Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мојсије и Арон — одважни објавитељи Божје Речи

Мојсије и Арон — одважни објавитељи Божје Речи

Они су вршили Јеховину вољу

Мојсије и Арон — одважни објавитељи Божје Речи

ЗАМИСЛИ призор: осамдесетогодишњи Мојсије и његов брат Арон, стоје пред најмоћнијим човеком на земљи — египатским фараоном. За Египћане је овај човек више од представника богова. Они верују да је он са̂м бог. Сматрају га самим утеловљењем Хоруса, божанства са соколовом главом. Заједно са Изидом и Озирисом, Хорус је сачињавао главно тројство међу египатским боговима и богињама.

Свако ко се приближио фараону није могао а да не примети претећу фигуру кобрине главе која штрчи из средишта његове круне. Наводно, ова змија је могла избацити ватру и уништење на све фараонове непријатеље. Сада су Мојсије и Арон дошли пред овог бога-краља с нечувеним захтевом — да отпусти поробљене Израелце како би могли одржати празник свом Богу, Јехови (Излазак 5:1).

Јехова је већ прорекао да ће фараоново срце бити тврдокорно. Стога Мојсије и Арон нису били изненађени његовим пркосним одговором: „Ко је Господ, да слушам, глас његов и пустим Израиља да иде? Не познајем ја Господа, и нећу пустити Израиља да иде“ (Излазак 4:21; 5:2). Тако је постављена сцена за драматично суочење. Током следећег сусрета, Мојсије и Арон су фараону представили запањујућ доказ да они заступају правог и свемоћног Бога.

Дешава се чудо

Као што га је Јехова поучио, Арон је извршио једно чудо које је доказало Јеховину надмоћност над египатским боговима. Он је пред фараона бацио свој штап који је одмах постао велика змија! Збуњен овим чудом, фараон је сазвао своје свештенике који практикују магију. a Уз помоћ демонских сила ови људи су могли да учине нешто слично са својим штаповима.

Ако су фараон и његови свештеници злурадо гледали, то је било само тренутно. Замисли њихова лица када је Аронова змија прогутала њихове змије, једну по једну! Сви присутни су могли видети да египатска божанства нису дорасла истинитом Богу, Јехови (Излазак 7:8-13).

Међутим, чак и после овога, фараоново срце је остало тврдокорно. Тек након што је Бог нанео на Египат десет опустошујућих удараца, или невоља, фараон је коначно рекао Мојсију и Арону: „Устајте, идите из народа мога и ви и синови Израиљеви. Идите и служите Господу као што сте казали“ (Излазак 12:31).

Лекције за нас

Шта је омогућило Мојсију и Арону да приступе моћном фараону Египта? У почетку је Мојсије изразио недостатак поуздања у своју способност, тврдећи да је „спорих уста и спора језика“. Чак и након што је био увераван у Јеховину подршку, преклињао је: „Пошљи онога кога будеш хтео да пошаљеш.“ Другим речима, Мојсије је молио да Бог пошаље неког другог (Излазак 4:10, 13). Ипак, Јехова је користио кротког Мојсија, дајући му мудрост и снагу потребну да изврши свој задатак (Бројеви 12:3).

Данас, слуге Јехове Бога и Исуса Христа извршавају заповест да ’стварају ученике од људи из свих нација‘ (Матеј 28:19, 20NW). Да бисмо извршили наш део у испуњавању овог опуномоћења, ми треба да најбоље употребимо библијско спознање и наше способности које можда поседујемо (1. Тимотеју 4:13-16). Уместо да се усмеравамо на наше мањкавости, прихватимо с вером сваки задатак који нам Бог даје. Он нас може квалификовати и ојачати да вршимо његову вољу (2. Коринћанима 3:5, 6; Филипљанима 4:13).

Пошто је Мојсије био суочен с људским и демонским противљењем, сигурно му је била потребна натчовечанска помоћ. Отуда га је Јехова уверавао: „Гле, правим те Богом за фараона“ (Излазак 7:1). Да, Мојсије је имао божанску подршку и ауторитет. С Јеховиним духом на њему, Мојсије није имао разлога да се плаши фараона или тих поносних владаревих кохорти.

И ми се морамо ослањати на Јеховин свети дух, или активну силу, да бисмо извршили нашу службу (Јован 14:26; 15:26, 27). Уз божанску подршку ми можемо поновити речи Давида који је певао: „У Бога се уздам и не бојим се. Шта ми може човек?“ (Псалам 56:12).

У својој самилости Јехова није оставио Мојсија самог на његовом задатку. Уместо тога, Бог је рекао: „Арон, брат твој, биће твој пророк. Ти ћеш говорити све што ти ја заповедим, а Арон брат твој говориће фараону“ (Излазак 7:1, 2). Како је љубазно од Јехове што је деловао у границама онога чиме је Мојсије разумно могао руковати!

Бог нам је обезбедио друштво сухришћана који прихватају изазов да буду Сведоци Јехове, Свевишњег (1. Петрова 5:9). Дакле, упркос препрекама с којима се можда сусрећемо будимо попут Мојсија и Арона — одважни објавитељи Божје речи.

[Фуснота]

a Хебрејска реч преведена „свештеници који практикују магију“ указује на групу врачара који су тврдили да поседују натприродне моћи веће од демонских. Веровало се да ови људи могу призвати демоне на послушност и да демони немају моћ над овим врачарима.

[Слика на 25. страни]

Мојсије и Арон су одважно заступали Јехову пред фараоном