Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Право управљати речју истине‘

’Право управљати речју истине‘

’Право управљати речју истине‘

РЕЧ Божја је складиште начела неопходних за успешан живот. Она може помоћи слугама да поучавају, укоравају и исправљају (2. Тимотеју 3:16, 17). Међутим, да бисмо имали пуну корист од овог божански обезбеђеног вођства морамо следити савет апостола Павла Тимотеју: „Постарај се да се покажеш као искушан човек пред Богом, као радник који се нема чега стидети и право управља речју истине“ (2. Тимотеју 2:15).

Божја Реч је упоређена, између осталог, са хранљивим млеком, јаком храном, освежавајућом и очишћујућом водом, огледалом и оштрим мачем. Разумевање тога шта ови изрази значе помаже слугама да вешто користе Библију.

Дељење млека Божје Речи

Млеко је храна потребна новорођеним бебама. Како беба расте, у њену исхрану се постепено уводи јака храна, али док се не почне с тим, она може сварити само млеко. У многим погледима, они који мало знају о Божјој Речи јесу попут беба. Било да је особа новозаинтересована за Божју Реч или је већ неко време упозната с њом, ако има само основно разумевање онога о чему Библија говори она је духовна беба и потребна јој је лако сварљива храна — духовно ’млеко‘. Она још увек није у могућности да свари ’јаку храну‘, дубине Речи Божје (Јеврејима 5:12).

То је био случај у новоформираној скупштини у Коринту када им је Павле писао: „Млеком вас нахраних а не јачим јелом, јер га још не могасте ... поднети“ (1. Коринћанима 3:2). Требало је да Коринћани прво науче „прва слова речи Божје“ (Јеврејима 5:12). На њиховом степену развоја нису могли сварити „дубине Божје“ (1. Коринћанима 2:10).

Попут Павла, данашње хришћанске слуге показују своју бригу за духовне бебе тако што им дају ’млеко‘, то јест, тако што им помажу да постану чврсто утемељени у основним хришћанским доктринама. Они охрабрују такве нове или незреле особе да се ’зажеле духовнога и чистога млека‘ (1. Петрова 2:2). Апостол Павле је показао да је приметио да је новима потребна конкретна пажња када је писао: „А онај који се храни млеком нема искуства речи правде, јер је дете“ (Јеврејима 5:13). Од Божјих слугу се захтева стрпљење, обзир, разумевање и нежност док деле чисто млеко Речи с новима и неискуснима на кућним библијским студијима и у скупштини.

Управљање јаком храном Божје Речи

Да би напредовао до спасења једном хришћанину је потребно више од „млека“. Кад једном јасно разуме и прихвати основне библијске истине, он је спреман да напредује до ’јаке хране која припада зрелим људима‘ (Јеврејима 5:14). Како то може урадити? У основи, кроз редовну рутину личног студија и дружења на хришћанским састанцима. Такве добре навике ће помоћи да један хришћанин постане духовно јак, зрео и ефикасан у служби (2. Петрова 1:8). Не треба да заборавимо да осим спознања, чињење Јеховине воље такође представља духовну храну (Јован 4:34).

Данас је „верни и разборити роб“ наименован да снабдева Божје слуге храном у право време и да им помаже да разумеју „бескрајно свестрану мудрост Божју“. Јехова, својим духом, открива дубоке библијске истине посредством овог лојалног роба који верно издаје духовну „храну у право време“ (Матеј 24:45-47NW; Ефесцима 3:10, 11; упореди с Откривењем 1:1, 2). Сваки поједини хришћанин је одговоран да у потпуности користи такве објављене припреме (Откривење 1:3).

Наравно, неке ствари у Библији „тешко разумеју“ чак и зрели хришћани (2. Петрова 3:16). Има загонетних изјава, пророчанстава и илустрација које захтевају много проучавања и медитације. Дакле, лични студиј укључује копање по Божјој Речи (Пословице 1:5, 6; 2:1-5). Нарочито старешине имају одговорност у овом погледу кад поучавају скупштину. Било да воде Скупштински студиј књиге или Студиј Куле стражаре, држе јавна предавања или служе у неком другом својству поучавања, старешине треба да буду темељно упознате са својим материјалом и да буду спремне да обрате пажњу на своју ’уметност поучавања‘ док скупштини преносе јаку духовну храну (2. Тимотеју 4:2NW).

Вода која освежава и очишћује

Исус је рекао Самарјанки на бунару да ће јој дати да пије нешто што ће у њој постати „извор воде која тече у живот вечни“ (Јован 4:13, 14; 17:3). Ова животодајна вода укључује све Божје припреме за добијање живота кроз Јагње Божје, а те припреме су објашњене у Библији. Као појединци који жеђају за том ’водом‘ ми прихватамо позив који упућују дух и невеста Христова да ’узмемо воду живота забадава‘ (Откривење 22:17). Пијење ове воде може значити вечни живот.

