Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живети достојно свог брачног завета!

Живети достојно свог брачног завета!

Живети достојно свог брачног завета!

ДАН венчања јесте радостан дан. То је такође врло озбиљна прилика. Млада и младожења дају свечано обећање које ће утицати на остатак њихових живота. Они који су као гости присутни на венчању сведоци су овог свечаног обећања, али главни Сведок јесте Јехова Бог.

Библија не захтева нарочите процедуре или неку посебну врсту церемоније венчања. Ипак, у знак признања његовог божанског порекла, брак се обично свечано прославља уз коришћење брачних завета током неке религиозне церемоније. Више година Јеховини сведоци користе следећи брачни завет: „Ја — — узимам тебе — — да будеш мој(а) венчани(а) (муж⁄жена), да те волим и негујем (млада: и дубоко поштујем) у складу с божанским законом за хришћанске (мужеве⁄жене) како је изложен у Светом писму, све док обоје будемо заједно живели на земљи према Божјем брачном уређењу.“ a

Нешто о чему треба размислити

Ако у виду имаш брак, било би врло вредно да размислиш о дубини и значењу овог завета пре дана венчања. Соломон је рекао: „Не хитај да уста отвориш, и срце твоје да не пренагли изговарајући реч пред Богом“ (Проповедник 5:1). А шта ако си већ венчан? Онда ће ти користити да медитираш о важности тог свечаног обећања које си дао пред Јеховом. Да ли живиш достојно њему? Хришћани своја обећања схватају озбиљно. Соломун је продужио: „Испуни завет што си учинио. Боље ти је не чинити завета, него га чинити и не испунити. Не дај устима својим да ти пут на грех наведу, и не кажи пред весником божјим да је то несмотреност била“ (Проповедник 5:3-5).

Без сумње ће осматрање овог брачног завета, фразу по фразу, обогатити твоје разумевање тог свечаног обећања.

„Ја узимам тебе.“ Ово су уводне речи завета. Оне истичу твоју личну одговорност за твоју одлуку да се венчаш.

Под хришћанским уређењем не постоји никаква библијска обавеза да се венчаш. Сам Исус Христ остао је невенчан и препоручио је самаштво онима који су то ’могли да прихвате‘ (Матеј 19:10-12, Александар Бирвиш). С друге стране, већина Исусових апостола били су ожењени људи (Лука 4:38; 1. Коринћанима 9:5). Јасно је да је одлука да се венчаш лична одлука. Ниједан човек нема библијски ауторитет да другога присили на брак.

Стога, ако изабереш да се венчаш ти си одговоран. Вероватно си ти изабрао особу с којом се венчаваш. Кад даш брачни завет, рекавши ’Ја узимам тебе — —‘, ти узимаш или прихваташ особу с њезиним или његовим врлинама — али такође и с њезиним или његовим манама.

С временом, ти ћеш вероватно открити неслућене аспекте карактера твог супружника. Биће повремених разочарања. Библија каже да су „сви сагрешили и лишени су славе Божје“ (Римљанима 3:23). Тако ћеш можда морати да се прилагодиш како би изашао у сусрет свом супружнику. Ово може бити тешко, и понекад можеш желети да дигнеш руке. Али сети се, брачни завет је дат у Јеховином присуству. Он ти може помоћи да успеш.

„Да будеш мој(а) венчани(а) (муж⁄жена).“ На самом првом венчању, када се Ева удала за Адама, Јехова Бог је рекао да ће ’двоје бити једно тело‘ (1. Мојсијева 2:24ДК; Матеј 19:4-6). Брачна веза је дакле најближа веза која може постојати између два људска бића. Брак те доводи до једног новог сродства. Ти прихваташ некога да буде твоја „венчана жена“ или твој „венчани муж“. То није налик ниједном другом односу. Поступци који изазивају мало штете у другим односима могу изазвати дубоку повређеност унутар брачног уређења.

Узми на пример библијски савет из Ефесцима 4:26. Тамо Библија каже: „Ако се и гневите, немојте грешити, а сунце да не зађе у гневу вашему.“ Можда своје проблеме с рођацима и пријатељима ниси увек решавао онолико брзо колико је требало. Али твој супружник је ближи од било ког другог рођака или пријатеља. Подбацивање да ствари брзо решиш са својим брачним партнером могло би угрозити то нарочито сродство између вас.

Да ли дозвољаваш да неслагања између тебе и твог супружника прерасту у стални извор узрујавања или секирације? Да ли неспоразуми и узнемиравајуће ситуације трају и по неколико дана? Да би живео достојно свом завету, када искрсну потешкоће немој дозволити да дан прође а да се не помириш са својим брачним другом. То подразумева опростити и заборавити као и признати своје сопствене мане и грешке (Псалам 51:7; Лука 17:3, 4).

„Да те волим.“ Будући муж се заветује да ће ’волети и неговати‘ своју младу. Ова љубав обухвата ону романтичну љубав која их је вероватно спојила. Али романтична љубав није довољна. Љубав за коју се хришћанин заветује према свом брачном другу дубља је и шира.

Ефесцима 5:25 каже: „Мужеви, љубите своје жене, као што је Христос Цркву [„скупштину“, NW] љубио.“ Исусова љубав према скупштини тешко да би могла бити у истој категорији као романтична љубав између полова. Изрази „љубите“ и „љубио“ који се користе у овом стиху потичу од речи агапе, која се односи на љубав вођену начелом. Библија овде заповеда мужевима да показују константну, непоколебљиву, устрајну љубав према својим женама.

То није једноставно та ’волим те јер ти мене волиш‘ врста емоције. Муж тражи добробит своје жене чак и испред своје властите, а и жена воли свог мужа на исти тај начин (Филипљанима 2:4). То што према свом партнеру развијаш дубоку љубав помоћи ће ти да живиш достојно свог брачног завета.

