Пређи на садржај

Пређи на садржај

Човечанству је потребно спознање Бога

Човечанству је потребно спознање Бога

Човечанству је потребно спознање Бога

„Разумећеш страх Јеховин, и наћи ћеш са̂мо спознање Бога“ (ПОСЛОВИЦЕ 2:5NW).

1. Зашто се може рећи да је људско срце ремек-дело божанског инжењеринга?

 ОТПРИЛИКЕ 5 600 000 000 људских срца на земљи куца управо сада. Сваког дана твоје сопствено срце откуца 100 000 пута и испумпа еквивалент од 7 600 литара крви кроз 100 000 километара кардиоваскуларног система твог тела. Ни један други мишић не ради марљивије од тог ремек-дела божанског инжењеринга.

2. Како би описао фигуративно срце?

2 У погону је такође и 5 600 000 000 фигуративних срца на земљи. У фигуративном срцу пребивају наше емоције, наша мотивација, наше жеље. Оно је седиште наше мисли, нашег разумевања, наше воље. Фигуративно срце може бити поносно или понизно, тужно или весело, мрачно или просветљено (Немија 2:2; Приче Соломунове 16:5ДК; Матеј 11:29; Дела апостолска 14:17; 2. Коринћанима 4:6; Ефесцима 1:16-18).

3, 4. Како добра вест достиже срца?

3 Јехова Бог може читати људско срце. Пословице 17:3 кажу: „За сребро топионица, за злато је пећ, али срца Господ искушава.“ Па ипак, уместо да само прочита свако срце и изрекне пресуду, Јехова употребљава своје Сведоке да с добром вешћу достигну срца људи. То је у складу с речима апостола Павла: „Који год призове име Господње спашће се. Али како ће призивати онога у кога не вероваше? А како ће веровати у онога за кога не чуше? А како ће чути за њега, ако га нико не проповеда? А како ће проповедника бити, ако нису послани? —, као што стоји написано: ’Красне ли су ноге оних који мира глас доносе, који добре вести доносе!‘“ (Римљанима 10:13-15).

4 Јехови је било угодно да своје Сведоке пошаље до крајева земље да ’доносе добру вест‘ и да пронађу оне с пријемљивим срцима. Сада нас има преко 5 000 000 — што представља просек од 1 Сведока на отприлике 1 200 људи на земљи. Достизање срца̂ милијарди с добром вешћу није лако. Али Јехова води то дело преко Исуса Христа и привлачи ка њему особе искреног срца. Тако се пророчанство записано у Исаији 60:22 показује истинитим: „Од најмањега хиљада ће постати, од мањега силан народ. Ја, ја, Господ, учинићу брзо то у своје време.“

5. Шта је спознање, и шта се може рећи о светској мудрости?

5 То време је сада, и једна ствар је јасна: милијардама на земљи је потребно спознање. У основи, спознање је упућеност у чињенице која се стиче кроз искуство, посматрање или проучавање. Свет је накупио много спознања. Учињен је напредак на таквим подручјима као што су транспорт, здравство и комуникације. Али да ли је светско спознање оно које човечанству заиста треба? Тешко! Ратовање, тлачење, болест и смрт и даље муче човечанство. Често се светска мудрост у великој мери показује као песак у пустињској олуји који се непрестано премешта.

6. Какво је Божје спознање у поређењу са светском мудрошћу у погледу крви?

6 Да то илуструјемо: пре два века било је уобичајено прибегавати пуштању крви као наводном леку. Џорџу Вашингтону, првом председнику Сједињених Држава, пуштана је крв више пута у завршним сатима његовог живота. У једном тренутку он је рекао: „Пустите ме да умрем на миру; не могу још дуго.“ Био је у праву, јер је умро тог истог дана — 14. децембра 1799. Уместо пуштања крви, данас је нагласак на трансфузији крви у људско тело. Обе процедуре су скопчане с проблемима у вези са смрћу. Међутим, током свег тог времена Божја Реч је говорила: „Да се уздржавате... од крви“ (Дела апостолска 15:29Ча). Божје спознање је увек исправно, поуздано и савремено.

