Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто волети свог ближњег?

Зашто волети свог ближњег?

Зашто волети свог ближњег?

ВЕЧНИ живот зависи од наше љубави према Богу и ближњем. Та тачка је била истакнута током једног разговора који се одиграо пре скоро 2 000 година.

Један Јевреј упућен у Мојсијев закон питао је Исуса: „Шта ћу чинити да добијем живот вечни?“ Исус је одговорио: „Шта је написано у закону?, како ти читаш?“ Цитирајући Закон тај човек је рекао: „Љуби Господа, Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом, и свом снагом својом, и свим умом својим, и ближњега свога као самога себе.“ „Право си одговорио“, рекао је Исус. „То чини и живећеш“ (Лука 10:25-28).

На то је онај ко је испитивао Исуса питао: „А ко је ближњи мој?“ Уместо да директно одговори, Исус је испричао једну илустративну причу о Јевреју који је био опљачкан, претучен и остављен напола мртав. Туда су прошла два Јевреја — најпре свештеник а затим Левит. И један и други су приметили стање њиховог ближњег Јевреја али ништа нису учинили да му помогну. Затим је дошао један Самарићанин. Подстакнут сажаљењем, превио је ране повређеном Јевреју, пренео га у једну крчму, и побринуо се за његову даљњу негу.

Исус је питао свог испитивача: „Који је од оне тројице био ближњи ономе који беше упао у руке разбојника?“ Јасно, био је то милосрдни Самарићанин. Исус је тако показао да права љубав према ближњему прелази етничке баријере (Лука 10:29-37).

Недостатак љубави према ближњему

Данас постоји растуће непријатељство између људи различитих етничких група. На пример, неонацисти у Немачкој недавно су бацили једног човека на под и изгазили га својим тешким чизмама, сломивши му скоро сва ребра. Затим су га полили јаким алкохолним пићем и запалили га. Тог човека који је био остављен да умре напали су зато што су мислили да је Јевреј. У једном неповезаном инциденту, у једну кућу близу Хамбурга била је бачена запаљива бомба, тако да је изгорело до смрти троје људи турског порекла — међу којима једна десетогодишња девојчица.

На Балкану и далеком истоку, етнички ратови односили су хиљаде живота. Други су умрли у сукобима између људи различитог порекла у Бангладешу, Индији и Пакистану. А у Африци међуплеменски и међурасни сукоби однели су даљње животе.

Већина људи се ужасава таквог насиља и никада не би учинила ништа што би повредило њиховог ближњег. У ствари, велике демонстрације у Немачкој осудиле су тамошње етничко насиље. Ипак, Нова британска енциклопедија каже: „Чланови скоро свих светских култура гледају на свој сопствени начин живота као на супериорнији у односу на начин живота чак блиско повезаних суседа.“ Таква гледишта стоје на путу љубави према ближњем. Може ли ишта да се учини у вези с тим, нарочито зато што је Исус рекао да од љубави према Богу и ближњем зависи живот?

[Извор слике на 2. страни]

Насловна страна: Jules Pelcog/Die Heilige Schrift

[Извор слике на 3. страни]

Добри Самарићанин⁄Дореове библијске илустрације⁄Dover Publications, Inc.