Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је стварна заштита могућа?

Да ли је стварна заштита могућа?

Да ли је стварна заштита могућа?

ЕСЕЈИСТА Ралф Валдо Емерсон (Ralph Waldo Emerson) једном је изјавио: „Површни људи верују у срећу... Јаки људи верују у узрок и последицу.“ Да, особа која полаже веру у моћ магичних амулета и амајлија̂ среће предаје свој живот контроли невидљивих сила. Она баца логику и разум у ветар и подлаже се неразумним празноверним страховима.

Међутим, Библија може особу ослободити таквих страхова. Она показује да су амулети и амајлије неспособне, немоћне. Како то? Па, према Новој британској енциклопедији, „за амулете се сматра да црпу моћ из својих веза са [између осталог] природним силама“. Те силе могу бити ’духови мртвих‘ или ’моћ среће‘. Али, Библија јасно показује да мртви „ништа не знају“ (Проповедник 9:5). Дакле, не постоје духови мртвих који могу помоћи живима или их повредити; нити постоји икаква невидљива сила као што је срећа која може деловати у твоју корист.

У библијска времена, Бог је осудио оне који су га напустили, оне који су заборавили његову свету гору, ’који су гаду [„богу Добре среће“, New World Translation] трпезу постављали и Менију пехар пунили‘. Уместо да добију заштиту, ти заступници среће били су предани уништењу. „Ја вас мачу предајем!“, рекао је Јехова Бог (Исаија 65:11, 12).

Практиковањем магичних вештина, древна нација Вавилон је на сличан начин полагала веру у заштиту мистериозних сила. Али Вавилон је ипак доживео пропаст. „Устрај у својим чаролијама и својим чудовишним врачањима“, упутио је изазов пророк Исаија. „Можда можеш добити помоћ од њих... Али не! Упркос свим својим многим лукавствима ти си немоћан“ (Исаија 47:12, 13, The New English Bible). С временом је та нација сасвим престала да постоји. Вера у окултно показала се узалудном. Слично томе, никакав магичан амулет, амајлија, или талисман не може да учини ништа да би помогао или заштитио тебе.

Облик идолопоклонства

Ипак, неки можда не виде ништа лоше у ношењу кристала, зечје шапе, или религиозне медаље. Зар то нису само безазлене дрангулије? Не, према Библији. Она каже да су окултистички реквизити све друго само не безазлени.

Коришћење амулета је облик идолопоклонства — нечег што се јасно осуђује у Божјој речи (Излазак 20:4, 5). Истина, особа можда не сматра да директно обожава амулет или талисман. Али зар то не показује став поштовања, обожавања невидљивих окултних сила ако га неко само поседује? И зар није истина да се обожавалачка пажња (као што је љубљење) често пружа самим амајлијама? А Библија, у 1. Јовановој 5:21, саветује хришћане: „Чувајте се од идола.“ Зар то не би укључивало предмете на које се гледа као на амајлије или амулете?

Замка окултног

Кроз употребу амулета, многи су такође увучени у замку окултног. Истина, неки могу носити кристал или магични напитак више због обичаја него због уверења. Али баш као што флертовање с проститутком може водити до навлачења сиде, флертовање са окултним може такође имати катастрофалне последице. Бог је с добрим разлогом забранио Израелцима да практикују магију, гатање и врачање. „Јер је гад пред Господом ко год тако чини“, упозорава Библија (Деутероном 18:10-14).

Зашто та строга забрана? Зато што невидљиве силе иза таквих поступака нису ни духови умрлих ни моћ среће већ Сатана Ђаво и његови демони. a А коришћење амулета је директно повезано са обожавањем демона. Vine’s Expository Dictionary of Old and New Testament Words (Вајнов речник објашњења старозаветних и новозаветних речи) каже: „У врачању, коришћење дрога, било слабих или јаких, било је најчешће праћено бајањем и призивањем окултних сила, уз припрему различитих амајлија, амулета итд.“

Дакле, онај ко поседује неку окултистичку амајлију уплиће се у спиритизам. Он ризикује да буде доведен под злокобан утицај и контролу ’бога овога света‘ — Сатане Ђавола (2. Коринћанима 4:4). Зато нам Библија с добрим разлогом заповеда да избегавамо све облике спиритизма (Галатима 5:19-21).

Ослобађање од окова празноверја

Међутим, The World Book Encyclopedia примећује: „Празноверја ће вероватно бити део живота све док се људи буду бојали једни других и док буду у неизвесности у вези с будућношћу.“ Али, Јеховини сведоци помажу многима да се ослободе штетних празноверја. Једна Јужноафриканка се присећа: „Мучили су ме зли духови, а кућа ми је била пуна мутија да би ме заштитио од њих.“ Јеховини сведоци су јој помогли да увиди опасности у игрању са окултним. Како је реаговала на то? „Почела сам да одбацујем све оно што сам имала а што је било повезано с демонизмом“, каже она. „Моје здравље се побољшало. Предала сам свој живот служењу Јехови и крстила сам се.“ Она је сада ослобођена од празноверја и спиритизма.

