Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хвали Краља вечности!

Хвали Краља вечности!

Хвали Краља вечности!

„Господ је краљ од увек и довека“ (ПСАЛАМ 10:16).

1. Која се питања јављају у погледу вечности?

 ВЕЧНОСТ — шта би ти рекао да је то? Мислиш ли да време заиста може трајати заувек? Па, нема сумње да се време протеже заувек у прошлост. Зашто се онда не би заувек протезало и у будућност? Заиста, превод Библије Нови свет указује на Бога да бива хваљен „од времена недогледног до времена недогледног“ (Псалам 41:13). Шта значи овај израз? У разумевању тога може нам помоћи освртање на једну с тим повезану тему — простор.

2, 3. (а) Која нам питања, која укључују простор, помажу да схватимо вечност? (б) Зашто треба да желимо да обожавамо Краља вечности?

2 Колико је велик простор? Има ли неких граница? Све до пре 400 година, мислило се да је наша земља центар свемира. Онда је Галилеј развио телескоп, и тиме обезбедио у великој мери проширени поглед небеса. Сада је Галилеј могао да види много више звезда и да покаже да се Земља и друге планете окрећу око Сунца. Млечни пут није више изгледао млечно. Показало се да је то галаксија звезда, њих око стотину милијарди. Ми никада не бисмо могли да избројимо тако много звезда, чак ни за цео живот. Касније су астрономи наставили да проналазе милијарде галаксија. Оне се простиру у бескрајном простору, докле год могу да продру најјачи телескопи. Изгледа да простор нема границе. Исти је случај и с вечношћу — она нема границе.

3 Изгледа да је представа о вечности изван моћи разумевања нашег ограниченог људског мозга. Међутим, постоји Неко ко то у потпуности разуме. Он може избројати, да, чак именовати бескрајне квадрилионе звезда у њиховим милијардама галаксија! Тај Неко каже: „Подигните очи своје и гледајте! Ко је све то створио? Ко ли војску води њихову? Он свакога по имену зове и с велике силе и моћи његове ни једно не изостаје. Не знаш ли то, ниси ли то научио? Бог је, Господ вечни, крајеве земље створио: не мучи се он нити сустаје; разум његов не може се измерити“ (Исаија 40:26, 28). Какав величанствен Бог! Сасвим сигурно, он је Бог кога треба да желимо да обожавамо!

„Краљ од увек и довека“

4. (а) Како је Давид изразио цењење према Краљу вечности? (б) Шта је један од највећих научника у историји закључио што се тиче порекла свемира?

4 У Псалму 10:16, Давид каже о Створитељу, Богу: „Господ је краљ од увек и довека.“ А у Псалму 29:10, он понавља: „Господ је на свом престолу Краљ вечни.“ Да, Јехова је Краљ вечности! Надаље, Давид сведочи да је тај узвишени Краљ Дизајнер и Творац свега што посматрамо у простору, говорећи у Псалму 19:2: „Небеса славу Божју објављују, дела руку његових небески простор гласи.“ Око 2 700 година касније, чувени научник сер Исак Њутн сложио се с Давидом пишући: „Овај крајње елегантан систем сунаца, планета и комета могао би настати само из намере и суверенитета једног просветљеног и моћног бића.“

5. Шта су Исаија и Павле писали о Извору мудрости?

5 Како само треба да нас учини понизнима сазнање да Суверени Господ Јехова, кога чак ни пространа ’небеса и небеса над небесима не могу обухватити‘, живи вечно! (1. Краљевима 8:27). Јехова, описан у Исаији 45:18 као „створитељ неба ... који је саздо и утврдио земљу“, Извор је мудрости која је далеко опсежнија од онога што мозак смртних људи може докучити. Јехова је рекао, као што је истакнуто у 1. Коринћанима 1:19: „Уништићу мудрост мудрих, и разумних разум укинућу.“ На то је апостол Павле додао у 20. стиху: „Где је мудри? Где је књижевник? Где је препирач овога века? Није ли Бог показао да је мудрост овога света лудост?“ Да, као што Павле надаље каже у 3. поглављу, 19. стиху, „мудрост овога света [је] лудост пред Богом“.

6. На шта Проповедник 3:11 указује као на „вечност“?

6 Небеска тела су део стварства на које је указао краљ Соломон: „Сваку лепу ствар [Бог] у своје време чини. Он је њима у срце и мисао о вечности метнуо, јер делима која Бог твори, човек ни почетка ни краја докучити не може“ (Проповедник 3:11). Заиста, у срце човека усађено је да покуша да открије значење „вечности“, то јест, значење бескрајног времена. Али, да ли он уопште може стећи такво спознање?

