Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хришћанска породица обавља ствари заједно

Хришћанска породица обавља ствари заједно

Хришћанска породица обавља ствари заједно

„Молим вас, браћо... да будете потпуно сложни у једном духу и у једном осећању“ (1. КОРИНЋАНИМА 1:10).

1. Каква је ситуација с обзиром на јединство у многим породицама?

 ДА ЛИ је твоја породица уједињена? Или изгледа да свако иде својим властитим путем? Да ли обављате ствари заједно? Или сте сви ретко на једном месту у исто време? Сама реч „породица“ укључује уједињено домаћинство. a Ипак, нису све породице уједињене. Један британски предавач отишао је тако далеко да је рекао: „Уместо да је темељ доброг друштва, породица... је извор свих наших незадовољстава.“ Да ли је то случај с твојом породицом? Ако јесте, да ли тако мора да буде?

2. Које библијске личности пружају доказ да долазе из добре породице?

2 Јединство или нејединство породице обично зависи од њеног вођства, било од стране два родитеља или само једног. У библијска времена, уједињене породице које су обожавале заједно уживале су Јеховин благослов. То је био случај у древном Израелу, где су Јефтина кћер, Самсон и Самуел, свако на различит начин, пружили доказ да долазе из богобојазне породице (Судије 11:30-40; 13:2-25; 1. Самуелова 1:21-23; 2:18-21). У рана хришћанска времена, Тимотеја, Павловог верног пратиоца на неким Павловим мисионарским путовањима, одгајале су са спознањем Хебрејских писама његова бака Лојда и његова мајка, Евника. Какав је изванредан ученик и мисионар он постао! (Дела апостола 16:1, 2; 2. Тимотеју 1:5; 3:14, 15; види такође Дела апостола 21:8, 9).

Зашто обављати ствари заједно

3, 4. (а) Које особине треба да буду очигледне у уједињеној породици? (б) Како дом може да буде више од само неке куће?

3 Зашто је за породице корисно да обављају ствари заједно? Зато што то изграђује међусобно разумевање и поштовање. Уместо да се дистанцирамо један од другога, ми остајемо блиски и пружамо подршку. Недавни чланак у часопису Family Relations (Породични односи) навео је: „На површину је избила релативно чиста слика која описује специфичне особине ’јаких породица‘. Такве особине укључују међусобну приврженост и цењење, заједништво, добру комуникацију, способност решавања проблема и снажну духовну димензију.“

4 Кад те особине постоје у породици, дом више није као бензинска пумпа, место где се зауставља за гориво. Он је више од само неке куће. То је место које позива и привлачи чланове породице. То је лука срдачности и наклоности, саосећања и разумевања (Пословице 4:3, 4). То је гнездо где се налази породично јединство, а не шкорпијино легло трвења и раздора. Али, како се то постиже?

Заједништво у породичном студију

5. Шта употребљавамо да бисмо научили право обожавање?

5 Право обожавање Јехове учи се кроз употребу наше способности резоновања, или ’разумности‘ (Римљанима 12:1). Наше понашање не сме бити вођено тренутним емоцијама попут оних које се буде ораторским проповедима или речитим телевизијским службама. Уместо тога, ми смо мотивисани нашим редовним студијем Библије и литературе за проучавање Библије коју обезбеђује „верни и разборити роб и медитирањем о томе“ (Матеј 24:45NW). Наши хришћански поступци су резултат тога што имамо Христов ум у свакој ситуацији или искушењу које може да се појави. У том погледу, Јехова је наш Велики Васпитач (Псалам 25:9; Исаија 54:13; 1. Коринћанима 2:16).

6. Који светом раширени пример породичног студија имамо?

