Пређи на садржај

Пређи на садржај

Краљ оскврњује Јеховино светилиште

Краљ оскврњује Јеховино светилиште

Краљ оскврњује Јеховино светилиште

„Народ који познаје Бога свога охрабриће се“ (ДАНИЈЕЛ 11:32).

1, 2. Који драматичан сукоб обележава људску историју више од 2 000 година?

 ДВА супарничка краља су се ухватила у коштац у бескомпромисној борби за превласт. Први, а затим други, стичу доминацију, док се та битка наставља кроз више од две хиљаде година. У нашем времену, та борба је утицала на већину људи на земљи и испитала је беспрекорност Божјег народа. Она завршава једним догађајем непредвиђеним за обе силе. Та драматична историја била је унапред откривена древном пророку Данијелу (Данијел, поглавља 10 до 12).

2 То пророчанство је повезано са сталним непријатељством између краља севера и краља југа и детаљно је размотрено у књизи “Your Will Be Done on Earth” (’Нека буде воља твоја на земљи‘). a У тој књизи је показано да је краљ севера првобитно била Сирија, северно од Израела. После је ту улогу преузео Рим. Краљ југа је најпре био Египат.

Сукоб у времену краја

3. Према анђелу, када ће се разумети пророчанство у вези с краљем севера и краљем југа, и како?

3 Анђео који је Данијелу откривао те ствари рекао је: „А ти, Данијеле, држи у тајности ове речи и запечати књигу до дана кад дође крај [„до времена краја“, NW]. Многи ће је тад прочитати [„претраживати“, ДК] и познање ће се умножити“ (Данијел 12:4). Да, то пророчанство је повезано с временом краја — периодом који је почео 1914. Током тог значајног времена, многи ће „претраживати“ Свето писмо и уз помоћ светог духа, право спознање, укључујући разумевање библијског пророчанства, постаће обилно (Пословице 4:18). Док залазимо дубље у то време, разјашњава се све више и више детаља о Данијеловим пророчанствима. Како, дакле, треба да разумемо пророчанство о краљу севера и краљу југа 1993. године, 35 година након публикације ’Нека буде воља твоја на земљи‘?

4, 5. (а) Где је у Данијеловом пророчанству у вези с краљем севера и краљем југа смештена 1914. година? (б) Према анђелу, шта ће се догодити 1914?

4 Почетак времена краја 1914. био је обележен првим светским ратом и другим светским невољама које је Исус прорекао (Матеј 24:3, 7, 8). Да ли ту годину можемо пронаћи у Данијеловом пророчанству? Да. Почетак времена краја је „одређено време“ на које се указује у Данијелу 11:29. (Види ’Нека буде воља твоја на земљи‘, стране 269, 270.) То је било време које је Јехова већ одредио у Данијелово време, пошто је оно наступило на крају 2 520 година на које се указује у пророчански значајним догађајима из 4. поглавља Данијела.

5 Тих 2 520 година, од уништења Јерусалима 607. пре н. е. током Данијелове младости до 1914. н. е., названо је „одређена времена нација“ (Лука 21:24NW). Који ће политички догађаји обележити њихов крај? Један анђео је то открио Данијелу. Анђео је рекао: „У одређено време [краљ севера] опет ће кренути на југ; али овога пута неће проћи као први пут“ (Данијел 11:29).

Краљ губи рат

6. Ко је 1914. био краљ севера, а ко је био краљ југа?

6 До 1914. улогу краља севера преузела је Немачка, чији је вођа био кајзер Вилхелм. („Кајзер“, од римске титуле „цезар“.) Избијање непријатељстава у Европи био је још један у серији обрачуна између краља севера и краља југа. Улогу овог задњег, краља југа, сада је заузимала Британија, која је брзо освојила Египат, подручје првобитног краља југа. Док се рат настављао, Британији се придружила њена бивша колонија, Сједињене Америчке Државе. Краљ југа је постала Англо-америчка светска сила, најмоћније царство у историји.

7, 8. (а) На који начин се у првом светском рату ствари нису развиле „као први пут“? (б) Какав је био исход првог светског рата, али према пророчанству, како је краљ севера реаговао?

