Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проћи испит лојалности

Проћи испит лојалности

Проћи испит лојалности

’Обуците се у новог човека, који је створен по Богу, у правди и у светости истине‘ (ЕФЕСЦИМА 4:24).

1. Зашто Јехови Богу дугујемо лојалност?

 ПРОЋИ испит лојалности има многе фасете. Најважније је проћи испит лојалности према Јехови Богу. Истина, с обзиром на то ко је Јехова и шта је за нас учинио, и због нашег предања њему, ми му дугујемо лојалност. Како показујемо лојалност према Јехови Богу? Првенствени начин јесте тај да смо лојални Јеховиним праведним начелима.

2, 3. Какав однос постоји између лојалности и праведности?

2 Да бисмо прошли тај испит, ми морамо пазити на речи које налазимо у 1. Петровој 1:15, 16: „Како је онај који вас је позвао свет, тако будите и ви свети у целом живљењу своме. Јер је писано: ’Будите свети, јер сам ја свет.‘“ Лојалност према Јехови Богу учиниће да смо му у свако доба послушни, и да доводимо наше мисли, речи и поступке у склад с његовом светом вољом. То подразумева очување добре савести, како нам се заповеда у 1. Тимотеју 1:3-5: ’Циљ заповести [да не учимо другу науку, и да се не осврћемо на приче] јесте љубав из чиста срца, добре савести и искрене вере.‘ Истина, нико од нас није савршен, али ми треба да покушавамо да чинимо оно најбоље што можемо, зар не?

3 Лојалност према Јехови задржаће нас од тога да себично компромитујемо праведна начела. Заиста, лојалност нас задржава да не будемо изнутра једно а споља друго. Лојалност је оно што је псалмиста имао на уму кад је певао: „Поучи ме, о Јехова, о свом путу. Ходићу у твојој истини. Уједини ми срце да се боји твог имена“ (Псалам 86:11NW). Лојалност захтева оно што се добро описује као „послушност ономе што се не може наметнути“.

4, 5. Лојалност ће нас учинити пажљивима да не урадимо шта?

4 Лојалност према Јехови Богу такође ће нас задржати од тога да урадимо било шта што би нанело срамоту његовом имену и Краљевству. На пример, два хришћанина су једном запали у такву потешкоћу један с другим да су неисправно прибегли једном светском суду. Судија је запитао: ’Јесте ли ви обојица Јеховини сведоци?‘ Очито није могао разумети шта они траже на суду. Каква је то била срамота! Лојалност према Јехови Богу требало је да ту браћу наведе да следе савет апостола Павла: „И то је већ срамота за вас да имате тужбе међу собом. Зашто радије не трпите неку неправду? Зашто радије не прегорите штету?“ (1. Коринћанима 6:7). Свакако, пут лојалности према Јехови Богу јесте радије претрпети лични губитак него нанети срамоту Јехови и његовој организацији.

5 Лојалност према Јехови Богу такође обухвата да не попуштамо пред страхом од човека. „Страх од људи замку меће, али је заклоњен ко се у Бога узда“ (Пословице 29:25). Дакле, ми не правимо компромисе кад се суочавамо с прогонством, већ следимо пример који су дали Јеховини сведоци у бившем Совјетском Савезу, у Малавију, у Етиопији и толико других земаља.

6. Лојалност ће нас задржати да се не дружимо с киме?

6 Ако смо лојални према Јехови Богу, ми ћемо избегавати да стварамо пријатељства са свима који су његови непријатељи. Зато је ученик Јаков написао: „Прељубочинци, не знате ли да је пријатељство овога света непријатељство Богу? јер ко хоће свету пријатељ да буде, непријатељ Божји постаје“ (Јаков 4:4). Ми желимо имати лојалност о којој је краљ Давид пружио доказ када је рекао: „Зар да ја не мрзим оне који те мрзе Господе? и да се не гадим на оне који на те устају? Пуном мржњом мрзим на њих: то су непријатељи моји“ (Псалам 139:21, 22). Ми се не желимо дружити с било којим намерним грешницима, јер с њима немамо ништа заједничко. Не задржава ли нас лојалност према Богу од дружења с било којим таквим Јеховиним непријатељима, било лично или преко телевизијског медија?

