Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радосни сада и заувек

Радосни сада и заувек

Радосни сада и заувек

„Радујте [се] и једнако веселите ономе што ћу сада ја створити; јер ћу ја Јерусалим за весеље створити и за радост народ његов“ (ИСАИЈА 65:18).

1. Како право обожавање вековима утиче на појединце?

 ВЕКОВИМА су небројена мноштва налазила велику радост у служењу истинитом Богу, Јехови. Давид је само један који је био радостан у правом обожавању. Библија говори да када је заветни ковчег донесен у Јерусалим, „Давид и сав дом Израиљев пренесоше ковчег Господњи уз гласове весеља“ (2. Самуилова 6:15). Таква радост у служењу Јехови није пука ствар прошлости. И ти можеш у њој учествовати. И чак нове мере радости ускоро могу бити твоје!

2. После првобитног испуњења 35. поглавља Исаије у погледу јеврејских повратника, ко је данас укључен у још једно испуњење?

2 У претходном чланку смо испитали првобитно испуњење тог подстичућег пророчанства забележеног у 35. поглављу Исаије. С правом га можемо назвати пророчанством о обнови јер се као такво показало за древне Јевреје. Оно и у нашем времену има слично испуњење. Како то? Па, почев од Исусових апостола и других на Педесетницу 33. н. е., Јехова има посла с духовним Израелцима. То су људи помазани Божјим светим духом који постају део онога што Павле назива ’Израелом Божјим‘ (Галатима 6:16; Римљанима 8:15-17). Присети се такође да су у 1. Петровој 2:9 ови хришћани названи ’изабраним родом, краљевским свештенством, светим народом, народом стеченим‘. Петар наставља тиме што идентификује задатак дат духовном Израелу: ’Објавите крепост онога који вас позва из таме к чудесној светлости својој.‘

Испуњење у наше време

3, 4. Каква је била ситуација када се 34. поглавље Исаије испунило у савремено доба?

3 Рано у овом веку постојао је један период када остатак духовног Израела на земљи није био доследно активан у објављивању такве поруке. Они се нису у потпуности радовали у Божјем дивном светлу. У ствари, били су у приличној тами. Када је то било? И шта је Јехова Бог учинио у вези с тим?

4 Био је то период Првог светског рата, убрзо након што је Божје Месијанско Краљевство 1914. било успостављено на небу. Уз подршку црквеног свештенства у различитим земљама, народи су били гневни једни према другима (Откривење 11:17, 18). Наравно, Бог је био против отпадничког хришћанског света с његовом узвишеном класом свештенства као што је био и против гордог едомског народа. Стога је хришћански свет, антитип Едома, на реду да осети савремено испуњење 34. поглавља Исаије. Ово испуњење путем трајног уништења управо је онако сигурно као што је било оно прво испуњење против древног Едома (Откривење 18:4-8, 19-21).

5. Какву је врсту испуњења 35. поглавље Исаије имало у наше време?

5 Како стоји ствар са 35. поглављем Исаијиног пророчанства, с његовим нагласком на радости? Оно такође доживљава испуњење у нашим данима. Како то? Оно налази испуњење у обнови духовног Израела од једне врсте заробљеништва. Испитајмо ове чињенице из стварно недавне теократске историје, која пада унутар животног века многих још увек живих.

6. Зашто се може рећи да је остатак духовног Израела доспео у стање заробљеништва?

6 У релативно кратком времену током Првог светског рата, остатак духовног Израела није остао потпуно чист и у складу с Божјом вољом. Неки од њих били су упрљани доктринарним грешкама и правили су компромисе тиме што нису заузимали јасан став за Јехову кад су стављени под притисак да подупру зараћене народе. Током тих ратних година, поднели су свакојака прогонства, и њихова библијска литература је чак била забрањена на многим местима. Коначно, неки између истакнутије браће били су ухапшени и затворени на темељу лажних оптужби. У ретроспективи није тешко видети да је, у извесном смислу, Божји народ био у стању заробљеништва, пре него слободан. (Упореди с Јованом 8:31, 32.) Њима је озбиљно недостајала духовна визија (Ефесцима 1:16-18). Показали су релативну немост што се тиче хваљења Бога, с последицом да су били духовно бесплодни (Исаија 32:3, 4; Римљанима 14:11; Филипљанима 2:11). Видиш ли како је то паралела ситуације древних Јевреја заробљених у Вавилону?

