Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хришћанска породица помаже старијима

Хришћанска породица помаже старијима

Хришћанска породица помаже старијима

„Не одбаци ме под старост; не напуштај ме кад ме снага моја издаје!“ (ПСАЛАМ 71:9).

1. Како се у многим културама поступа према старијима?

 „ИСТРАЖИВАЊА указују да скоро шест од седам (86%) старијих који су злостављани малтретира њихова властита породица“, рекао је The Wall Street Journal (Волстрит журнал). Часопис Modern Maturity (Савремена зрелост) је изјавио: „Малтретирање старијих је само последње [породично насиље] које се открива на страницама америчких новина.“ Да, у многим културама старији су постали жртве грубог злостављања и занемаривања. Ми заиста живимо у времену када су многи „љубитељи себе... незахвални, нелојални, без природне наклоности“ (2. Тимотеју 3:1-3NW).

2. Према Хебрејским писмима, како Јехова гледа на старије?

2 Ипак, у древном Израелу према старијима се није смело тако поступати. Закон је навео: „Пред седом косом устани и поштуј лице стараца, и бој се Бога свога. Ја сам [Јехова].“ Књига надахнутих мудрих пословица нас саветује: „Слушај оца свога, родитеља свога, и не презри мајку кад остари.“ Она заповеда: ’Слушај сине, поучења оца свога, и науке мајке своје не напуштај.‘ Мојсијев закон научавао је поштовање и обзир према старијим појединцима оба пола. Јасно је да Јехова жели да се старијима исказује част (Левитик 19:32; Пословице 1:8; 23:22).

Брига за старије у библијска времена

3. Како је Јосиф показао саосећање према свом остарелом оцу?

3 Поштовање је требало да се показује не само речима него и обзирним поступцима. Јосиф је показао велико саосећање према свом остарелом оцу. Он је желео да Јаков крене на пут из Канаана у Египат, на удаљеност од преко 300 километара. Зато је Јосиф послао Јакову „десет магараца натоварених најлепших ствари што има у Египту, и десет магараца натоварених жита и хлеба и јестива за пут“. Кад је Јаков стигао у Госен, Јосиф је изашао пред њега и „чим га виде паде му око врата и плака дуго о врату његову“. Јосиф је обасуо свог оца дубоком наклоношћу. Какав подстицајан пример бриге за старије! (Постање 45:23; 46:5, 29).

4. Зашто је Рут диван пример за слеђење?

4 Још један диван узор за слеђење у доброхотности према старијима јесте Рут. Иако је била незнабошка, она се тесно држала своје остареле, јеврејске свекрве која је била удовица, Наоми. Она је оставила свој народ и прихватила ризик да не пронађе другог мужа. Кад ју је Наоми наговарала да се врати свом народу, Рут је одговорила једним од најдивнијих речи у Библији: „Не наговарај ме да те оставим и да се од тебе окренем. Куд идеш ти ићу ћу и ја, где се ти настаниш настанићу се и ја; твој ће народ мени мој народ бити и твој Бог мој Бог; где ти умреш умрећу и ја, и онде ћу бити сахрањена. [Јехова] нек ме најгоре казни ако ће ме друго што осим саме смрти раставити од тебе“ (Рут 1:16, 17). Рут је такође показала дивне особине кад је била спремна да се уда за старијег Боаза под припремом левиратског брака (Рут, поглавља 2 до 4).

5. Које је особине Исус показао у опхођењу с људима?

5 Исус је пружио сличан пример у свом опхођењу с људима. Он је био стрпљив, саосећајан, благ и окрепљујућ. Лично се заинтересовао за једног сиромашног човека који је 38 година био инвалид, неспособан да хода, и излечио га је. Он је показивао обзир према удовицама (Лука 7:11-15; Јован 5:1-9). Чак и током агоније своје болне смрти на мученичком стубу, он је обезбедио да његова мајка, вероватно на почетку својих 50-их, буде збринута. Осим за своје лицемерне непријатеље, Исус је био окрепљујуће друштво за све. Зато је могао рећи: ’Дођите к мени ви сви који се трудите и који сте оптерећени, и ја ћу вам одмор дати. Узмите јарам мој на себе, и примите наук мој, јер сам ја благ и смеран у срцу, и наћи ћете мир душама својим‘ (Матеј 9:36; 11:28, 29; Јован 19:25-27).

