Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Да не смалакшу руке твоје“

„Да не смалакшу руке твоје“

„Да не смалакшу руке твоје“

„Не бој с е! Да не смалакшу руке твоје, Сионе! Господ је, Бог твој, усред тебе, као јунак избавитељ“ (СОФОНИЈА 3:16, 17).

1. Шта је један изучавалац Библије рекао у вези са Софонијиним пророчанством?

 СОФОНИЈИНО пророчанство је указивало на време далеко иза свог првог испуњења у седмом и шестом веку пре н. е. У свом коментару Софоније, професор К. Ф. Кил је написао: „Софонијино пророчанство ... не само што започиње објавом о универзалној пресуди над целим светом, из које се подиже пресуда која ће задесити Јуду због њених греха, и свет народа због његовог непријатељства према Јеховином народу, већ оно обрађује читав велики и страшни дан Јеховин.“

2. Које сличности постоје између стања у Софонијиним данима и ситуације унутар хришћанског света данас?

2 Данас, Јеховина судска пресуда јесте да окупи народе за уништење у далеко већој размери него у Софонијиним данима (Софонија 3:8). Ти народи који тврде да су хришћански нарочито су прекорљиви пред Богом. Баш као што је Јерусалим платио страшну цену за своју неверност Јехови, тако и хришћански свет мора одговарати пред Богом за своје распусничке путеве. Божанске пресуде које су изречене против Јуде и Јерусалима у Софонијиним данима примењују се с још већом снагом на цркве и секте хришћанског света. Оне такође каљају чисто обожавање својим доктринама које срамоте Бога, од којих су многе паганског порекла. Они жртвују милионе својих здравих синова на савременом олтару рата. Осим тога, становници антитипног Јерусалима мешају такозвано хришћанство са астрологијом, спиритистичким поступцима и понижавајућим сексуалним неморалом, што подсећа на обожавање Вала (Софонија 1:4, 5).

3. Шта се може рећи за многе данашње световне вође и политичке владе, и шта је Софонија пророковао?

3 Многе политичке вође хришћанског света воле да буду виђене у цркви. Али попут Јудиних ’кнезова‘, многи од њих искоришћавају људе попут ’лавова који ричу‘ и прождрљивих ’вукова‘ (Софонија 3:1-3). Политички лакеји таквих појединаца ’кућу господара пуне насиљем и преваром‘ (Софонија 1:9). Подмићивање и корупција преовладавају. Што се тиче политичких владавина унутар и изван хришћанског света, све већи број њих ’поносно се подиже‘ против народа Јехове над војскама, његових Сведока, опходећи се према њима као према презреној ’секти‘ (Софонија 2:8NW; Дела апостолска 24:5, 14). У вези са свим таквим политичким вођама и њиховим следбеницима, Софонија је пророковао: „Неће их моћи избавити ни сребро ни злато њихово у дан гнева Господњега. Сву ће земљу прождрети огањ љубоморе његове, јер ће он за час становнике земље истребити“ (Софонија 1:18).

’Поштеђени у дан гнева Господњег‘

4. Шта показује да ће бити преживелих у Јеховином великом дану, али шта морају радити?

4 Нису сви становници Јуде у седмом веку пре н. е. били истребљени. Слично томе, биће преживелих у Јеховином великом дану. Таквима је Јехова преко пророка Софоније рекао: „Пре но што се суд изврши и дан као плева прође; пре нег на вас падне гнев Господњи пламени; пре нег на вас падне дан гнева Господњег! Тражите Господа сви који сте кротки у земљи, који наредбе његове вршите; тражите правду, тражите смерност! Ваљда ће вас поштедети дан гнева Господњег!“ (Софонија 2:2, 3).

5. У овом времену краја, ко је први пазио на Софонијино упозорење, и како их Јехова користи?