Величанствен изглед на живот

7, 8. (а) Какав величанствен изглед на живот лежи пред човечанством, и како се може постићи? (б) Зашто треба да се радујемо што ће се божанско образовање наставити у сву вечност?

7 Исус Христ је рекао у молитви Јехови: „Живот је вечни у томе да тебе познају, тебе, јединога истинитога Бога, и онога кога си ти послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Како можемо стећи такво спознање? Треба да проучавамо Божју Реч, Библију. Тако можемо стећи тачно спознање о Божјим величанственим намерама, укључујући и припрему учињену кроз његовог Сина за вечни живот на рајској земљи. То ће бити „прави живот“ на који се указује у 1. Тимотеју 6:19. То ће бити у складу с оним што Ефесцима 3:11 описује као ’вечну намисао коју [Бог] испуни у Исусу Христу, Господу нашему‘.

8 Да, ми грешни људи можемо постићи вечни живот кроз божанско образовање и веру у Исусову откупну жртву. Колико ће то образовање трајати? Наставиће се у сву вечност док човечанство буде прогресивно поучавано мудрости нашег Створитеља. Јеховина мудрост нема границе. Признајући то, апостол Павле је узвикнуо: „О дубино богатства, мудрости и знања Божјега! Како су неиспитљиви судови његови и неистражљиви путеви његови!“ (Римљанима 11:33). Заиста је прикладно што 1. Тимотеју 1:17 (NW) назива Јехову ’Краљем вечности‘!

Јеховина стваралачка мудрост

9, 10. (а) Каква је величанствена дела Јехова извршио у припремању земље као његовог поклона човечанству? (б) Како се Јеховина изванредна мудрост испољава у његовим делима стварања? (Види оквир.)

9 Осмотримо дивно наслеђе које је Краљ вечности обезбедио за нас људе. Псалам 115:16 нам каже: „Небо је небо Господње, а земљу је синовима човечјим дао.“ Зар не мислиш да је то дивна ствар поверена на чување? Сигурно да јесте! И како само ценимо изванредно предвиђање нашег Створитеља када је припремао земљу као наш дом! (Псалам 107:8).

10 На земљи су се одиграли чудесни догађаји током шест стваралачких ’дана‘ из 1. поглавља Постања, с тим да је сваки дан обухватао хиљаде година. Ова Божја дела стварања коначно би читаву земљу прекрила зеленим травнатим тепихом, величанственим шумама и разнобојним цвећем. Била би напуњена мноштвима егзотичних морских створења, јатима дивних крилатих птица и бескрајним врстама домаћих и дивљих животиња, од којих се све размножавају ’по врстама својим‘. Након описа стварања човека и жене, Постање 1:31 извештава: „Погледа Бог све што је створио, и гле, све добро беше.“ Каква је прекрасна околина окруживала те прве људе! Зар не примећујемо у свим овим делима стварања мудрост, предвиђање и бригу Створитеља пуног љубави? (Исаија 45:11, 12, 18).

11. Како је Соломон величао Јеховину стваралачку мудрост?

11 Соломон је био особа која се дивила мудрости Краља вечности. Он је увек изнова скретао пажњу на Створитељеву мудрост (Пословице 1:1, 2; 2:1, 6; 3:13-18). Соломон нас уверава да „земља једнако [„увијек“, ДК] стоји“. Он је ценио многа чуда стварања, укључујући и улогу коју кишни облаци играју у освежавању наше земље. Стога је писао: „Све реке у море теку, а море никако да се препуни; и оне и даље теку куд су текле“ (Проповедник 1:4, 7). Тако се догађа да након што кише и реке освеже земљу, њихове воде се из океана поново враћају у облаке. Каква би земља била и где бисмо ми били без тог пречишћавања и прерађивања воде?

12, 13. Како можемо показати цењење према Божјем стварству?

12 Наше цењење равнотеже у природи треба да буде поткрепљено поступцима, као што је краљ Соломон запазио у завршним речима књиге Проповедника: „Слушајмо крај говора: Бога се бој и заповести његове држи, јер је то човеку све. Јер ће свако дело Бог на суд изнети, и сваку тајну, била добра или зла“ (Проповедник 12:15, 16). Треба да се бојимо да учинимо било шта што не би било угодно Богу. Радије треба да настојимо да га слушамо са страхом пуним поштовања.

