Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је мир могућ?

Да ли је мир могућ?

Да ли је мир могућ?

„УВЕК ће негде бити рата. То је жалосна истина о човечанству.“ Ово песимистичко гледиште недавно се појавило у писму једног читаоца у часопису Newsweek. Слажеш ли се с тим? Да ли је рат неизбежан и мир немогућ? Судећи по историји, није тешко на оба питања одговорити са да. Докле год сежу записи, човечанство се упетљавало у један рат за другим, а сукоби су постајали све разорнији како су људи развијали ефикасније начине убијања једни других.

Ни 20. век није био изузетак. Заиста, сведочио је о најкрвавијим ратовима уопште, али је сведочио и о нечем новом. Пре педесет година Сједињене Државе су увеле нуклеарно доба тиме што су бациле две атомске бомбе на Јапан. У пет деценија од тада, нације су развиле огромне залихе нуклеарног оружја које би много пута изнова могле уништити људски род. Да ли ће постојање нуклеарног оружја коначно одвратити људе од вођења рата? Чињенице говоре за себе. Од 1945. много милиона људи је погинуло у ратовима — иако до сада више нису бацане нуклеарне бомбе.

Зашто је људска раса тако ратоборна? Encyclopedia Americana спомиње неке аспекте људског друштва који су историјски водили до рата. Они укључују религиозну нетолеранцију, расизам, културне разлике, разликовање идеологија (као што су комунизам и капитализам), национализам и доктрину националног суверенитета, економске услове и популарно прихватање милитаризма. Кад читаш ту листу, видиш ли ишта што је вероватно да ће се променити у блиској будућности? Да ли ће нације бити мање одлучне да бране свој суверенитет? Да ли ће људи постати мањи расисти? Да ли ће религиозни фундаменталисти бити мање фанатични? То је веома невероватно.

Онда, зар уопште не постоји никаква нада да ће једног дана ствари бити боље и да ће бити трајан мир? Да, постоји нада. Упркос немиру овог света, чак је и данас могуће пронаћи мир. Милиони су то урадили. Дозволи да ти испричамо о неколико таквих људи и размисли шта ти њихова искуства могу значити.

[Извор слике на 2. страни]

Позадина на насловној страни и 32. страна: Reuters/Bettmann

[Извор слике на 3. страни]

Reuters/Bettmann