6 Породични библијски студиј игра битну улогу у духовности сваке хришћанске породице. Када ти имаш свој породични студиј? Ако је он препуштен случају или се обавља кад ти падне на памет, онда је он вероватно нередован, ако се уопште обавља. Заједништво у породичном студију захтева редован, устаљени распоред. Онда сви знају који дан и у колико сати се од њих очекује да буду присутни да би се радовали породичном духовном састанку. Више од 12 000 чланова светске бетелске породице знају да је њихов породични студиј понедељком увече. Како је импресивно за те бетелске добровољце кад се сете да сви обрађују исти студиј док се дан завршава, на острвима Пацифика и на Новом Зеланду, затим постепено у Аустралији, Јапану, Тајвану, Хонг Конгу, онда преко Азије, Африке и Европе, и коначно у Америци. Иако су одвојени хиљадама километара и многим језицима, тај породични студиј у чланове бетелске породице улива осећање заједништва. У мањем обиму, и ви можете развијати исто осећање кроз свој породични студиј (1. Петрова 2:17; 5:9).

7. Према Петру, како треба да гледамо на реч истине?

7 Апостол Петар нас саветује: „Као новорођена деца, зажелите се духовнога и чистога млека, да у њему узрастете за спасење, јер окусисте да је добар Господ“ (1. Петрова 2:2, 3). Како дивну слику Петар буди овим речима! Он је употребио грчки глагол epipothésate, који, према Linguistic Key to the Greek New Testament (Лингвистички кључ за грчки Нови Завет), долази од речи која значи „чезнути за, желети, жудети“. Она укључује јаку жељу. Да ли си приметио како младунче неке животиње нестрпљиво тражи брадавицу своје мајке и како је задовољна људска беба кад се храни на мајчиним грудима? Ми треба да имамо исту жељу за речју истине. Изучавалац грчког Вилијам Баркли (William Barclay) је изјавио: „За правог хришћанина, проучавање Божје речи није напор већ радост, јер он зна да ће у њој његово срце пронаћи храну за којом чезне.“

8. С каквим се задатком глава породице суочава у вођењу породичног студија?

8 Породични студиј ставља велику одговорност на главу породице. Он треба да се побрине да је студиј занимљив свима и да сви могу да учествују. Деца не смеју да осећају да је студиј у ствари само за одрасле. Квалитет студија је важнији од количине обрађеног материјала. Оживи Библију. Тамо где је прикладно, помози својој деци да представе себи подручја и обележја Палестине где су се одвијали догађаји који се разматрају. Сви треба да буду охрабрени да лично истражују и да то пренесу породици. На тај начин и деца могу ’расти пред Јеховом‘ (1. Самуелова 2:20, 21).

Заједништво у еванђелизирању

9. Како дело проповедања може да постане срећно породично искуство?

9 Исус је рекао: „Свима народима треба да се најпре проповеда еванђеље“ (Марко 13:10). Ове речи сваком савесном хришћанину дају један задатак — да еванђелизира, да другима преноси добру вест о Божјој краљевској владавини. Обављање тога заједно као породица може бити охрабрујуће и радосно искуство. Мајке и очеви су поносни на презентације добре вести од стране своје деце. Један пар са три сина између 15 и 21 године каже да они увек имају навику да прате своју децу у јавном делу проповедања сваке среде после школе и сваке суботе пре подне. Отац је рекао: „Сваки пут их нечему поучимо. И водимо рачуна о томе да то буде радосно, охрабрујуће искуство.“

10. Како родитељи могу да користе својој деци у служби?

10 Заједнички рад као породица у проповедању и поучавању може бити веома плодан. Понекад људи позитивније реагују на једноставну али искрену презентацију детета. Затим, мама или тата су ту да помогну ако је потребно. Родитељи могу обезбедити да њихова деца добијају прогресивну поуку и да тако постану слуге ’које се немају чега стидети и право управљају речју истине‘. Заједничко проповедање на тај начин омогућује родитељима да посматрају став своје деце, њихову ефикасност и добре манире у служби. Имајући редовну рутину, они виде напредак детета и пружају доследну поуку и охрабрење да ојачају његову или њену веру. У исто време, деца виде да су њихови родитељи добри примери у служби. У овим критичним и насилним временима, ако се ради као уједињена и брижна породица, то може пружити и извесну меру безбедности у срединама где обилује криминал (2. Тимотеју 2:15; Филипљанима 3:16).