Надаље, Библија поставља морална и духовна мерила за праве хришћане. Док примењујемо ова божански постављена мерила ми смо очишћени Јеховином Речју, ’опрани‘ од свих обичаја које Јехова Бог мрзи (1. Коринћанима 6:9-11). Из тог разлога је истина која је садржана у надахнутој Речи названа ’водено купање‘ (Ефесцима 5:26Ча). Ако не дозвољавамо Божјој истини да нас чисти на овај начин, наше обожавање за њега неће бити прихватљиво.

Интересантно, старешине које ’право управљају речју истине‘ такође су упоређене с водом. Исаија каже да су они „као потоци живе воде у пресухој земљи“ (Исаија 32:1, 2). Старешине пуне љубави испуњавају овај опис кад посећују своју браћу као духовни пастири, користећи Божју освежавајућу Реч да пренесу изграђујуће, утешне, духовне информације које јачају и утврђују. (Упореди с Матејем 11:28, 29.) a

Чланови скупштине се радују посетама старешина. „Знам колико старешине могу деловати ублажујуће, и тако сам срећна што је Јехова учинио ову припрему“, каже Бони. Линда, једна самохрана мајка, пише: „Уз библијско охрабрење, старешине су ми помогле да изађем на крај. Слушали су и показали самилост.“ Мајкл каже: „Учинили су да осећам да сам део организације која брине.“ „Посете старешина помогле су ми да савладам периоде тешке депресије“, каже друга. Посете старешина које духовно уздижу јесу попут хладног, освежавајућег пића. Особе сличне овцама су утешене док им старешине пуне љубави помажу да схвате како се библијска начела примењују у њиховој ситуацији (Римљанима 1:11, 12; Јаков 5:14).

Користи Божју Реч као огледало

Кад нека особа узима јаку храну, сврха није само у томе да се ужива у укусу. Уместо тога, она очекује да добије храну која ће јој омогућити да функционише. Ако је она дете, очекује да ће јој храна помоћи да порасте и постане одрасла особа. Слично је и с духовном храном. Лични библијски студиј може бити пријатан, али то није једини разлог за студиј. Духовна храна треба да нас промени. Она нам помаже да идентификујемо и доносимо плодове духа и помаже нам да обучемо ’нову личност која се обнавља у познању, по обличју онога који ју је створио‘ (Колошанима 3:10; Галатима 5:22-24). Духовна храна нам такође помаже да растемо до зрелости, и чини нас способнијима да примењујемо библијска начела у излажењу на крај с нашим проблемима и у помагању другима да изађу на крај са својим.

Како можемо рећи да ли Библија има такав утицај на нас? Ми користимо Библију као огледало. Јаков је рекао: „Будите пак и испунитељи речи, а не само слушачи... Јер ко је слушалац речи а не и делатељ, он је као човек који гледа лице своје телесно у огледалу, и пошто се огледао отиде и одмах заборави какав беше. Али који прозре у закон савршен, у закон слободе, и остане у њему, и не буде заборавни слушач, него творац дела, тај ће бити блажен у деловању своме“ (Јаков 1:22-25).

Ми ’прозиремо‘ у Божју Реч када је пажљиво испитујемо и упоређујемо шта смо у односу на оно шта би требало да будемо према Божјим мерилима. Ако то радимо постаћемо „испунитељи речи, а не само слушачи“. Библија ће добро утицати на нас.

Божја Реч као мач

Коначно, апостол Павле нам помаже да схватимо како можемо користити Божју Реч као мач. Када нас упозорава на ’поглаваре, власти и управитеље овог света таме, и духове пакости испод неба‘, он нас подстиче да ’узмемо мач духовни који је реч Божја‘ (Ефесцима 6:12, 17). Божја Реч је неопходно оружје које можемо користити да пресечемо сваку замисао која се „подиже против познања Божјег“ (2. Коринћанима 10:3-5).

Неоспорно, „реч Божја је жива и јака“ (Јеврејима 4:12). Јехова говори човечанству преко страница своје надахнуте Речи. Добро је користи у поучавању других и разоткривању лажних доктрина. Искористи је да охрабриш, изградиш, освежиш, утешиш, мотивишеш и духовно ојачаш друге. И нек те Јехова ’учини способним за свако добро дело, за извршење воље његове‘, тако да ћеш увек радити оно „што је њему угодно“ (Јеврејима 13:21).

[Фуснота]

a Види чланак у Кули стражари од 15. септембра 1993, стране 20-23, под насловом „Они саосећајно пасу мале овце“.

[Слика на 31. страни]

Старешине охрабрују друге ’право управљајући речју истине‘