Ко заслужује пажњу?

6. (а) Ко заслужује посебну бригу? (б) Која питања можемо да себи поставимо?

6 Пошто Јехова Бог и његов Син, Исус Христ, пружају тако дивне примере у питању бриге, сасвим је подесно да предани хришћани опонашају њихов узор. У нашој средини имамо неке који су оптерећени и натоварени многе године — старију браћу и сестре који су ушли у позне године свог живота. Неки су можда наши родитељи или баке и дедови. Да ли их потцењујемо? Да ли смо снисходљиви према њима? Или да ли заиста ценимо њихово обилно искуство и мудрост? Истина, неки могу испитати нашу стрпљивост преосетљивим реакцијама и слабостима које нису неуобичајене за старост. Али, питај се: ’Колико бих се ја разликовао да сам под тим околностима?‘

7. Шта илуструје потребу за поседовањем уживљавања са старијим особама?

7 Има једна дирљива прича са Средњег истока о саосећању једне младе девојчице према старијима. Бака је помагала у кухињи и случајно је испустила и разбила један кинески тањир. Била је узнемирена властитом неспретношћу; њена кћерка се још више разљутила. Кћерка је затим позвала своју малу кћерку и послала је у локалну трговину да за баку купи дрвени тањир који се не може разбити. Девојчица се вратила са два дрвена тањира. Њена мајка је питала: „Зашто си купила два тањира?“ Унука је, мало оклевајући, одговорила: „Један за баку а други за тебе кад будеш стара.“ Да, у овом свету сви се ми суочавамо с изгледом старења. Зар не бисмо ценили да се према нама поступа са стрпљивошћу и доброхотношћу? (Псалам 71:9).

8, 9. (а) Како треба да поступамо према старијима у нашој средини? (б) Шта треба да упамте неки од оних који су недавно постали хришћани?

8 Немојмо никада заборавити да многа наша старија браћа и сестре имају иза себе дугу прошлост верне хришћанске активности. Они сигурно заслужују наше поштовање и пажњу, нашу доброхотну помоћ и охрабрење. Мудри човек је исправно рекао: „Седа коса јесте венац части, и он се на путу праведника стиче.“ А та седа коса, мушка или женска, треба да се поштује. Неки од тих старијих људи и жена још увек служе као верни пионири, а многи мушкарци настављају да верно служе као старешине у скупштинама; неки врше примерно дело као путујући надгледници (Пословице 16:31).

9 Павле је саветовао Тимотеја: „Старца не карај оштро, него му говори као оцу; говори момцима као браћи, старијим женама као матерама, млађима као сестрама, у потпуној чистоти“ (1. Тимотеју 5:1, 2). Они који су недавно дошли у хришћанску скупштину из неучтивог света треба посебно да узму к срцу Павлове речи, које се темеље на љубави. Млади, немојте опонашати лоше ставове које можете видети у школи. Немојте се љутити на доброхотан савет старијих Сведока (1. Коринћанима 13:4-8; Јеврејима 12:5, 6, 11). Међутим, кад је старијима због слабог здравља или финансијских проблема потребна помоћ, ко има првенствену одговорност да им помогне?

Улога породице у бризи за старије

10, 11. (а) Према Библији, ко треба да преузме вођство у бризи за старије? (б) Зашто није увек лако бринути за старије?

10 У раној хришћанској скупштини, појавили су се проблеми у вези с бригом за удовице. Како је апостол Павле указао да таквим потребама треба удовољити? „Поштуј удовице које су праве удовице. Ако која удовица има деце или унучади, нека се науче најпре свој дом поштовати и враћати родитељима оно што су од њих примили, јер је то пред Богом угодно. Ако ли се ко за своје, а особито за своје домаће, не брине, тај се одрекао вере и гори је од неверника“ (1. Тимотеју 5:3, 4, 8).

