Пређи на садржај

Пређи на садржај

Давалац ’сваког доброг дара‘

Давалац ’сваког доброг дара‘

Давалац ’сваког доброг дара‘

„Једном приликом ме је посетио један свештеник Реформисане цркве.Желео је да зна како ја водим своју цркву. Ја сам му рекао: ...’Ми не плаћамо никакве плате;нема ничег што би проузроковало да људи приговарају. Никада не сакупљамо прилоге.‘ ’Како добијате новац?‘ питао је. Ја сам одговорио: ’Па, др ——, ако вам кажем оно што је најједноставнија истина биће вам тешко да у то поверујете. Кад се људи заинтересују за овај пут, они не налазе никакав тањир за сакупљање новца пред својим носем. Али, они виде да постоје трошкови. Они кажу сами себи: „Ова дворана нешто кошта... Како могу приложити нешто новца за то?“‘ Погледао ме је као да размишља: ’За шта ме ви сматрате — за жутокљунца?‘ Рекао сам: ’Па, др ——, ја вам говорим целу истину... Кад неко добије благослов и има било каква средства, он то жели да користи за Господа. Ако нема средстава, зашто би требало да га ми подстичемо на то?‘“

Чарлс Т. Расел, први председник Watch Tower Society, „Кула стражара“, 15. јул 1915.

МИ ДАЈЕМО зато што је Јехова Бог био први који је давао. Његово давање почело је пре неизрецивих еона са створењем — његовим првим створењем, његовим ’јединорођеним сином‘ (Јован 3:16). Из љубави, он је давао дар живота другима.

Божји Син, Исус Христ, највећи је Јеховин дар за нас. Али, Божји Син, сам по себи, није крај Божјег давања. ’Велика милост [„незаслужена доброхотност“, NW] коју нам је Бог дао‘ оно је што апостол Павле назива Јеховиним ’неисказивим даром‘ (2. Коринћанима 9:14, 15). Тај дар очигледно укључује укупан износ све доброте и љубазне доброхотности коју Бог проширује на свој народ преко Исуса. Таква незаслужена доброхотност је тако чудесна да надилази људску моћ описивања или изражавања. Па ипак, постоје још и други аспекти Божјег давања.

Пре много времена, један краљ је мудро и понизно признао да било које добре ствари које је он давао као дарове у ствари припадају Јехови. Он је рекао: „Твоје [је] све што је на небу и на земљи; теби припада, Господе, краљевство, јер си ти сврх свега величанствено узвишен... Јер ко сам ја и шта је народ мој да бисмо ти добровољно могли приносити ове прилоге? Све од тебе долази, и што ми теби приносимо, из твојих руку примамо“ (1. Летописа 29:11-14).

Божји пример

Јаков, ученик Исуса Христа, знао је да је Јехова Бог извор свега што је сасвим добро у сваком погледу. Од њега долазе само савршени дарови. Јаков је писао: „Сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је, долази од оца Светлости, у коме нема промене ни сенке мењања“ (Јаков 1:17).

Чак и у погледу давања дарова, Јаков је видео колико се Бог разликује од људи. Људи могу давати добре дарове али они то не чине увек. Ти дарови могу потицати из неког себичног потицаја, или се могу употребити да искушају особу да учини нешто лоше. Код Јехове нема промене; он се не мења. Дакле, природа његових дарова се не мења. Они су увек искрени. Они увек унапређују добробит и срећу човечанства. Увек су доброхотни и од помоћи, никада деструктивни.

Потицаји за давање дарова

У данима Јакова, познате религиозне вође практиковале су давање дарова само да би их видели људи. Они су давали из лошег потицаја. Жудни за људским одобравањем, они су компромитовали своја праведна начела. Међутим, требало је да хришћани буду другачији. Исус их је саветовао: „Кад дакле дајеш милостињу, не труби пред собом, као што чине лицемери по синагогама и по улицама, да их хвале људи. У истину вам кажем да су они примили награду своју. Али ти кад дајеш милостињу, да не зна левица твоја што чини десница твоја; да се милостиња твоја чини тајно; и Отац твој, који види у тајности, вратиће ти“ (Матеј 6:2-4).

