Пређи на садржај

Пређи на садржај

Успешна акција са Вешћу Краљевства

Успешна акција са Вешћу Краљевства

Успешна акција са Вешћу Краљевства

„ЗАШТО је живот тако пун проблема? — Да ли је рај ослобођен проблема могућ?“ То је био наслов Вести Краљевства бр. 34, четвоространог трактата који је био дистрибуисан широм света на 139 језика током априла и маја прошле године. „Један од врхунаца године“ — тако су Сведоци на Јамајци описали ову службену акцију. „Велики извор радости за браћу“, тако су је назвали Сведоци у Белгији. У Чешкој Републици Јеховини сведоци су први пут имали прилику да учествују у једној дистрибуцији Вести Краљевства. Подружница извештава: „Акција је донела дух ревности и ентузијазма.“ Сличне изјаве чуле су се и из многих других земаља.

Вест Краљевства бр. 34 имала је посебну поруку за оне који уздишу и јецају због ужаса који се чине у име религије (Језекиљ 9:4). Она је имала утеху за оне чији је живот узбуркан због ’критичних времена с којима се тешко излази на крај‘ над којима немају контролу (2. Тимотеју 3:1). Указујући на Библију трактат је показао да ће животни проблеми ускоро бити решени. Рај ослобођен невоља је сигуран (Лука 23:43). Многи који су прочитали Вест Краљевства били су уверени њеном поруком. Један човек у Тогоу је рекао једном Сведоку: „Оно што сте навели је неоспорно.“

Не може се порећи да је дистрибуисање ове Вести Краљевства привукло неуобичајену пажњу. Када је један Сведок понудио трактат, један домаћин у Данској је одговорио: „Управо сам се вратио из Сједињених Држава. Баш пре него што сам кренуо неко ми је понудио ваш трактат. Сад сам тек стигао овде и одмах се исти трактат уручује и у Данској!“

Одушевљена подршка акцији

Јеховини сведоци широм света одушевљено су се придружили делу дистрибуисања трактата. Аустрија, Ел Салвадор, Италија, Мађарска, Нова Каледонија, Хаити, биле су само неке од многих земаља које су известиле највећи број објавитеља свих времена током месеци када је дистрибуисана Вест Краљевства.

У Замбији је један покрајински надгледник поучавао своју трогодишњу кћерку Дебру да нуди литературу од куће до куће. Током акције с Вешћу Краљевства бр. 34, Дебра је уручила више од 45 примерака трактата. Њена мајка је започела библијске студије с некима који су од Дебре прихватили Вест Краљевства.

У јужној Африци једна тинејџерка је понудила трактат својој школској другарици по имену Кашја. Кашја је прочитала трактат и рекла: „Ово је једноставно предивно — живети заувек на рајској земљи! Зашто ми пре нису говорили о томе?“ Започет је библијски студиј. За мање од недељу дана Кашја је добила други трактат. Овај је стигао од њене пријатељице римокатоликиње с којом се дописивала, а која живи на Кипру. Пријатељица с којом се дописује објаснила је Кашји зашто су учења римокатоличке цркве лажна и рекла јој да намерава да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Наравно, то је у великој мери ојачало Кашјину одлучност да настави с проучавањем.

Један десетогодишњак у Швајцарској учествовао је са својом мамом у дистрибуцији трактата. Уручио је примерак једној младој жени и охрабрио је да га пажљиво прочита. Млада жена је питала дечака да ли заиста верује у оно што слика на насловној страни илуструје — бескрајан живот на земљи. Дечаков одговор? „О, да, сигурно.“ Жена је затим открила да је тражила праву веру јер има толико много противречја у њеној властитој религији. На накнадној посети био је започет библијски студиј.

Тренутне реакције

Понекад је Вест Краљевства изазвала тренутне реакције код оних који су је прочитали. Након што је прочитала трактат једна 11-годишња девојчица у Белгији је признала једном Јеховином сведоку да је крала по продавницама. Девојчицина мајка је желела да прећути ту ствар али савест те девојчице је била подстакнута оним што је прочитала и инсистирала је на томе да види директора тог тржног центра. Мајка је коначно пристала да дозволи својој кћерки да оде у тржни центар с тим Сведоком. Директор је био изненађен њеним признањем. Када је сазнао да ју је Вест Краљевства подстакла да тако поступи, узео је један примерак за себе да види шта он садржи што је толико снажно. С том девојчицом се сада води напредан библијски студиј.

