Пређи на садржај

Пређи на садржај

Данијелови пророчански дани и наша вера

Данијелови пророчански дани и наша вера

Данијелови пророчански дани и наша вера

„Благо ономе [„Срећан је онај, NW] који претрпи и дочека хиљаду и три стотине и тридесет и пет дана!“ (ДАНИЈЕЛ 12:12).

1. Зашто многи не успевају да пронађу истинску срећу и с чиме је повезана истинска срећа?

 СВАКО жели да буде срећан. Ипак, данас је веома мало људи срећно. Зашто? Делимично зато што већина срећу тражи на погрешним местима. Срећа се тражи у стварима као што су образовање, богатство, каријера, или тежња за влашћу. Међутим, Исус је, започињући своју проповед на гори, срећу повезао с поседовањем свесности о својој духовној потреби, милосрђа, чистоће срца и сличних особина (Матеј 5:3-10). Срећа о којој је Исус говорио је истинска и трајна.

2. Према пророчанству, шта ће довести до среће у времену краја, и која се питања постављају с обзиром на то?

2 За помазани остатак у времену краја, срећа је повезана с нечим додатним. У књизи Данијела, ми читамо: „Иди, Данијеле, јер ће се ове речи држати у тајности и запечаћене до крајњег времена [„времена краја“, NW]. Благо ономе [„Срећан је онај“, NW] који претрпи и дочека хиљаду и три стотине и тридесет и пет дана!“ (Данијел 12:9, 12). Који је период обухватило тих 1 335 дана? Зашто су они који су их проживели били срећни? Да ли то има икакве везе с нашом вером данас? Помоћ за одговоре на та питања налазимо ако се осврнемо на време када је Данијел написао те речи, ускоро након ослобађања Израела из заробљеништва у Вавилону и у трећој години Кира, краља Персије (Данијел 10:1).

Обновљење доноси срећу

3. Који је чин краља Кира донео велику срећу верним Јеврејима 537. пре н. е., али коју предност Кир није дао Јеврејима?

3 За Јевреје, ослобађање из Вавилона било је прилика за право славље. Након што су Јевреји издржали скоро 70 година изгнанства, Кир Велики позвао их је да се врате у Јерусалим да поново изграде Јеховин храм (Езра 1:1, 2). Они који су се одазвали кренули су с великим надама, и стигли у своју домовину 537. пре н. е. Међутим, Кир их није позвао да обнове краљевство под неким потомком краља Давида.

4, 5. (а) Када је било свргнуто давидовско краљевање? Зашто? (б) Коју је гаранцију Јехова дао да ће давидовско краљевање бити обновљено?

4 То је било значајно. Око пет векова раније, Јехова је обећао Давиду: „Дом твој и краљевство твоје биће до века и престо је твој за увек утврђен“ (2. Самуелова 7:16). Нажалост, већина Давидових краљевских наследника показала се бунтовном, а кривица те нације за крв постала је тако велика да је Јехова 607. пре н. е. дозволио да давидовско краљевање буде свргнуто. Изузев кратког периода под Макабејцима, Јерусалим је био под страном доминацијом од тада па до његовог другог уништења 70. н. е. Тако су 537. пре н. е. у току била „одређена времена нација“, током којих као краљ неће владати ниједан Давидов син (Лука 21:24NW).

5 Међутим, Јехова није заборавио своје обећање Давиду. Серијом визија и снова, он је преко свог пророка Данијела открио детаље о будућим светским догађајима који ће обухватити векове од времена светске доминације Вавилона до времена када ће краљ из Давидове лозе још једном владати у краљевству Јеховиног народа. Та пророчанства, записана у Данијелу поглављима 2, 7, 8 и 10-12, уверила су верне Јевреје да ће, на крају, Давидово престоље заиста бити ’за увек утврђено‘. Таква откривена истина сигурно је донела срећу тим Јеврејима који су се вратили у своју домовину 537. пре н. е!

6. Како знамо да је требало да се нека Данијелова пророчанства испуне у наше време?

6 Већина библијских коментатора тврди да су се Данијелова пророчанства скоро у потпуности испунила пре рођења Исуса Христа. Али, јасно је да то није случај. У Данијелу 12:4, један анђео каже Данијелу: „Држи у тајности ове речи и запечати књигу до дана кад дође крај [„до времена краја“, NW]. Многи ће је тад прочитати и познање ће се умножити.“ Ако је књига Данијела требало да буде отпечаћена — њено значење потпуно откривено — тек у времену краја, сигурно је да бар нека њена пророчанства морају да се односе на тај период. (Види Данијел 2:28; 8:17; 10:14.)

