Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пронаћи кључ за братску наклоност

Пронаћи кључ за братску наклоност

Пронаћи кључ за братску наклоност

„Допуните своју... оданост Богу братском наклоношћу“ (2. ПЕТРОВА 1:5-7NW).

1. Шта је један од главних разлога због чега су окупљања Јеховиног народа тако срећни догађаји?

 ЈЕДНОМ је један лекар који није био Јеховин сведок присуствовао градуацији своје кћерке у Библијској школи Гилеад Куле стражаре, где је она била поучена за мисионарску службу. Он је био тако импресиониран тим срећним мноштвом да је мислио да међу тим људима сигурно има врло мало болести. Шта је то мноштво учинило тако срећним? Што се тога тиче, шта чини да су сва окупљања Јеховиног народа, у скупштинама, на покрајинским састанцима и на обласним конгресима, срећни догађаји? Зар то није братска наклоност коју испољавају једни према другима? Без сумње, братска наклоност је један разлог због чега се каже да ниједна друга религиозна група не извлачи тако много радости, среће и задовољства из религије као Јеховини сведоци.

2, 3. Које две грчке речи описују шта треба да осећамо једни према другима, и које карактеристике их разликују?

2 Ми треба да очекујемо да видимо такву братску наклоност с обзиром на речи апостола Петра из 1. Петрове 1:22: „Очистивши душе своје послушањем истине, да бисте по Духу постигли искрену братску љубав [„наклоност“, NW], љубите један другога од свег срца.“ Један од темељних елемената грчке речи која је овде преведена „братска наклоност“ јесте philía (наклоност). Њено значење је тесно повезано са значењем агапе, речи која се обично преводи „љубав“ (1. Јованова 4:8). Иако се братска наклоност и љубав често користе једна уместо друге, оне имају специфичне карактеристике. Не треба да их мешамо једну с другом, као што то чине многи преводиоци Библије. У наставку ћемо видети да постоји братска наклоности и изузетна братска наклоност.

3 С обзиром на разлику између те две грчке речи, један изучавалац је приметио да је philía „недвосмислено реч срдачности и блискости и наклоности“. С друге стране, агапе је више повезана с разумом. Тако док нам се каже да волимо (агапе) наше непријатеље, ми немамо наклоност према њима. Зашто? Зато што ’зла друштва кваре добре обичаје‘ (1. Коринћанима 15:33). Даљња индикација да постоји разлика јесу речи апостола Петра: „Допуните своју... братску наклоност љубављу“ (2. Петрова 1:5-7NW; упореди Јован 21:15-17NW.) a

Примери изузетне братске наклоности

4. Зашто су Исус и Јован имали посебну наклоност један према другом?

4 Божја реч нам пружа више дивних примера изузетне братске наклоности. Та посебна наклоност није резултат неког хира већ се темељи на цењењу изванредних особина. Најпознатији пример је несумњиво пример наклоности коју је Исус Христ имао према апостолу Јовану. Без сумње, Исус је имао братску наклоност према свим својим верним апостолима, и то из доброг разлога (Лука 22:28). Један начин на који је то показао било је тако што им је опрао ноге, пружајући им тиме поуку из понизности (Јован 13:3-16). Али, Исус је имао посебну наклоност према Јовану, коју Јован увек изнова спомиње (Јован 13:23; 19:26; 20:2). Као што је Исус имао разлог да испољава наклоност према својим ученицима и својим апостолима, Јован је највероватније пружио Исусу разлог да према њему има посебну наклоност због свог дубљег цењења Исуса. То можемо видети из Јованових записа, како из његовог Еванђеља тако и из његових надахнутих писама. Како само често у тим записима спомиње љубав! Јованово веће цењење Исусових духовних особина видљиво је из онога што је написао у 1. и 13. до 17. поглављу Јована, као и честим указивањима на Исусово предљудско постојање (Јован 1:1-3; 3:13; 6:38, 42, 58; 17:5; 18:37).

5. Шта се може рећи о посебној наклоности коју су Павле и Тимотеј имали један према другом?