13 Ми сигурно треба да желимо да хвалимо Краља вечности за његова славна дела стварања! Псалам 104:24 објављује: „Много ли је дела твојих, Господе! сва си их ти мудро уредио. Пуна је земља блага твога.“ Радосно се сложимо са задњим стихом овог псалма тако што ћемо говорити себи и другима: „Благосиљај душо моја, Господа! Алилуја!“

Круна земаљских дела стварања

14. На које начине је Божје људско стварство далеко супериорније од животиња?

14 Сва Јеховина дела стварања су мајсторска. Али најизузетније земаљско дело стварања смо ми — човечанство. Адам а затим и Ева створени су као врхунац Јеховиног шестог стваралачког дана — као створења далеко супериорнија од риба, птица и животиња! Док су многа од тих створења инстинктивно мудра, човечанство је обдарено снагом разума, савешћу која може разликовати исправно од погрешног, способношћу да планира за будућност и урођеном жељом да обожава. Како је све то настало? Уместо да је еволуирао од неразумних животиња, човек је био створен по Божјем обличју. У складу с тим, само човек може одражавати особине нашег Створитеља, који се идентификовао као „Господ, Господ, Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом и верношћу“ (Излазак 34:6).

15. Зашто треба понизно да хвалимо Јехову?

15 Хвалимо Јехову и захваљујмо му за изванредан дизајн нашег тела. Наша крв, неопходна за живот, направи круг кроз тело сваких 60 секунди. Као што 5. Мојсијева 12:23 (ДК) наводи, ’крв је душа‘ — наш живот — драгоцена у Божјим очима. Чврсте кости, флексибилни мишићи и нервни систем који брзо реагује крунисани су мозгом далеко супериорнијим од било ког животињског мозга и са способностима које компјутер величине солитера ни приближно не би могао имати. Зар те то не наводи да будеш понизан? Требало би (Пословице 22:4NW). Узмимо у обзир и следеће: наша плућа, грло, језик, зуби и уста међусобно делују како би произвели људски говор на било ком од хиљада језика. Давид је за Јехову саставио одговарајућу песму, рекавши: „Хвалим те што сам тако дивно саздан. Дивна су сва дела твоја, добро зна то душа моја“ (Псалам 139:14). Придружимо се Давиду у захвалном хваљењу Јехове, нашег величанственог Дизајнера и Бога!

16. Какву је песму у хваљењу Јехове написао један чувени музичар, и на који се подстичући позив можемо одазвати?

16 Либрето једног ораторијума из 18. века од Јозефа Хајдна у хваљењу Јехови наводи: „Дајте му хвалу, сва дела Његова што сте тако дивна! Певајте Његову част, певајте Његову славу, благосиљајте и величајте Његово име! Јеховина хвала траје заувек, Амин, Амин!“ Још су дивнији надахнути изрази који се у псалмима често понављају, као што је позив који се у 107. псалму четири пута разлеже: „Нека хвале Господа за доброту његову, за чудеса његова ради синова човечјих.“ Да ли се придружујеш тој хвали? Треба да то чиниш, јер све што је заиста лепо има као свој извор Јехову, Краља вечности.

Још моћнија дела

17. Како ’песма Мојсија и јагњета‘ велича Јехову?

17 Током протеклих шест хиљада година, Краљ вечности је извршио још моћнија дела. У завршној књизи Библије, у Откривењу 15:3, 4, читамо о онима на небу који су тријумфовали над демонским непријатељима: „И они певаху песму Мојсија, слуге Божјега и песму јагњетову, говорећи: ’Велика су и дивна дела твоја, Господе, Боже свемоћни! Праведни су и истинити путеви твоји, краљу векова! Ко се неће бојати тебе, Господе, и славити име твоје? Јер си ти једини свет, јер ће сви народи доћи и поклонити се пред тобом, јер се објавише судови твоји.‘“ Зашто је ово названо ’песма Мојсија и јагњета‘? Да видимо.

18. На које моћно дело сећа песма у 15. поглављу Изласка?

18 Пре око 3 500 година, када је фараонова моћна војска изгинула у Црвеном мору, Израелци су захвално хвалили Јехову у песми. У Изласку 15:1, 18 читамо: „Тада Мојсије и синови Израиљеви запеваше ову песму Господу. Они рекоше: Певаћу Господу, јер се славно прослави; коња и коњаника у море рину. Господ ће до века краљевати.“ Праведни судови тог Краља вечности били су очигледни у његовој пресуди и погубљењу непријатеља који су пркосили његовом суверенитету.

