Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Љубите истину и мир“!

„Љубите истину и мир“!

„Љубите истину и мир“!

„Реч Господа над војскама овако ми проговори: ... Љубите истину и мир“ (ЗАХАРИЈА 8:18, 19).

1, 2. (а) Каква је историја човечанства што се тиче мира? (б) Зашто овај садашњи свет никад неће видети прави мир?

 „СВЕТ никада није имао мир. Увек је негде — и често на више места истовремено — био рат.“ Тако је рекао професор Милтон Мејер с Масачусецког универзитета у САД. Какав жалостан коментар о хуманости! Истина, људи желе мир. Политичари су испробали све начине да га сачувају, од Pax Romana из римског доба до политике „Узајамно засигураног уништења“ током Хладног рата. Ипак, коначно, сви њихови напори су подбацили. Као што се Исаија пре много векова изразио, „горко весници мира плачу“ (Исаија 33:7). Зашто је то тако?

2 То је зато што трајан мир мора потицати из одсутности мржње и похлепе; мора бити утемељен на истини. Мир не може бити заснован на лажима. Због тога је Јехова када је обећавао обнову и мир древном Израелу рекао: „Ја ћу као реку мир на њега навратити, а славу народа као бујан поток“ (Исаија 66:12). Бог овог система ствари, Сотона Ђаво, јесте „крвник“, убица, и „лажа и отац лажи“ (Јован 8:44; 2. Коринћанима 4:4). Како свет икада може с таквим једним богом имати мир?

3. Који је значајан дар Јехова дао свом народу, упркос томе што живе у свету пуном потешкоћа?

3 Ипак, значајно је да Јехова даје мир свом народу чак иако он живи у Сотонином ратом разореном свету (Јован 17:16). У шестом веку пре н. е. он је испунио своје обећање дато преко Јеремије и дао ’мир и истину‘ свом посебном народу када га је вратио у његов завичај (Јеремија 33:6NW). И у овим последњим данима, он даје „мир и истину“ свом народу у његовој „земљи“, то јест земаљском духовном имању, иако живе у најгорим тегобним временима која је овај свет до сада видео (Исаија 66:8; Матеј 24:7-13; Откривење 6:1-8). Док настављамо наше осматрање 8. поглавља Захарије, стећи ћемо дубље цењење за тај од Бога дани мир и ту истину и видети шта ми морамо учинити да бисмо сачували свој удео у њима.

’Нека вам се укрепе руке‘

4. Како је Захарија охрабрио Израел да поступа ако жели да искуси мир?

4 По шести пут у 8. поглављу Захарије чујемо Јеховину узбудљиву објаву: „Овако говори Господ над војскама: Нека се укрепе руке вама који слушате у ово време ове речи из уста пророка од дана кад се основа дом Господа над војскама, да се сазида храм. Јер пре тих дана не беше награде ни за човека ни за животињу, нити беше мира од непријатеља ни ономе који одлажаше, ни ономе који долажаше, и ја пустих све људе једнога на другога“ (Захарија 8:9, 10).

5, 6. (а) Због обесхрабрења Израелаца, каква је била ситуација у Израелу? (б) Какву је промену Јехова обећао Израелу ако на прво место стави обожавање њега?

5 Захарија је ове речи изговорио док се храм поново градио у Јерусалиму. Пре тога, Израелци који су се вратили из Вавилона обесхрабрили су се и прекинули с радом на изградњи храма. Због тога што су обратили пажњу на свој лични комфор, нису имали никакав благослов нити икакав мир од Јехове. Иако су обрађивали своја поља и бринули се за винограде, нису напредовали (Агеј 1:3-6). Било је то као да су радили ’без награде‘.

6 Сада када се храм поново градио, Захарија је охрабрио Јевреје да се ’укрепе‘, храбро стављајући Јеховино обожавање на прво место. Шта би се десило ако би то учинили? „Сада нисам као пре остатку тог народа, говори Господ над војскама. Јер ће усеви напредовати [’биће семена мира‘, NW], лоза ће носити свој плод, и земља ће рађати свој род, и небо ће давати росу своју. Све ћу ја то дати остатку тог народа. И као што бејасте под проклетством међу народима, доме Јудин и доме Израиљев, тако ћу вас избавити и бићете под благословом. Не бојте се, и нек се укрепе мишице ваше!“ (Захарија 8:11-13). Ако Израел буде поступао одлучно, напредоваће. Раније, када су народи желели да наведу пример проклетства, могли су указати на Израел. Сада би Израел био пример благослова. Какав одличан разлог да ’укрепе руке‘!

