Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поштовање према светости живота

Поштовање према светости живота

Објавитељи Краљевства извештавају

Поштовање према светости живота

БИБЛИЈА показује да је крв драгоцена у Божјим очима и да он осуђује њену злоупотребу (Левитик 17:14; Дела апостола 15:19, 20, 28, 29). Због тих библијских смерница, Јеховини сведоци не примају трансфузије крви.

Да би лекарима и болничком особљу помогло да разумеју религиозни став Јеховиних сведока у тој ствари и да увиде да ће Сведоци прихватити алтернативно лечење, Друштво Кула стражара организовало је многе Одборе за контактирање с болницама у различитим земљама. Чланови тих одбора посећују болнице да разговарају с медицинским особљем. Недавно је, у 12 градова у Пољској, одржано преко 200 састанака у које је било укључено више од 500 лекара, углавном начелника клиника или болничких одељења. Следеће искуство догодило се током једне такве посете:

„Састанак на Кардиохируршкој клиници у Забжеу био је велики успех. Од 1986. тим са те клинике оперише нашу браћу без крви. До сада је извршено 40 таквих операција. Клиника је спремна да прими пацијенте из свих делова Пољске и из иностранства такође. Након 50-минутног разговора, помоћник начелника одељења упознао је чланове Одбора с групом пацијената и рекао је: ’Ови људи су Јеховини сведоци. Они сарађују с нашом клиником и помажу нам. Не само њихови суверници већ и сви други пацијенти извлаче корист из њихове помоћи. Захваљујући Јеховиним сведоцима, уверили смо се да се веће операције на срцу могу извршити без крви.

На пример, ову госпођу [показујући на једну од својих пацијенткиња] оперисали смо без крви, а у понедељак она иде кући. Желео бих да приметим да крв користимо много ређе него пре зато што је опасна. Она је повезана с HIV-ом, хепатитисом и дуготрајним опоравком.

Ја сам католик, али у нашој кући увек смо били толерантни према гледиштима других. Једном сам ишао поред стадиона Шлонски са својом децом. Раније је тај стадион занемариван, али приметили смо да се сада толико променио да га не можеш препознати. Питао сам једног радника како је дошло до те промене. Рекао је да је управа скоро изгубила наду да ће поправити стадион, али је био изнајмљен Јеховиним сведоцима и они су га реновирали.

Зато су они људи од којих сви ми можемо много да научимо. Мислим да у овом одељењу треба да будемо толерантни према гледиштима других.‘ Затим је, показујући на једну Сведокињу која је требало да буде оперисана за неколико дана, рекао: ’Ова госпођа је Јеховина сведокиња и биће оперисана без крви.‘“

Док Јеховини сведоци не покушавају да своја веровања наметну другима, они сами следе пример апостола̂ и ’више Бога слушају него људе‘ (Дела апостола 5:29). То укључује поседовање поштовања према крви. Они цене кад други поштују њихова религиозна уверења у вези с тим питањем.