19, 20. (а) Зашто је Јехова основао нацију Израел? (б) Како су Јагње и други одговорили на Сотонин изазов?

19 Зашто је то постало неопходно? У Еденском врту је лукава Змија навела наше прародитеље на грех. То је довело до тога да је грешна несавршеност била пренета на цело човечанство. Међутим, Краљ вечности је одмах предузео кораке у складу са својом првобитном намером, што ће довести до уклањања свих његових непријатеља са земаљског подручја и до обнављања рајских услова. Краљ вечности је основао нацију Израел и обезбедио свој Закон да би предочио како ће он то постићи (Галатима 3:24).

20 Ипак, Израел је с временом и сам утонуо у неверност, а то жалосно стање достигло је врхунац кад су његове вође предале Божјег јединорођеног Сина Римљанима да буде жестоко мучен и убијен (Дела апостолска 10:39; Филипљанима 2:8). Међутим, Исусова беспрекорност до смрти, као жртвеног ’јагњета Божјег‘, на изванредан начин је оповргла изазов који је поставио Божји древни Противник, Сотона — да ниједан човек на земљи не може остати веран Богу под тешком кушњом (Јован 1:29, 36; Јов 1:9-12; 27:5). Иако су наследили несавршеност од Адама, милиони других богобојазних људи следе Исусове стопе тако што чувају интегритет у суочавању са сотонским нападима (1. Петрова 1:18, 19; 2:19, 21).

21. Шта ће се осмотрити следећи пут у складу с Делима апостолским 17:29-31?

21 Сада је дошао дан да Јехова награди те верне и да суди свим непријатељима истине и праведности (Дела апостолска 17:29-31). Како ће се то десити? Наш следећи чланак ће нам то рећи.

Оквир за понављање

◻ Зашто је Јехова с правом назван „Краљ вечности“?

◻ Како се Јеховина мудрост испољава у његовим делима стварања?

◻ На које начине је човечанство ремек-дело стварања?

◻ Која дела позивају на ’песму Мојсија и јагњета‘?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 12. страни]

Јеховина изванредна мудрост

Мудрост Краља вечности одржава се у његовим творевинама на земљи на тако много начина. Запази Агурове речи: „Речи Божје све су искушане. Он је штит онима који се у њ уздају“ (Пословице 30:5). Агур затим указује на многа Божја жива дела стварања, велика и мала. На пример, у стиховима 24 до 28 он описује ’четири мале животиње на земљи, али које су мудре [’инстинктивно мудре‘, NW]‘. То су мрав, јазавац, скакавац и гуштерица.

’Инстинктивно мудре‘ — да, животиње су тако створене. Оне не размишљају као људи већ се ослањају на усађену мудрост. Да ли си се икада дивио томе? Каква су они организована створења! На пример, мрави су организовани у колоније, које укључују краљицу, радилице и мужјаке. Код неких врста, мрави радилице чак чувају биљне ваши у ограђеним фармама које су изградили. Тамо оне музу биљне ваши док мрави војници терају сваког непријатеља који напада. У Пословицама 6:6 пружа се савет: „Иди к мраву, лењивче, на његове путе пази, и буди разуман.“ Зар овакви примери не треба да наведу нас људе да имамо „обиље тога за рад у делу Господовом“? (1. Коринћанима 15:58NW).

Човек прави огромне авионе. Али, колико су само птице покретљивије, укључујући и колибрија, који је тежак свега неколико грама! Један Боинг 747 мора носити 180 000 литара горива, мора га опслуживати обучено особље и мора користити сложене навигационе системе да би прелетео преко океана. Међутим, мајушни колибри се ослања само на један грам сала као горива које ће га однети од Северне Америке преко Мексичког залива до Јужне Америке. Нема тешког терета горива, нема обучавања у навигацији, нема компликованих мапа или компјутера! Да ли је та способност настала случајним процесом еволуције? Тешко! Та мајушна птичица је инстинктивно мудра, јер ју је тако програмирао њен Створитељ, Јехова Бог.

[Слика на 10. страни]

Разнолика дела стварања ’Краља вечности‘ величају његову славу

[Слика на 15. страни]

Као што су Мојсије и сав Израел славили Јеховину победу код Црвеног мора, тако ће бити велико радовање и након Армагедона