7 У претходним сукобима између та два краља, Римско царство, као краљ севера, стално је било победник. Овај пут, ’није прошао као први пут‘. Зашто није? Зато што је краљ севера изгубио рат. Један разлог је био тај да су „лађе китимске“ дошле против краља севера (Данијел 11:30). Шта су биле те лађе? У Данијелово време, Китим је био Кипар, а на почетку првог светског рата, Британија је анексирала Кипар. Осим тога, према The Zondervan Pictorial Encyclopedia of the Bible (Зондерванова илустрована енциклопедија Библије), име Китим „је проширено да укључи З[апад] уопште, али посебно поморски З[апад]“. New International Version (Нови међународни превод) преводи израз „лађе Китимске“ са „бродови западног приморја“. У првом светском рату, показало се да су бродови Китима бродови Британије, која лежи на западној обали Европе. Касније је британска морнарица била ојачана бродовима из западног континента Северне Америке.

8 Под тим нападом, краљ севера је постао „очајан“ и 1918. је признао пораз. Али, он није био готов. „Он ће се очајан натраг вратити и љут на свети савез, неће остати миран [„деловаће ефикасно“, NW], и на повратку управиће поглед на оне који буду напустили свети савез“ (Данијел 11:30). Тако је прорекао анђео и тако се и показало.

Краљ делује ефикасно

9. Шта је довело до успона Адолфа Хитлера, и како је он ’деловао ефикасно‘?

9 Након рата, године 1918, победнички савезници наметнули су Немачкој казнени мировни уговор, очигледно обликован тако да немачки народ држи на ивици глади за бескрајну будућност. Као последица, након што је неколико година посртала у изузетној невољи, Немачка је била спремна за успон Адолфа Хитлера. Он се 1933. докопао врховне власти и одмах је покренуо жестоки напад против ’светог савеза‘, представљеног помазаном браћом Исуса Христа. У томе је он деловао ефикасно против тих лојалних хришћана, окрутно прогонећи многе од њих.

10. Тражећи подршку, с киме је Хитлер тражио савез, и с каквим последицама?

10 Хитлер се радовао економским и дипломатским успесима, делујући ефикасно и на том пољу. За неколико година, он је од Немачке створио силу с којом мора да се рачуна, а у том настојању помогли су му ’они који су напустили свети савез‘. Ко су били они? Очигледно вође хришћанског света, који су тврдили да су у савезном односу с Богом али су давно престали да буду ученици Исуса Христа. Хитлер је успешно затражио подршку ’оних који су напустили свети савез‘. Римски папа склопио је конкордат с њим, а католичка црква, као и протестантске цркве у Немачкој, подупирале су Хитлера кроз целу његову 12-годишњу владавину терора.

11. Како је краљ севера ’оскврнио светилиште‘ и ’уклонио стално обележје‘?

11 Хитлер је био тако успешан да је кренуо у рат, као што је анђео исправно прорекао: „Војске ће на његову заповест доћи; оне ће оскврнити светилиште, град, оне ће прекинути жртву ваздашњу [„стално обележје“, NW]“ (Данијел 11:31а). У древном Израелу, светилиште је било део храма у Јерусалиму. Међутим, кад су Јевреји одбацили Исуса, Јехова је одбацио њих и њихов храм (Матеј 23:37–24:2). Од првог века, Јеховин храм је у ствари духовни храм, са својом светињом над светињама на небу и с духовним предворјем на Земљи у коме служе помазана браћа Исуса, Првосвештеника. Од 1930-их, велико мноштво обожава у повезаности с помазаним остатком; дакле, за њих се каже да служе ’у Божјем храму‘ (Откривење 7:9, 15; 11:1, 2; Јеврејима 9:11, 12, 24). Земаљско предворје храма било је оскврњено немилосрдним прогањањем помазаног остатка и њихових другова у земљама где је краљ севера владао. Прогонство је било тако жестоко да је стално обележје — јавна жртва хвале Јеховином имену — била уклоњена (Јеврејима 13:15). Ипак, историја показује да су упркос ужасним патњама, верни помазани хришћани, заједно с ’другим овцама‘, наставили да проповедају илегално (Јован 10:16).