Једна Сведокиња у Камеруну је оставила примерак Вести Краљевства једном човеку и она прича: „Кад смо поново дошли установили смо да га је већ подвукао и имао бројна питања. Након што је добио задовољавајуће одговоре изјавио је: ’То је апсолутна истина да је религија допринела несрећи човечанства. Ваш трактат ми је помогао да доста тога разумем али бих волео да знам више.‘“ Он сада редовно проучава Библију.

Један Сведок је у Уругвају оставио трактат једном човеку док је ишао од куће до куће. Сведок је наставио с проповедањем од куће до куће и радио је око тог блока све док није дошао до задњих врата куће тог човека. Био је изненађен кад је установио да га човек чека с трактатом у руци. Већ га је прочитао и желео је више информација. Започет је студиј на лицу места.

Јавност помаже у дистрибуисању

У Јапану је један млади сведок пришао једном човеку у својим 50-им и представио му трактат. Тај човек је питао: „Шта радите с тим памфлетом кад сретнете људе који не виде?“ Сведок је признао да не зна. Човек му је рекао да сачека за тренутак и отишао је у своју кућу. Вратио се с примерком Вести Краљевства и рекао: „Већ сам добио тај памфлет. Мислим да садржи веома интересантне и важне информације тако да сам га транскрибовао на Брајово писмо. Молим вас користите овај за људе који су слепи.“ Тај човек је потрошио многе сате транскрибујући Вест Краљевства на Брајово писмо како ни слепи не би били ускраћени за оно што он садржи.

У Словачкој се једном човеку толико свидео трактат да је направио 20 копија и сам дистрибуисао те црно–беле копије. Један објавитељ у Швајцарској је оставио Вест Краљевства једној породици и наставио да ради на горњим спратовима зграде у којој живи та породица. Кад је поново сишао срео је једног дечака из те породице који је тражио још 19 примерака трактата. У дечаковој школи ученицима је задато да пишу о проблемима и трагању за решењима. Желео је по примерак Вести Краљевства за све другове у разреду.

Нико није изостављен

Они који су учествовали у акцији марљиво су се трудили да никога не изоставе. У Новој Каледонији два Сведока су путовала на подручје једног удаљеног племена да би дистрибуисали Вест Краљевства. На путу су приметили једну стазу за коју се чинило да се не користи, али су они ипак одлучили да виде да ли неко живи на крају те стазе. Изашавши из кола ишли су том стазом гацајући преко потока док коначно нису пронашли једну кућу. Тамо је живео један пар који никада није чуо о Јеховиним сведоцима и прихватили су примерак Вести Краљевства. Касније су их објавитељи поново посетили и на њихово изненађење установили су да је тај пар поправио пут и неколико мостића тако да би Сведоци могли аутом доћи све до њихове куће. Започет је редован библијски студиј.

У Пољској је један Сведок морао проћи поред градилишта да би станару понудио примерак Вести Краљевства. Радници су посматрали док се он враћао поред градилишта. Коначно, један од радника га је позвао и замолио да их не заборави. Када им се приближио направили су паузу и пажљиво слушали презентацију трактата. Прихватили су примерке Вести Краљевства као и часописе и касније, на накнадној посети, књиге.

Стотине милиона Вести Краљевства бр. 34 дистрибуисане су на многим језицима. Та порука већ има снажан ефекат. Многи су сазнали да је рај ослобођен невоља могућ. Ми се молимо да се праведне особе и даље одазивају и коначно буду међу ’смернима‘ који ће ’чувати земљу и уживати у изобиљу мира‘ (Псалам 37:11).

[Оквир на 31. страни]

Настави с дистрибуисањем часописа!

Април и мај 1995. видели су веома успешну акцију у дистрибуисању Вести Краљевства бр. 34. Током та два месеца била је изванредна и дистрибуција часописа Кула стражара и Пробудите се!. На пример, један брат у Чешкој Републици је известио да је у априлу уручио 250 примерака Вести Краљевства и 750 часописа. У Гваделупу је субота, 15. април, била изабрана као посебан дан за часописе. Скоро сваки објавитељ у тој земљи учествовао је у служби тог дана! Словачка је имала нови највећи број у дистрибуисању часописа у априлу. Слични извештаји дошли су и из многих других земаља.

Зашто онда април и мај 1996. не би били изванредни месеци за дистрибуцију часописа? Скупштине могу организовати посебне дане с часописима. Појединци могу учествовати у помоћној пионирској служби. На ове и друге начине може се подстаћи дистрибуција часописа а битна порука објављена у Вести Краљевства бр. 34 и даље ће се ширити. Онда, као што се десило прошле године, Јехова ће сигурно благословити реван дух који показујемо (2. Тимотеју 4:22).