Пређи на садржај

Пређи на садржај

Коначна победа Михаела, великог кнеза

Коначна победа Михаела, великог кнеза

Коначна победа Михаела, великог кнеза

„У то ће се време подигнути Михаел, велики кнез, бранич синова народа твога“ (ДАНИЈЕЛ 12:1).

1. Какав су став према Јеховином суверенитету показали многи светски владари, и како се краљ севера не разликује?

 „КО ЈЕ [Јехова], да слушам глас његов и пустим Израела да иде?“ (Излазак 5:2). То су биле фараонове изазовне речи Мојсију. Одбијајући да призна врховно Божанство Јехове, фараон је био одлучан да Израел задржи у ропству. Други владари су показали сличан презир према Јехови, а краљеви Данијеловог пророчанства нису изузетак (Исаија 36:13-20). Заиста, краљ севера је отишао још даље. Анђео каже: „Подигнуће се и узвисиће се изнад свакога бога, и гадно ће говорити на Бога над боговима... Он неће марити ни за богове [’Бога‘, NW] отаца својих, ни за божанство које је радост жена, нити ће за кога бога марити, него ће се над свима узвисивати“ (Данијел 11:36, 37).

2, 3. На који је начин краљ севера одбацио ’Бога отаца својих‘ у корист обожавања другог „бога“?

2 Испуњавајући те пророчанске речи, краљ севера је одбацио ’Бога отаца својих‘ (или, ’своје праотачке богове‘, The New English Bible), било паганске богове Рима или Тринитаријанско божанство хришћанског света. Хитлер је употребио хришћански свет за властите намере али је очигледно планирао да га замени новом, германском црквом. Наследник краља севера унапређивао је потпуни атеизам. Тако је краљ севера од себе начинио бога, ’узвисујући се над свима‘.

3 Пророчанство наставља: „Али ће са свог подножја славити бога тврђава, кога не знаше оци његови, и томе богу даваће част златом, сребром, драгим камењем, и закладама скупоценим“ (Данијел 11:38). У ствари, краљ севера је своје поуздање положио у модерни научни милитаризам, „бога тврђава“. Кроз све време краја, он тражи спасење преко тог „бога“, жртвујући огромно богатство на његов олтар.

4. Какав је успех имао краљ севера?

4 „Он ће с туђим богом војевати на утврђена места, засипаће частима оне који га буду признали, даће им власт над многима, и за награду разделиће им земље“ (Данијел 11:39). Уздајући се у свог милитаристичког ’туђег бога‘, краљ севера је ’деловао‘ изузетно „ефикасно“ (NW), доказујући да је импресивна војна сила у ’последњим данима‘ (2. Тимотеју 3:1). Они који су подупирали његову идеологију били су награђени политичком, финансијском и понекад војном подршком.

„У времену краја“

5, 6. Како се краљ југа ’сукобио‘, и како је реаговао краљ севера?

5 Данијел 11:40а гласи: „При крају [„У времену краја“, NW] ће се јужни краљ сукобити с њим.“ Сматра се да се овај и следећи стихови испуњавају у нашој будућности. Међутим, ако ’време краја‘ на овом месту значи исто што и у Данијелу 12:4, 9, испуњење тих речи треба да очекујемо кроз све време последњих дана. Да ли се краљ југа ’сукобљавао‘ с краљем севера током тог времена? Да, заиста. Након првог светског рата, казнени мировни уговор је сигурно био ’сукоб‘, изазивање освете. Након своје победе у другом светском рату, краљ југа је према свом противнику усмерио страшно нуклеарно оружје и организовао је против њега моћни војни савез, НАТО. Како су године пролазиле, његов ’сукоб‘ је укључио високотехнолошку шпијунажу као и дипломатске и војне офанзиве.

6 Како је краљ севера реаговао? „Краљ ће северни ударити на њ као вихор с колима и с коњаницима и с многим лађама, ући ће у земљу, јуриће као бујица и плавиће“ (Данијел 11:40б). Историја последњих дана карактерише се ескпанзивном политиком краља севера. Током другог светског рата, нацистички „краљ“ је јурио као бујица изван својих граница у околне земље. На крају тог рата, „краљ“ наследник је изградио моћно царство изван властитих граница. Током хладног рата, краљ севера се борио против свог супарника у ратовима које су за њих водиле друге земље и у побунама у Африци, Азији и Латинској Америци. Он је прогонио праве хришћане, ограничавајући (али никако не заустављајући) њихову активност. А његове војне и политичке офанзиве довеле су одређени број земаља под његову контролу. То је управо онако како је анђео прорекао: „Ући ће у земљу лепоте [духовно стање Божјег народа], и многи [„многе земље“, NW] ће падати“ (Данијел 11:41а).