11. Шта лако може ослабити ревност детета за истину?

11 Деца лако открију двострука мерила код одраслих. Ако родитељи не показују праву љубав према истини и према служби од куће до куће, од деце тешко може да се очекује да буду ревна. Зато родитељ с добрим здрављем чија је служба проповедања само седмични библијски студиј са својом децом може платити високу цену кад она одрасту (Пословице 22:6; Ефесцима 6:4).

12. Како неке породице могу добити посебан благослов од Јехове?

12 Једна предност тога да будемо „потпуно сложни у једном духу“ јесте у томе да породица можда може сарађивати тако да бар један члан може да служи као пуновремени слуга пионир у скупштини. Многе породице широм света то чине, и сви примају благослов из искустава и повећане ефикасности њиховог члана који је пионир (2. Коринћанима 13:11; Филипљанима 2:1-4).

Заједништво у решавању проблема

13, 14. (а) Које ситуације могу да утичу на склад породице? (б) Како се могу спречити многи породични проблеми?

13 У овим тешким временима ’стреса‘ и ’опасности‘, сви ми доживљавамо притиске (2. Тимотеју 3:1, Revised Standard Version; Phillips). Ту су проблеми на послу, у школи, изван куће и чак у самом дому. Неки пате услед нарушеног здравља или дуготрајних емоционалних проблема, што понекад доводи до напетости и неспоразума у породици. Како се могу решити такве ситуације? Тако што ће се сваки члан повући у себе? Изолујући се чак и док се дели исти дом? Не. Уместо тога, ми треба да саопштимо своје бриге и да тражимо помоћ. А постоји ли боље место за то од породичног круга пуног љубави? (1. Коринћанима 16:14; 1. Петрова 4:8).

14 Као што сваки лекар зна, превенција је боља од лечења. Исти је случај и с породичним проблемима. Отворени и искрени разговор често може спречити да проблеми постану озбиљни. Чак и ако се појаве неки озбиљни проблеми, они се могу решавати и чак решити ако породица заједно размотри библијска начела која су у то укључена. Трвење се често може претворити у изглађене односе применом Павлових речи из Колошанима 3:12-14: „Обуците се... у срдачну милост, доброту, понизност, благост и устрпљивост. Сносите један другога и опраштајте један другоме, ако има ко жалбу на кога... обуците се у љубав, која је свеза савршенства.“

Заједништво у рекреацији

15, 16. (а) Која особина треба да одликује хришћанске породице? (б) Какве људе стварају неке религије, и зашто?

15 Јехова је срећан Бог, а истина је срећна порука — порука наде за човечанство. Осим тога, један од плодова духа је радост. Та радост је веома различита од тренутног усхићења спортисте који побеђује у неком такмичарском спорту. То је дубоко трајно осећање задовољства које обилује у срцу као резултат развијања блиског односа с Јеховом. То је радост која се темељи на духовним вредностима и односима који изграђују (Галатима 5:22; 1. Тимотеју 1:11).

16 Према томе, као хришћански Сведоци Јехове, ми немамо разлога да будемо нерасположени или да се не шалимо. Неке религије стварају такве људе зато што њихова врста вере наглашава негативне факторе. Њихове науке резултирају суморном, жалосном врстом обожавања, које није ни библијско ни уравнотежено. Оне не стварају срећне породице у Божјој служби. Исус је увидео потребу за рекреацијом и релаксацијом. На пример, једном приликом је позвао своје ученике да ’оду сами у пуст крај и одморе се мало‘ (Марко 6:30-32, Димитрије Стефановић; Псалам 126:1-3; Јеремија 30:18, 19).

17, 18. На које се подесне начине хришћанске породице могу релаксирати?

