Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бивши непријатељи уједињени у служењу Јехови

Бивши непријатељи уједињени у служењу Јехови

Извештај објавитеља Краљевства

Бивши непријатељи уједињени у служењу Јехови

„ПРВИ пут сам нешто чуо о Јеховиним сведоцима док сам служио као војник у Босни“, објашњава Бранко. a

Бранко је био на стражарској дужности у једној болници где су се лечили рањеници. Један од доктора је проучавао Библију са Сведоцима и током једне ноћне смене објаснио је Бранку доста од онога што је научио о Библији.

То што је Бранко чуо те ноћи толико га је дирнуло да је одмах одложио оружје. Дошао је у контакт са Сведоцима желећи да сазна више. Неко време касније након што се преселио у једну другу европску земљу, Бранко је потражио Дворану Краљевства и посетио састанак у југословенској скупштини Јеховиних сведока. Тамо се Бранко упознао са Слободаном.

Слободан је такође дошао из Босне и служио је као добровољац у истом рату као и Бранко — али на супротној страни. Слободан се борио за Србе против Хрвата. До времена када су се срели Слободан је постао крштени Сведок за Јехову. Понудио је да проучава Библију с Бранком, својим бившим непријатељем. Како је студиј напредовао Бранко је учио више о Јехови и његова љубав према Богу је расла. То је Бранка подстакло да преда свој живот Створитељу. Октобра 1993. симболизовао је своје предање крштењем у води.

Како је Слободан постао Јеховин сведок? Нешто раније напустио је ратну зону у Босни. Прочитао је неке публикације Сведока̂ али његово занимање за Реч Божју није расло све док га почетком 1992. нису посетила два Сведока код његове куће. Ко је посетио Слободана и понудио му да проучава Библију с њим? Био је то Мујо, који је такође из Босне, али који је одгајан као муслиман. Како је библијски студиј напредовао, Мујо и Слободан, некадашњи непријатељи, свакодневно су проводили неко време заједно да би међусобно јачали веру.

Рат у бившој Југославији однео је животе стотина хиљада људи. Али Бранко, Слободан и Мујо сада служе као пуновремени проповедници добре вести у истој скупштини Јеховиних сведока. Они су превазишли етничке и расне неслоге и сада траже мир док се подлажу Створитељу, Јехови.

Али шта је довело до таквих промена? Била је то њихова љубав према Јехови, њихово поштовање према Библији и њихова горљивост да примењују библијске истине у свом животу. Као што Свето писмо каже: „реч Божја је жива и јака... и суди и о осећајима и о мислима срца“ (Јеврејима 4:12).

[Фуснота]

a Коришћени су псеудоними.