Осмотримо такође пример нигеријског травара који је мешао спиритизам са својим лекарским вештинама. Често користећи претње и клетве, он би обично отерао Јеховине сведоке из свог дома кад би га посетили. Једном је чак припремио специјалан напитак, изговорио неке чаробне речи над њим, и просуо га у лице једног Сведока! „За седам дана ћеш бити мртав!“ просиктао је. Седам дана касније тај Сведок се вратио, проузрокујући да травар изјури напоље да види тог Сведока, верујући да је видео духа! Пошто је његова магија разоткривена као безвредна, пристао је на библијски студиј и коначно и сам постао Сведок.

И ти се можеш ослободити окова страха и празноверја. Мора се признати, то можда неће бити лако. Можда си одрастао у култури где је коришћење амулета и амајлија нешто уобичајено. Хришћани у старом Ефесу су се суочили с таквим изазовом. Они су живели у култури која је била под јаким утицајем спиритизма. Шта су они учинили када су сазнали истину из Божје речи? Библија каже: „Од оних пак који су се бавили врачањем приличан број донесе своје, књиге на гомилу, па их спалише пред свима; прорачунаше њихову вредност и нађоше да вреде педесет хиљада сребрника“ (Дела апостола 19:19, Чарнић).

Добијање Божје заштите

Ако се ослободиш свих трагова окултног, зар нећеш бити остављен без заштите? Напротив, „Бог је нама уточиште и сила, и помоћ што се увек у невољи нађе“ (Псалам 46:2 [46:1, Даничић-Караџић]). Божја заштита ће се посебно манифестовати кад он буде уништио овај зли систем ствари. „Зна Бог побожне избављати од напасти, а неправеднике задржати да се осуде у дан суђења“ (2. Петрова 2:9; упореди Псалам 37:40).

У међувремену, ’време и непредвиђени догађај сналази све нас‘ (Проповедник 9:11NW). Бог не обећава својим слугама да ће водити „чаробан“ живот или да ће их штитити од сваке личне штете. Међутим, он обећава да ће штитити нашу духовност и наш однос с њим (Псалам 91:1-9). Како? Као прво, он нам даје законе и начела која нам могу користити и заштитити нас од Сатаниног искварујућег утицаја (Исаија 48:17). Нашим стицањем спознања о Јеховиним путевима, ’разборитост ће пазити на нас и разум ће нас чувати‘ — на пример, од бескорисних или штетних активности (Пословице 2:11).

Један други начин на који нас Бог штити јесте кроз пружање ’снаге изнад оног што је нормално‘ у временима искушења (2. Коринћанима 4:7NW). А кад околности прете да савладају хришћанина, Он даје „мир Божји, који превазилази сваки разум“ да сачува срце и менталне снаге (Филипљанима 4:7). Да, хришћанин је опремљен да би се ’могао одржати против лукавства ђаволскога‘ (Ефесцима 6:11-13).

Како ти можеш добити такву заштиту? Почни са усвајањем спознања о Јехови и његовом Сину, Исусу Христу (Јован 17:3). Јеховини сведоци могу много учинити да ти помогну у вези с тим. Док будеш развијао срдачан однос с Јеховом, почећеш да осећаш његову љубазну заштиту. Бог, као што читамо у Псалму 91:14 каже: „Кад постави у ме љубав своју избавићу га, узвисићу га; јер име моје зна.“

Заиста, ако си му веран, Бог ће те коначно благословити вечним животом у новом свету који долази. Јехова у вези с онима који ће тада живети гарантује: „Неће бити никога да их плаши; јер уста Господа над војскама рекоше“ (Михеј 4:4ДК). Неће више бити болести и смрти (Откривење 21:4). Међутим, чак и сада, ти се можеш радовати извесној мери заштите — ако гајиш близак однос с Јеховом. Као псалмиста, и ти ћеш моћи да кажеш: „Помоћ је мени од Господа који је небо и земљу створио“ (Псалам 121:2).

[Фуснота]

a За даљње информације, види брошуру Духови умрлих — могу ли ти помоћи или ти нашкодити? Да ли заиста постоје? објављену од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Слика на 6. страни]

Хришћани у Ефесу ослободили су се свега што је било повезано с окултизмом

[Слика на 7. страни]

Под Божјим Краљевством неће више бити страха