Пређи на садржај

Пређи на садржај

Рахаб — проглашена праведном помоћу дела̂ вере

Рахаб — проглашена праведном помоћу дела̂ вере

Рахаб — проглашена праведном помоћу дела̂ вере

ЗАМИСЛИ само! Блудница проглашена праведном с Божјег становишта. „Никада!“ узвикнули би многи. Па ипак, то се догодило проститутки Рахаби из Јерихона, древног канаанског града.

Библијски писац Јаков бележи: „Делима [се] оправда човек, а не самом вером. Тако и Рахаб, блудница, не оправда ли се делима кад прими уходе и изведе их другим путем? Као што је тело без духа мртво, тако је и вера без дела мртва“ (Јаков 2:24-26). Зашто је Рахаб била проглашена праведном? Шта је она учинила да би јој био додељен такав предносни положај пред Богом?

Долазе Израелци!

Вратимо се у годину 1473. пре н. е. Замислимо сцену. Јерихон је снажно утврђен. Смештена на врху градских зидина налази се кућа блуднице Рахабе. С тог повољног положаја, она вероватно може гледати ка истоку према набујалим водама реке Јордан (Јошуа 3:15). На њеној источној обали, може посматрати логор Израелаца, с борбеним снагама од преко 600 000. Они су на само неколико километара удаљености!

Рахаб је сазнала о израелским подвизима у бици. Она је такође чула о испољавањима Јеховине моћи, посебно у отварању пролаза за бекство Израелаца кроз Црвено море. Дакле, набујале реке Јордана сигурно неће бити никаква препрека. Време кризе је! Како ће Рахаб реаговати?

Рахаб заузима свој став

Ускоро, Рахаб прима два неочекивана посетиоца — уходе из израелског логора. Они траже смештај, и она их прима у свој дом. Али, вест о њиховој присутности стиже до краља Јерихона. Он брзо шаље своје службенике за спровођење закона да би их ухапсили (Јошуа 2:1, 2).

До времена кад краљеви службеници стижу, Рахаб је заузела свој став за Јехову Бога. „Учини да изиђу људи који су к теби дошли“, захтевају краљеви службеници. Рахаб сакрива уходе међу стабљике лана прострте да се суше на њеном крову. Она каже: „Истина је да су људи дошли к мени, али ја нисам знала одакле су; и како су ноћу врата [града] имала да се затворе, људи су изишли; не знам куда су се упутили; пожурите, стићи ћете их“ (Јошуа 2:3-5). Краљеви људи то и чине — али узалуд.

Рахаб је заварала непријатеље. Она одмах предузима даљње кораке чиме своју веру у Јехову показује делима. Она одлази горе на кров и каже уходама: „Господ вам је, знам, дао ову земљу.“ Рахаб признаје да су сви становници те земље пуни страха јер су чули да је Бог „осушио... Црвено море“ пред Израелцима пре 40 година. Народ такође зна да су Израелци предали два аморејска краља уништењу. „Кад то чусмо“, каже Рахаб, „изгубисмо храброст и дух је наш клонуо пред вама, јер је Господ, Бог ваш, Бог и горе на небу и доле на земљи“ (Јошуа 2:8-11).

Рахаб моли: „А сад, молим вас, закуните ми се Господом да ћете према дому оца мога имати ону самилост коју сам ја према вама имала. Дајте ми обећање да ћете сачувати живот оцу моме и матери мојој, браћи мојој и сестрама мојим, и свима њиховим“ (Јошуа 2:12, 13).

Ти људи се слажу и кажу Рахаби шта да уради. Са свог прозора она мора обесити скерлетно уже употребљено да би се уходе спустиле на земљу ван зидова Јерихона. Она мора да сакупи своју фамилију у свој дом, где они морају остати ради заштите. Рахаб даје уходама које одлазе корисне информације о положају земље и каже им како да избегну њихове гониоце. Уходе то и успевају. Након истицања скерлетног ужета и сакупљања чланова њеног домаћинства, Рахаб очекује даљњи развој догађаја (Јошуа 2:14-24).

Шта је Рахаб учинила? Па, она је показала да њена вера почива у Свемоћном Богу, Јехови! Она ће живети по његовим мерилима. Да, и она ће бити проглашена праведном за таква дела вере.

Зидови се руше!

Пролази неколико недеља. Праћени свештеницима — неким са овнујским роговима и другим који су носили свети ковчег савеза — израелски ратници круже око Јерихона. Они то чине једном дневно досад већ шест дана. Међутим, овог седмог дана они су марширали око града већ шест пута. Ево их опет!

