Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кључ за успешан породични живот

Кључ за успешан породични живот

Кључ за успешан породични живот

„НАША породична јединица се све више погоршава“, приметио је један кандидат за председника САД прошле године. Заиста, степен погоршавања породице је шокантан. „Промене сличне величине у економским или индустријским подацима кроз исти период“, известио је часопис Fortune, „навео би нас да се ухватимо за главу.“

Често су трагично погођене чак и породице које настоје да се држе библијских начела. Пре неколико година, један добронамеран хришћанин је рекао сухришћанину који је био отац шесторо деце предтинејџерског узраста: „Можеш очекивати да четворо твоје деце оде у свет.“ Ипак, тај отац није веровао да то мора да се догоди ма ком његовом детету. Он је објаснио зашто.

„Наша деца у ствари нису наша“, рекао је. „Она су мојој жени и мени поверена од Јехове Бога, ’наслеђе‘, или дар, од њега. А он је рекао да ако их одгајамо исправном путу, ’она неће одступити од њега‘. Зато увек настојимо да се бринемо за њих као да припадају Јехови“ (Псалам 127:3; Пословице 22:6).

Тај отац је овде идентификовао кључ за успешан породични живот — родитељи треба да брину за своју децу као да брину за Божје власништво. Премда то не значи да ће деца у сваком случају следити твоја добра упутства, ти си одговоран да бринеш за децу коју ти је Бог поверио.

Озбиљна одговорност

Ти исправно обезбеђујеш ту бригу с поштовањем и истинским интересом, а не немарно или равнодушно. Ти радиш на томе свестан да ћеш одговарати Богу за његово наслеђе, или дар, што ти је дао. Нема потребе за експериментисањем различитим методама одгајања деце. Родитељима су потребна само Божја упутства која су пружена у његовој Речи, Библији, и треба да их пажљиво следе.

Упутство Јехове Бога гласи: „Објаснићеш их [моје речи] синовима својим, и говорићеш о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш. Везаћеш их себи на руку, и биће ти као почеоник међу очима. Написаћеш их на стубове куће своје и на врата своја.“ Библија такође подстиче: „Ви оцеви... одгајите [своју децу] у науци и страху од [Јехове]“ (Деутероном 6:7-9; Ефесцима 6:4).

Зато брига за децу захтева свакодневну пажњу; да, то значи да им неограничено пружаш своје време и посебно своју љубав и дубоку бригу. Родитељи који својој деци пружају те основне потребе чине оно што Бог каже да је неопходно да би се радовали успешном породичном животу.

Да ли верујеш да се тиме захтева превише? Многи родитељи својим поступцима указују да сматрају да је тако. Ипак, ти дарови од Бога — твоја деца — заиста заслужују посебну пажњу.

Како бринути за њих

Мудро је да размотриш примере оних који се радују успеху у одгајању деце. Један часопис је, у причи с насловне стране „Чудесне породице“, забележио четири ствари које су важне у успешном одгајању младих: „[1] Разговор за време оброка који изазива интелектуално испитивање, [2] друштво великих књига, [3] инспирација креативних узора, [4] спознање да постоји породична традиција коју треба одржавати“ (U.S.News & World Report, 12. децембар 1988).

С обзиром на „разговор за време оброка“, присети се да Бог упућује родитеље да поучавају своју децу кад седе у кући. Да ли је твоја породица редовно заједно за време оброка̂, чиме се стварају свакодневне прилике за дружење и стимулативан разговор? Такве прилике су за децу битне и вредне спомена, пружајући им осећање стабилности и сигурности. Један шестогодишњак је рекао да воли оброке „зато што не мораш да бринеш за другога“, пошто су сви на окупу.

Шта је с квалитетом вашег разговора за време оброка? Да ли се он често концентрише на садржај „великих књига“, укључујући Библију и литературу која се темељи на Библији која обрађује нашу службу Богу или питања која се односе на Божје стварање? Поред таквог разговора за време оброка, помоћу редовног програма проучавања, родитељи треба да у својој деци развијају љубав према Јехови и његовим праведним законима.

„Нисмо имали проблема да редовно будемо заједно за оброком“, објаснио је отац шесторо деце споменутих раније. „То је долазило аутоматски и служило је да нас уједини. Али, било је тешко да имамо редован програм проучавања Библије.“ Због велике исцрпљености након тешког дневног рада, понекад је током студија заспао. Ипак, никада није престао да води редован библијски студиј са својом децом и редовно је разговарао с њима појединачно и дуго их је слушао.

Осим преузимања вођства у смисаоном разговору за време оброка и обезбеђивања друштва великих књига, да ли водиш рачуна о томе да твоја деца буду ’инспирисана креативним узорима‘? Истина је да, ако желиш да твоја деца постану успешне одрасле особе, битно је да ствари организујеш тако да се редовно друже с онима који опонашају највећег човека који је икада живео, Исуса Христа.

Коначно, шта је са ’спознањем да постоји породична традиција коју треба одржавати‘? Твоја деца треба да разумеју да постоје породична мерила за која се од њих очекује да их подржавају — да су извесно понашање, говор, облачење, манири и тако даље неприхватљиви и да нарушавају породичну традицију. Она треба да схвате да је нарушавање породичне традиције озбиљна ствар — да би те то страшно повредило, као што је био случај с древним патријархом Јаковом, чији дечаци су својим срамним понашањем проузроковали да га ’омрази народ земље‘ (Постање 34:30).

Отац који је своје шесторо деце сматрао Божјим власништвом посебно је наглашавао „породичну традицију“. Он је са својом децом стално дискутовао о томе како је породично мерило облачења, дотеривања и одвојености од путева света било у складу с духом и вођством Створитеља, Јехове Бога. Као резултат велике количине времена, љубави и истинске бриге која им је била пружена — чиме су поучена путу којим треба да иду — све шесторо деце реаговало је тако што ’није одступило од њега‘ (Пословице 22:6).

Широм света постоје хиљаде таквих снажних породичних јединица. Каква су они хвала за свог Створитеља и каква су само награда несебичним родитељима пуним љубави! Како године пролазе, такви родитељи су све више и више цењени од деце која су извукла корист из њихових напора. Молимо да као следеће размотриш причу о једној жени коју су одгајали богобојазни родитељи и запази вредне поуке које могу да се извуку из тога.