7. (а) Какве је узбудљиве промене доживео Јеховин народ, с врхунцем у службеној 1995. години? (б) Осматрајући годишњи извештај, које земље видиш да имају изузетан извештај о објавитељима, пионирима, просеку сати?

7 Како данас стоје ствари? Па, у годинама пре 1919, Јеховином народу је донекле недостајала ревност. Они нису заузели потпуно неутралан став у Првом светском рату, и имали су нагињање да следе човека пре него свог Краља, Исуса Христа. Као последица тога, неки су били обесхрабрени унутрашњим и спољашњим противљењем организацији. Затим, 1919, уз Јеховину помоћ они су укрепили руке (Захарија 4:6). Јехова им је дао мир, и они су снажно напредовали. То се види из њиховог извештаја о последњих 75 година, који достиже свој врхунац у службеној 1995. години. Као народ, Јеховини сведоци се клоне национализма, трибализма, предрасуда и свих других извора мржње (1. Јованова 3:14-18). Они са истинском ревношћу служе Јехови у његовом духовном храму (Јеврејима 13:15; Откривење 7:15). Само прошле године, провели су преко милијарду сати говорећи другима о свом небеском Оцу! Сваког месеца водили су 4 865 060 библијских студија. У просеку, 663 521 особа учествовала је у пионирској служби сваког месеца. Кад слуге хришћанског света желе да пруже пример људи који су истински одушевљени у свом обожавању, они понекад укажу на Јеховине сведоке.

8. Како сваки поједини хришћанин може извући корист из ’семена мира‘?

8 Јехова свом народу, због његове ревности, даје ’семе мира‘. Сваки појединац који узгаја ово семе видеће да мир расте у његовом срцу и његовом животу. Сваки хришћанин који верује и који тежи за миром с Јеховом и са сухришћанима има удела у истини и миру народа Јеховиног имена (1. Петрова 3:11; упореди с Јаковом 3:18). Није ли то дивно?

„Не бојте се!“

9. Какву је промену у свом опхођењу са својим народом Јехова обећао?

9 Сада читамо седму Јеховину објаву. Која је она? „Овако говори Господ над војскама: Као што вам намислих зло учинити, кад ме оци ваши дражише, говори Господ над војскама, и не раскајах се, тако опет у ове дане намислих да добро чиним Јерусалиму и дому Јудину. Не бојте се!“ (Захарија 8:14, 15).

10. Који извештај Јеховиних сведока показује да се они не плаше?

10 Иако је Јеховин народ био разасут у духовном смислу током Првог светског рата, у њиховим срцима желели су да чине оно што је исправно. Стога је Јехова, након што је применио извесну дисциплину, променио свој начин опхођења према њима (Малахија 3:2-4). Данас, ми гледамо уназад и горљиво му захваљујемо за то што је учинио. Истина, били смо ’омрзнути од свих народа‘ (Матеј 24:9). Многи су затварани, а неки су чак и умрли за своју веру. Често се суочавамо са апатијом или непријатељством. Али, не плашимо се. Знамо да је Јехова јачи од било каквог противљења, видљивог или невидљивог (Исаија 40:15; Ефесцима 6:10-13). Ми нећемо престати да пазимо на речи: „Уздај се у Господа! Буди јак и нек је срце твоје јако!“ (Псалам 27:14).

„Говорите истину један другоме“

11, 12. Шта појединачно треба да имамо на уму уколико желимо да имамо пуни удео у благословима које Јехова даје свом народу?

11 Да бисмо имали пуни удео у благословима од Јехове, постоје ствари које треба да упамтимо. Захарија каже: „Ево што треба да чините: Говорите истину један другоме, судите право и за мир на вратима својим. Не мислите један другоме зло у срцу своме, и не љубите криве заклетве. Јер на све то ја мрзим, говори Господ“ (Захарија 8:16, 17).