5 Слично томе, не бисмо желели да превидимо изузетну братску наклоност коју су апостол Павле и његов хришћански пратилац Тимотеј имали један према другоме, која се, сигурно, темељила на међусобном цењењу особина другога. Павлови записи садрже дивне коментаре о Тимотеју, као што је: „Ја никога немам овде који би делио моје осећаје и који би се искрено бринуо за вас... ви знате да је он окушан на делу, јер се посвети са мном служби еванђеља, као дете с оцем својим“ (Филипљанима 2:20-22). Павле у својим писмима Тимотеју много пута указује лично на њега чиме открива своју срдачну наклоност према Тимотеју. На пример, запази 1. Тимотеју 6:20 (ДК): „О Тимотије! сачувај што ти је предано“ (Види такође 1. Тимотеју 4:12-16; 5:23; 2. Тимотеју 1:5; 3:14, 15.) Павлову посебну наклоност према том младићу посебно подвлачи упоређивање Павлових писама Тимотеју с његовим писмом Титу. Тимотеј је сигурно исто осећао према њиховом пријатељству, као што се може запазити из Павлових речи у 2. Тимотеју 1:3, 4: „Непрестано имам спомен на тебе у молитвама својим, желећи да те видим опомињући се суза твојих, да се испуним радошћу.“

6, 7. Шта су Давид и Јонатан осећали један према другом, и зашто?

6 Хебрејска писма такође пружају дивне примере, као што је пример Давида и Јонатана. Ми читамо да након што је Давид убио Голијата, „душа Јонатанова приону за душу Давидову, и Јонатан га заволи као душу своју“ (1. Самуелова 18:1). Цењење Давидовог примера ревности за Јеховино име и његове неустрашивости кад је изашао пред дива Голијата несумњиво су навели Јонатана да има посебну наклоност према Давиду.

7 Јонатан је имао такву наклоност према Давиду да је ризиковао властити живот бранећи Давида од краља Саула. Јонатан ни у једном тренутку није био огорчен на то што је Јехова изабрао Давида да буде следећи краљ Израела (1. Самуелова 23:17). Давид је имао исто тако дубоку наклоност према Јонатану, што је очигледно из онога што је рекао кад је оплакивао Јонатанову смрт: „Жао ми те, брате Јонатане, врло си ми мио био. Дивна ли беше љубав твоја, силнија но љубав женска беше!“ Заиста, њихов однос обележавало је дубоко цењење (2. Самуелова 1:26).

8. Које су две жене показале посебну наклоност једна према другој, и зашто?

8 У Хебрејским писмима имамо такође диван пример посебне наклоности од стране две жене, Наоми и њене снахе Рут која је била удовица. Присети се Рутиних речи Наоми: „Не наговарај ме да те оставим и да се од тебе окренем. Куд идеш ти ићи ћу и ја, где се ти настаниш настанићу се и ја; твој ће народ мени мој народ бити и твој Бог мој Бог“ (Рут 1:16). Зар не треба да закључимо да је Наоми, својим понашњам и својим говором о Јехови, допринела томе да се у Рути пробуди тај захвалан одговор? (Упореди Лука 6:40.)

Пример апостола Павла

9. Шта показује да је Павле био примеран у погледу братске наклоности?

9 Као што смо видели, апостол Павле је имао изузетну братску наклоност према Тимотеју. Али, он је такође пружио диван пример изражавања срдачне братске наклоности према својој браћи уопште. Он је старешинама у Ефесу рекао да ’три године дан и ноћ није престајао учити са сузама свакога од њих‘. Срдачна братска наклоност? У то нема сумње! И они су осећали то исто према Павлу. Кад су чули да га више неће видети, „свима ударише сузе на очи и, загрливши Павла, целиваху га“ (Дела апостола 20:31, 37). Братска наклоност темељена на цењењу? Да! Његова братска наклоност такође је видљива из његових речи у 2. Коринћанима 6:11-13: „Уста наша отворише с к вама, Коринћани, и срце наше рашири се. Вама није тесно у нама, али вам је тесно у срцима вашим. Вратите нам то једнаком мером (као деци својој говорим) — ширите се и ви!“

10. Какав је недостатак братске наклоности навео Павла да у 11. поглављу 2. Коринћанима исприча своје кушње?