7. Какво је тачно библијско спознање у поређењу са светском мудрошћу с обзиром на васпитавање деце?

7 Осмотри још један пример непоуздане светске мудрости. Годинама су психолози заступали попустљиво васпитавање деце, али је касније један од његових поборника признао да је то била грешка. Немачка филолошка асоцијација је једном рекла да је попустљивост „барем индиректно одговорна за проблеме које сада имамо с младим људима“. Светска мудрост се као ношена ветровима може заносити тамо-амо, али тачно библијско спознање је неуздрмано. Библија даје уравнотежен савет у погледу васпитавања деце. „Карај сина свога, и даће ти мира, и донеће души твојој уживања“, кажу Пословице 29:17. Такву дисциплину треба применити с љубављу, јер је Павле писао: „Очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у Господњој науци и опомени“ (Ефесцима 6:4Ча).

„Са̂мо спознање Бога“

8, 9. Како би објаснио шта Пословице 2:1-6 кажу о спознању које је човечанству заиста потребно?

8 Иако је Павле био образован човек, он је рекао: „Ако ко међу вама мисли да је мудар по овоме свету, нека буде луд, да би постао мудар. Јер је мудрост овога света лудост пред Богом“ (1. Коринћанима 3:18, 19). Само Бог може обезбедити спознање које је човечанству заиста потребно. С обзиром на то спознање Пословице 2:1-6 кажу: „Ако примиш, сине, речи моје, поучења моја ако чуваш, и научиш ухо своје да на мудрост пази, и к разуму срце своје пригнеш, да, ако призовеш мудрост и к разуму глас обратиш; ако их као сребро тражиш и као благо сакривено добро истражујеш осетићеш тада страх од Господа, и познање наћи ћеш ти Бога јер Господ мудрост даје, из његових уста знање и разум долазе.“

9 Они које мотивише добро срце посвећују пажњу мудрости тиме што од Бога дато спознање исправно примењују. Они пригињу своје срце к разборитости, тиме што пажљиво одмеравају чињенице које уче. Они, у суштини, призивају разумевање, то јест способност да виде како се аспекти неке ствари међусобно повезују. Особе искреног срца раде као да копају за сребром и траже скривено благо. Али које велико благо проналазе они с пријемљивим срцем? Налазе „са̂мо спознање Бога“. Шта је то? Једноставно речено, то је спознање које се налази у Божјој Речи, Библији.

10. Шта морамо чинити да бисмо имали добро духовно здравље?

10 Спознање Бога је здраво, стабилно, животодајно. Оно унапређује духовно здравље. Павле је подстицао Тимотеја: „Имај у памети пример [„образац“, NW] здравих речи које си чуо од мене, у вери и љубави Исуса Христа“ (2. Тимотеју 1:13). Језик поседује образац речи. Слично томе, ’чист језик‘ библијске истине поседује ’образац здравих речи‘ који се темељи углавном на библијској теми оправдања Јеховиног суверенитета помоћу Краљевства (Софонија 3:9). Тај образац здравих речи ми морамо задржати у уму и срцу. Ако желимо избећи фигуративно срчано обољење и остати духовно здрави, морамо применити Библију у животу и у пуној мери искористити духовне припреме које Бог чини преко ’верног и разборитог роба‘ (Матеј 24:45-47NW; Титу 2:2). Увек имајмо на уму да нам је за добро духовно здравље потребно спознање Бога.

11. Који су неки разлози због којих је човечанству потребно спознање Бога?