Доћи Јехови у одбрану

7. Шта ће нам лојалност помоћи да урадимо у погледу Јехове, и како је то Елијув урадио?

7 Лојалност ће нас покренути да Јехови Богу дођемо у заштиту. Какав добар пример имамо у Елијуву! Јов 32:2, 3 (NW) нам каже: „Гнев Елијува ... распали се. Против Јова распламса се његов гнев ради тога што је проглашавао праведном своју сопствену душу уместо Бога. Такође, против његова три компањона распламсао се његов гнев ради чињенице што нису нашли одговора већ су и даље Бога проглашавали злим.“ У поглављима 32 до 37 књиге Јова, Елијув долази Јехови у одбрану. На пример, он је казао: „Потрпи ме мало, продужићу, имам још за Божју парбу речи. ... Моћан је Бог, ... не одвраћа очију својих од праведних“ (Јов 36:2-7).

8. Зашто треба Јехови да дођемо у одбрану?

8 Зашто постоји потреба да се Јехови дође у одбрану? Данас се на нашег Бога хули на толико много начина. Тврди се да он не постоји, да је део неког Тројства, да вечно мучи људе у неком горућем паклу, да слабо покушава да обрати овај свет, да га није брига за човечанство, и тако даље. Ми показујемо своју лојалност према њему тиме што му долазимо у одбрану и доказујемо да Јехова заиста постоји; да је он мудар, праведан, свемоћан Бог пун љубави; да он има време за све; и да ће кад дође његово право време, он привести крају све зло и читаву земљу учинити рајем (Проповедник 3:1). Ово захтева да користимо сваку прилику да сведочимо за Јеховино име и Краљевство.

Лојалност према Јеховиној организацији

9. У вези с којим стварима су неки открили свој недостатак лојалности?

9 Сада долазимо до лојалности према Јеховиној видљивој организацији. Свакако, ми јој дугујемо лојалност, укључујући и ’верног и разборитог роба‘ преко којег се хришћанска скупштина духовно храни (Матеј 24:45-47NW). Рецимо да се у публикацијама Watch Towera појави нешто што не разумемо или с чиме се у том тренутку не слажемо. Шта ћемо урадити? Увредити се и напустити организацију? То су учинили неки када је, пре доста година, Кула стражара применила нови савез на Миленијум. Други су се увредили због онога што је Кула стражара једном говорила о питању неутралности. Да су ти који су се спотакли на ове ствари били лојални организацији и њиховој браћи, они би чекали на Јехову да разјасни ове ствари, што је он и учинио у своје право време. Дакле, лојалност укључује стрпљиво чекање док верни и разборити роб не објави даљње разумевање.

10. Лојалност ће нас задржати да не будемо радознали у вези с чим?

10 Лојалност према Јеховиној видљивој организацији такође подразумева да немамо ништа с отпадницима. Лојални хришћани неће бити радознали у вези с тим шта такви људи имају да кажу. Истина, они које Јехова Бог користи да воде његово дело на земљи нису савршени. Али шта нам Божја Реч каже да урадимо? Да напустимо Божју организацију? Не. Братска наклоност треба да нас задржи лојалнима према њој, и ми треба и даље да ’љубимо један другога од свег срца‘ (1. Петрова 1:22).

Лојалност према лојалним старешинама

11. Лојалност ће нам помоћи да се чувамо ког негативног размишљања?

11 Кад се нешто каже или уради у скупштини што нам је тешко да разумемо, лојалност ће нас задржати од тога да осудимо потицаје и помоћи ће нам да заузмемо став да је то можда питање просуђивања. Зар није далеко боље премишљати о добрим особинама наименованих старешина и других суверника него о њиховим манама? Да, ми се желимо чувати од сваког таквог негативног размишљања, јер је оно повезано с тиме да се буде нелојалан! Лојалност ће нам такође помоћи да будемо послушни Павловој директиви ’никога да не опадамо‘ (Титу 3:1, 2).

