сам екстремно љубоморна, насилна особа“, каже он. „Колебао сам се између периода ниског самопоштовања и илузије величине.“ Лео је применио библијски савет из Ефесцима 4:22: „Да одбаците, — што се тиче вашег ранијег живота, — старога човека [„стару личност“, NW]“. Да, ’твој ранији начин живота‘ извршио је снажан утицај на твоју личност. Као што се гипсани малтер прилагођава калупу, тако је и твоја личност делимично обликована твојим прошлим начином живота. Кад се неисправно понашање уклони, шта остаје? Личност која је обликована можда кроз период од много година. Зато рехабилитација мора укључивати промену старе личности која одговара твом пређашњем начину понашања.

Успостави однос с Богом

Леова рехабилитација је такође захтевала развијање личног односа с Богом. „Учење да се апсолутно ослоним на Јехову променило је мој став, понашање и гледиште“, каже он.

Међутим, опрез је на месту. Сваки однос — с људима или с Богом — захтева отвореност, поштење и поверење. То су баш оне особине које алкохолизам нарушава. Оне се могу неговати, али то тражи време.

Као алкохоличар, ти можда не знаш како изгледа близак однос. Можда га никад ниси искусио. Зато буди стрпљив. Не пренагљуј тај корак, очекујући да се однос с Богом оствари као аутоматски производ апстиненције. Ради напорно да разумеш Бога и његове особине. Редовно медитирај, можда пажљиво читајући библијске псалме који изражавају дубока, захвална осећања о Јехови и његовим путевима. c

“Снага изнад оног што је нормално“

Поуздан, поверљив однос с Богом може имати снажан утицај на тебе. Јехова ће подупрети твоје напоре да се опоравиш. (Упореди Псалам 51:12-14 [51:10-12, ДК]; 145:14.) Можеш му се приближити у горљивој молитви у свако време, с поверењем да ће ти он дати ’снагу изнад оног што је нормално‘ (2. Коринћанима 4:7; Филипљанима 4:6, 7).

Створитељ зна твоју грађу боље него ма који човек (Псалам 103:14). Људски саветници, који зависе од људске мудрости, могу да помогну; али колико више може Створитељ човека да ти помогне у тој борби! (Исаија 41:10; 48:17, 18). Он пружа љубазну подршку унутар хришћанске скупштине.

Систем за подршку

Духовно зреле старешине у хришћанској скупштини могу бити велики извор помоћи. Мало њих би тврдило о себи да су вешти на пољу медицине или менталне хигијене, али они познају и уздају се у Божју реч и начела. Они се могу показати „као заклон од ветра, као уточиште од поплаве, као потоци живе воде у пресухој земљи, као сенка од велике стене у земљи зажареној“ (Исаија 32:2). Искористи у потпуности њихову помоћ. d

Наравно, такве хришћанске старешине, заједно са осталим члановима породице и пријатељима, неће те заштитити од последица твојих сопствених поступака. Публикација Coming Off Drink (Престати с пићем) објашњава: „Пресудан елеменат у лечењу јесте суочити алкохоличаре са штетним последицама зависности и навести их да преузму одговорност за њихово сопствено понашање.“ Зато ће они бити љубазни али и искрени, охрабрујући те да се суочиш с реалношћу и да се држиш било ког третмана и правца поступања који је потребан да победиш у твом рату против алкохола.

Рехабилитација је твоја одговорност

Док извлачиш користи из подршке других, треба да знаш да ниједан човек или дух не може да те присили да се рехабилитујеш. Ти си слободан заступник морала. Твоја рехабилитација је коначно твоја одговорност. (Упореди Постање 4:7; Деутероном 30:19, 20; Филипљанима 2:12.) Прихвати ту одговорност, и Јехова ће те благословити. У 1. Коринћанима 10:13 нам је засигурано: „Друго искушење не дође на вас осим човечјега, а Бог који је веран неће допустити да се преко снаге ваше искушате, него ће с искушењем спремити и средства да бисте му могли одолети, да изиђете из њега.“ Зато, утеши се — ти можеш успети у борби са алкохолизмом.

[Фусноте]

a Иако ћемо овде говорити о алкохоличару као мушкарцу, начела која су овде изнешена примењују се једнако и на женског алкохоличара.

b Постоје многи центри за лечење, болнице и други програми за рехабилитацију који могу пружити помоћ. Кула стражара не подупире никакав нарочит третман. Мора се водити рачуна да неко не постане укључен у активности које би компромитовале библијска начела. У коначној анализи, међутим, свако ће морати да одлучи за себе која врста третмана је потребна.

d Корисне смернице за старешине налазе се у Кули стражари од 1. септембра 1983, стране 5-8.

[Оквир на 24. страни]

Можда патиш због понижења и беде коју алкохолизам ствара. Ако је тако, немој губити наду. Помоћ је на располагању.

[Оквир на 26. страни]

АКО ДОЖИВИШ ПАД

„Бити спреман за пад је као обука за случај пожара“, каже књига Willpower’s Not Enough (Снага воље није довољна). „То не значи да очекујеш пожар већ да си спреман да предузмеш одговорну акцију ако се он појави“. Ако заиста доживиш пад:

□ Моли се Јехови. Буди уверен да он разуме твој проблем и да жели да ти помогне (Псалам 103:14; Исаија 41:10).

□ Повери се неком хришћанском старешини, одлучивши унапред с ким ћеш контактирати ако се појави потреба. Буди поштен у вези с оним што се догодило, и пажљиво слушај његов библијски савет.

□ Чувај се очаја. Гнушање на самог себе само те приближава потпуном паду, зато сагледај своју грешку с исправне перспективе. То што си изгубио једну битку не значи да си изгубио рат. Кад маратонац падне, он не иде назад на стартну линију; он устаје и наставља трку. Учини то исто с твојом рехабилитацијом. Ти си још увек на стази. Недеље, месеци, или године апстиненције иза тебе не престају да постоје.

[Оквир на 24. страни]

Одупри се порицању предузимањем темељног, поштеног самоиспитивања