Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како пронаћи радост у стварању ученика

Како пронаћи радост у стварању ученика

Како пронаћи радост у стварању ученика

ЈЕДНА од дубоких радости коју особа може доживети јесте радост да буде Божји сарадник. Данас Божје дело укључује сакупљање људи наклоњених праведности у хришћанску скупштину и обучавање таквих да живе као хришћани сада и такође да преживе у нови свет (Михеј 4:1-4; Матеј 28:19, 20NW; 2. Петрова 3:13).

За Јеховине сведоке у Јужној Америци било је извор велике радости видети како од 1980. милион људи постају ученици Исуса Христа. На овом плодном пољу, на коме многи поштују Библију и верују јој, неке пуновремене слуге могле су помоћи десетинама да посвете свој живот Јехови. С тако много искуства, можда нам могу рећи нешто о радости стварања ученика. Неке од њихових сугестија могу ти помоћи да пронађеш радост у стварању ученика тамо где ти живиш.

Препознавање потенцијалне „овце“

„Кад у који град или у које село уђете, испитајте имали у њему неко достојан“, рекао је Исус када је послао своје апостоле да проповедају (Матеј 10:11). Када ти посећујеш људе, како можеш препознати оне којима би се могло духовно помоћи? Едвард, пуновремени слуга више од 50 година, каже: „Они то испољавају својим озбиљним питањима и својим задовољством када им се да одговор из Писма.“ Карол додаје: „Ако ми особа повери неки лични проблем или бригу, то је заиста позив за помоћ. Настојим да пронађем корисне информације у публикацијама Watch Tower Societyja. Таква лична заинтересованост често води до библијског студија.“ Ипак, искрене особе не препознају се увек лако. Луис прича: „Испостави се да неки који изгледају веома заинтересовано уопште нису заинтересовани, али други који изгледа да се најпре противе мењају се кад чују шта Библија заиста каже.“ Пошто многи у Јужној Америци поштују Библију, он додаје: „Ја препознајем оне којима би се могло духовно помоћи кад они спремно прихватају оно што Библија научава након што сам им то показао.“ Помагање таквим ’достојним‘ особама да духовно напредују доноси истинску радост и задовољство. Како и ти то можеш радити?

Започињање библијских студија

Коришћење помоћних средстава за проучавање Библије које производи ’верни и разборити роб‘ обично је најбољи начин да се људима помогне да разумеју библијску истину (Матеј 24:45NW). Како можеш изградити цењење за вредност таквих помоћних средстава за проучавање Библије? Едвард каже: „Пошто се околности, личности и гледишта људи веома разликују, настојим да будем флексибилан у започињању студија.“ Не можеш користити исту методу за свакога.

Некима је можда потребно неколико неформалних разговора о Писму пре него што се уведе уџбеник за проучавање Библије. Ипак, један мисионарски пар извештава: „Ми обично понудимо студиј на првој посети.“ Исто тако, једна Сведокиња која је помогла да 55 особа дође до предања, каже: „Моја главна метода започињања библијских студија јесте увођење директно у књигу Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи.“ Иако се некима не свиђа идеја да ишта проучавају, други су жељни да проучавају шта год за шта верују да ће им помоћи у животу. Понуда бесплатних библијских часова код куће често им звучи привлачно. Неки мисионари објасне ову понуду и затим кажу: „Волео бих да вам покажем како ми то радимо. Ако вам се свиди можете наставити. Ако вам се не свиди, избор је на вама.“ Када се понуди на овакав начин људи се не плаше да прихвате.

Један други Сведок, који је помагао многима који су сиромашнији и мање образовани, каже: „Установио сам да су трактати нарочито корисни у започињању библијских студија.“ Коју год публикацију да користе, пуновремени учитељи настоје да главни акценат ставе на Библију. Карола каже: „На првом студију користим само слике и око пет стихова, тако да се истакну главне тачке и да Библија не изгледа тешко.“

