Пређи на садржај

Пређи на садржај

Љубав (агапе) — шта она није а шта јесте

Љубав (агапе) — шта она није а шта јесте

Љубав (агапе) — шта она није а шта јесте

„Допуните своју... братску наклоност љубављу“ (2. ПЕТРОВА 1:5, 7NW).

1. (а) Којој особини Библија даје предност? (б) Које се четири грчке речи често преводе „љубав“, и на коју се указује у 1. Јовановој 4:8?

 АКО постоји једна особина или врлина којој Божја реч, Библија, даје предност, онда је то љубав. У грчком, оригиналном језику Хришћанских писама, постоје четири речи које се често преводе „љубав“. Љубав за коју смо сада заинтересовани није љубав ерос (реч која се не налази у Хришћанским грчким писмима), која се темељи на сексуалној привлачности; то није ни љубав storgé, осећање које се темељи на крвној вези; то није ни philía, срдачна пријатељска љубав која се темељи на међусобном поштовању, о којој смо говорили у претходном чланку. Уместо тога, то је агапе — љубав која се темељи на начелу, за коју се може рећи да је синоним за несебичност, љубав на коју је указао апостол Јован кад је рекао: „Бог [је] љубав“ (1. Јованова 4:8).

2. Шта је било добро речено у вези с љубављу (агапе)?

2 С обзиром на ту љубав (агапе), професор Вилијам Беркли (William Barclay) у свом делу New Testament Words (Речи Новог завета) каже: „Агапе је повезана с умом: то није само нека емоција која се непозвана појављује у нашем срцу [као што може бити случај с philíom]; то је начело по коме намерно живимо. Агапе је изнад свега повезана с вољом. То је савладавање, победа и достигнуће. Нико никада природно није волео своје непријатеље. Волети своје непријатеље је савладавање свих наших природних нагињања и емоција. Та агапе... у ствари је снага да волимо оно што није вредно љубави, да волимо људе који нам се не свиђају.“

3. Који су нагласак на љубав ставили Исус Христ и Павле?

3 Да, међу стварима које разликују чисто обожавање Јехове Бога од свих других облика обожавања јесте његово наглашавање те врсте љубави. Исус Христ је исправно навео две највеће заповести: „Прва је... ’љуби [Јехову], Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом.‘... А ево друге: Љуби ближњега свога као самога себе.‘ Друге заповести веће од ових нема“ (Марко 12:29-31). Апостол Павле ставља исти нагласак на љубав у 13. поглављу 1. Коринћанима. Након што је истакао да је љубав примарна неопходна особина, он је закључио рекавши: ’Сад дакле остаје ово троје: вера, нада, љубав, али је љубав највећа међу њима‘ (1. Коринћанима 13:13). Исус је исправно рекао да ће љубав бити знак распознавања његових следбеника (Јован 13:35).

Шта љубав није

4. Колико негативних и колико позитивних аспеката љубави Павле спомиње у 1. Коринћанима 13:4-8?

4 Било је речено да је лакше рећи шта љубав није него шта она јесте. У томе има неке истине, јер апостол Павле у свом поглављу о љубави, 1. Коринћанима 13, у стиховима 4 до 8 (NW), спомиње девет ствари које љубав није и седам ствари које она јесте.

5. Како се дефинише „љубомора“, и како се она у Писму употребљава у позитивном смислу?

5 Прва ствар за коју Павле каже да љубав није јесте да она „није љубоморна“. То је потребно мало објаснити зато што постоје позитивни и негативни аспекти љубоморе. Један речник дефинише „љубоморан“ као „онај ко не подноси ривалство“ и као „онај ко захтева искључиву оданост“. Тако је Мојсије навео у Изласку 34:14: „Нећеш се клањати пред другим богом; јер се [Јехова] зове љубоморан и он је љубоморан Бог.“ У Изласку 20:5, Јехова каже: ’Јер сам ја [Јехова], Бог твој, Бог љубоморан [„који захтева искључиву оданост“, NW].‘ На сличан начин, апостол Павле је писао: „Јер сам ја љубоморан за вас, Божјом љубомором“ (2. Коринћанима 11:2).

