Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова обилно даје мир и истину

Јехова обилно даје мир и истину

Јехова обилно даје мир и истину

„Исцелићу их и открити им обиље мира и истине“ (ЈЕРЕМИЈА 33:6NW).

1, 2. (а) Што се тиче мира, каква је историја нација̂? (б) Каквој је лекцији о миру Јехова поучио Израел 607. пре н. е.?

 МИР! Како је он пожељан, а ипак колико редак у људској историји! Нарочито 20. век није био век мира. Уместо тога, он је видео два најразорнија рата у људској историји. После Првог светског рата успостављена је Лига народа да одржава светски мир. Та организација је изневерила. После Другог светског рата основана је организација Уједињених нација с тим истим циљем. Треба само да читамо дневне новости да бисмо видели колико потпуно она такође изневерава.

2 Треба ли да будемо изненађени тиме што људске организације не могу донети мир? Уопште не. Пре више од 2 500 година Божји изабрани народ, Израел, био је поучен једној лекцији у овом погледу. Вавилон, светска сила у успону, запретила је у седмом веку пре н. е. Израеловом миру. Израел се за мир поуздао у Египат. Египат је изневерио (Јеремија 37:5-8; Језекиљ 17:11-15). Године 607. пре н. е., вавилонске војске су развалиле јерусалимске зидове и спалиле Јеховин храм. Тако је Израел на тежи начин спознао узалудност ослањања на људске организације. Уместо да се радује миру, нација је била одвучена у Вавилон у изгнанство (2. Летописа 36:17-21).

3. У испуњењу Јеховиних речи преко Јеремије, који су историјски догађаји поучили Израел другој битној лекцији о миру?

3 Међутим, пре пада Јерусалима, Јехова је открио да ће он, а не Египат, донети Израелу стваран мир. Преко Јеремије, он је обећао: „Исцелићу их и открити им обиље мира и истине. И довешћу натраг заробљенике Јудине и заробљенике Израелове, и изградићу их баш као на почетку“ (Јеремија 33:6, 7NW). Јеховино обећање почело је да се испуњава 539. пре н. е. када је Вавилон био поражен и када се израелским изгнаницима понудила слобода (2. Летописа 36:22, 23). До друге половине 537. пре н. е., група Израелаца прославила је Празник сеница на израелском тлу, први пут у 70 година! После тог празника, латили су се да поново изграде Јеховин храм. Како су се осећали у вези с тим? Извештај каже: „Сав народ клицаше на глас хвалећи Господа, јер се постављаху темељи дома Господњега“ (Јездра 3:11).

4. Како је Јехова подигао Израелце да обаве дело изградње храма, и које је обећање о миру дао?

4 Ипак, након тог срећног почетка Израелце су обесхрабрили противници и они су прекинули рад на градњи храма. Неколико година касније Јехова је подстакао пророке Агеја и Захарију да подигну Израелце да доврше дело поновне изградње. Како то за њих мора да је било узбудљиво да чују Агеја како каже с обзиром на храм који ће бити изграђен: „Слава ће овог дома бити већа него оног првог, говори Господ над војскама! и овом ћу месту ја мир дати“ (Агеј 2:9).

Јехова испуњава своја обећања

5. Шта је вредно запазити у вези са осмим поглављем Захарије?

5 У библијској књизи Захарије читамо о бројним надахнутим визијама и пророчанствима што су тада, у шестом веку пре н. е., јачала Божји народ. Та иста пророчанства настављају да и нас уверавају у Јеховину подршку. Она нам пружају сваки разлог да верујемо да ће Јехова дати мир свом народу такође и у нашим данима. На пример, у осмом поглављу књиге која носи његово име, пророк Захарија десет пута говори речи: ’Овако говори Господ‘. Сваки пут, та изјава уводи једну божанску објаву повезану с миром Божјег народа. Нека од тих обећања испунила су се тада у Захаријиним данима. Сва су се испунила или се испуњавају данас.

„Обузе ме на Сион силна љубомора“

6, 7. На које начине је Јехова био ’љубоморан за Сион с великим гневом‘?

