Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си био спасен?

Да ли си био спасен?

Да ли си био спасен?

ЏОНИ је имао десет година када га је на сајму зауставио један човек и питао: „Младићу, да ли прихватате Исуса Христа као свог Господа и Спаситеља?“ За Џонија је ово питање звучало поприлично чудно јер је одувек веровао у Исуса. Стога је одговорио: „Наравно да прихватам.“ „Хвали Господа!“, узвикнуо је човек да га сви чују. „Још једна душа спасена за Христа!“

Да ли је спасење заиста тако једноставно? Да ли је Џони „спасен“ од тренутка када је рекао ове речи, без обзира на то шта ће радити остатак свог живота? Многи искрени људи би одговорили потврдно. Неки религиозни трактати кажу да запишеш датум када си био „спасен“ тако да га се можеш сећати.

Један свештеник је написао да је у „тренутку једноставне вере у Христа ... трајно одлучено о нечијој судбини“. Он је тврдио да Библија каже да спасење зависи од једног јединог, некадашњег „чина вере, а не од континуитета вере“. Један други писац о религији је написао: „То је свршено дело. Оно је већ остварено за тебе ... Твој ’рат је завршен‘. Твоја ’грешност је уклоњена‘.“ Али чак и људи који су чврсто убеђени да је ово истина овде могу видети један проблем. Очигледно је да многи људи којима је речено да су „спасени“ не живе на начин на који Библија каже да би требало. Уобичајено објашњење је да можда нису стварно „прихватили“ Христа.

Дакле, шта стварно значи „прихватање“ Исуса? Да ли је то некадашњи чин вере, или је то континуирани начин живота? Мора ли наша вера бити довољно јака да нас мотивише на акцију? Можемо ли заиста примити користи од Исусове жртве без одговорности да га следимо?

Многи људи желе благослове али не и одговорност слеђења Исуса и послушности њему. У ствари, реч „слушати“ често их узнемирава. Исус је ипак рекао: „Хајде за мном“ (Лука 18:18-23). А Библија наводи: ’Они који не познају Бога и не покоравају се јеванђељу Господа нашега Исуса Христа примиће казну вечне пропасти‘ (2. Солуњанима 1:8, 9; Матеј 10:38; 16:24).

Библија говори о многим стварима које постављају озбиљна питања о томе шта се научава у вези са спасењем. Уколико би желео да провериш шта Библија тачно каже о овој теми, установићеш да ће следеће странице бити нарочито интересантне. Отвори своју Библију и прочитај цитиране стихове да би схватио шта су Исус и његови апостоли научавали о овој битној ствари.