6. Који библијски примери показују зашто љубав није љубоморна?

6 Међутим, „љубомора“ углавном има лошу конотацију, због чега је наведена с делима тела у Галатима 5:20. Да, таква љубомора је себична и изазива мржњу, а мржња је супротност љубави. Љубомора је навела Каина да мрзи Авеља до те мере да га убије, и она је навела Јосифових десеторо браће да га мрзе до те мере да су желели да га убију. Љубав не завиди љубоморно другима на њиховим поседима или предностима, као што је краљ Ахаб љубоморно завидео Наботу на његовом винограду (1. Краљевима 21:1-19).

7. (а) Који догађај показује да се Јехови не свиђа хвалисање? (б) Зашто се љубав не хвали чак и непромишљено?

7 Павле нам затим каже да се љубав „не хвали“. Хвалисање открива недостатак љубави, јер то наводи особу да себе ставља у положај изнад других. Јехови се не свиђају хвалисавци, као што може да се види из начина на који је понизио краља Набукодоносора кад се хвалио (Данијел 4:30-35). Особа се често хвали непромишљено зато што је прекомерно задовољна властитим достигнућима или поседима. Неки су можда склони да се диче својим успехом у хришћанској служби. Други су попут старешине који је једноставно морао да телефонира својој браћи да им каже како је купио нови аутомобил вредан скоро 50 000 долара. Све то је нељубазно зато што хвалисавца приказује као супериорног у односу на своје слушаоце.

8. (а) Какав је Јеховин став према онима који су надмени? (б) Зашто се љубав не понаша тако?

8 Затим нам се каже да се љубав „не надима“. Онај ко је надмен, или охол, нељубазно уздиже себе изнад других. Такав ментални став је крајње неразуман зато што се „Бог... супротставља охолима, а понизнима даје благодат“ (Јаков 4:6, Чарнић). Љубав делује на потпуно супротан начин; она друге сматра већима. Павле је писао у Филипљанима 2:2, 3: „Усавршујте радост моју, имајући један исти осећај, једну исту љубав, једну исту душу и једну исту мисао. Ништа не чините за пркос или за празну славу, него понизност нека чини да сматрате друге већим од себе.“ Такав ментални став наводи друге да се осећају пријатно, док охола особа због свадљивости наводи друге да се осећају непријатно.

9. Зашто љубав не поступа непристојно?

9 Павле надаље каже да се љубав „не понаша... непристојно“. Речник дефинише „непристојан“ као „упадљиво недоличан или увредљив с обзиром на манире или морал“. Онај ко се понаша непристојно (нељубазно) не обазире се на осећања других. Многи преводи Библије преводе ту грчку реч „неуљудно“. Таква особа презире оно што се сматра исправним и прикладним. Заиста, љубазан обзир према другима значио би да се избегавају све ствари које су неуљудне или непристојне, ствари које вређају и можда чак шокирају.

Друге ствари које љубав није

10. На који начин љубав не тражи властиту корист?

10 Затим нам се каже да љубав „не тражи властиту корист“, то јест, кад су у питању наши лични интереси и интереси других. Апостол наводи на једном другом месту: „Нико не омрзну кад на своју пу̏т, него је храни и греје“ (Ефесцима 5:29). Ипак, кад наши интереси дођу у сукоб с интересима другога и када нису укључена друга библијска начела, треба да поступимо као што је Аврахам поступио с Лотом, љубазно пуштајући другој особи да има предност (Постање 13:8-11).

11. Шта значи то што се љубав не раздражује?

11 Љубав се такође не осећа брзо увређеном. Зато нам Павле каже да се љубав „не раздражује“. Она није осетљива. Она исказује самосавладавање. Посебно брачни парови треба да узму к срцу ту опомену чувајући се да не подижу нестрпљиво тон или да вичу једно на друго. Постоје околности кад је лако бити раздражен, због чега је Павле сматрао да је потребно да саветује Тимотеја: „Слуга Господњи не треба да се свађа, него он треба да буде сусретљив према свима, поучљив, трпељив [„вољан зло подносити“, Ча],“ — да, који се не раздражује — „и он с благошћу треба да поучава оне који се противе“ (2. Тимотеју 2:24, 25).