6 Тај израз први пут се појављује у Захарији 8:2, где читамо: „Овако говори Господ над војскама: Обузе ме на Сион силна љубомора и велики гнев имам на њ.“ Јеховино обећање да ће бити љубоморан, да ће имати велику ревност, за свој народ значило је да ће бити будан за обнављање њиховог мира. Обнова Израела на његовој земљи и поновна изградња храма били су докази такве ревности.

7 Ипак, шта је са онима који су се били супротстављали Јеховином народу? Јеховина ревност за свој народ била је изједначена с његовим ’великим гневом‘ према тим непријатељима. Кад су верни Јевреји обожавали у поново изграђеном храму, могли су размишљати о судбини моћног Вавилона, који је сада био пао. Такође су могли мислити о потпуном неуспеху непријатеља који су били покушавали да спрече поновну изградњу храма (Јездра 4:1-6; 6:3). И могли су захвалити Јехови што је своје обећање испунио. Његова ревност довела их је до тријумфа!

„Град истинити“

8. Како је Јерусалим, у Захаријиним данима, постао град истинити за разлику од ранијих времена?

8 Други пут Захарија пише: „Овако вели Господ.“ Које су Јеховине речи у овој прилици? „Вратих се у Сион и населих се усред Јерусалима, и Јерусалим ће се звати град истинити, и гора Господа над војскама света гора“ (Захарија 8:3ДК). Пре 607. пре н. е., Јерусалим ни на који начин није био град истинити. Његови свештеници и пророци били су корумпирани, а његов народ неверан (Јеремија 6:13; 7:29-34; 13:23-27). Сада је Божји народ поново градио храм, показујући своју преданост чистом обожавању. У духу Јехова је поново живео у Јерусалиму. Поново су у њему изговаране истине чистог обожавања, и тако се Јерусалим могао назвати ’град истинити‘. Његова узвишена локација могла се назвати ’гора Господа‘.

9. Коју је изузетну промену у стању доживео ’Израел Божји‘ 1919?

9 Иако су ове две објаве биле значајне за древни Израел, оне такође имају пуно значења и за нас како се 20. век приближава крају. Скоро пре 80 година, током Првог светског рата, неколико хиљада помазаника који су тада представљали „Израел Божји“ отишли су у духовно заробљеништво, баш као што је древни Израел отишао у заробљеништво у Вавилон (Галатима 6:16). Пророчански, били су описани као телеса која леже на улици. Ипак, имали су искрену жељу да Јехову обожавају „духом и истином“ (Јован 4:24ДК). Стога их је, 1919, Јехова ослободио заробљеништва, подижући их из њиховог духовно мртвог стања (Откривење 11:7-13). Тако је на Исаијино пророчанско питање Јехова одговорио с изразитим Да: „Може ли земља за један дан настати? Може ли се народ у један дан родити?“ (Исаија 66:8). Године 1919, Јеховин народ је поново постојао као духовна нација на својој сопственој „земљи“, то јест духовном имању на земљи.

10. Каквим су се благословима, почев од 1919, радовали помазани хришћани у својој „земљи“?

10 Сигурни у тој земљи, помазани хришћани су служили у Јеховином великом духовном храму. Били су означени као „верни и разборити роб“, прихватајући одговорност старања за Исусове земаљске поседе, што је предност којој се они још увек радују док се 20. век ближи свом завршетку (Матеј 24:45-47NW). Они су добро научили лекцију да је Јехова „сам Бог мира“ (1. Солуњанима 5:23Ча).

11. Како су се религиозне вође хришћанског света показале да су непријатељи Божјег народа?

11 Међутим, шта је с непријатељима Израела Божјег? Јеховина ревност за његов народ равна је његовом гневу према противницима. Током Првог светског рата религиозне вође хришћанског света извршиле су огроман притисак док су покушавале — и подбациле — да затру ту малу групу хришћана који говоре истину. Током Другог светског рата слуге хришћанског света су биле уједињене само у једној ствари: на обе стране сукоба, подстицале су владе да сузбију Јеховине сведоке. Чак и данас, у многим земљама религиозне вође подстрекавају владе да ограниче или забране хришћанско проповедничко дело Јеховиних сведока.