10 Јасно је да је многим Коринћанима недостајала захвална братска наклоност према апостолу Павлу. Зато су неки од њих приговарали: „Јер су му посланице... тешке и јаке, а кад је он телом пред нама неугледан је, и реч је његова неспретна“ (2. Коринћанима 10:10). Зато је Павле указао на њихове ’велике апостоле‘ и био је наведен да говори о кушњама које је поднео, као што је записано у 2. Коринћанима 11:5, 22-33.

11. Које сведочанство постоји с обзиром на Павлову наклоност према хришћанима у Солуну?

11 Павлова срдачна наклоност према онима којима је служио посебно је очигледна из његових речи у 1. Солуњанима 2:8: „Тако смо ми, у живој љубави [„нежној наклоности”, NW] према вама, хтели да вам дамо не само еванђеље Божје, него и живот свој, — толико сте нам омилели били!“ У ствари, он је имао такву наклоност према тој новој браћи да кад више није могао да издржи — био је тако нестрпљив да сазна како су подносили прогонство — послао је Тимотеја, који је донео добар извештај који је у великој мери окрепио Павла (1. Солуњанима 3:1, 2, 6, 7). Insight on the Scriptures (Увид у Писма) добро примећује: „Између Павла и оних којима је служио постојала је блиска веза братске наклоности.“

Цењење — кључ за братску наклоност

12. Који разлози постоје да показујемо срдачну наклоност према нашој браћи?

12 Без сумње, кључ за братску наклоност је цењење. Зар све Јеховине предане слуге немају особине које ценимо, које изазивају нашу наклоност, наводећи нас да их волимо? Сви ми најпре тражимо Божје Краљевство и његову праведност. Сви ми се храбро боримо против наша три заједничка непријатеља: Сатане и његових демона, злог света под Сатанином контролом и наслеђених себичних склоности грешног тела. Зар не треба да увек заузмемо став да наша браћа раде све што могу с обзиром на околности? Свако на свету је или на Јеховиној страни или на Сатаниној страни. Наша предана браћа и сестре су на Јеховиној страни, да, на нашој страни, и зато заслужују нашу братску наклоност.

13. Зашто треба да имамо срдачну наклоност према старешинама?

13 Шта је с цењењем наших старешина? Зар не треба да их посебно волимо с обзиром на начин на који напорно раде у интересу скупштине? Попут свих нас, они морају да се брину за себе и своје породице. И они имају исте обавезе као ми остали да лично проучавају, присуствују скупштинским састанцима, и да учествују у служби проповедања. Поред тога, они имају обавезу да припремају програмске тачке за састанке, одржавају јавна предавања, и брину за проблеме који се појављују у скупштини, који понекад укључују сате правних саслушања. Заиста, ми желимо да ’поштујемо такве људе‘ (Филипљанима 2:29).

Показивати братску наклоност

14. Који нам библијски стихови заповедају да показујемо братску наклоност?

14 Да бисмо угодили Јехови, ми морамо показивати срдачно осећање братске наклоности према нашим суверницима, као што су то чинили Исус Христ и Павле. Тако читамо: „У [братској наклоности] имајте нежну наклоност један према другоме“ (Римљанима 12:10, Kingdom Interlinear). „Што се тиче [братске наклоности], не треба да вам пишемо, јер сте ви сами поучени од Бога да волите један другога“ (1. Солуњанима 4:9, Int). „Нека се ваша [братска наклоност] настави“ (Јеврејима 13:1, Int). Наш небески Отац је сигурно задовољан кад показујемо братску наклоност према његовој земаљској деци!

15. Који су неки начини за показивање братске наклоности?