11 Кад је потребно помоћи старијима, чланови уже породице треба да буду први у томе. a На тај начин, одрасла деца могу показати цењење за године љубави, рада и бриге које су пружили њихови родитељи. То можда није лако. Док људи старе, они природно успоравају, а неки чак постају неспособни. Други могу постати егоцентрични и захтевни, а да можда нису ни свесни тога. Али кад смо ми били бебе, зар нисмо и ми били егоцентрични и захтевни? И зар наши родитељи нису увек притрчали да нам помогну? Сада су се ствари промениле у њиховој старости. Дакле, шта је потребно? Саосећање и стрпљивост. (Упореди 1. Солуњанима 2:7, 8.)

12. Које су особине потребне у бризи за старије — и за све друге у хришћанској скупштини?

12 Апостол Павле је пружио практичан савет кад је писао: „Обуците се дакле као избрани Божји, свети и љубљени, у срдачну милост, доброту, понизност, благост и устрпљивост. Сносите један другога и опраштајте један другоме, ако има ко жалбу на кога. Као што је Христос [„Јехова“, NW] вама опростио, тако опраштајте и ви. А изнад свега тога, обуците се у љубав, која је свеза савршенства.“ Ако треба да показујемо такву врсту саосећања и љубави у скупштини, зар не треба да то још више показујемо у породици? (Колошанима 3:12-14).

13. Коме је још, осим старијих родитеља или баке и деде, можда потребна помоћ?

13 Понекад је таква врста помоћи потребна не само родитељима или баки и деди већ и другим старијим рођацима. Неки старији појединци који немају деце многе године су служили у мисионарској служби, путујућој служби и другој пуновременој активности. Они су истински ставили Краљевство на прво место кроз цели свој живот (Матеј 6:33). Зар онда не би било прикладно показати према њима брижан дух? Сигурно је да имамо диван пример у начину на који се Друштво Кула стражара брине за своје старије чланове Бетела. У бетелској централи у Бруклину и у неким подружницама Друштва, оспособљени чланови породице којима је додељен тај задатак свакодневно се брину за више остареле браће и сестара. Они су срећни што брину за те старије као да су то њихови властити родитељи или баке и дедови. У исто време, они много уче из искуства тих старијих (Пословице 22:17).

Улога скупштине у вођењу бриге

14. Која је припрема учињена за старије у раној хришћанској скупштини?

14 Многе земље данас имају пензијске системе за остареле као и здравствену заштиту за старије коју пружа држава. Хришћани могу у потпуности користити те припреме кад имају право на то. Међутим, у првом веку нису постојале такве припреме. Зато је хришћанска скупштина предузела позитивну акцију да помогне сиромашним удовицама. Павле је упутио: „Удовица, да би се примила на списак [за скупштинску помоћ], да не буде млађа од шездесет година и да је била само једноме мужу жена, и да се може препоручити с добрих дела, будући одгојила децу, била гостољубива, светима ноге прала, невољнима помагала, ишла за сваким добрим делом.“ Тако је Павле показао да и скупштина има одређену улогу у помагању старијима. Духовно настројене жене које нису имале децу која су верници испуњавале су предуслове за такву помоћ (1. Тимотеју 5:9, 10).

15. Зашто можда треба помоћи да би се добила државна помоћ?

15 Тамо где постоје државне припреме за старије, оне обично укључују административне послове који могу изгледати обесхрабрујуће. У таквим случајевима подесно је да надгледници у скупштини учине припреме да се пружи помоћ како би старији могли да се пријаве за такву помоћ, да је добију или да чак добију већу помоћ. Понекад промене околности могу резултовати већом пензијом. Али, постоје и многе друге практичне ствари које надгледници могу да организују како би старији били збринути. Које су неке од њих?

16, 17. На које различите начине можемо показати гостољубивост према старијима у скупштини?

