Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бог, држава и ти

Бог, држава и ти

Бог, држава и ти

„Црква и држава сукобљене у Ирској на референдуму.“

ОВАЈ наслов у новинама The New York Times илуструје како људи данас могу бити суочени с избором између онога што жели држава и онога што научава њихова црква.

Чланак је навео: „Нешто мање од месец дана пре референдума о томе да ли да се њена уставна забрана развода укине, претежно римокатоличка Ирска је сведок ретког сукоба између вођа њене Владе и оних из њене цркве.“ Држава је предложила укидање забране развода, док се Католичка црква снажно противи разводу и склапању поновних бракова. Ирски католици морали су бирати између Цркве и државе. Како се показало, држава је за длаку победила.

Што је још драматичније, људи у Северној Ирској се годинама суочавају с огорченим конфликтима око националног суверенитета. Убијени су многи. Римокатолици и протестанти имају супротна гледишта о томе којој се држави подложити: продуженој британској управи у Северној Ирској или централизованој влади за целу Ирску.

Слично томе, у ономе што је била Југославија, владајуће власти су од чланова различитих вероисповести, укључујући и католике и православце, захтевале да се боре у бици за територију. Што се тиче просечних грађана, која је њихова првенствена дужност? Треба ли да следе оне који тврде да представљају државу, или треба да слушају Бога, који каже: „Не уби... Љуби ближњега свога као самога себе“? (Римљанима 13:9).

Можда мислите да вас оваква врста ситуације никада не може задесити. Али, могла би. У ствари, можда вас се чак сада дотиче. У својој књизи The State in the New Testament, теолог Оскар Кулман говори о „одлукама што значе живот или смрт, које савремени хришћани у очајним ситуацијама када им прете тоталитарне владе морају донети или могу бити позвани да донесу.“ Међутим, он исто тако говори о „једнако стварној и важној одговорности сваког хришћанина — такође и хришћанина који живи у такозваним ’нормалним‘, ’свакодневним‘ условима — да се суочи и одговори на озбиљан проблем с којим се сусреће једноставно зато што је хришћанин.“

Дакле, треба ли однос између религије и државе данас интересовати хришћане? Сасвим сигурно треба. Од најранијих времена хришћани покушавају да негују уравнотежено гледиште према световним властима. Њиховом Вођи, Исусу Христу, римска држава је судила, пресудила му и погубила га. Његови ученици су морали да своје хришћанске обавезе ускладе са својим дужностима према Римском царству. Осврт на њихов однос према властима ће, према томе, обезбедити смернице за хришћане данас.

[Извор слике на 3. страни]

Tom Haley/Sipa Press