15 У апостолско време хришћани су обично поздрављали један другога „целивом светим“ или „целивом љубави“ (Римљанима 16:16; 1. Петрова 5:14). Заиста израз братске наклоности! Данас, у највећем делу света, прикладнији израз био би искрени пријатељски осмех и срдачно руковање. У латиноамеричким земљама, као што је Мексико, постоји поздрав у облику загрљаја, заиста израз наклоности. Та срдачна наклоност од стране те браће може бити део разлога за велике порасте до којих долази у њиховим земљама.

16. Које прилике имамо да показујемо братску наклоност у нашим Дворанама Краљевства?

16 Кад уђемо у Дворану Краљевства, да ли предузимамо посебне напоре да изразимо братску наклоност? То ће нас навести да имамо охрабрујуће речи које можемо рећи, посебно онима који изгледају депресивно. Речено нам је да ’говоримо утешно депресивним душама‘ (1. Солуњанима 5:14NW). То је сигурно један начин на који можемо саопштити срдачност братске наклоности. Још један диван начин јесте да изразимо цењење за дивно јавно предавање, програмски део који је добро вођен, добар труд који је ученик уложио у говор у Теократској школи проповедања, и тако даље.

17. Како је један старешина стекао наклоност скупштине?

17 Шта рећи о позивању различитих појединаца у наш дом на оброк или можда на закуску након састанка ако није прекасно? Зар не треба да дозволимо да нас води Исусов савет из Луке 14:12-14? Једном је један бивши мисионар био наименован за председавајућег надгледника у једној скупштини где су сви други били различите расе. Он је осетио да недостаје братске наклоности и зато је направио план да исправи ту ситуацију. Како? Он је сваке недеље позивао различите породице на оброк. До краја године, сви су према њему показивали срдачну братску наклоност.

18. Како можемо показивати братску наклоност према нашој болесној браћи и сестрама?

18 Кад су неки брат или сестра болесни, код куће или у болници, братска наклоност ће нас навести да тој особи дамо на знање да бринемо. Или шта је с онима који живе у старачким домовима? Зашто их лично не посетиш, назовеш их, или пошаљеш разгледницу изражавајући срдачна осећања?

19, 20. Како можемо показати да се наша братска наклоност шири?

19 Кад на такве начине показујемо братску наклоност, можемо се питати: ’Да ли је моја братска наклоност пристрасна? Да ли фактори као што су боја коже, образовање, или материјални поседи утичу на моје манифестације братске наклоности? Да ли треба да се раширим у својој братској наклоности, као што је апостол Павле подстицао хришћане у Коринту да чине?‘ Братска наклоност ће нас навести да на нашу браћу гледамо позитивно, ценећи их због њихових добрих особина. Братска наклоност ће нам такође помоћи да се радујемо кад наша браћа духовно напредују уместо да на томе завидимо.

20 Братска наклоност такође треба да нас учини буднима да помажемо нашој браћи у служби. Треба да буде онако како се о томе изражава једна од наших песама (број 92):

„Слабима спремно сад руку дај!

И они храбро јављаће знај!

Не занемари ни младе све,

Нека очврсну без страха у свем’.“

21. Какав одговор можемо очекивати кад показујемо братску наклоност?

21 Зато не заборавимо да се у показивању братске наклоности примењује начело које је Исус навео у својој Проповеди на гори: „Дајте и даће вам се. Меру добру и набијену и стресену и препуну даће вам у наручје ваше. Јер каквом мером дајете, онаквом ће вам се вратити“ (Лука 6:38). Ми извлачимо корист кад показујемо братску наклоност, изражавајући цењење према онима који су Јеховине слуге као и ми сами. Заиста су срећни они који налазе радост у показивању братске наклоности!

[Фуснота]

a Види наредни чланак: „Љубав (Агапе) — шта она није а шта јесте.“

Како би одговорио?

Које грчке речи описују наше емоције, и како се оне разликују?

◻ Шта је кључ за братску наклоност?

◻ Које библијске примере имамо у вези с посебном братском наклоношћу?

◻ Зашто треба да имамо срдачну наклоност према нашој браћи и према старешинама?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Апостол Петар је подстакао своју браћу да своју веру и друге хришћанске особине допуне братском наклоношћу