Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како ти хришћански пастири служе

Како ти хришћански пастири служе

Како ти хришћански пастири служе

НА МНОГИМ местима је могуће посматрати како се пастири старају о стаду. Они предводе, штите и опскрбљују овце. Ово је значајно за хришћанске старешине, јер њихов посао обухвата пастирске активности. Заиста, њихова је одговорност да ’пасу цркву Господњу‘ и да ’пазе на цело стадо‘ (Дела апостолска 20:28).

Ако си члан хришћанске скупштине, како ти духовни пастири могу служити? И како треба да реагујеш на њихове напоре у твоју корист? Зашто је скупштини потребна њихова помоћ?

Заштита од чега?

У древна времена лавови и друге дивље животиње су угрожавали стада и ловили појединачне овце. Пастири су морали обезбеђивати заштиту (1. Самуилова 17:34, 35). Па, Сотона Ђаво „као лав ричући ходи и тражи кога да прождре“ (1. Петрова 5:8). Он јаросно води рат не само против Јеховине земаљске организације као целине већ такође против сваког појединог Божјег слуге. Шта је Сотонин циљ? Он жели да обесхрабри Јеховин народ и да га чак спречи да „држи заповести Божје“ и да спроводи „дело сведочења за Исуса“ (Откривење 12:17NW).

Јехова је државне пастире древног Израела сматрао одговорнима за занемаривање јер су његове овце постале „храна свим зверима пољским“ (Језекиљ 34:7). Међутим, хришћанске старешине имају жељу из срца да заштите оне у скупштини како нико не би био изгубљен због занемарености или због утицаја Сотоне, света или отпадничких ’вукова‘ (Дела апостолска 20:29, 30). Како ти пастири помажу свим члановима стада да буду трезвени и да бдију? Један начин је тиме што с подијума Дворане Краљевства износе добро припремљене библијске говоре. Други је позитивним, охрабрујућим разговорима пре и после састанака. Још један ефикасан начин јесте лично посећивање „оваца“ код куће. (Упореди с Псалмом 95:7.) Али шта је то пастирска посета? Како једну такву посету треба обавити? И кога треба посетити?

Шта је пастирска посета?

Пастирска посета није нека пука друштвена посета с разговорима о безначајностима. Један старешина је приметио: „Већина објавитеља у потпуности ужива у читању неког стиха или у дискутовању о неком посебном библијском лику. Не прича, наравно, само старешина. Посећени објавитељ Краљевства обично ужива да изрази своје мисли о Библији, и чинећи то он јача своју веру. Старешина може са собом понети часопис Кулу стражару или Пробудите се! како би продискутовао неки изграђујући чланак. Можда је ова духовна дискусија оно што пастирску посету чини другачијом од неке друштвене посете.“

Један други искусни старешина је прокоментарисао: „Пре посете, старешина проводи извесно време размишљајући о објавитељу којег треба да посети. Шта би тог објавитеља могло изградити? Искрена похвала јесте суштински део пастирских посета, јер она јача особу да истраје.“ Да, пастирска посета је више од само пријатељске посете коју би било ко у скупштини могао обавити.

Зашто те пастир посећује?

Кад старешина посећује један дом, он је припремљен да охрабри сувернике и помогне им да буду чврсти у вери (Римљанима 1:11). Тако, када један или двојица старешина желе да те посете, како реагујеш? Један путујући надгледник је рекао: „Ако се пастирске посете врше само кад нешто није баш исправно, прва реакција на предложену посету може бити ’Шта ли сам погрешио?‘“ Духовни пастири пуни љубави опонашају Јехову, који се бринуо о псалмисти и који је ’крепио његову душу‘ увек, а поготово у времену тескобе и посебне потребе (Псалам 23:1-4).

Циљ једне пастирске посете јесте ’зидање а не рушење‘ (2. Коринћанима 13:10). Заиста су охрабрујуће речи цењења за устрајност, ревност и верни рад посећене особе. Један старешина је приметио: „У пастирској посети није добро оставити утисак као да је неко дошао с намером да открије проблеме и да о њима дискутује. Наравно, сам објавитељ би можда желео да разговара о некој нарочитој потешкоћи. И ако овца храмље или се изолује од остатка стада, старешина треба нешто да учини како би помогао.“

Хришћански пастири ће несумњиво посебно бринути о свакоме ко је попут оних описаних овим речима: „[Ја, Јехова] тражићу изгубљену, довешћу натраг одагнану, рањену ћу завити и болесну окрепити“ (Језекиљ 34:16). Да, овце можда треба потражити, довести натраг, повити, или ојачати. Израелски пастири су занемарили ове одговорности. Извршавање оваквог посла захтева да пастир приђе некој овци и постара се за њене потребе. У основи, то би требало да буде карактеристично обележје сваке данашње пастирске посете.

Здравим овцама је потребна нега

Треба ли да закључимо да садашњи духовни пастири не треба да показују нарочиту пажњу према здравим овцама? Па, кад дословна овца западне у невољу, много је лакше помоћи јој ако она има поверење у пастира. Један приручник примећује да се „овце природно клоне људи, и да стицање њиховог поверења није увек лако“. Између осталог, та иста књига предлаже следећу основну смерницу за задобијање поверења оваца: „Редовно причајте тим животињама. Оне се навикавају на глас, који их умирује. Често посећујте овце на паши“ (Alles für das Schaf. Handbuch für die artgerechte Haltung — Све за те овце. Приручник о томе како их исправно гајити).

