Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сећаш ли се?

Сећаш ли се?

Сећаш ли се?

Да ли си ценио читање недавних издања Куле стражаре? Па, погледај можеш ли да одговориш на следећа питања:

Каква се практична помоћ може пружити болеснима и старима унутар скупштине данас?

У раној хришћанској скупштини, вођен је списак удовица у потреби за материјалном подршком (1. Тимотеју 5:9, 10). Слично томе данас, старешине могу да направе списак болесних и старијих којима треба посебна пажња. Међутим, не треба пустити да само старешине преузимају иницијативу на овом подручју. Сви у скупштини морају бити свесни таквих потреба (1. Тимотеју 5:4-8; 15. 8, стране 28 и 29).

Да ли је библијска прича о Јони кога је прогутала једна морска животиња невероватна?

Не, било велика уљарка, морски пас људождер или китопсина, могу прогутати човека. Осим тога, сам Исус је потврдио да је тај извештај о Јони истинит (Матеј 12:39, 40; 15. 8, страна 32).

Које су штетне последице празноверне употребе амулета и амајлија?

Њихова употреба у ствари одвраћа људе од разумног суочавања са својим проблемима и охрабрује их да на срећу гледају као на лек за све. Они такође дају ономе ко их користи лажан осећај сигурности. Што је још важније, особа која полаже веру у моћ магичних амулета и амајлија среће може предати контролу над својим животом невидљивим демонским силама (1. 9, страна 4).

Која су четири елемента која могу помоћи да се брак учини трајним?

То су спремност да се слуша, способност да се извини, способност да се пружи доследна емоционална подршка и жеља за нежним додиром (1. Коринћанима 13:4-8; Ефесцима 5:33; Јаков 1:19; 1. 9, страна 20).

Који је један начин на који Јехова пружа истрајност онима који се суочавају с искушењима?

Јехова то чини кроз примере устрајности забележене у његовој Речи, Библији (Римљанима 15:4). Док размишљамо о њима, ми смо охрабрени да устрајемо, и такође учимо много о томе како да истрајемо (15. 9, стране 11 и 12).

Шта је оданост Богу?

Оданост Богу односи се на оданост Јехови која нас покреће да чинимо оно што је њему угодно, чак и упркос тешким искушењима, зато што волимо Бога од срца (15. 9, страна 15).

Како треба да гледамо на Божје милосрђе?

Никада не треба да олако схватимо Божје велико милосрђе. Ми треба да будемо попут Павла и да покажемо наше цењење тиме што се боримо против наших сопствених несавршености (1. Коринћанима 9:27). На тај начин ми ћемо показати да, чак и упркос потешкоћама, имамо искрену жељу да чинимо оно што је исправно (1. 10, страна 23).

Зашто је одговарајуће што је Павле навео дуготрпљивост као први аспект љубави?

Каже се да не може постојати таква ствар као што је хришћанско заједништво без дуготрпљивости, или без стрпљивог подношења један другога. То је тако зато што смо сви ми несавршени, и наше несавршености и пропусти искушавају друге. Дакле, дуготрпљивост је од основне важности да би љубав постојала међу браћом (15. 10, страна 21).

Да ли су први хришћани употребљавали Божје име?

Докази кажу да. Исус је поучавао своје службенике да се моле Богу: ’Нек се свети име твоје‘ (Матеј 6:9). И на крају своје службе он се молио: „Ја објавих име твоје људима које си ми из света дао“ (Јован 17:6). Осим тога, рани примерци Септуагинте садржавали су Божје име у облику хебрејског Тетраграматона (1. 11, страна 30).

Који библијски примери показују да начин на који се односимо према нашим грешкама може утицати на наше животе?

Краљ Саул се тврдоглаво опирао савету, и његове грешке су се умножавале, што је коначно кулминирало његовом смрћу у Божјем неодобравању (1. Самуелова 15:17-29). С друге стране, упркос његовим грешкама и гресима, краљ Давид је покајнички прихватио исправљање и остао веран Јехови. Ти библијски примери показују да нам признавање наших грешака помаже да одржимо добар однос с Богом и да на тај начин имамо изглед на вечни живот (Псалам 32:1-5; 15. 11, стране 29 и 30).

Како Јехова долази у помоћ свом народу када су они у невољи због природних катастрофа или других разлога?

Јехова помаже, не чудесним одвраћањем сила природе или неким другим натприродним делом, већ једном другом силом коју већина људи не разуме у потпуности — љубављу. Да, Јехова заиста воли свој народ, и он међу њима гаји љубав једних према другима која је тако јака да је у стању да за њих учини оно што изгледа као чудо (1. Јованова 4:10-12, 21; 1. 12, страна 10).