11 Осмотри и друге разлоге због чега је милијардама на земљи потребно спознање Бога. Да ли сви они знају како су земља и човечанство настали? Не, не знају. Да ли цело човечанство познаје правог Бога и његовог Сина? Да ли је свако свестан спорних питања која је Сотона покренуо с обзиром на божански суверенитет и човеков интегритет? Опет не. Да ли људи уопште знају зашто старимо и умиремо? Још једном морамо рећи не. Да ли сви становници земље схватају да Божје Краљевство сада влада и да живимо у последњим данима? Јесу ли свесни злих духовних сила? Да ли сви људи имају поуздано спознање о томе како имати срећан породични живот? И да ли масе знају да је радостан живот у рају намера нашег Створитеља за послушно човечанство? И на ова питања је одговор исто не. Јасно је, дакле, да је човечанству потребно спознање Бога.

12. Како можемо обожавати Бога „духом и истином“?

12 Човечанству је потребно спознање Бога и због оног што је Исус рекао у молитви у последњој ноћи свог живота. Мора да су апостоли били дубоко дирнути кад су га чули да каже: „Живот је вечни у томе да тебе познају, тебе, јединога истинитога Бога, и онога кога си ти послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Примењивање таквог спознања јесте једини начин да се Бог прихватљиво обожава. „Бог је дух; и који му се моле, духом и истином треба да се моле“, рекао је Исус (Јован 4:24ДК). Ми Бога обожавамо „духом“ када нас покреће срце пуно вере и љубави. А како га обожавамо „истином“? Тиме што проучавамо његову Реч и обожавамо га у складу с његовом откривеном истином — ’са̂мим спознањем Бога‘.

13. Који је догађај забележен у Делима апостолским 16:25-34, и шта из њега можемо научити?

13 Сваке године хиљаде особа започињу да обожавају Јехову. Ипак, да ли се библијски студији са заинтересованим људима морају водити једно дуго време, или је могуће да особе искреног срца брже дођу до крштења? Па, осмотри шта се десило у случају тамничара и његовог домаћинства, споменутом у Делима апостолским 16:25-34. Павле и Сила су били затворени у Филипима, али усред ноћи један велики земљотрес је отворио затворска врата. Мислећи да су сви затвореници побегли и да ће бити строго кажњен, тамничар је хтео да изврши самоубиство када му је Павле рекао да су сви тамо. Павле и Сила „јавише реч Господњу њему и свима који бејаху у дому његову“. Тај тамничар и његова породица били су паганци који нису имали библијску позадину. Ипак, у тој једној ноћи они су постали верници. И више од тога, ’крстише се он и сви његови‘. Биле су то неуобичајене околности, али ти нови су били поучени основним истинама а затим су остале ствари научили на скупштинским састанцима. Нешто слично треба бити могуће и данас.

Жетва је велика!

14. Зашто постоји потреба да се води већи број ефикасних библијских студија у краћем периоду?

14 Било би изврсно кад би Јеховини сведоци могли да воде већи број ефикасних библијских студија у краћем периоду. За тим постоји стварна потреба. На пример, у земљама источне Европе људи морају да се уписују на листу чекања за библијске студије. То је такође случај и на другим местима. У једном граду у Доминиканској Републици, пет Сведока је имало толико много захтева да нису могли водити све студије. Шта су урадили? Охрабрили су заинтересоване да посећују састанке у Дворани Краљевства и да се упишу на листу чекања за библијске студије. Иста ситуација постоји на многим местима широм планете.

15, 16. Шта је обезбеђено да би се спознање Бога брже ширило, и које су неке чињенице о томе?

15 Широка подручја — велика поља за жетву — отварају се Божјем народу. Иако Јехова, ’господар од жетве‘, шаље све више радника, још увек има пуно тога да се уради (Матеј 9:37, 38). Зато, да би се спознање Бога брже ширило, ’верни роб‘ је обезбедио нешто што сажето пружа специфичне информације како би студенти Библије са сваком лекцијом могли духовно напредовати. То је нова публикација која се на кућним библијским студијима може прећи прилично брзо — можда за неколико месеци. И она се лако може носити у нашим торбама, ташнама, или чак џеповима! Стотине хиљада окупљених на Обласним конгресима Јеховиних сведока „Радосни хвалиоци“ било је радосно да добије ову нову књигу од 192 стране с насловом Спознање које води до вечног живота.

