Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уздај се у Јехову и његову Реч

Уздај се у Јехову и његову Реч

Уздај се у Јехову и његову Реч

„У тебе се уздају који знају име твоје“ (ПСАЛАМ 9:11).

1. Зашто у наше савремено доба још увек можемо имати поверење у Јехову и његову Реч?

 У ОВОМ савременом свету позив да се узда у Бога и његову Реч Библију може изгледати непрактично и нереално. Ипак, Божја мудрост је положила испит времена. Створитељ човека и жене је Зачетник брака и породице и он зна наше потребе боље од било ког другог. Баш као што се основне људске потребе нису промениле, тако су и темељни начини задовољавања тих потреба остали исти. Мудар библијски савет, иако написан пре много векова, још увек пружа најбоље вођство за успех у животу и у решавању проблема. Обратити пажњу на њега доводи до поприличне среће — чак и у овом префињеном, научном свету у коме живимо!

2. (а) Које добре плодове у животу Јеховиног народа доноси послушност Божјим заповестима? (б) Шта је још Јехова обећао онима који су послушни њему и његовој Речи?

2 Поуздање у Јехову и примењивање библијских начела свакодневно доноси практичне користи. Доказ за то лежи у животу милиона Јеховиних сведока широм света који имају уверење и храброст да примењују библијски савет. Доказало се да су добро учинили што су своје поверење указали Створитељу и његовој Речи (Псалам 9:10, 11). Послушност Божјим заповестима учинила их је бољим људима што се тиче чистоће, поштења, марљивости, поштовања према животу и поседима других и умерености у храни и пићу. То је довело до праве љубави и васпитања у породичном кругу — да се буде гостољубив, стрпљив, милосрдан и спреман на опраштање — као и у многим другим стварима. Они у великој мери могу избећи лоше плодове беса, мржње, убиства, зависти, страха, лењости, поноса, лагања, клеветања, промискуитета и неморала (Псалам 32:10). Али Бог чини и више осим што обећава добар исход за оне који се држе његових закона. Исус је рекао да ће они који следе хришћански пут примити „сад, у ово време, сто пута онолико ... матера и деце и земље, у прогоњењу, а на ономе свету живот вечни“ (Марко 10:29, 30).

Избегавај поуздање у светску мудрост

3. С којим се проблемима хришћани понекад суочавају док се и даље уздају у Јехову и његову Реч?

3 Један од проблема несавршених људи је тај што нагињу да умањују или заборављају оно што Бог захтева. Лако почињу да мисле да они најбоље знају или да је мудрост интелигенције овог света супериорнија од Божје и да је савременија. И Божје слуге могу развити овај став пошто живе усред овог света. Стога, у изражавању позива пуног љубави да слушамо његов савет, наш небески Отац укључује и прикладно упозорење: „Не заборави, сине, науку моју, поучења моја нека чува срце твоје, јер ће ти продуљити дане и године твог живота, и мир ће ти повећати. Свим се срцем својим уздај у Господа а на своју мисао немој се ослањати. Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити. Не сматрај се сам пред собом мудрим, Господа се бој и од зла уклањај“ (Пословице 3:1, 2, 5-7).

4. Колико је продорна „мудрост овога света“ и зашто је она „лудост пред Богом“?

4 Мудрост овог света доступна је у изобиљу и потиче из многих извора. Постоје многе установе за учење и „нема краја састављању многих књига“ (Проповедник 12:12ДК). Сада такозвана обавештајна аутострада компјутерског света обећава снабдевање неограниченим подацима о скоро свакој теми. Али поседовање свег овог доступног спознања свет не чини паметнијим, нити решава његове проблеме. Уместо тога светска ситуација се свакодневно погоршава. Разумљиво је онда што нам Библија каже да је „мудрост овога света лудост пред Богом“ (1. Коринћанима 3:19, 20).

5. Која упозорења пружа Библија што се тиче ’мудрости овога света‘?