16 Показивање гостољубивости је обичај који се протеже уназад све до библијских времена. До дан данас у многим земљама Средњег истока, према странцима се показује гостољубивост, бар тиме да се понуди шоља чаја или кафе. Зато не изненађује што је Павле писао: „Брините се о потребама светих; будите гостољубиви“ (Римљанима 12:13). Грчка реч за гостољубивост, филоксенија, дословно значи „љубав према (склоност за, или доброхотност према) странцима“. Ако хришћанин треба да буде гостољубив према странцима, зар не треба још више да буде гостољубив према онима који су повезани с њим у вери? Позив на оброк често представља добродошли предах у рутини старије особе. Ако на својим друштвеним скуповима желиш глас мудрости и искуства, укључи старије. (Упореди Лука 14:12-14.)

17 Постоје многи начини на које се старији могу охрабрити. Ако формирамо групу која иде аутомобилом у Дворану Краљевства или на неки већи скуп, да ли постоје неке старије особе које би се радо повезле с нама? Немој чекати на њих да те замоле. Понуди се да их повезеш. Још једна практична помоћ је да за њих обавимо куповину. Или ако су то у стању, да ли можемо да их поведемо са собом кад ми пођемо у куповину? Али, поведи рачуна да имају где да се одморе и освеже у случају да то буде потребно. Нема сумње да ће бити потребна стрпљивост и доброхотност, али искрена захвалност старије особе може донети велику награду (2. Коринћанима 1:11).

Дивна предност за скупштину

18. Зашто су старији благослов за скупштину?

18 Какав је благослов видети неку седу и белу косу (и такође главе без косе због старости) у скупштини! То значи да усред виталности и снаге млађих, ту и тамо имамо мудрост и искуство — права предност за сваку скупштину. Њихово спознање је попут освежавајуће воде коју треба вадити из бунара. Управо је онако како се изражавају Пословице 18:4: „Дубоке су воде речи уста човечјих, извор је мудрости поток који тече.“ Како је охрабрујуће за старије да осећају да су жељени и цењењи! (Упореди Псалам 92:15 [92:14, ДК].)

19. Како су се неки жртвовали за своје старије родитеље?

19 Неки у пуновременој служби осећали су потребу да напусте своје предности како би се вратили кући да брину за старије, болесне родитеље. Они су се жртвовали за оне који су се раније жртвовали за њих. Један пар, бивши мисионари и још увек у пуновременој служби, вратио се кући да брине за своје старије родитеље. Они то раде преко 20 година. Пре четири године, мајка тог човека морала је да буде смештена у старачки дом. Муж, који је сада у својим 60-им, посећује своју 93-годишњу мајку сваки дан. Он објашњава: „Како бих могао да је оставим? Она је моја мајка!“ У другим случајевима скупштине и појединци су изашли у сусрет и понудили се да воде бригу о старијима тако да њихова деца могу остати на својим доделама. Таква несебична љубав такође је вредна сваке похвале. Свака ситуација се мора решавати савесно зато што се старији не смеју занемаривати. Покажи да волиш своје старије родитеље (Излазак 20:12; Ефесцима 6:2, 3).

20. Који нам пример Јехова пружа у бризи за старије?

20 Заиста, наша старија браћа и сестре су круна лепоте за породицу или скупштину. Јехова је рекао: „До старости ваше ја ћу исти бити, носићу вас до старости ваше; ја сам то створио и ја ћу носити, ја ћу вас носити и вас избављати.“ Покажимо и ми исту стрпљивост и бригу према нашој старијој браћи и сестрама у хришћанској породици (Исаија 46:4; Пословице 16:31).

[Фуснота]

a За детаљне предлоге у вези с тим шта чланови породице могу да учине да помогну старијима, види Кулу стражару, 1. октобар 1987, стране 12-17.

Да ли се сећаш?

◻ Које библијске примере имамо у вези с бригом за старије?

◻ Како треба да поступамо према старијима?

◻ Како чланови породице могу да брину за своје вољене старије?

◻ Шта скупштина може да учини да помогне старијима?

◻ Зашто су старији благослов за све нас?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Рут је према старијој Наоми показала доброхотност и поштовање

[Слика на 24. страни]

Старији су цењени чланови скупштине