Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божје Краљевство — да ли схваташ смисао тога?

Божје Краљевство — да ли схваташ смисао тога?

Божје Краљевство — да ли схваташ смисао тога?

„Што се тиче оног које је посејано на добром тлу, то је онај који чује реч и схвата њен смисао“ (МАТЕЈ 13:23NW).

1. Која су нека уобичајена веровања што се тиче ’небеског краљевства‘?

 ДА ЛИ си ’схватио смисао‘ тога шта је Божје Краљевство? Концепти о ’небеском краљевству‘ веома су се разликовали током векова. Данас је уобичајено веровање међу неким члановима цркве да је Краљевство нешто што Бог ставља у срце неке особе приликом преобраћења. Други сматрају да је то место где након смрти одлазе добри људи да би уживали вечно блаженство. Други опет тврде да је Бог препустио људима да својим радом на усађивању хришћанских учења и обичаја у друштвене и државне послове остваре Краљевство на земљи.

2. Како Библија објашњава Краљевство Божје, и шта ће оно постићи?

2 Међутим, Библија јасно показује да Краљевство Божје није нека установа на земљи. Оно није ни стање срца ни христијанизовање људског друштва. Истина, исправно разумевање тога шта је то Краљевство води до великих промена у животима оних који исказују веру у њега. Али са̂мо Краљевство је божански успостављена небеска владавина која остварује Божју вољу тиме што одстрањује последице греха и смрти и поново успоставља праведне услове на земљи. Ово Краљевство је већ преузело власт на небесима и ускоро ће „разбити и уништити сва та [људска] краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44; Откривење 11:15; 12:10).

3. Шта је било отворено људима кад је Исус започео своју службу?

3 Историчар Х. Џ. Велс је написао: „Ова доктрина о небеском Краљевству, која је била главно Исусово учење и која игра тако малену улогу у хришћанским веровањима, сигурно је једна од најреволуционарнијих доктрина које су икада утицале на људску мисао и измениле је.“ Од самог почетка тема Исусове службе била је: „Покајте се, јер се приближи краљевство небеско“ (Матеј 4:17). Он је био тамо на сцени као помазани Краљ и сада је људима био отворен пут не само да учествују у благословима тог Краљевства већ и да буду сувладари и свештеници са Исусом у том Краљевству, што је била радост над радостима! (Лука 22:28-30; Откривење 1:6; 5:10).

4. Како су мноштва у првом веку реаговала на „добру вест о краљевству“ и до какве је пресуде то водило?

4 Иако су мноштва чула узбудљиву „добру вест о краљевству“, само је неколицина веровала. Ово је делимично било због тога што су религиозне вође ’затварале краљевство небеско од људи‘. Они су својим лажним учењима ’узели кључ од знања‘. Зато што је већина људи одбацивала Исуса као Месију и помазаног Краља Божјег Краљевства, Исус им је рекао: ’Од вас ће се узети краљевство Божје, и даће се народу који ће доносити плод‘ (Матеј 4:23; 21:43; 23:13; Лука 11:52).

5. Како је већина оних који су чули Исусове илустрације показала да није чула с разумевањем?

5 Када је једном приликом поучавао велико мноштво Исус је по свом обичају користио серије илустрација да би испитао мноштво и одстранио оне који нису имали ништа више од површног интереса за Краљевство. Прва илустрација укључује једног сејача који је сејао семе на четири врсте тла. Прве три врсте нису биле повољне за раст биљака, али је последња била ’добро тло‘ које је доносило добар плод. Ова кратка илустрација завршава се подстицањем: „Ко има уши нека слуша“ (Матеј 13:1-9Ча). Већина присутних га је чула, али га није ’слушала‘. Они нису имали мотивацију, нису имали стварни интерес да сазнају како је семе посејано под различитим условима било попут небеског Краљевства. Вратили су се кући свом свакодневном животу, вероватно мислећи да Исусове илустрације нису биле ништа више од добрих прича с поучним темама. Какво богатство разумевања, какве величанствене предности и прилике су изгубили због свог срца које није било пријемљиво!

6. Зашто је разумевање ’светих тајни краљевства‘ дато само Исусовим ученицима?