12. (а) На који начин љубав не рачуна увреде? (б) Зашто није мудро рачунати увреде?

12 Настављајући са стварима које љубав није, Павле саветује: „Љубав... не рачуна увреде.“ То не значи да љубав уопште не обраћа пажњу на увреду. Исус је показао како треба да решавамо ствари кад смо озбиљно увређени (Матеј 18:15-17). Али, љубав нам не дозвољава да и даље будемо огорчени, да гајимо зловољу. Не рачунати увреде значи опраштати и заборавити на то кад се ствар једном реши на библијски начин. Да, немој се мучити или бити несрећан непрестано размишљајући о некој неправди, рачунајући увреде!

13. Шта значи не радовати се над неправедношћу, и зашто љубав то не чини?

13 Осим тога, речено нам је да се љубав „не радује... над неправедношћу“. Свет се радује над неправедношћу, као што може да се види из популарности насилне и порнографске литературе, филмова и телевизијског програма. Свако такво радовање је себично, пошто нема обзира према Божјим праведним начелима или добру других. Свако такво себично радовање је сејање у тело и у одређено време пожеће пропадљивост од тела (Галатима 6:8).

14. Зашто се с поуздањем може рећи да љубав никад не затаји?

14 Последња ствар коју љубав не чини јесте: „Љубав никад не затаји.“ Пре свега, љубав никад не затаји или не престаје зато што је Бог љубав, а он је ’Краљ вечности‘ (1. Тимотеју 1:17NW). Римљанима 8:38, 39 нас уверава да Јеховина љубав према нама никад неће затајити: „Сигурно знамо да ни смрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварства, ни силе, ни садашње, ни будуће ствари, ни било што високо ни дубоко, ни друго какво створење, не може нас раздвојити од љубави Божје, која се појави у Исусу Христу, Господу нашему.“ Исто тако, љубав никад не затаји тако што она никад не подбацује. Љубав је дорасла свакој прилици, сваком изазову.

Шта љубав јесте

15. Зашто Павле међу позитивним аспектима љубави најпре наводи дуготрпљивост?

15 Долазећи сада до позитивне стране, онога шта љубав јесте, Павле почиње: „Љубав је дуготрпљива.“ Каже се да нешто као хришћанско братство не може да постоји без дуготрпљивости, то јест, без стрпљивог подношења једни других. То је тако зато што смо сви ми несавршени, а наше несавршености и пропусти искушавају друге. Није чудо што апостол Павле најпре наводи тај аспект с обзиром на то шта љубав јесте!

16. На које начине чланови породице могу показивати доброхотност једни према другима?

16 Павле наводи да је љубав и „доброхотна“. То јест, љубав је од помоћи, брижљива је, има обзира према другима. Доброхотност се манифестује у малим и великим стварима. Милосрдни Самарићанин је сигурно показао доброхотност према човеку кога су пљачкаши напали из заседе (Лука 10:30-37). Љубав се радује кад каже „молим те“. Рећи: „Додај ми хлеб“ је заповест. Започети са „молим те“ чини то молбом. Мужеви су доброхотни према својим женама кад следе савет из 1. Петрове 3:7: „Мужеви, показујте се и ви разумни у односима са својим женама, као са слабијим женским родом, и поштујте их као сунаследнице милости живота. Тако нека буде, да се не смету молитве ваше.“ Жене су доброхотне према својим мужевима кад их ’поштују‘ (Ефесцима 5:33). Очеви су доброхотни према својој деци кад следе савет из Ефесцима 6:4: „Оцеви, не раздражујте деце своје, него их одгајите у науци и у страху од [Јехове].“

17. Која су два начина на које се љубав радује с истином?