12, 13. Како Јехова изражава гнев према хришћанском свету?

12 Код Јехове то није прошло неопажено. Након Првог светског рата хришћански свет је, заједно с преосталим делом Вавилона великог, доживео пад (Откривење 14:8). Реалност пада хришћанског света постала је јавно позната када је, почев од 1922, изливен низ симболичних невоља које су јавно излагале његово мртво стање и упозоравале на његово долазеће уништење (Откривење 8:7–9:21). Као доказ да се изливање ових невоља и даље наставља, говор „Крај кривој религији је близу“ био је одржан широм света 23. априла 1995, попраћен дистрибуцијом стотине милиона примерака специјалног издања Вести Краљевства.

13 Данас, хришћански свет је у јадном стању. Током целог 20. века његови чланови су се међусобно убијали у жестоким ратовима благословљеним од њихових свештеника и слугу. У неким земљама његов утицај је практично нула. Он је осуђен на уништење заједно с преосталим делом Вавилона великог (Откривење 18:21).

Мир за Јеховин народ

14. Која је пророчанска слика у речима о људима у миру дата?

14 С друге стране, у овој 1996. години Јеховин народ се радује обиљу мира у својој обновљеној земљи, како је то описано у Јеховиној трећој објави: „Овако говори Господ над војскама: Опет ће седети старци и старице по улицама Јерусалимским, са штапом у руци због великог броја дана својих. Улице ће градске бити пуне детића и девојчица, који ће се играти по њима“ (Захарија 8:4, 5).

15. Упркос ратовима нација, каквом се миру радују Јеховине слуге?

15 Ова дивна слика у речима оцртава нешто изузетно у овом ратом разореном свету — људе у миру. Почев од 1919. испуњавају се Исаијине пророчанске речи: „Мир, мир оном који је далеко и оном који је близу, говори Господ. Исцелићу их! Ал’ ... нема мира бездушницима говори мој Бог“ (Исаија 57:19-21). Наравно, Јеховин народ, иако није део света, не може избећи да ускомешаност нација не утиче на њега (Јован 17:15, 16). У неким земљама они устрајавају под озбиљним потешкоћама, и неколицина је чак била и убијена. Па ипак, прави хришћани имају мир на два основна начина. Прво, они имају „мир с Богом по [свом] Господу... Исусу Христу“ (Римљанима 5:1). Друго, они имају мир међу собом. Они негују „мудрост одозго“ која је ’пре свега чиста, затим мирољубива‘ (Јаков 3:17Ча; Галатима 5:22-24). Осим тога, они очекују да се у најпотпунијем смислу радују миру када ће ’смерни чувати земљу и уживати у изобиљу мира‘ (Псалам 37:11).

16, 17. (а) Како су „старци и старице“ као и ’детићи и девојчице‘ ојачали Јеховину организацију? (б) Шта приказује мир Јеховиног народа?

16 Још увек има ’стараца и старица‘ међу Јеховиним народом, помазаника који се сећају раних тријумфа Јеховине организације. Њихова верност и устрајност се веома цене. Млађи помазаници су преузели вођство за време ватрених дана 1930-их, Другог светског рата, као и у узбудљивим годинама пораста након тога. Даље, нарочито од 1935, појавило се ’велико мноштво‘ ’других оваца‘ (Откривење 7:9; Јован 10:16). Како су помазани хришћани бивали све старији и како их је било све мање, друге овце су се прихватиле дела проповедања и прошириле га по читавој земљи. У недавним годинама друге овце навиру у земљу Божјег народа. Па, само прошле године 338 491 њих крштено је у знак свог предања Јехови! Такви нови су заиста, духовно говорећи, врло млади. Њихова свежина и ентузијазам се високо цене, док увећавају редове оних што певају захвалне хвале „Богу нашему, који седи на престолу, и јагњету!“ (Откривење 7:10).