5 Током овог завршног дела последњих дана можемо само очекивати да ће архизаводник, Сотона Ђаво, лансирати бујицу лажи у настојању да поткопа поверење у истинитост Библије. Виши критичари су произвели велики број спекулативних књига које доводе у питање аутентичност и поузданост Библије. Павле је упозорио свог сухришћанина: „Тимотеје, чувај аманет, клонећи се празних и поганих разговора и лажне науке, којим се хвале неки који су тако отпали од вере“ (1. Тимотеју 6:20, 21). Библија надаље упозорава: „Чувајте се да вас ко не зароби филозофијом и таштом преваром, наслањајући се на предања људи, на основе света, а не на Христа“ (Колошанима 2:8).

Бори се с тенденцијом да сумњаш

6. Зашто је потребна опрезност да би се спречило да сумње у срцу ухвате корен?

6 Још једна лукава Ђаволова тактика је сејање сумњи у мисли. Он је увек у приправности да види неку слабост у вери и да је искористи. Свако ко доживљава сумње треба да се сети да је онај који стоји иза таквих сумњи онај који је рекао Еви: „Је ли баш казао Бог: нећете јести са свакога дрвета у врту?“ Када је Кушач једном посејао сумњу у њене мисли следећи корак био је да јој каже лаж у коју је она поверовала (Постање 3:1, 4, 5). Да бисмо избегли да наша вера буде уништена сумњом као што је била уништена Евина, треба да будемо опрезни. Ако је неки траг сумње о Јехови, његовој Речи или организацији, почео да се задржава у твом срцу, предузми брзе кораке да га елиминишеш пре него што прерасте у нешто што би могло уништити твоју веру. (Упореди с 1. Коринћанима 10:12.)

7. Шта се може урадити да би се искорениле сумње?

7 Шта се може урадити? Опет, одговор је уздати се у Јехову и његову Реч. „Ако коме од вас недостаје мудрости, нека иште у Бога, који даје свакоме без разлике и никоме не пребацује, и даће му се; али нека иште с вером, ни мало не сумњајући, јер који сумња он је као што су морски валови, које ветрови подижу и размећу“ (Јаков 1:5, 6; 2. Петрова 3:17, 18). Дакле, први корак је усрдна молитва Јехови (Псалам 62:9). Затим, немој се устручавати да тражиш помоћ од надгледника пуних љубави у скупштини (Дела апостолска 20:28; Јаков 5:14, 15; Јуда 22NW). Они ће ти помоћи да пронађеш извор својих сумњи које можда проистичу из поноса или неког погрешног размишљања.

8. Како често започиње отпадничко размишљање и шта је лек?

8 Да ли читање или слушање отпадничких идеја или светске филозофије уводи отровне сумње? Библија мудро саветује: „Постарај се да се покажеш као искушан човек пред Богом, као радник који се нема чега стидети и право управља речју истине. А празних и поганих разговора клони се, јер који их држе, ти ће све више у бездушности да напредују, и реч ће њихова као рак-рана гристи“ (2. Тимотеју 2:15-17). Интересантно је да су многи који су постали жртве отпадништва кренули погрешним правцем тако што су се најпре жалили на то како су они сматрали да се с њима поступа у Јеховиној организацији (Јуда 16). Проналажење пропуста у веровањима долази касније. Баш као што хирург поступа брзо да би одстранио гангрену, поступај брзо како би из мисли искоренио било какву тенденцију да се жалиш, да будеш незадовољан начином на који се одвијају ствари у хришћанској скупштини (Колошанима 3:13, 14). Одсеци све што потхрањује такве сумње (Марко 9:43).

9. Како ће нам добра теократска рутина помоћи да останемо здрави у вери?

9 Тесно приони уз Јехову и његову организацију. Лојално опонашај Петра који је одлучно изјавио: „Господе, коме ћемо ићи? Ти имаш речи вечнога живота“ (Јован 6:52, 60, 66-68). Имај добар програм проучавања Јеховине Речи како би своју веру одржао снажном, попут великог штита ’који може погасити све пламене стреле пакоснога‘ (Ефесцима 6:16). Остани активан у хришћанској служби, с љубављу делећи поруку о Краљевству с другима. Свакодневно с цењењем медитирај о томе како те је Јехова благословио. Буди захвалан што имаш спознање истине. Ако с добром хришћанском рутином радиш све ове ствари то ће ти помоћи да будеш срећан, да истрајеш и да не сумњаш (Псалам 40:5; Филипљанима 3:15, 16; Јеврејима 6:10-12).