17 Љубав се не радује над неправедношћу већ се „радује... с истином“. Љубав и истина иду руку под руку — Бог је љубав, а у исто време, он је ’Бог истине‘ (Псалам 31:6 [31:5, ДК]). Љубав се радује кад види да истина тријумфује над лажи и кад разоткрије лаж; то је у извесној мери разлог за велики пораст броја Јеховиних обожавалаца који се данас одиграва. Међутим, пошто је истина стављена насупрот неправедности, мисао може бити и да се љубав радује с праведношћу. Љубав се радује тријумфу праведности, као што је Јеховиним обожаваоцима заповеђено да чине приликом пада Вавилона великог (Откривење 18:20).

18. У ком смислу љубав све сноси?

18 Павле нам такође каже да љубав „све сноси“. Као што показује Kingdom Interlinear, ради се о томе да љубав покрива све. Она не ’опада‘ брата, чему су склони зли (Псалам 50:20; Пословице 10:12; 17:9). Да, овде се износи иста мисао као у 1. Петровој 4:8: „Љубав много греха покрива.“ Наравно, лојалност ће чувати особу од покривања озбиљних греха против Јехове и против хришћанске скупштине.

19. На који начин љубав све верује?

19 Љубав „све верује“. Љубав је позитивна, није негативна. То не значи да је љубав лаковерна. Она не верује брзо сензационалним изјавама. Али, да би неко стекао веру у Бога, он мора имати вољу да верује. Зато љубав није скептична, неоправдано критична. Она не пружа отпор веровању као што то чини атеиста, који догматично изјављује да нема Бога, нити је она као агоностик, који догматично тврди да је једноставно немогуће знати одакле смо дошли, зашто смо овде и каква ће бити будућност. Божја реч нам пружа гаранцију с обзиром на све те ствари. Љубав је такође спремна да верује зато што је она пуна поверења, не бива неоправдано сумњичава.

20. Како је љубав повезана с надом?

20 Апостол Павле нас надаље уверава да се љубав ’свему нада‘. Пошто је љубав позитивна, а не негативна, она има снажну наду у све што је обећано у Божјој речи. Речено нам је: „Који оре, треба у надању да оре, и који врше у надању да ће добити свој део“ (1. Коринћанима 9:10). Баш као што је љубав пуна поверења, она је и пуна наде, увек се надајући најбољем.

21. Која библијска гаранција постоји да љубав подноси?

21 На крају смо уверени да љубав „све подноси“. Она је у стању да то чини због онога што нам апостол Павле каже у 1. Коринћанима 10:13: ’Друго искушење не дође на вас осим човечјега, а Бог који је веран неће допустити да се преко снаге ваше искушате, него ће с искушењем спремити и средства да бисте му могли одолети, да изиђете из њега [„да можете поднијети“, ДК].‘ Љубав ће нас навести да у Писму гледамо на многе примере Божјих слугу који су устрајали, од којих је главни Исус Христ, на шта се подсећамо у Јеврејима 12:2, 3.

22. Коју најистакнутију особину као Божја деца морамо увек водити рачуна да показујемо коју најистакнутију особину?

22 Заиста, љубав (агапе) је најистакнутија особина коју као хришћани, Јеховини сведоци, треба да развијамо, како с обзиром на оно што она није тако и с обзиром на оно што она јесте. Као Божја деца, увек водимо рачуна о томе да показујемо тај плод Божјег духа. Чинити то значи бити сличан Богу, јер, упамти: „Бог [је] љубав.“

Да ли се сећаш?

Како Исус Христ и Павле показују супериорност љубави?

◻ У ком смислу љубав није љубоморна?

◻ Како љубав „све сноси“?

◻ Зашто се може рећи да љубав никад не затаји?

◻ На која се два начина љубав радује с истином?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 21. страни]

ЉУБАВ (АГАПЕ)

Шта она није Шта она јесте

1. Није љубоморна 1. Дуготрпљива

2. Не хвали се 2. Доброхотна

3. Не надима се 3. Радује се с истином

4. Не понаша се непристојно 4. Све сноси

5. Не тражи властите користи 5. Све верује

6. Не раздражује се 6. Свему се нада

7. Не рачуна увреде 7. Све подноси

8. Не радује се над неправедношћу

9. Никад не затаји

[Слике на 18. страни]

Јехова је понизио Набукодоносора због хвалисања