7. (а) Када су завршила одређена времена нација, и на које је хитно питање тада требало да се одговори? (б) Ко није био „верни и разборити роб“?

7 Године 1914. завршила су одређена времена нација и почело је време краја за овај свет. Давидовско Краљевство је било обновљено, не у земаљском Јерусалиму, већ невидљиво „на облацима небеским“ (Данијел 7:13, 14). У то време, зато што је „кукољ“ тобожњег хришћанства бујао, ситуација правог хришћанства није била јасна — бар не људским очима. Међутим, требало је да се одговори на једно важно питање: „Ко је у ствари верни и разборити роб?“ (Матеј 13:24-30; 24:45NW). Ко ће на Земљи представљати обновљено давидовско Краљевство? Не Данијелова телесна браћа, Јевреји. Они су били одбачени зато што им је недостајала вера и спотакли су се на Месију (Римљанима 9:31-33). Верни роб ни у ком случају није био међу организацијама хришћанског света! Њихова зла дела показала су да их Исус не познаје (Матеј 7:21-23). Ко је, дакле, био он?

8. Ко се показао ’верним и разборитим робом‘ током времена краја? Како то знамо?

8 Без икакве сумње, било је то мало тело Исусове помазане браће који су 1914. били познати као Истраживачи Библије али се од 1931. идентификују као Јеховини сведоци (Исаија 43:10). Само су они давали публицитет обновљеном Краљевству у Давидовој линији (Матеј 24:14). Само су они остали одељени од света и величали су Јеховино име (Јован 17:6, 14). И само се на њима испуњавају библијска пророчанства која се односе на Божји народ у последњим данима. Међу тим пророчанствима је серија пророчанских периода наведених у 12. поглављу Данијела који укључују 1 335 дана који ће донети срећу.

1 260 дана

9, 10. Који су догађаји окарактерисали ’једно време, времена и пола времена‘ из Данијела 7:25, и у којим је другим библијским стиховима споменут паралелни период?

9 У Данијелу 12:7, читамо о првом пророчанском периоду: „Све ово [ће] бити по времену, по временима и по пола времена, и да ће се све то свршити кад се сасвим скрши сила светог народа.“ a Тај исти период споменут је у Откривењу 11:3-6, где се каже да ће Божји сведоци проповедати у кострети три и по године и да ће затим бити убијени. И поново, у Данијелу 7:25, ми читамо: „Он ће изговорити речи против Свевишњега, он ће тлачити свеце Свевишњега, и помишљаће да промени времена и законе, и свеци ће му се предати у руке за једно време, за времена и за пола времена.“ (Наглашено од нас.)

10 У овом другом пророчанству, „он“ је пета светска сила бројећи од Вавилона. То је „мали рог“, и у време његовог владања Син човечји прима ’власт, славу и краљевство‘ (Данијел 7:8, 14). Тај симболични рог, првобитно империјална Британија, током првог светског рата развио се у Англо-америчку двојну светску силу, којом данас доминирају Сједињене Америчке Државе. Три и по времена, или године, та сила ће тлачити свети народ и покушаће да промени времена и закон. Коначно ће свети бити предани у њене руке. (Види такође Откривење 13:5, 7.)

11, 12. Који су догађаји довели до почетка 1 260 пророчанских дана?

11 Како су се испунила сва та паралелна пророчанства? Годинама пре Првог светског рата, Исусова помазана браћа јавно су упозоравала да ће 1914. видети свршетак одређених времена нација. Кад је рат избио, било је очигледно да се то упозорење занемарило. Сатана је употребио своју „звер“, светску политичку организацију којом је тада доминирало Британско царство, у настојању да „промени времена и законе“, да одгоди време кад ће владати Божје Краљевство (Откривење 13:1, 2). Сатана није успео. Божје Краљевство је било успостављено на небу, далеко од досега људи (Откривење 12:1-3).

12 За Истраживаче Библије, тај рат је значио време испитивања. Од јануара 1914. они су приказивали Фото-драму стварања, библијску представу која је скретала пажњу на Данијелова пророчанства. У лето те године на северној хемисфери избио је рат. У октобру су завршила одређена времена. На крају те године, помазани остатак је очекивао прогонство, као што се види из чињенице да је годишњи цитат изабран за 1915. било Исусово питање својим ученицима: „Да ли можете пити из моје чаше?“ на темељу Матеја 20:22, King James Version.

13. Како су Истраживачи Библије проповедали у кострети током 1 260 дана, и шта се догодило на крају тог периода?