Слеђење Јеховиног вођства у браку

10. Зашто је нарочито важно уздати се у Јехову за вођство у хришћанском браку?

10 Кроз припрему да мушкарац и жена живе заједно као брачни пар, Јехова није само намеравао да комотно напуни земљу већ и да повећа њихову срећу. Међутим, грех и несавршеност донели су озбиљне проблеме у брачне односе. Хришћани нису ослобођени тога јер су и они несавршени и доживљавају притиске савременог живота. Ипак, до оне мере до које се уздају у Јехову и његову Реч, хришћани могу имати добар успех у браку и у подизању своје деце. У хришћанском браку нема места за светске обичаје и понашање. Божја Реч нас саветује: „Женидбу да држе сви у части, и брачна постеља да буде чиста, јер ће Бог судити блудницама и прељубочинцима“ (Јеврејима 13:4).

11. У решавању брачних проблема шта треба да признају оба брачна друга?

11 Брак који се спроводи према библијском савету има атмосферу љубави, оданости и сигурности. И супруг и супруга разумеју и поштују начело поглаварства. Када се развију тешкоће оне су често резултат неког пропуштања да се примени библијски савет. У решавању неког дуготрајног проблема битно је да се оба брачна друга искрено усредсреде на оно што заиста јесте проблем и да излазе на крај са узроцима уместо са симптомима. Ако су претходни разговори водили до мало или нимало слагања тај пар може тражити непристрасну помоћ надгледника пуних љубави.

12. (а) О којим уобичајеним проблемима у браку Библија даје савет? (б) Зашто постоји потреба да оба брачна друга ствари обављају на Јеховин начин?

12 Да ли проблем укључује комуникацију, поштовање према осећањима другог, поштовање поглаварства или како се доносе одлуке? Да ли има везе с подизањем деце или с равнотежом у сексуалним потребама? Или је то породични буџет, рекреација, дружење, да ли супруга треба да се запосли, или где ћете живети? Какав год да је проблем, Библија даје практичан савет било директно посредством закона или индиректно посредством начела (Матеј 19:4, 5, 9; 1. Коринћанима 7:1-40; Ефесцима 5:21-23, 28-33; 6:1-4; Колошанима 3:18-21; Титу 2:4, 5; 1. Петрова 3:1-7). Када се оба брачна друга уздржавају од себичних захтева и дозвољавају да љубав има свој потпуни израз у њиховом браку постиже се већа срећа. Мора постојати неодољива жеља код оба брачна партнера да учине потребне промене како би обављали ствари на Јеховин начин. „Срећу нађе ко о стварима размишља, срећан је ко се у Господа узда“ (Пословице 16:20).

Млади — слушајте Божју Реч

13. Зашто хришћанским младима није лако да одрастају са снажном вером у Јехову и његову Реч?

13 За хришћанске младе није лако да одрастају снажни у вери кад је свуда око њих овај зли свет. Један разлог је у томе што је „сав свет под влашћу лукавога“, Сотоне Ђавола (1. Јованова 5:19). Млади су изложени нападу ових опаких непријатеља који могу учинити да лоше изгледа добро. Ставови прво ја, себичне амбиције, жудње за оним што је неморално и окрутно и абнормална тежња за задовољствима — све ово заједно спада под један уобичајен, доминантан образац размишљања који је описан у Библији као ’дух који сада делује у синовима противљења‘ (Ефесцима 2:1-3). Сотона мајсторски унапређује овај ’дух‘ у школским уџбеницима, у добром делу доступне музике, у спортовима и у другим облицима забаве. Родитељи треба да буду приправни да неутралишу такве утицаје тако што ће помагати својој деци да одрастају уздајући се у Јехову и његову Реч.