Одржати интерес живим

Људи се радују осећају напретка, тако да Џенифер препоручује: „Оживи студиј. Продужи даље.“ Редовно вођење студија без пропуштања седмица такође им може помоћи да осећају да напредују. Један специјални пионир који је одрастао у сеоском подручју објашњава важност поједностављених објашњења и концентрисања на главне тачке тако да чак и они с мало школе могу брзо напредовати. Он каже: „У мом селу, кад посејемо семе морамо га попрскати водом. Ако преплавимо поља, земљиште формира чврсту кору тако да семе које клија не може избити и оно умире. Исто тако, ако новозаинтересоване особе преплавите многим тачкама, то за њих може изгледати претешко и могу одустати.“ Чак и знатижељни људи морају научити да се концентришу само на једну тему ако желе да напредују у разумевању. Исус је рекао својим апостолима: „Још вам много имам казати, али ви то сад не можете примити“ (Јован 16:12).

Још један начин да одржиш интерес живим јесте да охрабриш оне које посећујеш да и даље размишљају о Божјој Речи кад ти одеш. Јоланда препоручује: „Остави нерешено питање. Задај им неки домаћи задатак, као што је читање неког дела Библије или истраживање неке теме која их занима.“

Развијање љубави према Јехови

Твоја радост ће расти кад помажеш својим ученицима да постану „испунитељи речи, а не само слушачи“ (Јаков 1:22). Како то можеш урадити? Прави хришћани су мотивисани љубављу према Јехови. Педро, који је из Мексика, објашњава: „Људи не могу волети особу коју не познају, тако да их од самог почетка студија поучавам Божјем имену из Библије и тражим прилике да истакнем Јеховине особине.“ У разговору можеш изградити цењење према Јехови тиме што изражаваш своја осећања према њему. Елизабет каже: „Увек настојим да споменем Јеховину доброту. На мојим студијима, ако видим диван цвет, лепу птицу или несташно маче, увек споменем да је то Јеховино дело.“ „Говори о Божјем обећаном новом свету као о реалности за коју знаш да се дешава“, предлаже Џенифер. „Питај шта би они желели да раде у новом свету.“

Кад особа с цењењем медитира о ономе што сазнаје о Јехови, то продире у њено срце и покреће је на акцију. Али она не може медитирати ако не памти. Кратак преглед три или четири главне тачке након сваког студија јесте помоћ за памћење. Многи библијски учитељи подбуђују нове да испишу главне стихове заједно с белешком на крају њихове Библије. Једна мисионарка из Енглеске објашњава другу корист од понављања: „Питам како су им те информације користиле. То их подбуђује да с цењењем медитирају о Јеховиним путевима и законима.“

Једна верна Сведокиња која је дипломирала у трећем разреду Гилеада каже: „Морамо бити одушевљени. Наши ученици морају схватити да ми верујемо у оно чему их поучавамо.“ Вера која те је учинила срећним ’испунитељем речи‘ може бити заразна ако је изражаваш (Јаков 1:25).

„Установила сам да се људи осећају ближе Богу ако им помогнем да препознају одговоре на своје молитве“, каже једна Сведокиња која је помогла многима да обожавају Јехову. „Дајем им примере из мог личног искуства, као што је следећи: када смо моја партнерка и ја стигле на нову доделу као пионирке, имале смо само мало поврћа и паклицу маргарина и биле смо без новца. Појеле смо ту храну за вечеру и рекле: ’Сада немамо више ништа за сутра.‘ Молиле смо се у вези с тим и отишле у кревет. Рано следећег јутра један локални Сведок нас је посетио и представио се говорећи: ’Молио сам се да Јехова пошаље пионире. Сада вам се могу придружити у већем делу дана, али пошто живим на селу мораћу да ручам с вама, тако да сам донео ову храну за све нас.‘ Била је то велика количина говедине и поврћа. Увек говорим мојим ученицима да нас Јехова никада не напушта ако најпре тражимо његово Краљевство“ (Матеј 6:33).