7, 8. Коју врсту обнове је савремени остатак доживео?

7 Али, да ли је Бог своје савремене слуге оставио у том стању? Не, он је био одлучан да их обнови, у складу са оним што је проречено преко Исаије. Тако ово исто пророчанство из 35. поглавља проналази једно посебно испуњење у нашем времену, у обнови остатка духовног Израела у просперитет и здравље у духовном рају. У Јеврејима 12:12, Павле је на фигуративан начин применио Исаију 35:3, потврђујући ваљаност тога што проналазимо духовну примену овог дела Исаијиног пророчанства.

8 У послератном периоду, преостали помазаници духовног Израела, да тако кажемо, изашли су из заробљеништва. Јехова Бог је употребио Исуса Христа, Већег Кира, да их ослободи. Тако је овај остатак могао извршити једно дело обнове, упоредиво с делом остатка древних Јевреја, који су се вратили у своју земљу да поново изграде дословни храм у Јерусалиму. Осим тога, ови духовни Израелци у савремено доба могли су кренути са обрађивањем и стварањем бујног духовног раја, фигуративног еденског врта.

9. Како се нешто попут онога што је описано у Исаији 35:1, 2, 5-7 одиграло у наше време?

9 С тим у мислима, осмотримо још једном 35. поглавље Исаије, и погледајмо најпре стихове 1 и 2. Оно што је изгледало као земља суха заиста је почело да цвета и да буде плодоносно попут древних равница Сарона. Погледајмо затим од 5. до 7. стиха. Остатак, од којих су многи још увек живи и активни у Јеховиној служби, имали су своје очи разумевања отворене. Они су могли боље видети значење онога што се десило 1914. и после тога. То је такође имало утицај на многе од нас што сачињавамо ’велико мноштво‘, које сада служи заједно с остатком (Откривење 7:9).

Да ли си део испуњења?

10, 11. (а) Како си ти укључен у испуњавање Исаије 35:5-7? (б) Шта ти лично мислиш о овим променама?

10 Узми себе као пример. Пре него што си дошао у контакт с Јеховиним сведоцима, да ли си редовно читао Библију? Ако јеси, колико си разумевање поседовао? На пример, сада знаш истину о стању мртвих. Вероватно би некоме заинтересованоме за ту ствар могао указати на с тим повезане цитате из 2. поглавља Постања, 9. поглавља Проповедника и 18. поглавља Језекиља, као и на многе друге одломке. Да, вероватно разумеш шта Библија научава о многим темама или питањима. Једноставно речено, Библија ти је логична, и прилично је можеш објаснити другима, као што си то већ несумњиво чинио.

11 Ипак, добро је да се свако од нас упита: ’Како сам научио све што знам о библијској истини? Пре него што сам проучавао с Јеховиним народом, да ли сам пронашао све малопре поменуте одломке? Јесам ли схватио њихов смисао и дошао до исправних закључака с обзиром на њихову важност?‘ Поштен одговор на ова питања вероватно је не. Нико не треба да се увреди ради овакве изјаве, али може се рећи да си у основи био слеп у погледу ових цитата и њиховог значења. Није ли то тако? Они су били ту у Библији, али ти их ниси могао видети или схватити њихов значај. Како су се, онда, твоје очи духовно отвориле? Било је то уз помоћ онога што је Јехова учинио у испуњењу Исаије 35:5 над помазаним остатком. Након тога, твоје очи су се отвориле. Више ниси у духовној тами. Ти видиш. (Упореди с Откривењем 3:17, 18.)

12. (а) Зашто можемо рећи да ово није време за чудотворна физичка излечења? (б) Како случај брата Ф. В. Франца илуструје начин на који се Исаија 35:5 испуњава у наше време?

12 Жељни истраживачи Библије и Божјих поступака током векова знају да ово није период у историји за чудотворна физичка излечења (1. Коринћанима 13:8-10). Зато не очекујемо да Исус Христ отвара очи слепих доказујући да је он Месија, Божји Пророк (Јован 9:1-7, 30-33). Нити он све глуве оспособљава да опет чују. Како се Фредерик В. Франц, један од помазаника и тадашњи председник Watch Tower Societyja, приближавао 100. години живота, био је скоро слеп и морао је користити слушни апарат. Неколико година он није више видео да чита; а ипак, ко би о њему размишљао као о слепом или глувом у смислу Исаије 35:5? Његова оштра духовна визија била је благослов за Божји народ широм света.