Према томе, неопходан је лични контакт да би између пастира и оваца постојао поверљив однос. Исти је случај и у хришћанској скупштини. Један старешина је приметио: „То што си у скупштини познат као старешина који редовно посећује овце олакшава ти да посетиш ону особу која има проблеме.“ Дакле, духовни пастири не треба да покушавају да овце хране и негују искључиво у Дворани Краљевства. Колико год то околности дозвољавају, старешине треба да се упознају са овцама тиме што врше пастирске посете у њиховим домовима. Један хришћанин се присећа да му је, кад је био новонаименовани старешина, председавајући надгледник телефонирао и замолио га да посети и утеши једног брата који је управо био изгубио кћерку у једној страшној саобраћајној несрећи. Овај старешина признаје: „Како сам се ужасно осећао, јер никада раније нисам посетио тог брата и чак нисам знао ни где живи! Било је олакшање кад је један зрели старешина понудио да пође са мном.“ Да, старешине помажу једни другима у пастирским посетама.

У припреми и вршењу одређених пастирских посета, старешини се може придружити један слуга помоћник који посеже за ’добрим послом‘ надгледника (1. Тимотеју 3:1, NW; 3:13). Колико само слуга помоћник цени кад види како старешина служи овцама на пастирским посетама! Тако се старешине и слуге помоћници приближавају свима у скупштини, ојачавајући везе хришћанске љубави и јединства (Колошанима 3:14).

Планирање времена за пастирске посете

Кад је једно старешинство препустило пастирске посете иницијативи водитеља̂ Скупштинског студија књиге, у неким групама су у року од шест месеци били посећени сви објавитељи, док у другим ниједан није био посећен. То је једног старешину покренуло да каже: „Изгледа да неке старешине преузимају иницијативу и обављају доста пастирског посла, док је другима потребно охрабрење њихових сустарешина да би то учинили.“ Нека старешинства тако уређују ствари да пастири посете све објавитеље у оквиру неког одређеног раздобља.

Наравно, старешина или било који други објавитељ може посетити некога у скупштини и без тога да чека да се направе посебни планови. Један старешина, пре него што изврши неку пастирску посету, телефонира и каже: „Ја сваког месеца посећујем једну породицу. Могу ли у току идућег месеца посетити вас на отприлике сат времена? Кад би вам било згодно?“

Благослови пастирских посета

Како се притисци из овог злог система и даље појачавају, охрабрујуће посете пастира пуних разумевања постају још корисније. Када се кроз пастирске посете свима из стада пружа охрабрење и помоћ, свака овца се осећа безбедном и сигурном.

У вези с једном скупштином у којој пастири редовно посећују све објавитеље Краљевства, извештено је: „Објавитељи су постали врло позитивни с обзиром на пастирске посете. Сасвим је уобичајено да неки објавитељ приступи једном од старешина да би упитао када ће извршити још једну посету, пошто је тај објавитељ уживао у изграђујућој дискусији током претходне посете. Пастирске посете су биле један чинилац који је помогао да се побољша дух скупштине.“ Други извештаји указују да када пастири с пуно љубави служе на такав начин, скупштина може расти у љубави, јединству и топлини. Какав благослов!

Хришћански пастири навраћају да би унапредили духовно благостање оваца. Старешине желе да охрабре и да ојачају своје сувернике. Уколико неки озбиљни проблем који захтева савет изрони на површину током посете, може бити најбоље направити планове за један разговор у неко друго време, поготово ако старешину прати неки слуга помоћник. У сваком случају, молитва за закључење пастирске посете је на месту.

Да ли духовни пастир жели да у блиској будућности наврати у твој дом? Ако је то случај, радосно ишчекуј охрабрење које те чека. Он долази да ти послужи и да те ојача у твојој решености да останеш на путу који води ка вечном животу (Матеј 7:13, 14).

[Оквир на 26. страни]

Предлози за пастирске посете

Закажи. Обично је добро заказати. Уколико старешина планира да се позабави неким озбиљним проблемом, било би исправно да о томе унапред обавести објавитеља.

Припрема. Осмотри нарав особе и ситуацију. Пружи срдачну похвалу. Постави себи као циљ да пренесеш охрабрујући „духовни дар“ који јача веру (Римљанима 1:11, 12).

Кога повести. Другог старешину или квалификованог слугу помоћника.

Током посете. Старешина треба да буде опуштен, пун љубави, позитиван и прилагодљив. Запитај за породицу, за њега и тако даље. Пажљиво слушај. Ако на површину изрони неки озбиљан проблем, може бити најбоље направити планове за посебну пастирску посету.

Трајање посете. Држи се договореног времена, и напусти свог домаћина док још увек ужива у посети.

Закључивање посете. Молитва је на месту и истински се цени (Филипљанима 4:6, 7).

[Слика на 24. страни]

Хришћански пастири обезбеђују духовну заштиту

[Слике на 26. страни]

Пастирске посете пружају добре прилике за духовно охрабрење