7. Које су границе постојале за експанзивну политику краља севера?

7 Међутим, иако се — са становишта његовог противника — краљ севера појавио као претећа присутност, он није постигао светску победу. „Али ће се Едом, Моаб и главни од синова Амонових, избавити из руку његових“ (Данијел 11:41б). У древна времена, Едом, Моаб и Амон били су смештени отприлике између Египта и Сирије. Они се могу узети као да представљају данашње нације и организације на које је краљ севера циљао али није био у стању да их доведе под свој утицај.

Египат неће умакнути‘

8, 9. Како се осећао утицај краља севера, чак и на његовог главног противника?

8 Анђео наставља да говори: „Он ће руком својом на многе земље посегнути, и земља египатска неће умакнути. Он ће опленити благо [„владати над скривеним благом“, NW] златно и сребрно и све драгоцености египатске, и Либљани и Етиопљани ићи ће за њим“ (Данијел 11:42, 43). Чак ни краљ југа, ’Египат‘, није избегао последице експанзионистичке политике краља севера. На пример, краљ југа је претрпео значајан пораз у Вијетнаму. А шта је с ’Либљанима и Етиопљанима‘? Ти суседи древног Египта могу добро представљати нације које су, у географском погледу, суседи данашњег ’Египта‘ и које су понекад присталице краља севера, ’иду за њим‘.

9 Да ли је краљ севера владао над ’скривеним благом Египта‘? Па, он сигурно није победио краља југа и до 1993. светска ситуација изгледа тако да то вероватно неће ни учинити. Али, он је снажно утицао на начин на који је краљ југа користио своја финансијска средства. Због страха од свог противника, краљ југа је сваке године издвајао огромне своте новца за одржавање силне армије, морнарице и ваздушних снага. У том погледу се за краља севера може рећи да је ’владао‘, контролисао, распоредом богатства краља југа.

Завршна акција северног краља

10. На који начин анђео описује крај ривалства између два краља?

10 Да ли се ривалство између та два краља наставља бесконачно? Не. Анђео је рекао Данијелу: „Доћи ће гласови [„извештаји“, NW] и с истока и са севера да га смету [краља севера], и он ће изићи с великим гневом да погуби и затре многе народе. Он ће разапети шаторе двора свога међу морима према славној и светој гори; па ће доћи к своме крају, и нико му неће помоћи“ (Данијел 11:44, 45).

11, 12. Који су недавни политички догађаји повезани с ривалством између краља севера и краља југа, и шта још треба да сазнамо?

11 Ови догађају су још у будућности, тако да не можемо у детаље рећи како ће се то пророчанство испунити. Недавно се политичка ситуација с обзиром на два краља променила. Оштро ривалство између Сједињених Америчких Држава и источноевропских земаља се охладило. Надаље, Совјетски Савез се 1991. распао и више не постоји. (Види издање Куле стражаре од 1. марта 1992, стране 4 и 5.)

12 Дакле, ко је краљ севера данас? Да ли га треба повезати с једном од земаља које су биле део старог Совјетског Савеза? Или он потпуно мења идентитет, као што је то чинио више пута у прошлости? То не можемо рећи. Ко ће бити краљ севера кад се испуни Данијел 11:44, 45? Да ли ће ривалство између два краља поново планути? И шта је с огромним нуклеарним залихама које још увек постоје у неким земљама? Само ће време пружити одговоре на та питања.

13, 14. Шта знамо о будућности два краља?

13 Једну ствар знамо. Ускоро ће краљ севера повести једну офанзивну акцију која ће бити изазвана ’гласовима и с истока и са севера који ће га смести‘. Та акција ће непосредно претходити његовом „крају“. О тим ’извештајима‘ можемо сазнати више ако размотримо друга библијска пророчанства.