17 Данас, ’улице градске су пуне детића и девојчица‘, Сведока с младалачком енергичношћу. У службеној 1995. години, примљени су извештаји из 232 земље и острва. Али ту нема никаквог међународног ривалства, никакве међуплеменске мржње, никакве неприкладне љубоморе између помазаника и других оваца. Сви духовно расту заједно, уједињени у љубави. Светско братство Јеховиних сведока заиста је јединствено на светској сцени (Колошанима 3:14; 1. Петрова 2:17Ча).

Претешко за Јехову?

18, 19. Како је, у годинама после 1919, Јехова постигао оно што је с људског гледишта можда изгледало претешко?

18 Давне 1918. када се помазани остатак састојао само од неколико хиљада обесхрабрених душа у духовном заробљеништву, нико није могао предвидети у ком ће се правцу догађаји одвијати. Ипак, Јехова је знао — како износи његова четврта пророчанска објава: „Овако говори Господ над војскама: Ако је то чудно пред очима остатка тог народа у то време, хоће ли то бити чудно и пред мојим очима?, говори Господ над војскама“ (Захарија 8:6).

19 Године 1919, Јеховин дух је оживео његов народ за предстојеће дело. Ипак, вера је била потребна да би се чврсто држало уз малу организацију Јеховиних обожавалаца. Било их је тако мало, и многе ствари нису биле јасне. Међутим, мало по мало Јехова их је организационо ојачао и опремио их да врше хришћанско дело проповедања добре вести и прављења ученика (Исаија 60:17, 19; Матеј 24:14; 28:19, 20). Постепено, он им је помогао да разаберу таква спорна питања као што су неутралност и универзални суверенитет. Да ли је било претешко за Јехову да то постигне помоћу те мале групе Сведока? Одговор је засигурно не! То потврђују стране 12-15 овог часописа, које пружају табелу активности Јеховиних сведока за службену 1995. годину.

„Ја ћу им бити Бог“

20. Колико је обимно сакупљање Божјег народа било пророковано да ће бити?

20 Пета објава надаље показује то срећно данашње стање Јеховиних сведока: „Овако говори Господ над војскама: Ево, избављам свој народ из земље источне и из земље западне. Вратићу их, и они ће наставати усред Јерусалима, и биће мој народ и ја ћу им бити Бог истином и правдом“ (Захарија 8:7, 8).

21. На који начин се одржава и проширује обилан мир Јеховиног народа?

21 У 1996, ми без устезања можемо рећи да се добра вест проповеда широм света, од „земље источне“ па до „земље западне“. Од људи свих народа праве се ученици, и они виде испуњење Јеховиног пророчанства: „Синови ће твоји сви бити научени од Господа, и обилан мир имаће синови твоји“ (Исаија 54:13ДК). Ми имамо мир јер нас Јехова образује. У ту сврху издаје се литература на преко 300 језика. Само прошле године, додан је даљњи 21 језик. Часопис Кула стражара сада се симултано издаје на 111 језика, а Пробудите се! на 54. Народни и међународни конгреси дају јавни приказ мира Божјег народа. Седмични састанци нас уједињују и пружају нам охрабрење које нам је потребно да бисмо остали чврсти (Јеврејима 10:23-25). Да, Јехова образује свој народ у ’истини и правди‘. Свом народу он даје мир. Како смо благословљени што имамо удела у том обиљу мира!

Можеш ли објаснити?

◻ Како је, у савремено доба, Јехова ’великим гневом реван‘ за свој народ?

◻ Како се Јеховин народ радује миру, чак и у земљама разореним ратом?

◻ На који начин су ’улице градске пуне детића и девојчица‘?

◻ Какве су припреме начињене тако да Јеховин народ може бити поучен од Јехове?

[Питања за разматрање]

[Табела на странама 12-15]

ИЗВЕШТАЈ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА ШИРОМ СВЕТА ЗА СЛУЖБЕНУ 1995. ГОДИНУ

(Види увезано годиште)

[Слика на странама 8, 9]

У шестом веку пре н. е. верни Јевреји који су поново градили храм научили су да је Јехова једини поуздани извор мира