12, 13. С којим нарочитим изазовима старешине треба да се суоче?

12 Старешинама лојалност поставља нарочите изазове. Један од тих изазова јесте ствар поверљивости. Неки члан скупштине се може поверити неком старешини. Лојалност према том појединцу задржаће старешину од тога да повреди начело поверљивости. Он ће следити савет из Пословица 25:9: „Немој другог да откриваш тајне.“ То подразумева чак ни својој сопственој жени!

13 Старешине такође имају да прођу и друге тестове лојалности. Хоће ли бити они који удовољавају људима, или ће храбро и благо помагати онима којима је потребно исправљање, чак и ако су они рођаци или блиски пријатељи? Лојалност према Јеховиној организацији учиниће да они између нас који су старешине покушају да помогну свакоме коме је духовна помоћ потребна (Галатима 6:1, 2). Иако ћемо бити љубазни, лојалност ће учинити да будемо отворени с нашим сустарешином, баш као што је апостол Павле отворено разговарао с апостолом Петром (Галатима 2:11-14). С друге стране, надгледници треба да буду пажљиви, да не би немудрим поступањем или показивањем пристраности или злоупотребом свог ауторитета на неки други начин, отежали онима који су им поверени да буду лојални према Божјој организацији (Филипљанима 4:5NW).

14, 15. Који чиниоци могу испитати лојалност чланова скупштине?

14 Постоје и други аспекти те ствари пролажења испита лојалности за скупштину и њене старешине. Уколико у скупштини постоји донекле проблематично стање, то даје прилику да се покаже лојалност према Јехови и онима који га представљају. (Види Кулу стражару од 1. октобра 1987, стране 24-6.) Када дође до неког искључења, лојалност од нас тражи да подупремо старешине, а не да покушавамо да после догађаја одмеравамо да ли је било довољно разлога за предузету акцију.

15 Лојалност према скупштини такође од нас тражи да подупиремо свих пет недељних састанака колико допуштају наше околности и способност. Лојалност захтева не само да их редовно посећујемо, већ исто тако да се за њих припремамо и да дајемо изграђујуће коментаре кад нам се укаже прилика (Јеврејима 10:24, 25).

Брачна лојалност

16, 17. С којим се изазовима лојалности морају суочити венчани хришћани?

16 Коме још дугујемо лојалност? Ако смо венчани, с обзиром на наш брачни завет, ми морамо проћи испит лојалности према нашем брачном партнеру. Лојалност нашем супружнику задржаће нас од тога да направимо грешку да будемо финији према другим женама или мушкарцима него што смо према својој жени или према свом мужу. Лојалност према нашем супружнику такође захтева да не одајемо другима слабости и мане нашег супружника. Лакше је жалити се другима него напорно радити на томе да линије комуникације с брачним другом задржимо отворенима, што би требало да радимо у складу са Златним правилом (Матеј 7:12). У ствари, брачно стање представља прави изазов нашој хришћанској лојалности.

17 Да бисмо прошли овај испит лојалности, не само што морамо избегавати да будемо криви за озбиљно неисправно понашање већ такође морамо чувати саме наше мисли и осећања (Псалам 19:15). На пример, ако су наша преварна срца похлепна за задовољством и узбуђењем, за нас је тако лако да себично од дивљења одемо до жудње. Фигуративно подстичући на брачну верност, краљ Соломун саветује мужеве да ’пију воду од свога студенца‘ (Пословице 5:15). И Исус је рекао: „Свако ко стално гледа неку жену тако да има страст према њој већ је направио прељубу с њом у свом срцу“ (Матеј 5:28NW). Мужеви који се упетљају с порнографским материјалом доводе себе у опасност да буду наведени на прељубу, и тако варају своје жене и буду им нелојални. Из тог истог разлога, жена ухваћена духом сентименталних серија које се баве прељубничким епизодама може бити искушана да постане нелојална свом мужу. Међутим, тиме што смо истински лојални нашем супружнику ми учвршћујемо брачну везу, и помажемо једно другом у напорима да удовољимо Јехови Богу.