13. Какав је преокрет или обнову савремени Божји народ доживео?

13 Или, како стоји ствар с твојим језиком? Можда су Божји помазаници били ућуткани током свог духовног заробљеништва. Али кад је Бог једном променио њихово стање, њихови језици су почели да кличу у весељу над оним што су знали о Божјем успостављеном Краљевству и његовим обећањима за будућност. Можда су ти они помогли да и ти развежеш свој језик. Колико си у прошлости говорио о библијским истинама с другима? Можда си у неком тренутку размишљао: ’Уживам да проучавам, али никада нећу ићи и разговарати с непознатима‘. Међутим, зар није истина да „језик немога“ сада ’кличе од радости‘ (Исаија 35:6).

14, 15. Како многи иду ’светим путем‘ у наше време?

14 Древни Јевреји, ослобођени из Вавилона, имали су пред собом дугачак пут до своје домовине. Чему то одговара у нашем времену? Па, погледај Исаију 35:8: „Пробијен ће бити пут и стаза која ће се свети пут назвати; неће нико нечист њоме ићи.“

15 Од свог ослобођења из духовног заробљеништва, помазани остатак, коме су се сада прикључили милиони других оваца, кренуо је из Вавилона великог на један фигуративни пут, чист свети пут који особу води до духовног раја. Ми чинимо сваки напор да бисмо се квалификовали за тај Свети пут и остали на њему. Размисли о себи. Нису ли твоја морална мерила и начела којих се држиш много виша сада него када си био у свету? Не улажеш ли већи напор да своје размишљање и понашање доведеш у склад с Божјим? (Римљанима 8:12, 13; Ефесцима 4:22-24).

16. Којим се условима можемо радовати док идемо Светим путем?

16 Док и даље идеш овим Светим путем, у основи ти не мораш бринути о зверски настројеним људима. Истина, у свету мораш пазити да те похлепни људи или људи пуни мржње живог не поједу. Толико много људи је грабљиво у свом опхођењу с другима. Какав контраст постоји међу Божјим народом! Ту си у заштићеној средини. Наравно, твоји сухришћани нису савршени; понекад неко погреши или ти нанесе увреду. Али ти знаш да твоја браћа нису наумила да ти науде или да те прождру (Псалам 57:5; Језекиљ 22:25; Лука 20:45-47; Дела апостолска 20:29; 2. Коринћанима 11:19, 20; Галатима 5:15). Уместо тога, она показују да су заитересована за тебе; она ти помажу; она желе да служе заједно с тобом.

17, 18. У ком смислу рај сада постоји, и како то утиче на нас?

17 Дакле, погледајмо 35. поглавље Исаије, имајући у мислима садашње испуњење стихова 1-8. Зар није јасно да смо већ пронашли оно што се с правом назива духовним рајем? Не, он није савршен — још не. Али заиста јесте рај, јер, како изјављује 2. стих, ми већ можемо ’видети славу Господњу, величанство Бога нашега‘. Какав је резултат тога? Стих 10 каже: „Избављени Господњи вратиће се и у Сион ће с песмама победнима доћи, и вечна ће им радост главе крунисати, примакнуће се радост и весеље и бежаће туга и јадиковање.“ Стварно, то што смо изашли из криве религије и наша тежња за правим обожавањем под Божјом наклоношћу инспирише на радост.

18 Радост повезана с правим обожавањем стално расте, зар не? Ти видиш како се новозаинтересоване особе мењају и постају утемељене у библијској истини. Ти гледаш како млади одрастају и духовно напредују у скупштини. Ту су крштења, где видиш како се они које знаш крштавају. Зар нису то данас разлози за радост, за велику радост? Да, каква је радост кад нам се други придружују у нашој духовној слободи и рајским условима!

Једно испуњење још у будућности!

19. Којим нас очекивањем које пружа наду испуњава 35. поглавље Исаије?

19 До сада смо осмотрили 35. поглавље Исаије што се тиче његовог првог испуњења у повратку Јевреја и што се тиче духовног испуњења које се данас одиграва. Али ту није крај. Има још доста тога. То је повезано с библијским засигурањем о долазећој обнови дословних рајских услова на земљи (Псалам 37:10, 11ДК; Откривење 21:4, 5).