6 Исус је рекао својим ученицима: „Вама је дато да разумете свете тајне краљевства небеског али тим људима није дато.“ Цитирајући Исаију он је додао: „’Јер је срце овог народа постало непријемљиво и ушима својим чују без одзива и затварају очи своје; да никада не би могли да виде својим очима и чују својим ушима и схвате смисао тога својим срцима и окрену се и излечим их.‘ Међутим, срећне су ваше очи јер виде и ваше уши јер чују“ (Матеј 13:10-16NW; Марко 4:11-13).

’Схватање смисла‘ Краљевства

7. Зашто је важно ’схватити смисао‘ Краљевства?

7 Исус је тачно означио проблем. Он има везе са ’схватањем смисла‘ поруке о Краљевству. Он је насамо рекао својим ученицима: „Ви, дакле, слушајте илустрацију о човеку који је сејао. Кад неко чује реч краљевства али не схвата њен смисао, зли долази и отима оно што је посејано у његовом срцу.“ Он је наставио да објашњава да четири врсте тла представљају различита стања срца у којима ће „реч краљевства“ бити посејана (Матеј 13:18-23NW; Лука 8:9-15).

8. Шта је спречило да „семе“ посејано на прве три врсте тла донесе плод?

8 „Семе“ је у сваком случају било добро, али је плод зависио од стања тла. Ако је тло срца било попут прометног, набијеног пута који је окорео многим недуховним активностима, за особу која чује поруку о Краљевству било би лако да се изговара тако што каже да нема времена за Краљевство. Занемарено семе лако би могло бити отето пре него што ухвати корен. Али шта ако је семе посејано у срцу које личи на стеновито тло? Семе може потерати, али ће имати потешкоће да пусти своје корење до било које дубине ради исхране и стабилности. Изглед да се буде послушан слуга Божји, нарочито у жестини прогонства, представљао би силан изазов, и појединац би се спотакао. И опет, ако је тло срца било тако пуно трновитих брига или материјалистичких жеља за богатством, танана биљка Краљевства била би угушена. У ове три типичне ситуације из живота не би се добио ни један плод Краљевства.

9. Зашто је семе посејано на добром тлу могло донети добар плод?

9 Међутим, шта је са семеном Краљевства посејаним на добром тлу? Исус одговара: „Што се тиче оног које је посејано на добром тлу, то је онај који чује реч и схвата њен смисао, који заиста рађа плод и производи овај стоструко, онај шездесет, други тридесет“ (Матеј 13:23NW). Кроз ’схватање смисла‘ Краљевства они ће доносити добар плод према својим индивидуалним околностима.

С разумевањем долази и одговорност

10. (а) Како је Исус показао да ’схватање смисла‘ Краљевства доноси и благослове и одговорност? (б) Да ли је Исусов налог да иду и стварају ученике важио само за ученике из првог века?

10 Након што је дао још шест даљњих илустрација како би објаснио различите аспекте Краљевства, Исус је питао своје ученике: „Да ли сте схватили смисао свих тих ствари?“ Када су одговорили „да“, он је рекао: „Будући да је тако, сваки јавни инструктор, кад је поучен с обзиром на краљевство небеско, јесте као човек, домаћин који износи из своје ризнице ствари нове и старе.“ Учења и обука које је Исус обезбедио изградиће његове ученике у зреле хришћане који ће износити из своје ’ризнице‘ бескрајне залихе богате духовне хране. Много од тога повезано је с Божјим Краљевством. Исус је разјаснио да ће ’схватање смисла‘ Краљевства донети не само благослове већ и одговорност. Он је заповедио: „Идите дакле и научите све народе... и учите их да изврше све заповести што сам вама дао, - и ево ја сам с вама у све дане до свршетка света“ (Матеј 13:51, 52, NW; 28:19, 20).

11. Кад је дошла 1914. који догађаји повезани с Краљевством су се десили?