5 У времену краја овог света, први који је пазио на пророчански позив био је остатак духовних Израелаца, помазани хришћани (Римљанима 2:28, 29; 9:6; Галатима 6:16). Пошто су тражили правду и смерност и пошто су показали поштовање према Јеховиним судским одлукама, били су 1919. избављени од Вавилона великог, светског царства криве религије, и поново враћени у божанску наклоност. Од тада, а нарочито од 1922, овај верни остатак неустрашиво објављује Јеховине пресуде против цркава и секти хришћанског света и против политичких народа.

6. (а) Шта је Софонија прорекао у вези с верним остатком? (б) Како се испунило ово пророчанство?

6 О овом верном остатку, Софонија је прорекао: „Оставићу усред тебе народ скроман и мален који ће у имену Господњему заклона да нађе. Остатак Израиљев неће безакоње учинити, неће лаж говорити, нити ће преваран језик у устима његовим се наћи; ал’ ће они пасти, и одмараће се, и нико им сметати неће“ (Софонија 3:12, 13). Ови помазани хришћани су Јеховино име увек држали истакнуто, али поготово од 1931, кад су усвојили име Јеховини сведоци (Исаија 43:10-12). Истичући питање Јеховине суверености, они показују поштовање према божанском имену, и то се показује као њихово уточиште (Пословице 18:10). Јехова их духовно обилно храни, и они без страха пребивају у духовном рају (Софонија 3:16, 17).

„Име и хвалу међу свим народима“

7, 8. (а) Које се даљње пророчанство испунило на остатку духовног Израела? (б) Шта су милиони људи препознали, и шта ти лично осећаш у овом погледу?

7 Дубока приврженост остатка Јеховином имену и праведним начелима из његове Речи није прошла незапажено. Искрени људи су видели разлику између понашања овог остатка и покварености и лицемерности политичког и религиозног вођства овога света. Јехова је благословио ’[духовни] остатак Израелов‘. Он их је почаствовао предношћу да носе његово име, и учинио је да имају добру репутацију међу народима земље. О овоме је пророковао Софонија: „У то ћу вас време вратити, у то ћу вас време сабрати; јер ћу од вас пример славе и хвале [„име и хвалу међу свим народима“, NW] учинити по свим народима земље, када на очи ваше вратим робље ваше, говори Господ“ (Софонија 3:20).

8 Од 1935, дословно милиони људи схватају да је Јеховин благослов на том остатку. Они с весељем следе ове духовне Јевреје, то јест Израелце, говорећи: „Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23). Ове „друге овце“ виде у том помазаном остатку ’верног и разборитог роба‘, кога је Христ поставио „над свим имањем својим“. Они захвално учествују у узимању духовне хране коју класа роба припрема „на време“ (Јован 10:16; Матеј 24:45-47NW).

9. Којим су „језиком“ милиони људи научили да говоре, и у којем великом делу друге овце служе „раме уз раме“ с помазаним остатком?

9 Заједно с остатком, ови милиони других оваца уче да живе и говоре у складу с ’чистим језиком‘. a Јехова је преко Софоније прорекао: „У то време ћу дати народима промену у чист језик, да би сви призивали име Јеховино, да би му служили раме уз раме“ (Софонија 3:9NW). Да, друге овце уједињено служе Јехови „раме уз раме“ с помазаним члановима ’малог стада‘ у хитном делу проповедања ’јеванђеља о краљевству за сведочанство свим народима‘ (Лука 12:32; Матеј 24:14).

’Доћи ће дан Господњи‘

10. У шта је помазани остатак увек био уверен и шта ће они, као класа, доживети да виде?

10 Помазани остатак је непрестано имао на уму надахнуту изјаву апостола Петра: „Не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни; него вас трпи, јер неће да ко погине, него сви да дођу на покајање. Али ће доћи дан Господњи као лупеж“ (2. Петрова 3:9, 10). Чланови класе верног роба никада нису имали било какве сумње о доласку Јеховиног дана у наше време. Овај велики дан ће започети извршењем Божјих пресуда против хришћанског света, антитипа Јерусалима, и остатка Вавилона великог (Софонија 1:2-4; Откривење 17:1, 5; 19:1, 2).