Понуди практичну помоћ

Код стварања ученика постоји и нешто више него само вођење библијског студија. Један мисионар који је годинама служио као путујући надгледник каже: „Дај им времена. Немој журити са студија кад си га завршио. Ако је прикладно остани и поразговарај мало.“ Елизабет каже: „Занимам се за њих јер је укључен живот. Много пута бринем о њима као да су моја деца.“ Други Сведок предлаже следеће: „Посети их када су болесни.“ „Када си у близини њихове куће, на пример у служби на терену, посети их накратко да би их упознао с другим Сведоцима.“ Ева каже: „Пажљиво слушај да би разумео порекло особе и ситуацију у животу. То утиче на начин како људи реагују на истину и може ометати њихов напредак. Буди њихов пријатељ тако да ће имати поверење да говоре о својим проблемима.“ Карол додаје: „Важна је искрена заинтересованост за особу пошто промене које ће истина донети у њен живот понекад значе губитак породице и пријатеља. Обично је добро да ученик зна где живимо и да има поверење да дође код нас у било које време.“ Помози му да на скупштину гледа као на своју нову породицу (Матеј 10:35; Марко 10:29, 30).

„Буди спреман да понудиш практичну помоћ. Седи с њима на састанцима и помози им око деце“, каже Јоланда. Показати новима како да васпитају своју децу, побољшати њихова мерила чистоће, припремати коментаре за састанке и држати говоре у Теократској школи службе, све је то део дела стварања ученика. Једна друга сестра каже: „Важно је обучавати нове за службу. Када се превиди овај аспект обучавања, неки остају плашљиви што се тиче дела проповедања, губе своју радост у служењу Јехови и не успевају да истрају.“ Стога обезбеди пажљиво обучавање у раду од куће до куће, у вршењу накнадних посета и у започињању библијских студија. Твоја радост биће велика кад видиш да твој ученик напредује уз твоју помоћ и вођство.

Ојачати их да истрају

„Постоји тенденција да се занемари проучавање када се ученик крсти“, упозорава једна особа искусна у стварању ученика. И учитељ и ученик морају запамтити да је новокрштени хришћанин далеко од тога да је духовно зрео. Он још много треба да расте у својој вери, у цењењу према Божјем закону и у љубави према Јехови. Битно је охрабрити га да развија добре навике личног проучавања тако да ће и даље напредовати (1. Тимотеју 4:15).

Можда је новој особи потребна помоћ да напредује и постане гостољубив члан заједнице браће. Можда јој је потребно вођство у излажењу на крај с несавршеношћу браће док им се приближава (Матеј 18:15-35). Можда јој је потребна помоћ да постане вешт учитељ, способан да сам истражује. Једна мисионарка прича: „Једна ученица је након крштења желела да побољша своју способност као учитељ, тако да ми је рекла: ’Следеће недеље морам водити један нови студиј, али ми је потребно да освежим сећање на ранија поглавља која сам проучавала. Молим те, можеш ли поново урадити ова поглавља са мном, једно по једно, тако да могу прибележити објашњења стихова и илустрација и да их онда могу користити кад идем на мој студиј?‘ Она је постала изврстан учитељ, и на једном конгресу четири њена ученика су се крстила.“

Зашто је стварање ученика вредно труда

„Стварање ученика подразумева више хвалилаца Јехове. То значи живот за оне који прихватају истину“, каже Памела. „Ја једноставно волим да друге поучавам истини — то је тако дивно! Особа посматра како ученици мало по мало расту, мењају се и превазилазе препреке које би изгледале непремостиве да није Јеховиног духа. Многи од оних који су заволели Јехову постали су моји веома драги пријатељи.“

„Кад имам у виду оне којима сам помогла да постану ученици“, прича једна мисионарка из Немачке, „видим неке веома стидљиве људе који су толико много напредовали као Божје слуге да у то тешко могу веровати. Видим људе који су превазишли страшне препреке, очигледно уз Јеховину помоћ. Видим породице које су једном биле сломљене али су сада уједињене — срећну децу са одговорним родитељима. Видим људе који се радују смисаоном животу тиме што хвале Јехову. То је радост стварања ученика.“

Да, бити сарадник Јехове Бога у делу стварања ученика јесте извор неупоредиве радости. Искуства мисионара и пионира то доказују. И ти можеш пронаћи исту радост и задовољство ако примениш те предлоге и радиш на њима целом душом. Уз Јеховин благослов, твоја радост ће бити потпуна (Пословице 10:22; 1. Коринћанима 15:58).