11 Као што је и обећао, Исус је и даље био са својим правим ученицима кроз векове све до дан-данас. У овим последњим данима он им прогресивно пружа разумевање и такође их сматра одговорнима за коришћење тог растућег светла истине (Лука 19:11-15, 26). Године 1914. догађаји повезани с Краљевством почели су да се одвијају брзо и драматично. Те године није се десило само ’рођење‘ дуго очекиваног Краљевства већ је почео и ’свршетак система ствари‘ (Откривење 11:15; 12:5, 10; Данило 7:13, 14, 27). Прави хришћани, распознајући значење текућих догађаја, воде највећу кампању проповедања и поучавања о Краљевству у историји. Исус је то прорекао рекавши: „Ово јеванђеље о краљевству проповедаће се по свему свету за сведочанство свима народима. И онда ће доћи крај“ (Матеј 24:14).

12. (а) Шта је резултат далекосежног савременог сведочења о Краљевству? (б) Која опасност постоји за хришћане у овом сумњичавом свету?

12 Ово огромно сведочанство о Краљевству стигло је у више од 230 земаља. Већ више од пет милиона правих ученика учествује у овом делу а још и други се сакупљају. Али ако упоредимо број ученика са 5,6 милијарди становника земље, очигледно је да као и у Исусовим данима огромна већина човечанства не ’схвата смисао‘ Краљевства. Многи се, као што је и проречено, изругују и кажу: „Где је обећање појављења његова?“ (2. Петрова 3:3, 4). За нас као хришћане постоји опасност што њихов самозадовољан, сумњичав, материјалистички став постепено може утицати на то како ми гледамо на наше предности Краљевства. Окружени људима овог света лако можемо почети да усвајамо неке њихове ставове и обичаје. Колико је битно да ’схватимо смисао‘ Божјег Краљевства и да га се чврсто држимо!

Испитајмо се у погледу Краљевства

13. Што се тиче налога да проповедамо добру вест о Краљевству, како можемо испитати да ли и даље ’чујемо‘ с разборитошћу?

13 Исус је рекао о времену жетве у коме ми живимо: „Послаће Син човечији своје анђеле, и покупиће из свог царства све саблазни и оне који чине безакоње... Тада ће праведници сијати као сунце у царству Оца свога. Ко има уши нека слуша“ (Матеј 13:41, 43Ча). Да ли и даље с послушним одзивом ’чујеш‘ заповест да проповедаш о Краљевству и правиш ученике? Сети се, „који је на добру земљу семе примио“ ’чуо је реч и схватио њен смисао‘ и доноси добар плод (Матеј 13:23).

14. Када се пружа поука како показујемо да ’схватамо смисао‘ датог савета?

14 Када лично проучавамо и посећујемо хришћанске састанке морамо ’к разуму срце своје пригнути‘ (Пословице 2:1-4). Када се даје савет о понашању, облачењу, музици и забави, морамо дозволити да се он уреже у наше срце и да нас покрене да извршимо било која потребна прилагођавања. Никада се немој оправдавати, изговарати или на неки други начин пропуштати да се одазовеш. Ако је Краљевство заиста стварно у нашем животу, живећемо по његовим мерилима и ревно ћемо га објављивати другима. Исус је рекао: „Неће сваки који ми говори: Господе! Господе! ући у краљевство небеско, него само онај који испуњује вољу Оца мога који је на небесима“ (Матеј 7:21-23).

15. Зашто је важно ’најпре се старати за краљевство и Божју правду‘?

15 Човек је склон томе да буде забринут за потребну храну, одећу и кров над главом, али Исус је рекао: „Старајте се најпре за краљевство Божје и за правду његову [Божју], а оно ће вам се све додати“ (Матеј 6:33, 34). При постављању приоритета, стави Краљевство на прво место у свом животу. Задржи свој живот једноставним, тиме што си задовољан основним стварима за живот. Било би глупо да испунимо наш живот непотребним активностима и добицима, правдајући се можда да је то што радимо прихватљиво пошто те ствари саме по себи нису обавезно лоше. Иако је то можда тачно, како ће стицање и коришћење таквих небитних ствари утицати на наше планирање личног студија, посећивање хришћанских састанака и учествовање у делу проповедања? Исус је рекао да је Краљевство попут трговца који је пронашао ’једно скупоцено зрно бисера и отишао да прода све што има и да га купи‘ (Матеј 13:45, 46). Тако треба да мислимо о Божјем Краљевству. Треба да опонашамо Павла а не Димаса који се одрекао службе зато што му је „садашњи свет омилео“ (2. Тимотеју 4:10, 18; Матеј 19:23, 24; Филипљанима 3:7, 8, 13, 14; 1. Тимотеју 6:9, 10, 17-19).