11, 12. (а) Који се други део Софонијиног пророчанства испуњава на остатку? (б) Како помазани остатак пази на позив „Да не смалакшу руке твоје“?

11 Верни остатак се радује што је 1919. био ослобођен од духовног заробљеништва у Вавилону великом, светском царству криве религије. Он је доживео испуњење Софонијиног пророчанства: „Глас радости пуштај, кћери Сионска! Глас весеља пуштај, Израиљу! Радуј се и весели се из свег срца, кћери Јерусалимска! Уклонио је Господ казне твоје, удаљио непријатеља твога. Краљ је Израиљев, Господ, усред тебе; немаш више да се зла бојиш! У тај дан рећи ће се Јерусалиму: Не бој се! Да не смалакшу руке твоје, Сионе! Господ је, Бог твој, усред тебе, као јунак избавитељ“ (Софонија 3:14-17).

12 Уз уверење и обилан доказ да је Јехова Бог усред њих, помазани остатак је неустрашиво ишао напред испуњавајући свој божански задатак. Он проповеда добру вест о Краљевству и обзнањује Јеховине пресуде против хришћанског света, остатка Вавилона великог и читавог Сотониног злог система ствари. Кроз сито и решето, током деценија од 1919, он је слушао божанску заповест: „Не бој се! Да не смалакшу руке твоје.“ Он није омлитавио руке у дистрибуисању милијарди трактата, часописа, књига и брошурица што објављују Јеховино Краљевство. Он је пример који надахњује на веру за друге овце које се, од 1935, скупљају на његовој страни.

„Да не смалакшу руке твоје

13, 14. (а) Зашто су се неки Јевреји одвратили од служења Јехови, и како је то постало видљиво? (б) Шта би било немудро да радимо, и у ком послу не би требало да пустимо да нам смалакшу руке?

13 Док ’остајемо у ишчекивању‘ Јеховиног великог дана, како можемо извући практичну корист из Софонијиног пророчанства? Прво, треба да се чувамо да не постанемо попут Јевреја у Софонијиним данима који су се одвратили од слеђења Јехове јер су сумњали у погледу близине Јеховиног дана. Такви Јевреји нису обавезно јавно изражавали своје сумње, али је њихов начин поступања открио да они нису заиста веровали да је Јеховин велики дан близу. Они су се концентрисали на згртање богатства уместо на то да остану у ишчекивању Јехове (Софонија 1:12, 13; 3:8).

14 Данас уопште није време да се дозволи сумњама да у нашим срцима ухвате корена. Било би врло немудро да у нашем срцу и мислима одложимо долазак Јеховиног дана (2. Петрова 3:1-4, 10). Ми треба да избегавамо да се одвраћамо од слеђења Јехове или тога ’да допустимо да нам смалакшу руке‘ у његовој служби. Ово укључује да у нашем проповедању ’јеванђеља‘ ’не радимо немарном руком‘ (Пословице 10:4; Марко 13:10).

Победити равнодушност

15. Шта би могло изазвати да омлитавимо руке у Јеховиној служби, и како је овај проблем био проречен у Софонијином пророчанству?

15 Друго, ми треба да будемо будни на ослабљујуће утицаје равнодушности. У многим земљама Запада, незаинтересованост за духовне ствари може постати узрок обесхрабрења међу неким проповедницима добре вести. Таква равнодушност је постојала и у Софонијиним данима. Јехова је преко свог пророка изјавио: „[Ја ћу] претражити ... људе који ... у срцу своме веле: Не чини Господ ни добра ни зла“ (Софонија 1:12). Пишући о овом одломку у књизи Cambridge Bible for Schools and Colleges, А. Б. Давидсон је изјавио да се он односи на људе који су „потонули у неосетљиву равнодушност или чак у неверицу у било какво мешање више силе у послове човечанства“.

