Пређи на садржај

Пређи на садржај

Они су пронашли мир у немирном свету

Они су пронашли мир у немирном свету

Они су пронашли мир у немирном свету

СЛИКА на насловној страни овог часописа описује један призор ватрене борбе у Босни и Херцеговини. Може ли на таквом месту постојати мир? Изненађујуће, одговор је да. Иако се римокатоличке, православне и муслиманске заједнице у тој трагичној земљи боре за територију, многи појединци чезну за миром, а неки су га и пронашли.

Ђоремови су били становници Сарајева, и били су Јеховини сведоци. Усред свег немира у том граду, они су по навици посећивали своје ближње да би с њима делили добру вест о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). Зашто? Зато што је породица Ђорем знала да је то Краљевство стварно, да је већ успостављено на небесима и да је то најбоља и једина нада човечанства за мир. Јеховини сведоци имају потпуно поверење у оно што је апостол Павле назвао „добра вест мира“ (Ефесцима 2:17NW). Захваљујући људима као што су Божо и Хена Ђорем, многи у Босни и Херцеговини проналазе мир.

Прави мир што долази

О Ђоремовима се има још шта рећи. Ипак, поразговарајмо најпре о једном другом пару који је стекао поверење у Божје Краљевство. Зову се Артур и Арина. Они су са својим синчићем живели у једној републици на подручју бившег Совјетског Савеза. Када је избио грађански рат, Артур се борио на једној од страна. Ипак, ускоро се питао: ’Зашто се борим против ових људи који су били моји ближњи?‘ Напустио је земљу и, након много тешкоћа, стигао са својом младом породицом у Естонију.

Приликом једне посете Санкт Петербургу, Артур је упознао Јеховине сведоке и био је импресиониран оним што је сазнао о Божјем Краљевству. Јеховина је воља да Божје Краљевство ускоро буде једина владавина над човечанством (Данило 2:44). Тада ће земља бити мирољубиво место, где више неће бити грађанских ратова или међународних сукоба. Исаија је прорекао о том времену: „Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Господа као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9).

Приметивши слику о тој будућој мирољубивој земљи у једном помоћном средству за проучавање Библије које му је показао Сведок, Артур је напоменуо да је живео на месту које је тако изгледало. Ипак, оно је сада уништено грађанским ратом. У Естонији Артур и његова породица уче више о Божјем Краљевству кроз библијски студиј с Јеховиним сведоцима.

Мир усред немира

Псалам 37:37 каже: „Гледај чиста човека и пази на правог човека, јер наслеђе миран човек има.“ У ствари, мир особе која је чиста и исправна у Божјим очима није ограничен на њену будућност. Она га ужива управо сада. Како је то могуће? Размотримо искуство једног човека који се зове Пол.

Пол живи у једном удаљеном избегличком логору у југозападној Етиопији, иако он у ствари потиче из једне суседне земље. У својој домовини је упознао једног Јеховиног сведока који је радио за једну нафтну компанију, и тај човек му је дао помоћно средство за проучавање Библије, књигу Истина која води до вечног живота. a Пол се никада није поново срео с тим Сведоком али је пажљиво проучавао књигу. Грађански рат га је отерао у избеглички логор у Етиопији, и тамо је говорио другима о ономе што је научио. Једна мала група је то прихватила као истину. Ускоро су проповедали другима у логору на основу онога што су научили.

Пол је писао централи Watch Tower Societyja тражећи помоћ. Један слуга који је послат из Адис Абебе био је запрепашћен када је затекао 35 људи који су чекали на њега, спремни да сазнају више о Божјем Краљевству. Начињене су припреме да се пружи помоћ на редовној основи.

Како се може рећи да људи попут Пола уживају мир? Њихов живот није лак, али они имају веру у Бога. Када су погођени немиром овог света, они примењују библијски савет: „Не узнемирујте се ни за што, него у свим стварима казујте потребе своје Богу с молитвама и молбама, с давањем хвале.“ Као резултат тога, они имају задовољство које је данас ретко. Речи апостола Павла скупштини у Филипима примењују се на њих: „И мир Божји, који превазилази сваки разум, сачуваће срца ваша и мисли ваше у Исусу Христу.“ Заиста, они осећају близак однос с Јеховом, ’Богом мира‘ (Филипљанима 4:6, 7, 9).

Садашњи мир

Устоличени Краљ Божјег Краљевства је Исус Христ, у Библији назван „Кнез мира“ (Исаија 9:6). О њему је древни пророк рекао: „Он ће народима мир објавити и владаће од мора до мора, и од река до крајева земље“ (Захарија 9:10). Надахнуте речи као што су ове имале су дубок утицај на живот једног човека који се зове Хосе.

Некад је Хосе био у затвору. Био је терориста и био је ухапшен док се припремао да дигне у ваздух полицијску касарну. Мислио је да ће једино насиље присилити владу да побољша услове у његовој земљи. Док је био у затвору Јеховини сведоци су почели да проучавају Библију с његовом супругом.