17 Породицама је на сличан начин потребно време за релаксацију. Један родитељ је рекао за своју децу: „Многе радосне ствари обављамо заједно — идемо на плажу, играмо фудбал у парку, организујемо пикник у планинама. Повремено имамо ’пионирски дан‘ заједно у служби; затим прославимо посебним оброком, и чак можемо једни другима дати поклоне.“

18 Други предлози које родитељи могу узети у обзир су породични излети у зоолошки врт, забавне паркове, музеје, и друга очаравајућа места. Пешачење по шумама, посматрање птица, и баштованство активности су које се с уживањем могу заједно обављати. Родитељи могу такође охрабрити своју децу да науче да свирају неки музички инструмент или да се ангажују на неком практичном хобију. Уравнотежени родитељи ће сигурно пронаћи време да се играју са својом децом. Ако се породице играју заједно, вероватније је да ће и остати заједно!

19. Који модеран тренд може да нашкоди породици?

19 Модеран тренд је да млади желе да се одвоје од породице и да буду самостални кад се ради о релаксацији. Иако нема никаве штете у томе да млада особа има неки хоби или омиљену личну разоноду, не би било мудро дозволити да такви интереси створе трајну одвојеност од остатка породице. Уместо тога, ми желимо да примењујемо начело које је Павле навео: „Сваки од вас уместо да гледа само на своју корист, нека узме у обзир и туђу корист“ (Филипљанима 2:4).

20. Како већи скупови и конгреси могу да буду радосно време?

20 Каква је радост за све нас да видимо како породице седе заједно на конгресима и већим скуповима! На тај начин старија деца често могу да помогну млађима. Таква припрема такође спречава тенденцију неких адолесцената да у групама одлазе у задње редове и да мало пажње поклањају конгресном програму. Чак и путовање на конгресе и са конгреса може бити радосно кад се породица договори којим ће путем ићи, која ће места видети на путу и где ће одсести. Замисли како је сигурно узбудљиво било време у Исусовим данима кад су породице заједно путовале за Јерусалим! (Лука 2:41, 42).

Благослови заједништва

21. (а) Како можемо тежити за успехом у браку? (б) Која су четири добра предлога за трајан брак?

21 Успешне бракове и уједињене породице никада није лако постићи, и они не настају случајно. Некима је изгледа лакше да ’признају пораз‘, пониште брак разводом и покушају да почну све из почетка. Ипак, исти проблеми често се јављају у другом или трећем браку. Много бољи одговор је хришћански: Тежити за успехом примењујући библијска начела љубави и поштовања. Уједињене породице зависе од духа давања и примања, духа несебичности. Један брачни саветник износи једноставну формулу да се брак учини трајним. Он је писао: „Четири пресудна елемента који се налазе у скоро свим добрим браковима јесу спремност слушања, способност извињавања, способност пружања сталне емоционалне подршке, и жеља да се гане љубављу.“ Ти фактори заиста могу помоћи да се брак учини трајним зато што се они темеље и на здравим библијским начелима (1. Коринћанима 13:1-8; Ефесцима 5:33; Јаков 1:19).

22. Које су неке користи уједињене породице?

22 Ако следимо библијске савете, имаћемо чврст темељ за уједињену породицу, а уједињене породице су темељ уједињене и духовно јаке скупштине. Тако ћемо примити обилне благослове од Јехове док му уједињено приносимо све већу хвалу.

[Фуснота]

a „Породица долази од Л[атинског] familia, изв[орно] слуге и робови велике куће, затим сама кућа с господарем, господарицом, децом — и особље“ (Origins—A Short Etymological Dictionary of Modern English, од Ерика Партриџа /Eric Partridge/).

Да ли се сећаш?

◻ Зашто је за породице корисно да обављају ствари заједно?

◻ Зашто је редован породични библијски студиј битан?

◻ Зашто је за родитеље добро да се ангажују у служби проповедања заједно са својом децом?

◻ Зашто помаже да се проблеми размотре унутар породичног круга?

◻ Зашто хришћанске породице не треба да буду суморне и жалосне?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Да ли се твоја породица радује бар једном заједничком оброку дневно?

[Слика на 18. страни]

Породични излети треба да буду опуштени и радосни