14 Ипак, најпре запази да се за ове поступке краља севера не каже да су усмерени против краља југа. Он не долази своме крају од стране свог великог противника. Слично томе, краља југа не уништава краљ севера. Јужни краљ (представљен у другим пророчанствима као задњи рог који се појављује на дивљој звери) уништен је „без напора [људске] руке“ од стране Божјег Краљевства (Данијел 7:26; 8:25). У ствари, Божје Краљевство у бици Хармагедона коначно уништава све земаљске краљеве, а то је очигледно оно што се догађа краљу севера (Данијел 2:44; 12:1; Откривење 16:14, 16). Данијел 11:44, 45 описује догађаје који доводе до те завршне битке. Није чудо да краљу севера ’нико неће помоћи‘ кад се суочи са својим крајем!

15. Која важна питања остају да се размотре?

15 Која су, дакле, друга пророчанства која бацају светло на ’извештаје‘ који наводе краља севера да крене да „затре многе“? И ко су ’многи‘ које ће желети да уништи?

Извештај с истока

16. (а) Који се изузетан догађај мора одиграти пре Хармагедона? (б) Ко су ’краљеви од истока сунчанога‘?

16 Пре завршне битке, Хармагедона, мора бити уништен велики непријатељ правог обожавања — блудници сличан Вавилон велики, светско царство лажне религије (Откривење 18:3-8). Његово уништење је наговештено изливањем шесте посуде Божјег гнева на симболичну реку Еуфрат. Та река пресушује „да се приправи пут краљевима који долазе од истока сунчанога“ (Откривење 16:12). Ко су ти краљеви? Нико други до Јехова Бог и Исус Христ! a

17. (а) Шта нам Библија каже о уништењу Вавилона великог? (б) Као шта може да се покаже извештај „с истока“?

17 Уништење Вавилона великог је сликовито описано у књизи Откривења: „Десет рогова што си видео [’краљеви‘ који владају у време краја] и звер [скерлетна дивља звер која представља организацију Уједињених нација] омрзнуће на блудницу, опљачкаће је и оголиће, и појешће месо њезино и сажећи ће је огњем“ (Откривење 17:16). Заиста, нације ’уништавају много меса‘! (Данијел 7:5). Али, зашто ће владари, укључујући краља севера, уништити Вавилон велики? Зато што ’Бог даје у срца њихова да врше вољу његову‘ (Откривење 17:17). Извештаји „с истока“ могу у ствари указивати на то Јеховино дело, кад он, на начин који он изабере, у срца људских владара ставља да униште велику религиозну блудницу (Данијел 11:44).

Извештај са севера

18. Који други циљ има краљ севера, и где га то смешта кад долази своме крају?

18 Али, постоји још један циљ за гнев краља севера. Анђео каже да ће он „разапети шаторе двора свога међу морима [„између великог мора“, NW] и према славној и светој гори“ (Данијел 11:45). У Данијелово време, велико море је било Средоземно море, а света гора је био Цион, где се некад налазио Божји храм. Дакле, у испуњењу пророчанства, разбеснели краљ севера покреће војну акцију против Божјег народа! У духовном смислу данас, ’између великог мора и свете горе‘ смешта га у духовно стање Божјих помазаних слугу, који су изашли из ’мора‘ отуђеног човечанства и имају наду да ће владати на небеској гори Циону с Исусом Христом (Исаија 57:20; Јеврејима 12:22; Откривење 14:1).

19. Као што је указано Езекјеловим пророчанством, како можемо идентификовати извештај који изазива Гогов напад? (Види фусноту.)

19 Езекјел, Данијелов савременик, такође је прорицао о нападу на Божји народ „у завршном делу дана̂“. Он је рекао да ће непријатељства изазвати Гог од Магога, који представља Сатану Ђавола (Језекиел 38:16NW). Из ког правца, симболично говорећи, долази Гог? Јехова, преко Езекјела, каже: „Ти ћеш тад из земље своје полазити, с краја севернога“ (Езекјел 38:15, наглашено од нас). Дакле, извештај „са севера“ може у ствари да буде Сатанина пропаганда која изазива краља севера и све друге краљеве да нападну Јеховин народ. b (Упореди Откривење 16:13, 14; 17:14.)

20, 21. (а) Зашто ће Гог изазвати нације, укључујући краља севера, да нападну Божји народ? (б) Да ли ће његов напад успети?