Помоћ да се остане лојалан

18. Разумевање чега ће нам помоћи да будемо лојални?

18 Шта ће нам помоћи да прођемо испит лојалности у ова четири подручја: лојалност према Јехови, према његовој организацији, према скупштини и према нашем брачном другу? Једна помоћ јесте разумевање да је проћи испит лојалности повезано са оправдањем Јеховиног суверенитета. Да, тиме што остајемо лојални ми показујемо да Јехову сматрамо Универзалним Сувереном. Тако исто можемо имати самопоштовање и наду у вечни живот у Јеховином новом свету. Ми можемо себи помоћи да останемо лојални тиме што осматрамо добре примере лојалности, од Јехове па све до оних поменутих у Библији и у нашим публикацијама Watch Towera, укључујући извештаје из Годишњака̂.

19. Коју улогу игра вера у томе да смо лојални?

19 Јака вера у Јехову Бога и страх од тога да му не угодимо помоћи ће нам да прођемо испит лојалности. И јачамо нашу веру и страх од Јехове тиме што марљиво проучавамо Божју Реч и што смо укључени у хришћанску службу. Ово ће нам помоћи да поступамо у складу с Павловим саветом забележеним у Ефесцима 4:23, 24 (NW): „Треба да се обновите у сили која покреће ваш ум, и треба да обучете нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности.“

20. Изнад свега, која ће нам особина помоћи да будемо лојални према Јехови и према свима другима којима дугујемо лојалност?

20 Цењење Јеховиних особина помоћи ће нам да будемо лојални. Изнад свега, несебична љубав према нашем небеском Оцу и захвалност за све што је он учинио за нас, и то што га волимо свим својим срцем и душом и умом и снагом помоћи ће нам да му будемо лојални. Осим тога, поседовање љубави за коју је Исус рекао да ће идентификовати његове следбенике помоћи ће нам да будемо лојални према свим хришћанима у скупштини и унутар своје породице. Другим речима, то је ствар бити себичан или несебичан. Нелојалност значи бити себичан. Лојалност значи бити несебичан (Марко 12:30, 31; Јован 13:34, 35).

21. Како се ствар пролажења испита лојалности може сажети?

21 Да сажмемо: лојалност је изузетна особина коју показују Јехова Бог, Исус Христ и све Јеховине праве слуге. Да бисмо имали добар однос с Јеховом Богом, ми морамо проћи испит лојалности према њему тиме што живимо достојно његовим праведним захтевима, тиме што немамо ништа с његовим непријатељима, и тиме што му долазимо у одбрану сведочећи формално и неформално. Ми такође морамо проћи испит лојалности према Јеховиној видљивој организацији. Морамо бити лојални нашим скупштинама и нашем брачном другу. Тиме што успешно пролазимо испит лојалности, учествоваћемо у оправдавању Јеховиног суверенитета, и стаћемо на његову страну у спорном питању. Тиме ћемо стећи његову наклоност и добити награду вечног живота. Оно што је апостол Павле рекао о божанској оданости такође се може рећи о нашем пролажењу испита лојалности. Оно је корисно и за садашњи и за будући живот (Псалам 18:25NW; 1. Тимотеју 4:8).

Како би одговорио?

◻ На које начине можемо проћи испит лојалности према Богу?

◻ Шта лојалност према Јеховиној организацији захтева од нас?

◻ Како старешине пролазе испит лојалности?

◻ Какав испит који укључује лојалност морају венчани хришћани проћи?

◻ Које ће нам особине помоћи да прођемо испит лојалности?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Лојалност према члановима скупштине задржаће старешине да не откривају поверљиве ствари

[Слике на 18. страни]

Лојалност према свом супружнику јача брачну везу