20, 21. Зашто је логично и библијски веровати да ће постојати још једно испуњење 35. поглавља Исаије?

20 Не би било доследно да Јехова пружи тако живописне описе раја а да испуњења ограничи на духовне ствари. Ово, наравно, не значи да су духовна испуњења безначајна. Чак и кад би дослован рај био успостављен, не би нас задовољило ако бисмо усред дивног пејзажа и мирољубивих животиња били окружени духовно исквареним људима, људима који поступају као дивље звери. (Упореди с Титом 1:12.) Да, духовно мора доћи прво, јер је оно најважније.

21 Ипак, долазећи рај се не завршава с духовним аспектима којима се сада радујемо и у којима ћемо још више уживати у будућности. Имамо добар разлог да очекујемо дословно испуњење пророчанстава попут 35. поглавља Исаије. Зашто? Па, у 65. поглављу Исаија је прорекао ’нова небеса и нову земљу‘. Апостол Петар је употребио то кад је описивао оно што се дешава после дана Јеховиног (Исаија 65:17, 18; 2. Петрова 3:10-13). Петар је указивао да ће карактеристике које је Исаија описао заиста постојати кад ’нова земља‘ постане реалност. То укључује описе који су ти можда познати — градњу кућа и становање у њима; сађење винограда и једење њихових плодова; дуго уживање у делу својих руку; вука и јагње који заједно живе; и то што се широм света не чини никаква штета. Другим речима, дуг живот, безбедни домови, обиље хране, задовољавајући посао и мир међу животињама и између људи и животиња.

22, 23. Која ће основа за радост постојати у будућем испуњењу 35. поглавља Исаије?

22 Зар те тај изглед не испуњава радошћу? Па, треба да буде тако, јер нас је Бог створио да тако живимо (Постање 2:7-9). Дакле, шта то онда значи што се тиче пророчанства из 35. поглавља Исаије које осматрамо? То значи да имамо додатни разлог да кличемо од радости. Дословне пустиње и безводна подручја ће цветати, чинећи нас радосним. Тада ће људи с плавим или с браон очима, или очима неке друге прелепе нијансе, а који су данас слепи, бити у стању да виде. Наши сухришћани који су глуви, или чак они који теже чују, биће у стању да јасно чују. Каква је радост употребити ту способност да чујемо како се Божја Реч чита и објашњава, као и звук поветарца у дрвећу, дечјег смеха, птичје песме!

23 То ће такође значити да ће се сакати, укључујући и оне који сада пате од артритиса, кретати без бола. Какво олакшање! Тада ће дословни потоци воде потећи пустињама. Ми ћемо ту навирућу воду и видети и чути њен жубор. Моћи ћемо шетати туда и дотицати зелену траву и папирус. То ће заиста бити обновљен рај. А шта је с радошћу да без страха будемо у близини лава и других таквих животиња? Не морамо почети то да описујемо, јер смо се сви ми већ наслађивали том сценом.

24. Зашто се можеш сложити са изјавом из Исаије 35:10?

24 Исаија нас уверава: „Избављени Господњи вратиће се и у Сион ће с песмама победнима доћи, и вечна ће им радост главе крунисати.“ Дакле можемо се сложити да ми имамо разлога да кличемо од радости. Радости због онога што Јехова већ чини за свој народ у нашем духовном рају и радости због онога што можемо очекивати у дословном рају који је тако близу. О тим радоснима — о нама — Исаија пише: „Примакнуће се радост и весеље и бежаће туга и јадиковање“ (Исаија 35:10).

Јеси ли запазио?

◻ Које је друго испуњење имало 35. поглавље Исаије?

◻ Шта одговара у духовном смислу чудотворним променама које је Исаија прорекао?

◻ Како ти учествујеш у испуњењу овог пророчанства?

◻ Зашто можемо рећи да нас 35. поглавље Исаије испуњава надом за будућност?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Затвор у улици Рејмонд лоциран у Бруклину, где су седморица истакнуте браће били притворени у јуну 1918.

[Слика на 16. страни]

Иако је брат Франц у последњим годинама био скоро слеп, његова духовна визија остала је оштра

[Слике на 17. страни]

Духовни раст и напредак јесу разлози за радост