„Неправедници неће наследити краљевства Божјега“

16. Како ће нам ’схватање смисла‘ Божјег Краљевства помоћи да избегавамо погрешно понашање?

16 Када је коринтска скупштина толерисала неморал, Павле је отворено рекао: „Или не знате да неправедници неће наследити краљевства Божјега? Не варајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубочинци, ни мекушни, ни погрдни, ни лупежи, ни лакомци, ни пијанице, ни кавгаџије, ни грабљивци, неће наследити краљевства Божјега“ (1. Коринћанима 6:9, 10). Ако смо ’схватили смисао‘ Божјег Краљевства, нећемо се заваравати размишљањем да ће Јехова толерисати неки облик неморала све док види да смо запослени у хришћанској служби. Нечистоћа чак не треба ни да се спомиње међу нама (Ефесцима 5:3-5). Да ли си открио да нека од ових нечистих светских размишљања или неки обичаји почињу да се увлаче у твој живот? Сместа их избаци из свог живота! Краљевство је и сувише драгоцено да би га изгубио због таквих ствари (Марко 9:47).

17. На које ће начине цењење према Божјем Краљевству унапређивати понизност и уклањати разлоге за спотицање?

17 Исусови ученици су питали: „Ко је највећи у краљевству небескоме?“ Исус је одговорио тако што је поставио једно мало дете међу њих и рекао: „У истину вам кажем, ако се не обратите и не постанете као мала деца, нећете ући у краљевство небеско. Који дакле буде смеран као ово мало дете, тај ће бити највећи у краљевству небескоме“ (Матеј 18:1-6). Поносни, захтевни, безобзирни и разуздани неће бити у Божјем Краљевству, нити ће бити поданици тог Краљевства. Да ли те твоја љубав према браћи, твоја понизност и твој божански страх покрећу да избегаваш да спотичеш друге својим понашањем? Или инсистираш на својим „правима“ без обзира како тај став и понашање могу утицати на друге? (Римљанима 14:13, 17).

18. Какав ће бити исход за послушно човечанство кад Божје Краљевство проузрокује да се Његова воља врши „на земљи као на небу“?

18 Наш небески Отац Јехова, ускоро ће у потпуности одговорити на усрдну молитву: „Нека дође краљевство твоје, нека буде воља твоја и на земљи као на небу.“ Ускоро ће владајући Краљ, Исус Христ, доћи у том смислу што ће сести на свој престо ради суђења, како би одвојио „овце“ од „јараца“. У то одређено време „краљ [ће рећи] онима што му стоје с десне стране: Ходите благословени Оца мога, примите краљевство које вам је спремљено од постања света“. Јарци „ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни“ (Матеј 6:10; 25:31-34, 46). ’Велика невоља‘ ће одстранити стари систем и све који одбијају да ’схвате смисао‘ Краљевства. Али милиони преживелих из „велике невоље“ и милијарде оних који ће бити ускрснути наследиће бескрајне благослове Краљевства у обновљеном земаљском рају (Откривење 7:14Ча). Краљевство је нова земаљска владавина која влада с неба. Она ће до краја испунити Јеховину намеру са земљом и човечанством и све то на посвећење његовог најсветијег имена. Зар то није наслеђе које је сасвим вредно да за њега радимо, да се жртвујемо и да га чекамо? То је оно што ’схватање смисла‘ Краљевства треба да значи за нас!

Како би одговорио?

◻ Шта је Краљевство Божје?

◻ Зашто већина оних који су чули Исуса није ’схватила смисао‘ Краљевства?

◻ Како ’схватање смисла‘ Краљевства доноси и благослове и одговорност?

◻ Што се тиче проповедања, шта показује да ли смо ’схватили смисао‘ Краљевства?

◻ Како нашим понашањем показујемо да смо ’схватили смисао‘ савета који је дат?

[Питања за разматрање]

[Слике на 17. страни]

Исусови ученици су ’схватили смисао‘ Краљевства и доносили су добар плод