20 Гог организује тај бескомпромисан јуриш због просперитета ’Израела Божјег‘, који, заједно с великим мноштвом других оваца, више није део његовог света (Галатима 6:16; Јован 10:16; 17:15, 16; 1. Јованова 5:19). Гог љутито гледа на „народ сакупљен из нација, народ који нагомилава [духовно] благо и имање“ (Језекиел 38:12NW; Откривење 5:9; 7:9). У испуњењу тих речи, Јеховин народ данас напредује као никада пре. У многим земљама Европе, Африке и Азије где су једном били забрањени, сада слободно обожавају. Између 1987. и 1992, много више од једног милиона ’пожељних ствари‘ изашло је из нација у Јеховину кућу правог обожавања. У духовном погледу, они су богати и живе у миру (Хагај 2:7NW; Исаија 2:2-4; 2. Коринћанима 8:9).

21 Гледајући на хришћанско духовно стање као на „земљу отворену“ коју лако може да освоји, Гог предузима крајњи напор да уклони ту препреку својој тоталној контроли над човечанством (Езекјел 38:11). Али, он не успева. Кад краљеви земље нападну Јеховин народ, они ће „доћи к своме крају“. Како?

Трећи краљ

22, 23. Кад Гог нападне, ко устаје за Божји народ, и с каквим последицама?

22 Езекјел каже да је Гогов напад знак за Јехову Бога да устане у корист свог народа и уништи Гогове снаге „на горама Израелским“ (Езекјел 38:18; 39:4). То нас подсећа на оно што анђео каже Данијелу: „У то ће се време подигнути Михаел, велики кнез, бранич синова народа твога; и то ће бити време тескобе, како га није било од како је народа до тада. У то ће време он избавити оне од твог народа који се нађу записани у књизи“ (Данијел 12:1).

23 Године 1914, Исус — небески ратник Михаел — постао је Краљ Божјег небеског Краљевства (Откривење 11:15; 12:7-9). Од тада, он стоји као ’бранич синова Данијеловог народа‘. Ипак, он ће се ускоро „подигнути“ у Јеховино име као непобедиви Ратник-Краљ, доносећи ’казну онима који не познају Бога и не покоравју се еванђељу Господа нашега Исуса Христа‘ (2. Солуњанима 1:8). ’Проплакаће‘ све нације на земљи, укључујући краљеве Данијеловог пророчанства (Матеј 24:30). Имајући још увек у свом срцу зле мисли према ’Данијеловом народу‘, они ће заувек погинути од стране ’Михаела, великог кнеза‘ (Откривење 19:11-21).

24. Како на нас треба да утиче ово проучавање Данијеловог пророчанства?

24 Зар не чезнемо да видимо тај величанствени тријумф Михаела и његовог Бога, Јехове? Јер ће та победа значити ’избављење‘, преживљавање, за праве хришћане. (Упореди Малахија 4:1-3.) Дакле, гледајући у будућност са жељним очекивањем, ми имамо у мислима речи апостола Павла: „Проповиједај ријеч, настој у добро вријеме и у невријеме“ (2. Тимотеју 4:2ДК). Чврсто се држимо Речи живота и марљиво тражимо Јеховине овце док траје добро време. Ми смо у финишу трке за живот. Награда је на видику. Нека сви буду одлучни да устрају до краја и тако буду међу онима који ће бити спасени (Матеј 24:13; Јеврејима 12:1).

[Фусноте]

a Види Откривење — близу је величанствени врхунац! издату од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc., стране 229, 230.

b Према другој могућности, извештај „са севера“ могао би се показати да потиче од Јехове, с обзиром на његове речи Гогу: „Извући ћу те и брњицу ћу ти на чељусти метнути.“ „Извешћу те из северних крајева и на горе ћу те Израелове довести“ (Езекјел 38:4; 39:2, упореди Псалам 48:3 [48:2, ДК]).

Да ли разумеш?

◻ Како се краљ југа сукобљавао с краљем севера кроз цело време краја?

◻ Шта још треба да сазнамо у вези с исходом ривалства између два краља?

◻ Која ће два догађаја пре Хармагедона сигурно укључивати краља севера?

◻ Како ће „Михаел, велики кнез“, заштитити Божји народ?

◻ Како треба да реагујемо на наше проучавање Данијеловог пророчанства?

[Питања за разматрање]

[Слике на 19. страни]

Краљ севера је обожавао бога који се разликује од богова његових претходника

[Извор]

Горе лево и средина: UPI/Bettmann; доле лево: Reuters/Bettmann; доле десно: Jasmin/Gamma Liaison