16. Које стање ума постоји међу многим члановима цркава хришћанског света, али какво нам охрабрење Јехова даје?

16 Равнодушност је данас преовладавајући став у многим деловима планете, поготово у имућнијим народима. Чак и чланови цркава хришћанског света једноставно не верују да ће Јехова Бог у наше време интервенисати у стварима људи. Они одбацују наше напоре да их достигнемо с добром вешћу о Краљевству било скептичним осмехом или кратким одговором „Не интересује ме!“ Под оваквим околностима, постојаност у делу сведочења заиста може бити изазов. То испитује нашу устрајност. Али посредством Софонијиног пророчанства, Јехова оснажује свој верни народ, говорећи: „Да не смалакшу руке твоје,... Господ је, Бог твој, усред тебе, као јунак избавитељ; од тебе ће он учинити радост своју највећу, занос весеља имаће за тебе“ (Софонија 3:16, 17).

17. Који добар пример би требало новији међу другим овцама да следе, и како?

17 У савременој историји Јеховиног народа, чињеница је да су остатак, као и старији међу другим овцама, обавили огромно дело сакупљања у овим последњим данима. Сви ови верни хришћани показивали су устрајност деценијама. Они нису дозволили да их равнодушност од стране већине у хришћанском свету обесхрабри. Тако нека новији међу другим овцама не допусте да изгубе вољу због равнодушности према духовним стварима која данас толико преовладава у многим земљама. Нека не допусте ’да им руке смалакшу‘ или клону. Нека искористе сваку прилику да презентују Кулу стражару, Пробудите се! и друге дивне публикације нарочито осмишљене да помогну овцама сличним људима да науче истину о Јеховином дану и благословима који ће уследити.

Напред док ишчекујемо тај велики дан!

18, 19. (а) Које охрабрење да устрајемо налазимо у Матеју 24:13 и Исаији 35:3, 4? (б) Како ћемо бити благословљени ако уједињено идемо напред у Јеховиној служби?

18 Исус је изјавио: „Који устраје до краја, тај ће бити блажен“ (Матеј 24:13). Дакле, без ’клонулих руку‘ или ’изнемоглих колена‘ док ишчекујемо Јеховин велики дан! (Исаија 35:3, 4). Софонијино пророчанство утешно каже о Јехови: ’као јунак избавиће‘ (Софонија 3:17). Да, Јехова ће избавити ’велико мноштво‘ у коначној фази ’велике невоље‘, кад свом Сину нареди да у парампарчад разбије политичке народе који се стално ’поносно подижу‘ против његовог народа (Откривење 7:9, 14; Софонија 2:10, 11NW; Псалам 2:7-9).

19 Како се Јеховин велики дан приближава, идимо ревно напред, служећи „раме уз раме“! (Софонија 3:9NW). Чинећи то, ми сами а и безбројни други бићемо у положају да будемо ’поштеђени у дан гнева Господњега‘, и будемо сведоци посвећења његовог светог имена.

[Фуснота]

a За комплетну дискусију о ’чистом језику‘ види Кулу стражару од 1. априла 1991, стране 20-5, и 1. маја 1991, стране 10-20.

У прегледу

◻ У којим погледима религиозна ситуација унутар хришћанског света одговара ситуацији у Софонијиним данима?

◻ Како многи данашњи политички лидери личе на световне ’кнезове‘ у време Софоније?

◻ Која се обећања из Софоније испуњавају на остатку?

◻ Шта схватају милиони људи?

◻ Зашто не треба да допустимо да нам смалакшу руке у Јеховиној служби?

[Питања за разматрање]

[Слике на 15. страни]

Попут Софоније, верни остатак помазаних хришћана неустрашиво објављује Јеховине пресуде

[Слике на 18. страни]

„Друге овце“ не допуштају да их равнодушност људи обесхрабри