Пређи на садржај

Пређи на садржај

Британски ревни хришћани

Британски ревни хришћани

Британски ревни хришћани

Према листу The Economist, тренутно су мање од 10 посто британских 56 милиона људи ревни хришћани. Типичном недељом, мање од четири милиона људи посећује црквене службе. Од тога, само 1,1 милион су англиканци. Међутим, упркос широко распрострањеном агностицизму, енглеска црква и даље игра своју утемељену улогу као државна религија. „Британија већ годинама није хришћанско друштво али одбија да призна агностицизам, у великој мери због носталгије“, тврди исти часопис. Мало је чудо што савремени политичари и новинари захтевају одвајање цркве од државе, слом црквено-државне споне.

„Свет који је заиста светован, а који тврди да је хришћански, најгори је од свих светова“, жалио се Walter Bagehot, уредник листа The Economist у 19. веку. Али, у првом веку н. е., Исус Христ је рекао да његови ученици ’нису део света, као и он што није део света‘ (Јован 17:16NW). Међутим, он их је послао у свет да проповедају Божје Краљевство. Исто тако данас, Јеховини сведоци широм света добро су познати по ревном проповедању „јавно и идући од куће до куће“ (Дела апостолска 20:20Ча).

У поређењу са англиканцима, 126 173 Сведока у Великој Британији бројчано је мало. Ипак они проводе око 20 сати месечно у посећивању хришћанских састанака. Затим, током 1992. сваки Сведок је провео просечно 16 додатних сати месечно објављујући другима добру вест о Божјем Краљевству, владавини која ће ускоро успоставити праведан нови свет (Матеј 24:14; 2. Петрова 3:13). Следећи пут кад те посете Јеховини Сведоци, да ли ћеш саслушати њихову специфичну поруку и открити шта их мотивише на њихову ревност?