Након што је Хосе био ослобођен, и он је студирао Библију и ускоро су речи из Псалма 85:9 почеле да се примењују на њега: „Послушаћу што Бог, Господ, говори, јер он мир народу своме и вернима својим казује.“ Међутим, тај стих закључује упозорењем: „Али да не буду опет бесни [’самопоуздани‘, NW].“ Дакле, особа која тражи Јеховин мир неће дозволити себи да поступа независно или насупрот Његовој вољи.

Данас су Хосе и његова супруга хришћанске слуге. Они упућују друге на Јеховино Краљевство као решење проблема које је Хосе раније покушавао да реши бомбама направљеним код куће. Они су спремни да верују Библији, која каже: „Господ ће дати добро“ (Псалам 85:12ДК). Заиста, Хосе је недавно посетио касарну коју је планирао да уништи. Зашто? Да би тамо говорио тим породицама о Божјем Краљевству.

Мирољубиви људи

У Псалму 37:10, 11, Библија каже: „Још мало и нестаће бездушника. Погледаћеш на место његово, и њега већ неће више бити. Али смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира.“ Какав славан изглед!

Међутим, запази да је Јеховин мир само за ’смерне‘. Они који траже мир можда морају научити да буду мирољубиви. То је био случај с Китом, који живи на Новом Зеланду. Кит је био описиван као „снажног стаса и личности, агресиван и свадљив“. Био је члан једне банде и живео је у кући која је била права тврђава с вртовима којима су патролирала три пса чувара да би зауставили наметљивце. Његова супруга, мајка његово шесторо деце, развела се од њега.

Када је Кит упознао Јеховине сведоке, добра вест је имала дубок утицај на њега. Ускоро су он и његово шесторо деце посећивали састанке са Сведоцима. Ускоро је ошишао своју до струка дугу косу и почео да прича својим бившим друговима о Божјем Краљевству. Неки од њих су такође почели да проучавају Библију.

Попут милиона људи доброг срца широм света, Кит је почео да примењује речи апостола Петра: „Јер ко хоће живот да заволи и да види срећне дане, ... нек се уклони од зла и нек добро чини, нека тражи мир и устраје у њему“ (1. Петрова 3:10, 11). Китова бивша жена је пристала да се поново уда за њега, и он сада учи како да „тражи мир и устраје у њему“.

Јеховин мир је био спасилац за многе, укључујући и бившег спортисту рођеног у бившем СССР-у. Овај човек је освајао медаље на Олимпијским играма, али је постао разочаран и окренуо се дрогама и алкохолу. Након 19 година пуних догађаја које укључују три године казне у радном логору у Сибиру, путовање бродом као слепи путник за Канаду и то што је два пута скоро умро због своје навике узимања дроге, молио се Богу за помоћ да пронађе праву сврху у животу. Библијски студиј са Сведоцима који говоре руски помогао му је да пронађе одговоре на своја питања. Данас је овај човек, попут милиона других, пронашао мир с Богом и са собом.

Нада у ускрсење

Коначно, вратимо се Божи и Хени Ђорем у Сарајево. Овај пар је имао петогодишњу кћеркицу, Магдалену. Прошлог јула, све троје су изашли из куће да би још једном учествовали у својој проповедничкој активности када су били убијени гранатом која је експлодирала. Шта је с миром о коме су проповедали другима? Да ли је граната која је узела њихов живот показала да то није био прави мир?

Нипошто! У овом систему ствари догађају се трагедије. Људи страдају од бомби или граната. Други умиру због болести или у несрећама. Многи умиру од старости. Они који уживају Божји мир нису имуни, али могућност таквих догађаја не оставља их без наде.

Исус је обећао својој пријатељици Марти: „Ја сам ускрсење и живот; ко верује у мене, ако и умре живеће“ (Јован 11:25). Ђоремови су веровали у ово, као што верују сви Јеховини сведоци. И Ђоремови су веровали да ће и ако умру, бити ускрснути на земљи која ће тада заиста бити мирољубиво место. Јехова Бог „ће отрти сваку сузу од очију њихових и смрти неће више бити, ни жалости ни вике, ни болести неће више бити, јер првих ствари нестаде“ (Откривење 21:4).

Баш пре него што је умро, Исус је рекао својим следбеницима: „Дајем вам свој мир... Нека се не узнемирава ваше срце“ (Јован 14:27Ча). Ми се радујемо с Ђоремовима који су имали тај мир и који ће га сигурно још потпуније уживати у ускрсењу. Ми смо срећни због свих оних који обожавају Јехову, Бога мира. Такве особе имају душевни мир. Они уживају мир с Богом. Они гаје мир с другима. И они имају поверење у мирољубиву будућност. Да, они су пронашли мир, иако живе у немирном свету. Заиста, сви који обожавају Бога у духу и истини уживају мир. Нека би и ти нашао такав мир.

[Фуснота]

a Издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Слике на 7. страни]

Они су пронашли мир упркос томе што живе у немирном свету