16 Писци из различитих земаља припремили су материјал који је пажљиво стављен у финални облик за књигу Спознање. Због тога она треба да има међународни апел. Али, хоће ли проћи дуго времена пре него што ова књига буде објављена на језицима народа широм света? Не, јер књига од 192 стране може да се преведе брже него веће књиге. До октобра 1995, Одбор за писање Водећег тела одобрио је превод ове књиге са енглеског на преко 130 језика.

17. Који чиниоци треба да нам олакшају употребу књиге Спознање?

17 Специфичности у сваком поглављу треба да омогуће студентима да доста брзо духовно напредују. Ова књига износи библијску истину на један изграђујући начин. Она се не задржава на лажним доктринама. Јасноћа језика и логичан развој треба да учине лаком употребу ове књиге за вођење библијских студија и помагање људима да докуче спознање Бога. Поред цитираних библијских стихова, постоје и наведени библијски цитати које студент може погледати у припреми за разматрање. Они се током студија могу прочитати уколико то време дозвољава, иако би немудро било убацивати додатни материјал који би могао засенити главне тачке. Уместо тога, они који воде библијске студије треба да покушају да у сваком поглављу разаберу и пренесу студенту оно што књига доказује. То значи да учитељ мора марљиво проучавати како би главне мисли биле сасвим јасне у његовом уму.

18. Који су предлози дати у вези са употребом књиге Спознање?

18 Како књига Спознање које води до вечног живота може убрзати дело прављења ученика? Ова књига од 192 стране може се проучити за релативно кратко време, и они који су „исправно наклоњени вечном животу“ требало би да буду у стању да кроз њено проучавање науче довољно да би се предали Јехови и крстили се (Дела апостолска 13:48NW). Зато добро употребимо књигу Спознање у нашој служби. Уколико је неки студент Библије већ поодмакао с проучавањем неке друге књиге, може бити практично довршити је. Иначе, предлог је да се студенти Библије пребаце на књигу Спознање. Након што заврше ову нову публикацију, не препоручује се да се са истим студентом студира друга књига. Они који прихвате истину могу своје спознање заокружити тако што присуствују састанцима Јеховиних сведока као и кроз самостално читање Библије и различитих хришћанских публикација (2. Јованова 1).

19. Зашто би било корисно да пре вођења библијских студија с књигом Спознање поново осмотримо стране 175 до 218 књиге Организовано извршавајмо нашу службу?

19 Књига Спознање је написана с циљем помагања особи да одговори на сва питања која старешине осматрају с некрштеним објавитељима који желе да се крсте као Јеховини сведоци. Стога, пре него што своје садашње библијске студије пребациш на ову нову публикацију, препоручује се да неколико сати проведеш у поновном осматрању тих питања на странама 175 до 218 књиге Организовано извршавајмо нашу службу. a То ће ти помоћи да нагласиш одговоре на таква питања током библијских студија с књигом Спознање.

20. Шта планираш да урадиш с књигом Спознање које води до вечног живота?

20 Људи посвуда треба да чују ту добру вест. Да, човечанству је потребно спознање Бога, и Јехова има своје Сведоке да га обзнане. Сада имамо нову књигу коју је наш небески Отац пун љубави обезбедио преко верног и разборитог роба. Хоћеш ли је користити да научаваш истину и донесеш част Јеховином светом имену? Јехова ће те сигурно благословити док улажеш сваки напор да многима ставиш на располагање спознање које води до вечног живота.

[Фуснота]

a Издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

Како би одговорио?

◻ Како би описао фигуративно срце?

◻ Шта је спознање Бога?

◻ Зашто је спознање Бога потребно човечанству?

◻ Која нова књига је доступна, и како планираш да је употребиш?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Постоје многи разлози због чега је милијардама на земљи потребно спознање Бога