12 Јехова нас подстиче да говоримо истину (Ефесцима 4:15, 25). Он не чује молитве оних који смишљају штетне ствари, и скривају истину ради личног добитка, или изговарају лажне заклетве (Пословице 28:9). Пошто мрзи отпадништво, он жели да прионемо уз библијску истину (Псалам 25:5; 2. Јованова 9-11). Надаље, старешине које се баве правним случајевима, попут старијих мужева на градским вратима у Израелу, треба своје савете и одлуке да заснивају на библијским истинама, а не на личном мишљењу (Јован 17:17). Јехова жели да они ’суде за мир‘, тиме што покушавају да, као хришћански пастири, обнове мир између сукобљених страна и што помажу покајничким грешницима да поново стекну мир с Богом (Јаков 5:14, 15; Јуда 23). Истовремено, они чувају мир скупштине, храбро истерујући оне који тај мир ремете тиме што намерно истрајавају у неисправном поступању (1. Коринћанима 6:9, 10).

„Радост и весеље“

13. (а) Какву је промену у погледу пошћења пророковао Захарија? (б) Какав се пост држао у Израелу?

13 Сада, чујемо осму достојанствену објаву: „Овако говори Господ над војскама: Пост четвртога, пост петога, пост седмога и пост десетога месеца, обратиће се за дом Јудин у радост и весеље и у празнике весеља. Али љубите истину и мир“ (Захарија 8:19). Под Мојсијевим законом, Израелци су постили на Дан помирења како би изразили жаљење због својих греха (3. Мојсијева 16:29-31ДК). Четири поста које Захарија помиње очигледно су држана да би се оплакали догађаји повезани са освајањем и уништењем Јерусалима. (2. Краљевима 25:1-4, 8, 9, 22-26). Сада се међутим храм поново гради и Јерусалим поново настањује. Оплакивање се обратило у радост, а постови су могли постати празнично време.

14, 15. (а) Како је прослава Меморијала била велики разлог за радовање, и на шта нас то треба подсетити? (б) Као што се види из годишњег извештаја, које земље су имале изузетан број присутних на Меморијалу?

14 Данас, ми не држимо постове које је Захарија поменуо, нити постове које је прописивао Закон. Пошто је Исус дао свој живот за наше грехе, ми се радујемо благословима већег Дана помирења. Наши греси су покривени, не само на симболичан начин, већ потпуно (Јеврејима 9:6-14). Следећи заповест небеског Првосвештеника, Исуса Христа, ми држимо Меморијал његове смрти као једину свечану прославу на хришћанском календару (Лука 22:19, 20). Не доживљавамо ли „радост и весеље“ док се заједно окупљамо сваке године ради те прославе?

15 Прошле године, окупило се 13 147 201 особа да би прославило Меморијал, 858 284 више него 1994. Какво мноштво! Замисли радовање у 78 620 скупштина Јеховиних сведока док се неуобичајено велики број људи сабирао у њиховим Дворанама Краљевства за ту прославу. Сигурно, сви присутни били су покренути да ’љубе истину и мир‘ док су се сећали смрти Онога који је „пут и истина и живот“ и који сада влада као Јеховин велики „Кнез мира“! (Јован 14:6; Исаија 9:6). Та прослава имала је посебно значење за оне који су је одржавали у земљама растрзаним метежом и ратом. Нека наша браћа била су сведоци неописивих страхота током 1995. Па ипак, ’мир Божји, који превазилази сваки разум, чувао је срца њихова и мисли њихове у Исусу Христу‘ (Филипљанима 4:7).

’Хајдемо да размекшамо лице Јеховино‘

16, 17. Како људи из народа могу ’размекшати лице Јеховино‘?