Хришћански разлог за давање дарова јесте да би се помогло другима да удовоље некој потреби или да бисмо их усрећили или да бисмо унапредили право обожавање. То није због самоузвисивања. Коначно, Јеховине очи могу продрети у најдубљи кутак нашег срца. Он може видети најдубљи потицај иза наших дарова милосрђа.

Јеховини сведоци настоје да у давању дарова следе пример Јехове и његовог Сина. Они дају од онога што имају. Они имају добру вест о Краљевству, и они то дају на благослов других. Знају да Пословице 3:9 кажу: „Част Господу дај имањем својим [„својим вредним стварима“, NW], првинама свих плодова својих.“ Због тога што свака канцеларија подружнице, скупштина и сваки појединац горљиво настоје да допринесу добробити свих, читаво братство постаје духовно јако и напредно. Материјални просперитет не води до духовног просперитета, али духовни просперитет доноси материјални просперитет довољан за потребе Јеховиног дела.

Начини за учествовање

Постоје многи начини на које свако може да да̂ лични допринос у подупирању добре вести. Један начин је у вези с Дворанама Краљевства. Сви чланови скупштине користе Дворану Краљевства. Неки пружају новчана средства за њену изградњу или изнајмљивање, осветљење, грејање и еркондишн, и одржавање. Пошто је подршка скупштини од стране сваког неопходна, у Дворани Краљевства су постављене кутије за прилоге, и примљени добровољни прилози користе се за покривање трошкова скупштине. Од вишка се, у складу с одлуком скупштине, може дати прилог локалној подружници Куле стражаре.

Прилози се могу дати самој подружници Друштва за оспособљавање и подршку мисионара и специјалних пионира у деловима света где добра вест није достигла главнину становништва. Други трошкови у ширењу добре вести у вези су с делом путујућих надгледника. Апостол Павле, који је поставио пример у путујућем делу у првом веку, похвалио је скупштину у Филипима: „И први и други пут посласте ми у потребу моју“ (Филипљанима 4:14-16). Осим трошкова за те гране пуновремене службе, које имају све подружнице, ту је и одржавање свих бетелских домова и издржавање оних који тамо живе и раде. Писање и штампање литературе која садржи дивну поруку добре вести заиста су предности дате од Бога, али такође је неопходна дистрибуција те литературе, а то изискује трошкове. Затим су ту трошкови већих скупова и конгреса, а да и не спомињемо судске случајеве који се воде да би се ’одбранила и законски утврдила добра вест‘ (Филипљанима 1:7NW).

Време које сваки Јеховин слуга троши у проповедању добре вести добровољно је, а исто је и са давањем његових материјалних средстава. Апостол Павле је саветовао на редовно издвајање новца за коришћење у подупирању ширења правог обожавања: „Што се тиче прилога који се купе за свете... Сваки први дан недеље нека сваки од вас оставља код себе и скупља колико може“ (1. Коринћанима 16:1, 2).

Кад особа даје прилог, она не зна увек тачно како ће он бити употребљен, али она види резултате у ширењу проповедања Краљевства. Извештаји у Годишњаку Јеховиних сведока за 1993. показују да се добра вест о Краљевству проповеда у више од 200 земаља и морских острва од стране више од 4 500 000 хришћанских слугу. Ти извештаји дирају срце. Дакле, сваки дар, без обзира на величину, помаже у ширењу добре вести широм света.