’Одвратна ствар‘

12, 13. Шта је била ’одвратна ствар‘, и — као што је предвидео верни и разборити роб — када и како је она била поново основана?

12 Кад је крај другог светског рата био на помолу, догодило се још нешто. „Подигнуће гадост [„одвратну ствар“, NW] пустошника“ (Данијел 11:31б). Та ’одвратна ствар‘, коју је споменуо и Исус, већ је била препозната као Друштво народа, скерлетна дивља звер која је према Откривењу отишла у бездан (Матеј 24:15; Откривење 17:8; види Light (Светло), Друга књига, страна 94). Она је то учинила кад је избио Други светски рат. Међутим, на Теократском састанку Јеховиних сведока Нови свет године 1942, Натан Х. Нор, трећи председник Библијског и трактатног Друштва Кула стражара, размотрио је пророчанство из 17. поглавља Откривења и упозорио да ће та звер поново устати из бездана.

13 Историја је потврдила истину његових речи. Између августа и октобра 1944, у Дамбартон Оксу у Сједињеним Америчким Државама, почело се радити на повељи онога што ће бити названо Уједињене нације. Ту повељу усвојила је 51 држава, укључујући бивши Совјетски Савез, и кад је ступила на снагу 24. октобра 1945, покојно Друштво народа је у ствари изашло из бездана.

14. Када и како се променио идентитет краља севера?

14 Немачка је била главни непријатељ краља југа током оба светска рата. После Другог светског рата, део Немачке преорјентисао се да постане савезник краља југа. Али, други део Немачке сада се припојио још једном моћном царству. Комунистички блок, који је сада укључивао део Немачке, устао је у снажном противљењу Англо-америчком савезу, а ривалство између та два краља постало је хладни рат. (Види ’Нека буде воља твоја на земљи‘, стране 264-284.)

Краљ и савез

15. Ко су они који су ’поступали зло против савеза‘, и какав је однос био између њих и краља севера?

15 Анђео сада каже: „Оне који поступају зло против савеза, он ће одвести у отпад помоћу ласкавих речи“ (Данијел 11:32аNW). Ко су ти који поступају зло против савеза? Они опет могу да буду само вође хришћанског света, које тврде да су хришћани али својим поступцима оскврњују само име хришћанства. Током другог светског рата, „Совјетска влада је улагала напор да придобије материјалну и моралну помоћ Цркава за одбрану домовине“ (Religion in the Soviet Union [Религија у Совјетском Савезу], од Валтера Коларса [Walter Kolarz]). После рата, црквене вође покушале су да одрже то пријатељство упркос атеистичкој политици те силе која је сада била краљ севера. b Тако је хришћански свет више него икада постао део овог света — одвратни отпад у Јеховиним очима (Јован 17:14; Јаков 4:4).

16, 17. Ко су ’они који имају увид‘, и како су они прошли под краљем севера?

16 Међутим, шта је с правим хришћанима? „Али народ који познаје Бога свога охрабриће се [„преовладаће“, NW] и делаће чврсто, и најразумнији [’они који имају увид‘, NW] међу њима научиће народ. И биће их који ће пасти од мача, од огња, од ропства и од пљачке за неко време“ (Данијел 11:32б, 33). Хришћани који живе под краљем севера, иако се исправно ’покоравају вишим властима‘, нису део овог света (Римљанима 13:1; Јован 18:36). Пажљиви да плаћају цезарево цезару, они такође дају „божје Богу“ (Матеј 22:21). Због тога је била испитана њихова беспрекорност (2. Тимотеју 3:12).

17 Какав је био резултат? Они су и ’преовладали‘ и ’пали‘ су. Пали су тако што су били прогоњени и страшно су патили, неки су били чак и убијени. Али, они су се охрабрили тако што су, највећим делом, остали верни. Да, они су победили свет, баш као што је Исус победио свет (Јован 16:33). Осим тога, они никада нису престали да проповедају, иако су се нашли у затвору или у концентрационом логору. Чинећи то, они су ’научили народ‘ [„многе“, NW]. Упркос прогонству, у већини земаља у којима је владао краљ севера број Јеховних сведока је порастао. Захваљујући верности ’оних који имају увид‘, у тим земљама појављује се све већи део ’великог мноштва‘ (Откривење 7:9-14).