13 Дакле, од децембра 1914, та мала група сведока је ’проповедала у кострети‘, понизно устрајући док су објављивали Јеховине пресуде. Године 1916, шок за многе била је смрт Ч. Т. Расела, првог председника Библијског и трактатног Друштва Кула стражара. Док се ратна грозница ширила, они су наилазили на све веће противљење. Неки су били затворени. Појединци, као што су Френк Плат у Енглеској и Роберт Клег у Канади, били су мучени од стране садистичких власти. Коначно, 21. јуна 1918, Џ. Ф. Ратерфорд, нови председник, заједно с члановима управног одбора Библијског и трактатног Друштва Кула стражара, био је осуђен на дугу затворску казну на темељу лажних оптужби. Тако је на крају тог пророчанског периода, „мали рог“ убио организовано јавно дело проповедања (Данијел 7:8).

14. Како су се ствари за помазани остатак промениле године 1919. и након тога?

14 Књига Откривења прориче шта се догодило потом. После кратког периода неактивности — прореченог као три и по дана лежања у мртвом стању на улици — помазани остатак је поново постао жив и активан (Откривење 11:11-13). Председник и чланови управног одбора Библијског и трактатног Друштва Кула стражара 26. марта 1919. били су пуштени из затвора и касније потпуно ослобођени лажних оптужби против њих. Одмах након свог пуштања, помазани остатак је почео да се реорганизује за даљњу активност. Тако су они, у испуњењу првог јао из Откривења, изашли из бездана неактивности попут духовних скакаваца праћени густим димом, наговештавајући мрачну будућност за лажну религију (Откривење 9:1-11). Током следећих неколико година, они су били духовно прехрањивани и припремани за оно што је лежало пред њима. Године 1921. објавили су нову књигу, Харфа Божја, обликовану тако да помогне новима и деци да науче основне библијске истине (Откривење 12:6, 14). Све то догодило се током још једног значајног периода.

1 290 дана

15. На који начин можемо израчунати почетак 1 290 дана? Када је завршио тај период?

15 Анђео је рекао Данијелу: „Од времена кад се буде укинула жртва ваздашња [„непрестана жртва“, фуснота у New World Translation] и постави се гадост [„одвратна ствар“, NW] пустошника, проћи ће хиљада двеста и деведесет дана“ (Данијел 12:11). Под Мојсијевим законом, „непрестана жртва“ се спаљивала на олтару у храму у Јерусалиму. Хришћани не приносе жртве паљенице, али приносе духовну непрестану жртву. Павле је указао на то кад је рекао: „Приносимо свагда Богу жртву хвале, то јест плод усана које признају име његово“ (Јеврејима 13:15; упореди Осеа 14:2). Та непрестана жртва је уклоњена јуна 1918. Шта је, дакле, била „одвратна ствар“ — друго обележје које треба да тражимо? То је било Друштво народа, које су основале победничке силе на крају Првог светског рата. b Она је била одвратна зато што су је вође хришћанског света ставиле на место Божјег Краљевства, представљајући Друштво као човекову једину наду за мир. Друштво је основано јануара 1919. Ако бројимо 1 290 дана (три године, седам месеци) од тог времена, долазимо у септембар 1922.

16. Како је на крају 1 290 дана било очигледно да је помазани остатак био спреман за акцију?

16 Шта се тада догодило? Па, Истраживачи Библије сада су били окрепљени, слободни од Вавилона великог и спремни за акцију (Откривење 18:4). На конгресу одржаном септембра 1922. у Сидар Поинту, Охајо, САД, почели су да неустрашиво објављују Божје пресуде над хришћанским светом (Откривење 8:7-12). Жаоке скакаваца заиста су почеле да боду! Поред тога, почело је друго јао из Откривења. Маса хришћанске коњице — састављене на почетку од помазаног остатка а касније повећане великим мноштвом — надирала је земљом (Откривење 7:9; 9:13-19). Да, крај 1 290 дана донео је радост Божјем народу. c Али, требало је да дође још тога.

1 335 дана

17. Када је почело и завршило 1 335 дана?

17 Данијел 12:12 каже: „Благо ономе [„Срећан је онај, NW] који претрпи и дочека хиљаду и три стотине и тридесет и пет дана!“ Тих 1 335 дана, или три године, осам и по месеци, очигледно је почело на крају претходног периода. Рачунајући од септембра 1922, то нас доводи у касно пролеће (северна хемисфера) 1926. Шта се догодило током тих 1 335 дана?

18. Које чињенице указују да је 1922. још увек требало да се напредује?