То дело се финансира комбинованим давањем свих. Неки су у стању да дају више, што у већој мери помаже у проповедничком делу. Други дају мање. Али они који дају скромне прилоге не треба да се осећају постиђеним или да мисле да је њихов удео и сувише безначајан. Јехова свакако не мисли тако. Исус је то учинио сасвим јасним када је показао колико Јехова цени удовичину лепту. „И виде једну сиромашну удовицу, која меташе онде две лепте; и рече: У истину вам кажем, ова сиромашна удовица метну више од свију, јер сви метнуше у сандук од сувишка свога, а она од сиротиње своје метну сву храну своју што имаше“ (Лука 21:2-4).

Ма каква можда била наша финансијска ситуација, ми можемо давати на начине који угађају Јехови. Псалмиста добро резимира како ми можемо дати славу нашем Краљу и Судији. Он каже: „Дајте Господу славу имена његова! Носите даре и идите у дворе његове!“ (Псалам 96:8). Зато, опонашајмо љубазан пример нашег небеског Оца нашим радосним давањем дарова зато што је он најпре дао нама.

[Оквир на 30. страни]

КАКО НЕКИ ДАЈУ ПРИЛОГЕ ЗА ДЕЛО ПРОПОВЕДАЊА КРАЉЕВСТВА

ПРИЛОЗИ ЗА СВЕТСКО ДЕЛО: Многи издвајају или предвиде у прорачуну извесну суму коју стављају у кутије за прилоге с натписом: „Прилози за дело Краљевства (Матеј 24:14)“. Сваког месеца скупштине прослеђују те суме или светској централи у Бруклину, Њујорк, или најближој канцеларији подружнице.

ДАРОВИ: Добровољне донације у новцу могу бити послате директно на Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, 25 Columbia Heights, Brooklyn, New York 11201, или на локалну канцеларију подружнице Друштва. Такође може бити дарован накит или друге вредносне ствари. Такве прилоге треба да прати кратко писмо у коме се каже да је то непосредан дар.

СПОРАЗУМ О УСЛОВНОЈ ДОНАЦИЈИ: Новац се може дати Хришћанској верској заједници Јехових сведока као депонован до донаторове смрти, под условом да се у случају личне потребе врати донатору.

ОСИГУРАЊЕ: Хришћанска верска заједница Јеховиних сведока може бити именована као корисник полисе животног осигурања или пензијског осигурања. Заједница треба да буде информисана о било којој таквој припреми.

БАНКОВНИ РАЧУНИ: Банковни рачуни, депозитне потврде, или индивидуални пензијски рачуни могу се дати Хришћанској верској заједници Јеховиних сведока, као депоновани или се могу учинити наплативим у случају смрти у складу с локалним банковним захтевима. Заједница треба да буде информисана о свакој таквој припреми.

ВРЕДНОСНИ ПАПИРИ И ОБВЕЗНИЦЕ: Вредносни папири и обвезнице могу се дати Хришћанској верској заједници Јеховиних сведока било као непосредан дар или уз споразум да доходак настави да се плаћа дароваоцу.

НЕКРЕТНИНЕ: Некретнине које се могу продати могу се дати Хришћанској верској заједници Јеховиних сведока било као непосредан дар или могу остати доживотно власништво донатора који може остати да до краја живота живи у њима. Пре преношења некретнина Заједници особа треба ступити у контакт са Заједницом.

ТЕСТАМЕНТИ И ЗАДУЖБИНЕ: Имовина или новац може се завештати Хришћанској верској заједници Јеховиних сведока путем законски састављеног тестамента или Заједница може бити именована као корисник задужбине. Тестамент у корист религиозне организације може омогућити одређене пореске олакшице. Копију тестамента или задужбине треба послати Заједници.

За даљње информације у вези с тим стварима, пишите на Treasurer’s Office, Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, 25 Columbia Heights, Brooklyn, New York 11201, или на локалну канцеларију подружнице Друштва.

[Слике на 31. страни]

Како се користе ваши прилози:

1. Бетелски добровољци

2. Изградња канцеларија подружнице

3. Хуманитарна помоћ

4. Дворане Краљевства

5. Мисионари