14. Како млади могу ’бежати од жудњи младости‘?

14 Павле је дао очински савет свом младом сараднику Тимотеју: „Бежи од жудњи младости и држи се правде, вере, љубави, мира са свима који чистим срцем Господа призивају“ (2. Тимотеју 2:22). Иако нису све ’жудње младости‘ саме по себи лоше, млади треба да ’беже‘ од њих у том смислу што не треба да дозволе овим стварима да буду преокупација која оставља мало или нимало времена за тежње допадљиве Богу. Боди-билдинг, спортови, музика, забава, хобији и путовања, иако нису обавезно лоши, могу бити замка ако постану велике ствари у животу. У потпуности бежи од бесциљних разговора, дангубљења, абнормалног интересовања за секс, беспосличења, досаде и од тога да се жалиш како те твоји родитељи не разумеју.

15. Које ствари се могу десити у приватности дома а које могу допринети томе да млади воде двоструки живот?

15 Чак и у приватности дома младе може вребати опасност. Ако се гледају неморални или насилни ТВ програми и видео-касете, могла би се усадити жеља да се раде лоше ствари (Јаков 1:14, 15). Библија саветује: „Ви који Господа љубите, мрзите на зло“ (Псалам 97:10; 115:11). Јехова зна ако неко покушава да живи двоструким животом (Пословице 15:3). Хришћански млади, погледајте унаоколо по вашој соби. Да ли сте истакли зидне постере неморалних звезда из света спорта или музике, или сте истакли корисне ствари које су добри подсетници? (Псалам 101:3). Да ли у вашем ормару имате скромну одећу или нешто од ваше одеће одражава екстремне стилове облачења овог света? Ђаво вас на суптилан начин може ухватити у замку ако се предате искушењу да пробате оно што је лоше. Библија мудро саветује: „Будите трезвени и бдите. Противник ваш, ђаво, као лав ричући ходи и тражи кога да прождре“ (1. Петрова 5:8).

16. Како библијски савет може помоћи младој особи да сви који су важни буду поносни на њу?

16 Библија вам каже да пазите на своје друштво (1. Коринћанима 15:33). Ваши другови треба да буду они који се боје Јехове. Немојте попустити притиску вршњака (Псалам 56:12; Пословице 29:25). Будите послушни вашим богобојазним родитељима (Пословице 6:20-22; Ефесцима 6:1-3). Тражите вођство и охрабрење од старешина (Исаија 32:1, 2). Задржите своје мисли и очи на духовним вредностима и циљевима. Тражите прилике да духовно напредујете и да учествујете у скупштинским активностима. Научите како да радите својим рукама. Одрастајте снажни и здрави у вери и тада ћете доказати да сте заиста неко — неко ко је вредан живота у Јеховином новом свету! Наш небески Отац биће поносан на вас, ваши земаљски родитељи уживаће у вама, а ваша хришћанска браћа и сестре биће охрабрени вама. То је оно што вреди! (Пословице 4:1, 2, 7, 8).

17. Какве ће користи задесити оне који се уздају у Јехову и његову Реч?

17 Псалмиста је био надахнут да песничким изразом напише: „Онима који ходе у чистоти он ни једног добра не ускраћује. Господе над војскама, благо човеку који се у те узда“ (Псалам 84:12, 13). Да, све оне који се уздају у Јехову и његову Реч Библију задесиће срећа и успех, а не разочарање и неуспех (2. Тимотеју 3:14, 16, 17).

Како би одговорио?

◻ Зашто хришћани не треба да се уздају у „мудрост овога света“?

◻ Шта треба урадити ако неко доживљава сумње?

◻ Како обављање ствари на Јеховин начин доноси успех и срећу у браку?

◻ Како Библија помаже младима да ’беже од жудњи младости‘?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Хришћани се окрећу Јехови и његовој Речи док „мудрост овога света“ одбацују као лудост

[Слика на 25. страни]

Породице које се уздају у Јехову и његову Реч имају приличан успех и срећу