16 Ипак, одакле су сви ти милиони који су присуствовали Меморијалу дошли? Девета Јеховина објава разјашњава: „Овако говори Господ над војскама: Још ће долазити народи и становници многих градова. Долазиће становници једнога града у други, говорећи: Хајдемо да се молимо Господу [„да размекшамо лице Јеховино“, NW], и да тражимо Господа над војскама! Ићи ћемо и ми. Тако ће долазити многи народи да траже Господа над војскама у Јерусалиму, и да се моле Господу“ (Захарија 8:20-22).

17 Људи који су присуствовали Меморијалу желели су да ’траже Господа над војскама‘. Многи од њих били су његове предане, крштене слуге. Милиони других присутних још нису стигли дотле. У неким земљама број присутних на Меморијалу био је четири или пет пута већи од броја објавитеља Краљевства. Тим многим заинтересованим појединцима потребна је помоћ да наставе да напредују. Поучимо их да се радују спознању да је Исус умро за наше грехе и да сада влада у Божјем Краљевству (1. Коринћанима 5:7, 8; Откривење 11:15). И охрабримо их да се предају Јехови Богу и подложе његовом наименованом Краљу. На тај начин, они ће ’размекшати лице Јеховино‘ (Псалам 116:18, 19; Филипљанима 2:12, 13).

„Десет људи од свих језика народа“

18, 19. (а) У испуњењу Захарије 8:23, ко је данас „Јудејин“? (б) Ко су данас „десет људи“ што ’хватају Јудејина за скут‘?

18 Последњи пут у осмом поглављу Захарије читамо: „Овако говори Господ над војскама“. Која је Јеховина коначна објава? „У то ће време десет људи од свих језика народа ухватити једног Јудејина за скут говорећи: Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23). У Захаријиним данима, природни Израел је био Божји изабрани народ. Међутим, у првом веку тај Израел је одбацио Јеховиног Месију. Стога, наш Бог је изабрао „Јудејина“ — један нови Израел за свој посебан народ, ’Израел Божји‘ састављен од духовних Јевреја (Галатима 6:16; Јован 1:11; Римљанима 2:28, 29). Коначан број ових треба да буде 144 000, изабраних из човечанства да владају с Исусом у његовом небеском Краљевству (Откривење 14:1, 4).

19 Већина од ових 144 000 већ су умрли верни и отишли су на своју небеску награду (1. Коринћанима 15:51, 52; Откривење 6:9-11). Мало њих остало је на земљи и они се радују што виде да „десет људи“ који изабирају да иду с ’Јудејином‘ заиста јесу „мноштво велико, ...од свакога рода и племена, народа и језика“ (Откривење 7:9; Исаија 2:2, 3; 60:4-10, 22).

20, 21. Како се крај овог света приближава, како можемо остати у миру с Јеховом?

20 Како се крај овога света неумољиво приближава, хришћански свет је попут Јерусалима у Јеремијиним данима: „Миру се надасмо, али то добро не дође, и времену опорављења, а гле страва!“ (Јеремија 14:19). Таква страва достићи ће врхунац кад се народи окрену против лажне религије и насилно окончају с њом. Кратко након тога, народи ће и сами доживети уништење у Божјем коначном рату, Армагедону (Матеј 24:29, 30; Откривење 16:14, 16; 17:16-18; 19:11-21). Какво ће то време ускомешаности бити!

21 Кроз све то, Јехова ће штитити оне који љубе истину и узгајају ’семе мира‘ (Захарија 8:12NW; Софонија 2:3). Останимо, онда, на сигурном унутар земље његовог народа, док га ревносно јавно хвалимо и помажемо што је могуће већем броју особа да ’размекшају лице Јеховино‘. Ако тако чинимо, увек ћемо се радовати Јеховином миру. Да, „Господ народу своме силу даје; Господ народ свој благосиља миром“ (Псалам 29:11).

Можеш ли објаснити?

◻ Како је Божји народ ’укрепио руке‘ у Захаријиним данима? А данас?

◻ Како одговарамо на прогонство, непријатељство и апатију?

◻ Шта је укључено у то да ’говоримо истину један другоме‘?

◻ Како особа може ’размекшати лице Јеховино‘?

◻ Који се велики разлог за радовање види у испуњењу Захарије 8:23?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Прошле године, Јеховини сведоци су провели 1 150 353 444 сата говорећи људима о Божјем Краљевству