Пређи на садржај

Пређи на садржај

Снага Божје Речи да преобликује

Снага Божје Речи да преобликује

Извештај објавитеља Краљевства

Снага Божје Речи да преобликује

КАО што је и сам признао, био је „хулник и гонитељ и насилник“ (1. Тимотеју 1:13Ча). Али се променио! Апостол Павле се толико преобликовао да је касније могао објавити: „Угледајте се на мене, као и ја на Христа“ (1. Коринћанима 11:1).

Данас, стотине хиљада искрених обожавалаца широм света чине сличне промене. Шта им омогућује да то чине? Они усвајају спознање Божје Речи и примењују га у свом животу. Следеће искуство истиче снагу Божје Речи да преобликује.

У Словенији је један старији брачни пар живео усамљено изван једног села. Супруг, Јоже, имао је око 60 година и озбиљан проблем са алкохолизмом. Ипак, он је водио бригу о својој болесној супрузи, Људмили. Једног дана Јожи су се обратила два објавитеља Краљевства. Позвао је Сведоке у свој дом, где су се упознали с његовом супругом. Кад је чула поруку о Краљевству, низ Људмилино лице потекле су сузе радоснице. И Јоже је уживао у ономе што је чуо и постављао је многа питања. Након што су том пару оставили нешто библијске литературе, Сведоци су отишли.

Месец дана касније Сведоци су били у могућности да поново наврате и запазили су да је на столу стајала књига Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи. Кад су га питали одакле му књига, Јоже је рекао: „Видео сам рекламу на полеђини једног од часописа које сте ми оставили. Тако сам писао вашој канцеларији у Загребу и тражио књигу.“ С обзиром на његову заинтересованост, позвали су га да присуствује предстојећем Меморијалу Христове смрти који је требало да се одржи у Дворани Краљевства. На радост тих Сведока, дошао је!

Ускоро је започет библијски студиј и добро су напредовали. На пример, кад су Јожи из Библије показали да ’не гради себи кипа резана нити слике... нити да им се клања нити да им служи‘, он је брзо скупио све религиозне ликове који су били у кући, укључујући и иконе, и бацио их (Излазак 20:4, 5).

Јожина жеђ за духовном истином била је задовољена. Нажалост, он је још увек имао једну другу жеђ. Неких 18 година, свакодневно је пио око десет литара вина. Због свог проблема с пићем није обраћао много пажње свом личном изгледу. Али након што је сазнао Божје гледиште о злоупотреби алкохола, био је решен да се промени.

Настојао је да постепено савлада свој проблем с пићем, тако што је водио евиденцију о томе колико је сваког дана пио. Ускоро више није робовао вину. У току свог библијског студија, такође је научио да се од правих хришћана захтева да одржавају добру личну хигијену. Стога је тим Сведоцима дао новац и рекао: „Па, идите и купите све што ми је од одеће потребно да бих пристојно изгледао на хришћанским састанцима и у служби на терену!“ Сведоци су поново дошли и донели доње рубље, чарапе, ципеле, кошуље, одела, кравате и актенташну.

Након што су годину дана проучавали Библију, Јоже и Људмила су били квалификовани да прате Сведоке у проповедничком делу од куће до куће. Три месеца касније, симболизовали су своје предање Богу крштењем у води на обласном конгресу Јеховиних сведока. Упркос поодмаклим годинама и лошем здрављу, Јоже је редовно учествовао у проповедању добре вести и касније, све до своје смрти у мају 1995, верно је служио као слуга помоћник у скупштини. Добри плодови које су у свом животу доносили овај понизан човек и његова супруга сведоче за снагу Божје Речи да преобликује!