18 Упркос значајној природи догађаја из 1922, очигледно је да су неки још увек с чежњом гледали у прошлост. Studies in the Scriptures (Студије Писма), које је написао Ч. Т. Расел, још увек су били основни студијски материјал. Надаље, навелико дистрибуисана књижица Милиони који сада живе неће никада умрети износила је гледиште да ће 1925. почети да се испуњавају Божје намере с обзиром на обнављање земље у Рај и ускрсење верних старог доба. Устрајност помазаника као да је била дошла свом крају. Међутим, неки који су били повезани с Истраживачима Библије нису се осећали наведенима да преносе добру вест другима.

19, 20. (а) Како су се током 1 335 дана многе ствари за Божји народ промениле? (б) Који су догађаји обележили крај 1 335-дневног периода, и на шта су они указали с обзиром на Јеховин народ?

19 Док је 1 335 дана напредовало, све се то променило. Да би се браћа ојачала, била су организована редовна групна проучавања Куле стражаре. Наглашавана је служба проповедања. Почевши маја 1923, свако је био позван да учествује у служби проповедања првог уторка у сваком месецу, и за време скупштинског састанка у седмици одвајано је време да се охрабре на то дело. Августа 1923, на једном већем скупу у Лос Анђелесу, Калифорнија, САД, показано је да ће се Исусово поређење о овцама и јарцима испунити пре Миленијумске владавине (Матеј 25:31-40). Година 1924. видела је отварање радио станице WBBR, која је коришћена за емитовање добре вести преко радио таласа. Чланак „Рођење нације“ у издању Куле стражаре од 1. марта 1925. пружио је измењено разумевање 12. поглавља Откривења. Верни хришћани су коначно могли да исправно разумеју бурне догађаје од 1914. до 1919.

20 Година 1925. се завршила, али краја још није било! Још од 1870-их, Истраживачи Библије служили су с одређеним датумом у мислима — најпре 1914, затим 1925. Сада су схватили да морају да служе докле год то Јехова жели. Издање Куле стражаре од 1. јануара 1926. носило је чланак који је представљао прекретницу, „Ко ће исказивати част Јехови“, истичући као никада пре важност Божјег имена. И коначно, маја 1926. на конгресу у Лондону, Енглеска, прихваћена је резолуција под насловом „Сведочанство владарима света“. Она је отворено објавила истину о Божјем Краљевству и предстојећем уништењу Сатаниног света. На истом конгресу, објављено је излажење изузетно снажне књиге Deliverance (Избављење), која је постала прва у серији што је заменила Студије Писма. Божји народ је сада гледао напред, не назад. Завршило се 1 335 дана.

21. Шта је устрајност кроз 1 335-дневни период значила за Божји народ тада, и шта испуњење пророчанства с обзиром на тај период значи за нас?

21 Неки нису били спремни да се прилагоде тим догађајима, али они који су устрајали били су заиста срећни. Осим тога, док се осврћемо на испуњење тих пророчанских периода, и ми смо срећни зато што је ојачано наше поуздање да је мало тело помазаних хришћана које је проживело та времена заиста верни и разборити роб. У годинама од тада, Јеховина организација се силно проширила, али верни и разборити роб је још увек у њеном центру, водећи је. Како је зато узбудљиво знати да помазанике и друге овце чека још више среће! То ћемо видети док разматрамо још једно од Данијелових пророчанстава.

[Фусноте]

a За дискусију како да се израчунају ти пророчански периоди, види Our Incoming World Government—God’s Kingdom (Наша светска владавина која долази — Божје Краљевство), 8. поглавље, објављено од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

c Види издање Куле стражаре од 1. јануара 1991, страна 12, и 1975 Yearbook of Jehovah’s Witnesses (Годишњак Јеховиних сведока 1975), страна 132.

Да ли можеш објаснити?

◻ Како знамо да је требало да се нека пророчанства из Данијела испуне у наше време?

◻ Зашто можемо бити уверени да је помазани остатак „верни и разборити роб“?

◻ Када је почело и завршило 1 260 дана?

◻ Какву је окрепу и обнову помазаном остатку донело 1 290 дана?

◻ Зашто су они који су истрајали до краја 1 335 дана срећни?

[Питања за разматрање]

[Слика на 8. страни]

Од 1919. било је јасно да је „верни и разборити роб“ помазани остатак

[Слика на 10. страни]

Седиште Друштва народа у Женеви, Швајцарска

[Извор]

Фотографија УН

[Оквир на 11. страни]

ДАНИЈЕЛОВИ ПРОРОЧАНСКИ ПЕРИОДИ

1 260 дана:

децембар 1914. до јуна 1918.

1 290 дана:

јануар 1919. до септембра 1922.

1 335 дана:

септембар 1922. до маја 1926.