Седми марш је завршен, дуги звук из рогова испуњава ваздух. Израелци сада снажно вичу. На то, Јехова проузрокује да се јерихонски заштитни зидови руше уз громовиту тутњаву. Једино део на који подупире Рахабину кућу остаје да стоји. Остатак града и његови становници бивају уништени. Због своје вере доказане делима, покајничка проститутка бива заштићена заједно са својим домаћинством, и она почиње да живи међу Јеховиним народом (Јошуа 6:1-25).

Осврт на Рахабине особине

Рахаб није била размажена беспосличарка, јер на њеном крову је био лан који се сушио на сунцу. Влакна лана би се користила за ткање ланеног платна. Такође је у Рахабиној кући била одређена количина гримизне узице (Јошуа 2:6, 18). Тако се она можда ангажовала у производњи ланеног платна и можда је познавала уметност фарбања. Да, Рахаб је била марљива жена. Изнад свега, она је према Јехови стекла страх пун поштовања. (Упореди Пословице 31:13, 19, 21, 22, 30.)

А како је с Рахабином другом професијом? Она није била само домаћица неке крчме. Не, Писмо је идентификује користећи хебрејске и грчке речи које означавају проститутку. На пример, хебрејска реч zohnah увек је у вези с незаконитим односом. Кад већ говоримо о томе, међу Канаанцима проституција није била посао с лошом репутацијом.

Јеховино коришћење блуднице показује његово велико милосрђе. Спољашњи изглед нас може преварити, али Бог „гледа на срце“ (1. Самуелова 16:7). Дакле, проститутке исправно наклоњеног срца које се кају за своје блудништво могу примити опроштај Јехове Бога. (Упореди Матеј 21:23, 31, 32). И Рахаб се окренула од греха на исправан пут имајући божанско одобравање.

Израелске уходе су живеле по Божјем закону, тако да у Рахабиној кући нису одсели из неморалних разлога. Њихов разлог је можда био тај што је било мање вероватно да ће њихова присутност изазвати сумњу ако буду у кући блуднице. Положај куће на зиду тог града такође би олакшао бекство. Јехова их је очигледно водио до грешнице чије срце је било тако повољно дирнуто извештајима о божанском поступању са Израелцима да се она покајала и променила своје путеве. Божја изјава да је требало да Израелци униште Канаанце због њихових неморалних поступака, и његов благослов Рахабе и освајања Јерихона, јасно показују да те уходе нису починиле неморал (Левитик 18:24-30).

А шта је с Рахабиним речима у циљу заваравања гонилаца ухода? Бог је одобрио њен начин поступања. (Упореди Римљанима 14:4.) Она је преузела ризик да би заштитила његове слуге, дајући доказ своје вере. Док је злобно лагање неисправно у Јеховиним очима, особа није обавезна да открије истините информације људима који немају право на њих. Чак ни Исус Христ није дао пуне детаље или директне одговоре када је чињење тога могло да донесе непотребну штету (Матеј 7:6; 15:1-6; 21:23-27; Јован 7:3-10). Очигледно је да Рахабин пут погрешног усмеравања непријатељских службеника мора бити посматран у том светлу.

Рахабина награда

Како је Рахаб била награђена за исказивање вере? Њено сачување приликом уништења Јерихона сигурно је било благослов од Јехове. Касније, она се удала за Салмона (Салму), сина Нахшона, кнеза региона пустоши из племена Јуде. Као родитељи богобојазног Боаза, Салмон и Рахаб су сачињавали везу у линији потомака која је водила до Давида, краља Израела (1. Летописа 2:3-15; Рут 4:20-22). Што је још значајније, некадашња проститутка Рахаб једна је од само четири жене које су поименце наведене у Матејевом родословљу Исуса Христа (Матеј 1:5, 6). Какав благослов од Јехове!

Иако неизраелка и некадашња проститутка, Рахаб је изванредан пример жене која је својим делима доказала да има пуну веру у Јехову (Јеврејима 11:30, 31). Попут других, од којих су неки напустили живот проституције, она ће примити још једну награду — ускрсење из мртвих у живот на рајској земљи (Лука 23:43). Због своје вере поткрепљене делима, Рахаб је стекла одобравање нашег небеског Оца који је пун љубави и опраштања (Псалам 130:3, 4). И њен изврстан пример свакако пружа охрабрење свим љубитељима праведности да гледају на Јехову Бога за вечни живот.

[Слика на 23. страни]

Рахаб је проглашена праведном јер су њена дела показала да има веру

[Слике на 24. страни]

Археолози су открили остатке древног Јерихона, укључујући мали део једног првобитног зида

[Извор]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.