18. Какву је „малу помоћ“ примио помазани остатак који живи под краљем севера?

18 Говорећи о прогонству Божјег народа, анђео је прорекао: „У време кад буду падали добиће малу помоћ“ (Данијел 11:34а). Како се то догодило? С једне стране, тријумф краља југа у другом светском рату довео је до огромног олакшања за хришћане који су живели под супарничким краљем. (Упореди Откривење 12:15, 16.) Надаље, они које је прогонио наследник краља севера доживљавали су олакшање с времена на време, а кад се хладни рат стишао, многе политичке вође схватиле су да верни хришћани нису претња и зато су им доделили законско признање. c Велика помоћ долази и у облику растућег броја великог мноштва, које се одазива на верно проповедање помазаника и помаже им, као што је описано у Матеју 25:34-40.

Чишћење Божјег народа

19. (а) Како су неки ’пристали с њима с дволичењем‘? (б) Шта се мисли изразом „до времена краја“? (Види фусноту.)

19 Нису сви који су током тог времана показали интерес за служење Богу имали добре мотиве. Анђео је упозорио: „И многи ће пристати с њима с дволичења. Пашће и неки од разумних [„оних који имају увид“, NW], да би се окушали [„да се изврши дело чишћења“, NW], да се очисте и убеле за крај [„до времена краја“, NW], јер ће крај у своје време доћи“ d (Данијел 11:34б, 35). Неки су показали интерес за истину али нису били спремни да се истински предају да служе Богу. Други који су изгледали као да прихватају добру вест у ствари су били шпијуни власти. Извештај из једне земље гласи: „Неке од тих бескрупулозних особа биле су признати комунисти који су се ушуњали у Господову организацију, показали велику ревност и чак били наименовани за високе службене положаје.“

20. Зашто је Јехова дозволио да неки верни хришћани ’падну‘ због особа које су се лицемерно увукле?

20 Они који су се увукли проузроковали су да неки верни падну у руке властима. Зашто је Јехова дозволио да се догоде такве ствари? Због побољшавања, чишћења. Баш као што се Исус ’научио послушности по ономе што поднесе‘, тако су се те верне душе научиле устрајности из испитивања њихове вере (Јеврејима 5:8; Јаков 1:2, 3; упореди Малахија 3:3). Они су тако ’окушани, очишћени и убељени‘. Велико радовање очекује такве верне кад дође одређено време да буде награђена њихова устрајност. То ћемо видети кад размотримо још од Данијеловог пророчанства.

[Фусноте]

a Објављена од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc. и објављена на енглеском 1958. на Међународном састанку Јеховиних сведока „Божанска воља“.

b Издање World Press Review за новембар 1992. донело је чланак из The Toronto Star који је изјавио: „У прошлих неколико година, Руси су видели како се пред чињеницама распадају туцета некад необоривих илузија. Али, открића у вези са сарадњом цркве с комунистичким режимом представљају најразорнији ударац.“

d „До времена краја“ могло би да значи „током времена краја“. Реч која је овде преведена „до“ појављује се у арамејском тексту Данијела 7:25 и тамо значи „током“ или „за“. Та реч има слично значење у хебрејском тексту 2. Краљевима 9:22, Јоба 20:5 и Судија 3:26. Међутим, у већини превода Данијела 11:35, она је преведена „до“ и ако је то исправно разумевање, онда „време краја“ на овом месту мора бити време краја устрајности Божјег народа. (Упореди ’Нека буде воља твоја на земљи‘, страна 286.)

Да ли се сећаш?

◻ Зашто данас треба да очекујемо да имамо јасније разумевање Данијеловог пророчанства?

◻ Како је краљ севера био ’љут и није остао миран‘ [’деловао ефикасно‘]?

◻ Како је класа роба предвидела поновно појављивање ’одвратне ствари‘?

◻ Како је помазани остатак ’пао, охрабрио се [’преовладао‘] и добио малу помоћ‘?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Под Хитлером, краљ севера се потпуно опоравио од свог пораза из 1918. од стране краља југа

[Слика на 16. страни]

Вође хришћанског света настојале су да подржавају однос с краљем севера

[Извор]

Zoran/Sipa Press