„Да те негујем.“ Према једном речнику „неговати“ значи ’држати драгим, осећати или показивати наклоност према‘. Своју љубав мораш изразити и речима и делима! Жени је нарочито потребно да прима константно доказивање мужевљеве љубави. Њен муж се може добро бринути за њене физичке потребе, али то није довољно. Има жена које имају довољно хране и удобан дом али које су очајно несрећне јер их њихов брачни партнер занемарује или игнорише.

С друге стране, жена која зна да је вољена и негована има сваки разлог да буде срећна. Наравно, исто се може рећи и за мужа. Искрени изрази наклоности у великој мери појачавају праву љубав. У Песми над песмама, пастир љубавник ускликује: „Како су дивни твоји изрази наклоности, о сестро моја, невесто моја! Колико су бољи твоји изрази наклоности од вина и миомирис твојих уља од свих врста парфема!“ (Песма над песмама 4:10NW).

„И дубоко поштујем.“ У току векова, било је мушкараца који су злостављали и понижавали жене. Чак и данас, према часопису World Health, „насиље против жена дешава се у свакој земљи и у свакој друштвеној и економској класи. У многим културама се сматра мушкарчевим правом да туче жену.“ Већина мушкараца можда није крива за такво понашање. Ипак, изгледа да многи мушкарци пропуштају да покажу истински интерес за питања која се тичу жена. Као последица, многе жене су развиле негативан став према мушкарцима. Неке жене се могу чути како кажу „Волим свог мужа, али га једноставно не могу поштовати!“

Јехова Бог, међутим, одаје признање жени која настоји да поштује свог мужа — чак и ако он с времена на време пропушта да испуни њена очекивања. Она признаје да он има од Бога додељени задатак, то јест положај (1. Коринћанима 11:3; Ефесцима 5:23). Дубоко поштовање према њеном мужу дакле део је њеног обожавања и послушности према Јехови. Бог не превиђа послушност побожних жена (Ефесцима 5:33; 1. Петрова 3:1-6; упореди с Јеврејима 6:10).

Поштовање у браку мора бити узајамно, и треба га зарадити а не једноставно очекивати или захтевати. На пример, заједљив или увредљив говор нема места у брачном уређењу. Не би било пуно љубави нити поштовања давати омаловажавајуће коментаре о свом мужу или жени. Ништа добро не може произаћи из откривања мана свог супружника другима или од јавног говорења о њима. Чак и у шали особа може показати велики недостатак поштовања у овом подручју. Речи из Ефесцима 4:29, 32 примењују се и на мужа и на жену. Ту Библија каже: „Никаква рђава реч да не излази из уста ваших, него само добра реч, која служи уздизању,... Будите један другоме добри, милостиви.“

„У складу с божанским законом како је изложен у Светом писму.“ Бог жели да се радујемо слободи избора и поступања. Он нас не оптерећује неком исцрпном листом правила која регулишу брачни живот. Ипак, за наше лично добро он је дао неке смернице.

Данас постоји обилна разноликост штампаног материјала о браку, и многи људи имају своје сопствене филозофије. Али буди опрезан! Велики део информација који кружи о теми брака у супротности је с Библијом.

Признај такође да се околности од пара до пара разликују. На неки начин, брачни парови су попут снежних пахуљица; сви они можда издалека изгледају идентично, али у ствари сваки је јединствен, другачији од осталих. Комбинација твог карактера с карактером твог супружника није дупликат ниједног другог брачног пара на свету. Зато не буди брз да прихватиш лична гледишта других. Не постоји ниједна формула коју је човек измислио а која је примењива на сваки брак!

Насупрот томе, све библијске заповести су истините и примењиве. Апостол Павле је писао: „Цело је Писмо од Бога надахнуто и корисно је за учење, за уверавање, за поправљање“ (2. Тимотеју 3:16; Псалам 119:151). Ако читаш Библију и њена учења прихваташ као водич у свом свакодневном животу, бићеш у стању да живиш достојно свом брачном завету (Псалам 119:105).

„Све док обоје будемо заједно живели на земљи.“ Ово указује на дугорочно заједништво. Бог заповеда да „ће човек оставити оца свога и матер своју и прионуће уз жену своју“ (Постање 2:24). Јехова жели да будете заједно. Служите Богу заједно. Проучавајте његову Реч заједно. Одвојте време да шетате заједно, седите заједно, једите заједно. Радујте се животу заједно!

Неки парови улажу напоре да сваког дана одвоје извесно време само да међусобно разговарају. Чак и након пуно година брака, ово заједништво је од виталног значаја за брачну срећу.

Према Божјем брачном уређењу.“ Брак је дар Јехове Бога, који је успоставио брачно уређење (Пословице 19:14). Пропуст да се следи његово уређење угрозиће не само твоју брачну срећу већ такође и твој однос са Створитељем. С друге стране, кад муж и жена развијају добар однос с Јеховом, који се показује послушношћу његовим уређењима, они ће имати мирољубиве односе с другима, укључујући и једно с другим (Приче Соломунове 16:7ДК).

Никада не заборави да је Јехова главни Сведок твог брачног завета. Настави да живиш достојно овом свечаном обећању, и твој брак ће бити извор хвале и славе за Јехову Бога!

[Фуснота]

a У неким местима можда постоји потреба да се користи прилагођена верзија овог завета како би он одговарао локалним законима (Матеј 22:21). Међутим, у већини земаља хришћански парови користе горњи завет.

[Истакнути текст/Слике на 22. страни]

На неки начин, брачни парови су попут снежних пахуљица. Сви они можда издалека изгледају идентично, али у ствари сваки је јединствено другачији

[Извор]

Кристали снега⁄Dover